FAQ Info Bezpieczna jazda - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 0, niezalogowanych: 50

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

Samochód sam zawiadomi służby ratunkowe o wypadku

astek pokaż post 08.05.2010 18:39 nowy (ostatnia aktualizacja 08.05.2010 18:39)
http://www.autocentrum.pl/inne-publikacje/2010-05-06/
Są firmy, które już wprowadziły tego typu rozwiązania. Bodajże Subaru i na pewno VW.
W VW to SatAssist. Z tym że jest to nie tylko system ratownictwa, ale również informacyjny.
Poza tym 100 Euro więcej za samochód w porównaniu z potencjalnymi korzyściami to pestka.
pokaż post
wolmar pokaż post 22.07.2010 00:21 nowy (ostatnia aktualizacja 22.07.2010 00:21)
Faktycznnie ten system jest wart zainteresowania
Tak, ale u VW w Pasku Sat Assist tyle kosztował w promocji (nie wiem czy ta promocja dalej funkcjonuje). W pozostałych modelach liczą sobie za niego coś ok. 3500zł. A w Subaru wszystkie auta mają to w standardzie, bez żadnych dopłat i to już chyba ze dwa lata. W ich przypadku to się nazywa ISR. Nie wiem czy w VW ten system ma funkcję połączenia głosowego z centrum monitorującym, bo w Subaru druga generacja już ma. To dobra opcja, bo można też ściągnąć szybko pomoc do wypadku, w którym nie uczestniczymy, a jesteśmy tylko świadkiem. Ciekawa rzecz, ostatnio czytałem, że mając Subaru z tym systemem, jeżeli zgodzę się przejść szkolenie z zakresu bezpiecznej jazdy i jeżeli się zgodzę na rejestrację parametrów jazdy na minutę przed i po ewentualną kraksą to mogę dostać w Warcie dodatkowy rabat w wysokości 25% na ubezpieczenie. To fajny dodatek.
pokaż post
Adi007 pokaż post 23.08.2010 22:47 nowy (ostatnia aktualizacja 23.08.2010 22:47)
system Subaru i VW to trochę inne systemy
w każdym razie koszty Sat Assist nie powinny być wyższe niż 1200-1500 pln - tak przynajmniej zapewniał VW przy wprowadzaniu systemu. Sądzę, że system będzie i tak taniał albo występował w ciekawych promocjach. Co do użyteczności Sat Assist, to jest funkcja połączenia głosowego z operatorem System ponadto zapamiętuje parametry jazdy, czyli np. prędkość z jaką poruszało się auto przed wypadkiem (nawet na kilkanascie minut wcześniej). Przyszłościowo (a może już jest taka opcja) ma mieć możliwość wyprowadzenia z zagubionej drogi
pokaż post
wolmar pokaż post 30.08.2010 22:42 nowy (ostatnia aktualizacja 30.08.2010 22:42)
Na pewno mają różne nazwy
Na pewno mają różne nazwy, ale zdaje się, że pochodza od tego samego producenta. Z tego co wiem to spełniają te same funkcje. ISR II rodem z Subaru, podobnie jak Sat Assist VW posiada funkcje połączenia głosowego, również rejestruje parametry poruszania się auta tuż przed wypadkiem. Na tej drugiej funkcji Warta oparła swój nowy pakiet ubezpieczeniowy dla kierowców Subaru. Nazywa się on chyba Bezpieczny Kierowca, czy jakoś tak, a daje dodatkową zniżkę na ubezpieczenie w wysokości bodajże 25%. Co do funkcji przyszłościowych to za pomocą funkcji połączenia głosowego będzie można uzyskać informacje o korkach na drogach, o tym jak dotrzeć do konkretnego punktu i inne. Co do ceny do VW do Paska oferował w promocji Sat Assist za ok. 1200,- zł, a do pozostałych modeli promocji już nie było i do nich kosztował ok. 3500,- zł, natomiast Subaru montuje do wszystkich modeli swój ISR gratis.
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
klinik pokaż post 18.06.2010 12:03 nowy (ostatnia aktualizacja 18.06.2010 12:03)
Bardzo praktyczna i funkcjonalna opcja. Co prawda jeszcze nie w Polsce , ale równiez Volvo tego typu system w swoich samochodach instaluje.
Przedstawiciel Volvo na Forum
pokaż post
grzeg1968 pokaż post 10.05.2010 12:29 nowy (ostatnia aktualizacja 10.05.2010 12:29)
Nowy system bezpieczeństwa
Koncepcja jest jak najbardziej słuszna. Tylko miejmy nadzieję, że koszt 100 euro w praktyce się nie zwiększy...
pokaż post
astek pokaż post 10.05.2010 19:00 nowy (ostatnia aktualizacja 10.05.2010 19:01)

grzeg1968 napisał:

Koncepcja jest jak najbardziej słuszna. Tylko miejmy nadzieję, że koszt 100 euro w praktyce się nie zwiększy...

W VW Sat Assist kosztował w zeszłym roku z tego co słyszałem koło 1200zł (w Pasku). Z tym, że jest rozszerzonym systemem w porównaniu z wymogami UE. Komunikacja ratunkowa jest darmowa, działa również jeśli umowa się skończy. Trochę kasy można natomiast zaoszczędzić na tanśzym ubezpieczeniu w przypadku instalacji takowego ustrojstwa.