FAQ Info Bezpieczna jazda - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 0, niezalogowanych: 50

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

kóltóra jazdy polskiej

@m pokaż post 17.01.2009 21:53 nowy (ostatnia aktualizacja 17.01.2009 21:53)
kóltóra jazdy polskiej
\"zapominacie\" włączać kierunkowskazy (np. przy zmianie pasa ruchu), wymuszacie pierwszeństwo, nigdy nie wpuszczacie przed siebie chcącego zmienić pas ruchu, złośliwie zajeżdżacie drogę i gwałtownie hamujecie, omijacie pasem przeznaczonym tylko dla skręcających (w lewo lub w prawo) głupków stojących w korku, przeskakujecie skrzyżowania na czerwonym świetle? Pytań jest znacznie więcej, możecie je dodawać. Życzę wszystkim w 2009 r. przyjemnej jazdy, szerokiej drogi i szczęśliwych powrotów.

S 1,6 HL 1998
pokaż post
mastiff211 pokaż post 15.01.2012 10:19 nowy (ostatnia aktualizacja 15.01.2012 10:19)
)) kultura
to dopiero kultura drogowców

http://www.youtube.com/watch?v=qR3XReG2NAo
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
jaska pokaż post 28.04.2011 09:28 nowy (ostatnia aktualizacja 28.04.2011 09:28)
jak dla mnie...
jak dla mnie z kulturą jazdy po polskich drogach nie jest tak źle, ale dopiero wyruszam wam na przeciw
pokaż post
Konto usunięte pokaż post 01.11.2010 11:24 nowy (ostatnia aktualizacja 01.11.2010 11:24)
KULTURA!!!!!!!!!!!! JAZDY
To jest trudny temat bo to wynika z b. wielu czynników często nie zależnych od samego człowieka który źle się zachowuje na drodze. Jeżeli w domu i z otoczenia nie liznął kultury, nie został przygotowany do życie pozbawionego chamstwa, agresji to nawet najmądrzejszy instruktor nie wpoi takiemu poprawnych zachowań. A niestety na kursach nie uczą jak poprawnie jeździć, sam byłem świadkiem jak instruktor bezmyślnie uczył kursanta złych nawyków. Tu jest potrzebna reforma i zmiana zasad nauki jazdy.
pokaż post
nieimek pokaż post 11.11.2010 12:11 nowy (ostatnia aktualizacja 11.11.2010 12:11)

pokaż post
Joanna Kontekstowicz
pokaż post
_De_ pokaż post 02.11.2010 09:08 nowy (ostatnia aktualizacja 02.11.2010 09:08)
Balcerowicz musi odejść!!!

pokaż post
bebesky pokaż post 02.11.2010 08:02 nowy (ostatnia aktualizacja 02.11.2010 08:02)

pokaż post
stifler0 pokaż post 13.10.2010 08:45 nowy (ostatnia aktualizacja 13.10.2010 08:45)
w Polsce nie...
w Polsce nie ma kultury jazdy, choc czasmi zdarzaja sie wyjjatki, jakby byla kultura to bysmy nie mielie najwiekszel liczy wypadkow w UE;/
pokaż post
bebesky pokaż post 14.10.2010 08:45 nowy (ostatnia aktualizacja 14.10.2010 08:45)
jak może być kultura na drodze jak dróg nie ma??

pokaż post
_De_ pokaż post 15.10.2010 18:50 nowy (ostatnia aktualizacja 15.10.2010 18:50)
od czegoś w sumie możemy zacząć
proponuję 0,7
pokaż post
bebesky pokaż post 17.10.2010 10:37 nowy (ostatnia aktualizacja 17.10.2010 10:37)
no i to się nazywa kultura

pokaż post
grzeg1968 pokaż post 15.06.2010 14:09 nowy (ostatnia aktualizacja 15.06.2010 14:09)
To prawda...
...kultury polskim kierowcom brakuje. Szkoda, bo gdyby każdy stosował się do podstawowych zasad uprzejmości, wszystkim jeździłoby się o wiele przyjemniej. Pomijam już kwestię wzajemnej pomocy w razie zagrożenia, bo tutaj sprawa też nie przedstawia się najlepiej. To był zresztą przedmiot jednego z moich postów http://blog.mistrz-kierownicy.com.pl/2010/05/13/obywatelska-postawa-na-drodze/
pokaż post
oligator25 pokaż post 17.02.2009 22:36 nowy (ostatnia aktualizacja 17.02.2009 22:36)
kóltóra jazdy polskiej
lepsza taka kultura jazdy polskiej niż żadna, a tak całkiem serio podobno jak człowiek nauczy się jeździć po drogach polskich to wszędzie sobie poradzi, chociaż ostatnio słyszałem że włosi to jeżdżą sobie a znaki drogowe sobie, u nas to jeszcze trochę przynajmniej patrzą na te tablice na kołkach i czasem! się stosują
pokaż post
anna.es pokaż post 17.02.2009 15:45 nowy (ostatnia aktualizacja 17.02.2009 15:45)
kóltóra jazdy polskiej
Tutaj się z panem zgodzę. Przyjemnej jazdy, bo tylko na to możemy liczyć. Nic więcej, na tych głupków bym nie liczyła; )
pokaż post
Konto usunięte pokaż post 23.01.2009 11:13 nowy (ostatnia aktualizacja 23.01.2009 11:13)
a wszystko to na solidnym kaczorze

pokaż post
daffca pokaż post 20.01.2009 16:02 nowy (ostatnia aktualizacja 20.01.2009 16:02)
no i?

pokaż post
Maro2 pokaż post 21.01.2009 11:12 nowy (ostatnia aktualizacja 21.01.2009 11:12)
powinieneś sobie wziąć do serca i tak nie robić

pokaż post
daffca pokaż post 21.01.2009 11:41 nowy (ostatnia aktualizacja 21.01.2009 11:41)
ale ja baardzo to lubię

pokaż post
@m pokaż post 25.01.2009 16:55 nowy (ostatnia aktualizacja 25.01.2009 16:55)
czuję dreszczyk
emocji, jak czytam o nowym systemie łapania za prędkość i mandatach. A co robić jak są bzdurnie postawione (często zapomniane po robotach) znaki ograniczające prędkość? Procesować się? To tak jak . Ile to kasy trzeba będzie mieć teraz, żeby sobie pojeździć? Czas chyba na podłożenie czegoś pod pedał gazu i być do kwadratu.

S 1,6 HL 1998
pokaż post
@m pokaż post 26.01.2009 23:52 nowy (ostatnia aktualizacja 26.01.2009 23:52)
Panowie y... i A.P.
czy nie za głęboko wsadzacie palec w g.... tj. w politykę?

S 1,6 HL 1998
pokaż post
Andrzej P pokaż post 28.01.2009 00:09 nowy (ostatnia aktualizacja 28.01.2009 00:09)
Panowie y... i A.P.
a no daleko i na pewno za daleko od tematu ... ale raz na kiedyś coś puści, weźmie mnie i tak jakoś ponosi. Teraz znowu na około pół roku mam spokój

Andrzej P Palio 1.2 EL 2000r.
pokaż post
Andrzej P pokaż post 25.01.2009 18:05 nowy (ostatnia aktualizacja 25.01.2009 18:05)
czuję dreszczyk
Chociaż nie lubię lubię przyznawać komuś racji to muszę się z Tobą zgodzić. Nie mogę zrozumieć tylko dlaczego nadal wybieramy ludzi którzy są za to odpowiedzialni. Podniecamy się partyjnymi wojenkami no i mamy kraj licznych komisji i kilku śmiesznych odcinków dość drogich w stosunku do dochodów autostrady. Wk..my się na urzędników (tych najniższych z za okienka) i robotników tak jakby to oni byli winni a nie Ci co im taki styl i przepisy pracy narzucają - co śmieszniejsze Ci właśnie występują w tele twierdząc że są za \"nami\" i nam współczują a my nadal to \"łykamy\".

pokaż post
yorey pokaż post 26.01.2009 08:33 nowy (ostatnia aktualizacja 26.01.2009 08:33)
widzę tu jednak głębszy problem, który bardziej wynika
z mentalności urzędników średniego szczebla, niż tego, kogo akurat wybierzemy. Chyba nie sądzisz, że Ci Tusk z Kaczyńskim będą nam tu asfalt wylewać? Natomiast fakt jest faktem, że towarzystwo w rozmaitych ITS, GDDKiA i niżej nasiąkło pewnym ciekawym obyczajem pracy, który można streścić w zasadę \"im więcej papieru tym czystsza \" w efekcie co z tego, że kasa jest, co z tego, że są chętni by te drogi tworzyć, skoro z każdym kilometrem trzeba się pieprzyć jak matka z łobuzem najpierw na etapie planowania, potem wykupu i dopiero samo wykonawstwo w miarę idzie....
był: P11 1.6 `98;
carisma 1.6 `97
jest: outback 2.5 XT `05
pokaż post
Andrzej P pokaż post 26.01.2009 17:09 nowy (ostatnia aktualizacja 26.01.2009 17:09)
widzę tu jednak głębszy problem, który bardziej wynika
Bezpośrednio nie, ale między innymi to oni współtworzą przepisy które to wylewanie znacznie utrudniają, po zmianie opcji robią \"pod górkę\" temu co już zostało wykonane, żeby wykazać że to co nie nasze to złe i dziwnym zbiegiem okoliczności wykonawcy jeżeli nie nasi to też źli i trzeba całe procedury podejmować od początku (ja jestem zbyt prostym człowieczkiem żebym był w stanie sobie idące na to pieniądze na jednej kupce wyobrazić). Ktoś stwarza przepis możliwy do obejścia, ktoś stworzył ustawowo odpowiednie procedury, agendy, agencje, komisje, fundacje i innego czorta wynalazki z intratnymi posadkami.
Urzędnik tą makulaturę produkuje tylko i wyłącznie dlatego, że tak zostało jemu (najczęściej przepisami) narzucone. Brak produkcji makulatury = próba obejścia przepisów = postępowanie dyscyplinarne. Umowy z wykonawcami są zależne od tych urzędników troszeczkę wyżej (nawet na szczeblu gminnym głównie od tych którzy są z wyboru i oni dobierają sobie następnie współpracowników). Ktoś konstruuje przecież takie umowy, że jak się droga rozlatuje po roku czy dwóch latach od wykonania to nie ma odpowiedzialnych tylko miasto (gmina) z własnych środków prowadzi naprawy. Trafiałem na urzędników normalnych jak i na tych widzących świat inaczej Jedni i drudzy, przy odpowiednich przepisach są zmuszeni zakończyć sprawę tak samo. Obecnie ten bardziej ludzki postara Ci pomóc ale gwarantuję, że na dłuższą metę, chociaż będzie działał zgodnie z przepisami (wybierze te spośród sprzecznych bardziej odpowiednich dla petenta) jemu to na dobre nie wyjdzie.
Śmieszą mnie wystąpienia ludzi \"władzy\" którzy w dobrze pojętej trosce o dobro wyborcy oświadczają, że teraz będą karać urzędnika za to, że jest \"be\" gdyż pracuje zgodnie z narzuconym jemu przez nich samych wymaganiami; za to że nie potrafi zinterpretować (często wzajemnie sobie przeczących przepisów) do których sami nie wydali jeszcze interpretacji.
W tym przypadku gdy od kilkunastu lat czołowe miejsca zajmują praktycznie te same nazwiska (nie mylić z nazwami) nie przekonuje mnie stwierdzenia, że to wina poprzedników. A my dalej ich wybieramy, wystarczy tylko, że zmienią szyld ponad głową.
Urzędnik, wykonawca, pracownik, ksiądz, żołnierz czy policjant to przecież przekrój społeczeństwa i trafiają się różne jednostki. Zasada jest jednak taka, że pracują na podstawie jakichś tam przepisów.
Ludzie którzy współuczestniczą w tworzeniu przepisów, (żeby nie było już całkiem OT) na przykład drogowych twierdzą, że to co stworzyli jest złe (nie myślę, że są ponad prawem) i sami ich nie przestrzegają mówiąc na przykład, że to głupi funkcjonariusz ukarał wyborcę jadącego ponad 90km/h gdzie było to bezpieczne. Jeżeli bezpieczne to Oni są właśnie od tego żeby taki przepis zmieniać a nie krytykować publicznie (co bym sam o tym nie myślał) i dalej mieć praktycznie to w .
Ogólnie na polityce się nie znam, tylko już mnie bierze jak sobie w mojej mieścince codziennie omijam te dziurki a nie mam już prawie żadnej nie dziurawej, coby się komfortowo przejechać w odpowiadającym mi kierunku.
Jeżeli dotarłeś do tego miejsca, to znaczy, że jesteś masochistą .
Pozdrawiam

pokaż post
yorey pokaż post 26.01.2009 19:37 nowy (ostatnia aktualizacja 26.01.2009 19:37)
hmm... no to ja nie widziałbym tego jaką złą wolę rządzących tudzież
potwierdzenie istnienia układu. Bardziej ignorancję i indolencję. Ale będę trwał przy swoim - urzędnicy zajmujący się tematem w terenie mają swoje nawyki i choćbyś zmienił przepisy, to mentalności rozmaitych biurw nie zmienisz.

Co do karania za opieszałość - idea słuszna, ale nierealna. Zważywszy na negatywną selekcję - w końcu orły raczej nie pchają się na urzędnicze pensje. Warto to zmieniać, ale jeśli już to metodą kija i marchewki - sam kij to klasycznie populistyczna koncepcja.

Pamiętać także należy, że władza ustawodawcza w naszym kraju to w sporej mierze banda totalnych jełopów i ignorantów bez szkoły, że o jakimkolwiek dorobku nie wspomnę (patrz: rozmaite Ziobra, Kaczyńskie, Tuski, Napieralskie, Olejniczaki, Karpiniuki, Mularczyki, etc., etc.) więc trudno od nich oczekiwać jakichś fenomenalnych rozwiązań. Z drugiej strony akurat dziedzina ruchu drogowego jest kształtowana niemal wyłącznie przez expertów - tu posłowie wydają się mieć baczenie na własną ignorancję i klepią dzielnie, co im experci podłożą. Pech nasz polega na tym, że tymi expertami nie jest Sołowow z Hołowczycem, tylko mądrale z ITS, którym przyświeca idea \"wolniej=bezpieczniej\" i tym podobne herezje...

był: P11 1.6 `98;
carisma 1.6 `97
jest: outback 2.5 XT `05
pokaż post
Andrzej P pokaż post 26.01.2009 20:50 nowy (ostatnia aktualizacja 26.01.2009 20:50)
hmm... no to ja nie widziałbym tego jaką złą wolę rządzących tudzież
Prawda, tylko mentalność urzędnika została poprzez coś ukierunkowana. Żadna zmiana nie następuje gwałtownie a jeżeli nie wyeliminujesz przyczyny to problem będzie powracał. Znam złych i dobrych. Nie potrafię dzielić ludzi na kategorię według zawodów. A eksperci to chyba są zmieniani według uznania tych co akurat na górze i coś ostatnio z tymi ekspertyzami to jak z - każdy ma swoją. Dalej twierdzę, że zanim jako społeczeństwo będziemy się godzić na taką samą władzę ustawodawczą jaką mamy (a przynajmniej na taki styl ich pracy) to niżej się nic nie zmieni. Nie zmienimy ich "patrz: rozmaite Ziobra, Kaczyńskie, Tuski, Napieralskie, Olejniczaki, Karpiniuki, Mularczyki, etc., etc.)" to się nic nie zmieni. Burmistrz wybiera swoich kierowników (czy jak ich tam zwał), ci zastępców a reszta jak się nie dopasuje do ich często widzimisie to nie popracuje. Wyścig szczurów na stołki nawet w tej samej opcji jest ogromny, a ten (z którym się spotykasz) w pewnej chwili kopany zarówno z góry jak i również z dołu (przez często nie mających rację petentów) zaczyna zachowywać się zachowawczo i mieć to wszystko łącznie z nami w .... i niestety jest to ludzki odruch. Don Kichot to wyjątek i raczej nie wymagałbym od gościa żeby walczył dla idei ponosząc przy tym same straty. Wykonując usługę też raczej nie robisz tego dla dobra usługobiorcy tylko dla wymiernej dla siebie korzyści.
Dziwnym zbiegiem okoliczności idąc troszkę dalej w kierunku zachodzącego słońca policjant nie jest do lubienia tylko do egzekwowania prawa, urzędnik do wykonywania nałożonych na niego zadań publicznych, senator po popełnieniu wykroczenia, że o wyroku już nie wspomnę, nie wystąpi już w wyborach gdyż nikt (a przynajmniej nie w takiej liczbie żeby jemu to coś dało) na niego nie zagłosuje, używający lewego oprogramowania i łamiący przepisy RD jest w społeczeństwie postrzegany jako zły (a nie głupi jeżeli tego nie robi) i jakoś im się żyje a z tego co zaobserwowałem to troszeczkę lepiej niż nam - myślę o ogóle do którego się zaliczam.

pokaż post
_De_ pokaż post 20.01.2009 14:41 nowy (ostatnia aktualizacja 20.01.2009 14:41)
soczysty sposób przekazu-chodzi mi o wyraz w temacie

pokaż post
glosny pokaż post 20.01.2009 15:51 nowy (ostatnia aktualizacja 20.01.2009 15:51)
Jak jazda polska...
nie pozbawiona wypaczeń

pokaż post
_De_ pokaż post 20.01.2009 16:04 nowy (ostatnia aktualizacja 20.01.2009 16:04)
aaa ,więc to tak ... specjalnie
No dobra
-----------------------------------------------------

pokaż post
daffca pokaż post 20.01.2009 16:05 nowy (ostatnia aktualizacja 20.01.2009 16:05)
a ja myślałem że nie wypaczona pozbawień

MaZuR
pokaż post
_De_ pokaż post 20.01.2009 16:08 nowy (ostatnia aktualizacja 20.01.2009 16:08)
goopku Psujesz zamysł podmiotu lirycznego
i w ogóle spamujesz
-----------------------------------------------------