FAQ Info Automaty - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 0, niezalogowanych: 95

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

witam wśród aftomatów

vivaldi pokaż post 19.10.2010 14:09 nowy (ostatnia aktualizacja 19.10.2010 14:09)
witam wśród aftomatów
A3 TDI automat. Historia: Skrzynia padła w Niemczech stąd po taniości auto trafiło do Polski. Mechanik spuścił żur a nie olej, podobno był nie wymieniany i dlatego przypaliło płytki. Skrzynka przeszła kapitalkę w fachowca z głową i doświadczeniem, potem ja kupiłem i jet super więc albo jestem leniem albo się starzeje skoro pokochałem . Wsio jest OK ale zupełnie nic nie wiem o skrzyniach ABS i to w A3. Wiadomo, siwy włos więc coś tam słyszałem : przełączać R,D,N,P jak auto stoi, nie bujać w zimie przód-tył i takie tam ale jak sprawdzać olej w niej skoro w A3 bagnetu nie ma (ponoć się zalewa i ma być dobrze do wymiany), co ile wymiana co 60 000km? co jeszcze? są jakieś filtry cycóś? Żywotne to? Dzięki za pomoc.
pokaż post
Groszek pokaż post 22.10.2010 19:19 nowy (ostatnia aktualizacja 22.10.2010 19:19)
olej zmieniac regularnie albo nawet deczko czesciej
w zimie poczekac nieco az sie motur ogrzeje i nieco przekaze ciepelka na skrzynie (bo jak zimna to moze szarpac itp), nie palowac na zimno, nie przelaczac stojac na czerwonym na N tylko trzymac na hamulcu w trybie D. I to wszystko, udanych setek tysiecy km...
pokaż post
vivaldi pokaż post 01.11.2010 08:42 nowy (ostatnia aktualizacja 01.11.2010 08:42)

a czego w dłuuuugim korku nie przełączać na N ? Skoro w instrukcji nawet napisano, żeby w przypadku dłuższego postoju z pracującym silnikiem jednak zapodać N. Tylko nie sprecyzowali co to znaczy długi.
pokaż post
Groszek pokaż post 01.11.2010 12:27 nowy (ostatnia aktualizacja 01.11.2010 12:29)
chodzi o to
ze jak jest na D - to uklad napedowy jest pod obciazeniem, tzn probuje "pelzac" i trzeba trzymac na hamulcu - zuzywa wtedy nieco wiecej paliwa. Instrukcja do przelaczania na N (lub P) - chodzi o to zeby bylo bezpieczniej (nie trzeba trzymac non stop hamulca) i ekonomiczniej/ekologiczniej (zuzycie pod obciazeniem). Natomiast kazde przelaczenie D-N, D-P czy D-R powoduje dosc gwaltowna zmiane cisnien w skrzyni i przykladanego momentu w ukladzie napedowym itp. Jak nastepuja sporadycznie to jest ok, ale jak sie tego naduzywa to skrzynia zuzywa sie nieco szybciej. Opis chyba niezbyt dokladny technicznie, ale wyjasnia mniej wiecej zasady "jak chlop krowie na rowie".
pokaż post
Kilofownikownia pokaż post 03.11.2010 20:37 nowy (ostatnia aktualizacja 03.11.2010 20:37)
a nowsze skrzynie w osobowkach
nie maja funkcji wylaczania pelzania? Ze jak trzymasz noge na hamulcu to on tak jakby rozlacza? Ew. w jakies innej sytuacji? Bo autobusy maja to rozwiazanie od jakis 15 lat Ze w okreslonych sytuacjach (zaciagniety hamulec pomocniczy) skrzynia rozlacza naped i przestaje pelzac
pokaż post
Groszek pokaż post 04.11.2010 23:45 nowy (ostatnia aktualizacja 04.11.2010 23:45)
mozliwe
ale ja poki co wszystkie automaty mam prehistoryczne
pokaż post
Kilofownikownia pokaż post 04.11.2010 23:51 nowy (ostatnia aktualizacja 04.11.2010 23:51)
bez przesady
teraz masz porzadnego Aisin-a
pokaż post
vivaldi pokaż post 01.11.2010 19:44 nowy (ostatnia aktualizacja 01.11.2010 19:44)
doooobra w miarę sensownie, przyjmuje jako wykładnie
stosowałem przełączanie właśnie aby "odciążyć" układ