FAQ Info Bezpieczna jazda - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 0, niezalogowanych: 50

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

Przeciwmgielne przednie temat do dyskusji

baynet pokaż post 02.03.2010 00:10 nowy (ostatnia aktualizacja 02.03.2010 00:10)
Przeciwmgielne przednie temat do dyskusji
Witam serdecznie. Do napisania tego wątku skłonił mnie dość modny ostatnio szczególnie wśród kierowców TIRów nawyk atakowania kierowców jadących na przednich światłach przeciwmgielnych w warunkach ograniczonej widoczności (snieg, deszcz).Wiedzę swoja czerpię z rozmów poprzez CB radio, gdzie często słyszy się: "wyłącz te halogeny". Wynika to moim zdaniem z nieznajomości przepisów i nie rozumiem czym te ataki są spowodowane ponieważ fabryczne, dobrze ustawione światła przeciwmgielne przednie według mnie nie powinny oślepiać i nie oślepiają.
W przeciwieństwie do świateł przeciwmgielnych tylnych gdzie kodeks drogowy mówi wyraźnie że należy ich używać wyłacznie gdy widocznośc spadnie poniżej 50 m., świateł przeciwmgielnych przednich nie używamy tylko i wyłącznie podczas mgły ale ogólnie przy warunkach ograniczonej widoczności i złej pogody.
Ciekaw jestem Waszego zdania na ten temat. Czy może zna ktoś interpretację przepisów i co oznaczają w przypadku przednich świateł przeciwmgielnych "warunki ograniczonej widoczności" (brak jest w tym przypadku warunku 50m ograniczenia widoczności. Ja uważam że rzęsisty deszcz czy gęsty śnieg juz uzasadnia uzycie tych świateł, a wiedzę swoja opieram chociażby o zwykłą instrukcje obsługi samochodu.
Pozdrawiam
pokaż post
fjerzy pokaż post 19.09.2010 20:04 nowy (ostatnia aktualizacja 19.09.2010 20:04)
karać jeżdzących na przeciwmgielnych!
baynet: nie ma czegoś takiego jak "fabrycznie, dobrze ustawione ...". Światła przeciwmgielne są światłami niekierowanymi, to oznacza, że zawsze są "źle ustawione". Należy je włączać tylko i wyłącznie w gęstej mgle (widoczność pon. 50m). Nie jestem kierowcą TIRa, i to chyba dobrze, bo bym miał ochotę takiego drania rozjechać i potem powiedzieć, że mnie oślepił. Mówi się, że trudno zdać egzamin na prawo jazdy. Ja mam prawko od 1972r i wtedy chyba nie było takich, którzy by nie zdali. Tak to pamiętam. Ale ja widzę tych z włączonymi światłami przeciwmgielnymi, choć mgła jest tylko czysto meteorologiczna, jak widzę, kierowców, którzy nie sygnalizują zamiaru skrętu kierunkowskazem, tylko włączają go na jedno, dwa mignięcia w trackie manewru, jada slalomem po trzech pasach drogi jednokierunkowej itp. To wydaje mi się, że teraz to prawo jazdy dostanie nawet głupek. Baynet, raczej zapomnij o jeździe z przeciwmgielnymi bez potrzeby, bo to zły nawyk, jeśli go masz, oczywiście.
pokaż post
Kilofownikownia pokaż post 21.09.2010 16:40 nowy (ostatnia aktualizacja 21.09.2010 16:40)
jestes pewien
ze przeciwmglowych z przodu sie nie da ustawic?
pokaż post
bebesky pokaż post 23.09.2010 08:45 nowy (ostatnia aktualizacja 23.09.2010 08:45)
jak sięnie da jak da się

pokaż post
Kilofownikownia pokaż post 24.09.2010 10:13 nowy (ostatnia aktualizacja 24.09.2010 10:13)
no ja to przeciez wiem

pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
fjerzy pokaż post 21.09.2010 16:45 nowy (ostatnia aktualizacja 21.09.2010 16:45)
Ustawiać sobie można, a pewnie i warto.
Ale określa się je jako "niekierowane". Źle ustawione światła drogowe, mijania to może być podstawa do mandatu, w przypadku przeciwmgielnych to nie działa. Nie ma czegoś takiego, opile wiem.
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
Justice pokaż post 20.03.2010 20:30 nowy (ostatnia aktualizacja 20.03.2010 20:30)
Nie ograniczonej widocznosci, a zmniejszonej przejrzystosci powietrza

pokaż post
Justice pokaż post 20.03.2010 20:28 nowy (ostatnia aktualizacja 20.03.2010 20:28)
Uzywanie swiatel przeciwmglowych przednich i tylnych.
Art.30.1
Kierujacy pojazdem jest obowiazany zachowac SZCZEGOLNA OSTROZNOSC w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystosci powietrza, spowodowanej mgla, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:

1)Kierujacy pojazdem silnikowym jest obowiazany:
a. wlaczyc swiatla mijania lub swiatla przeciwmglowe przednie albo oba te swiatla jednoczesnie.
b. poza obszarem zabudowanym podczas mgly dawac krotkotrwale sygnaly dzwiekowe w czasie wyprzedzania lub omijania;

3)Kierujacy MOZE uzywac tylnych swiatel przeciwmglowych, jezeli zmiejszona przejrzystosc powietrza ogranicza widocznosc na odleglosc mniejsza niz 50m. W razie poprawy widocznosci kierujacy pojazdem jest obowiazany niezwlocznie wylaczyc te swiatla.

Art.51.5
Na drodze kretej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi kierujacy pojazdem moze uzywac przednich swiatel przeciwmglowych od zmierzchu do switu, ROWNIEZ w warunkach normalnej przejrzystosci powietrza.
(znaki to A-3, A-4 + tabliczka T-5 droga kreta)
pokaż post
Kilofownikownia pokaż post 05.03.2010 15:40 nowy (ostatnia aktualizacja 05.03.2010 15:40)
Szczegolnie zarypiste jest uzywanie ich w czasie deszczu
Wtedy nikt nic nie widzi. Ten co je ma wlaczone robi sobie mleko przed soba a jadacy z przeciwka sa oslepiani bo sie odbija od asfaltu.Sa tez oczywiscie tacy ktorzy jezdza na tych swiatlach caly rok i w kazdej pogodzie. A wnaszych warunkach zdecydowana wiekszosc osob ktore tak namietnie korzystaja z swiatel przeciwmglowych przednich ma je ustawione zle. Skutkiem czego pieknie oslepiaja i oswietlaja korony drzew.
pokaż post
medalikarz pokaż post 04.03.2010 20:57 nowy (ostatnia aktualizacja 04.03.2010 20:57)
szukasz ideologi dla wioskowego lansu

pokaż post
bebesky pokaż post 04.03.2010 15:22 nowy (ostatnia aktualizacja 04.03.2010 15:22)
a jechałeś kiedyś tirem, ciężarówką lub innym samochodem na tej wysokości co kierowca tira??

pokaż post
Obi-Wan pokaż post 04.03.2010 19:57 nowy (ostatnia aktualizacja 04.03.2010 19:57)
A co to zmnienia? skoro kierowca tira siedzi wyżej to tym bardziej nie powinny go oślepiać przeciwmgłowe w końcu padają na drogę a nie gdzieś do góry
Z tego co mnie uczono to tak samo się tyczy prawo według "warunków ograniczonej widoczności" dla tylnego i przedniego przeciwmgłowego.
bebesky napisz co zmienia siedzenie piętro wyżej i wymijanie się z takim na przeciwmgłowych bo z twojego ostu wynika że już to przeżywałeś.
pokaż post
PrusaX pokaż post 29.03.2010 07:28 nowy (ostatnia aktualizacja 29.03.2010 07:28)
przejedż się ciężarówką( tirów już praktycznie nie ma) to zobaczysz jak wkurzaja żle ustawione swiatła

pokaż post
_De_ pokaż post 19.09.2010 20:22 nowy (ostatnia aktualizacja 19.09.2010 20:22)
odbija się draństwo od asfaltu
i jest jeszcze gorzej niż jadąc osobówką. Na takich od razu się dalkosiężne załącza + swoje przeciwmgielne.
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
bebesky pokaż post 05.03.2010 07:37 nowy (ostatnia aktualizacja 05.03.2010 07:37)
a co to ja jakiś nauczyciel jestem????
czy mi tu płacą za edukowanie nieuków?
pokaż post
krzys-68 pokaż post 04.03.2010 20:51 nowy (ostatnia aktualizacja 04.03.2010 20:51)
kiepsko cie uczono albo nie uważaleś na lekcjach fizyki(optyki)
istnieje jeszcze trzecia opcja-nie da rady Cię nauczyć