FAQ Info Bezpieczna jazda - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 0, niezalogowanych: 50

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

Zgaszenie silnika w czasie jazdy

DruMcShade pokaż post 04.03.2010 20:36 nowy (ostatnia aktualizacja 04.03.2010 20:36)
Zgaszenie silnika w czasie jazdy
Witam

Mam takie o to pytanie. Uczę się jeździć ekonomicznie, hamuje silnikiem, jeździe na wysokich biegach lub na luzie z górki. Słyszałem, że w czasie jazdy na luzie silnik może zgasnąć i może się zablokować kierownica i hamulce. Trochę mnie to przeraziło bo nie chciałbym przeżyć takiej sytuacji na zakręcie . Nie wiem czy tyczy się to też reszty technik jakie wymieniłem, ale chciałbym dowiedzieć się jakie macie zdanie na ten temat czy komuś się to zdarzyło i w jakich autach takie coś może się zdarzyć?

Ja mam Renault Megane benzyna 1998r 1.4 l z wspomaganiem kierownicy bez abs-u, nie wiem czy mogę się czuć bezpieczny jeżdżąc tak dalej...

Bardzo bym dziękował, ża szczegółowe odpowiedzi, a najlepiej jakieś dowody swojej racji

Pozdrawiam.
pokaż post
Nex1130 pokaż post 24.10.2011 19:27 nowy (ostatnia aktualizacja 24.10.2011 19:27)
Witam Niezły odkop...
Witam

Niezły odkop serwuję temu tematowi, notabene czasami jak padnie moduł w aparacie zapłonowym to silnik gaśnie... potem to już się zaczyna ekonomiczna jazda na popych do najbliższego parkingu
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
Konto usunięte pokaż post 20.09.2010 07:57 nowy (ostatnia aktualizacja 20.09.2010 07:57)
Jazda na luzie...
Bzdura, nie zgaśnie Ci silnik, o ile silniczek krokowy jest ok. Poza tym kierownica się nie zablokuje, bo przecież w stacyjce jest kluczyk! Kierownica blokuje się gdy w stacyjce nie ma kluczyka a Ty zaczniesz kręcić. Poza tym jazda na luzie, jak już ktoś napisał, jest mniej ekonomiczna niż hamowanie silnikiem, bo silnik dostaje trochę paliwa, żeby nie zgasł właśnie, a przy hamowaniu silnikiem paliwo jest całkowicie odcinane. Poza tym przy hamowaniu silnikiem auto jest hamowane, a na luzie rozpędza się bez żadnej kontroli. Zwłaszcza zimą jest to bardzo niebezpieczne.
pokaż post
fjerzy pokaż post 19.09.2010 20:50 nowy (ostatnia aktualizacja 19.09.2010 20:50)
zgaszenie silnika
nie spowoduje zablokowania kierownicy. To się stanie jak wyjmiesz kluczyki ze stacyjki. Były takie przypadki, choć w to trudno uwierzyć. Natomiast jak już tu napisano wyłączy się wspomaganie kierownicy i hamulców, to też jest niebezpieczne, acz do opanowania. Raczej hamuj silnikiem, nie wrzucaj na luz za często. Tam myślę, a jeżdżę ekonomicznie.
pokaż post
gorofil pokaż post 11.03.2010 14:55 nowy (ostatnia aktualizacja 11.03.2010 14:55)
Jazda na luzie
A po co jeździć na luzie? Przecież to nieekonomiczne. Poza tym jeżeli zgaśnie silnik to brakuje wspomagania układu kierowniczego i hamulcowego. Oszczędna jazda to przede wszystkim jazda spokojna, nie typu:gaz, hamulec, gaz, hamulec. Silnik gasimy na postoju, a nie podczas jazdy.
pokaż post
medalikarz pokaż post 04.03.2010 20:59 nowy (ostatnia aktualizacja 04.03.2010 20:59)
jazda na luzie z górki jest szczególnie ekonomiczna zimą
i bardziej ślisko tym ekonomiczniej
pokaż post
Kilofownikownia pokaż post 05.03.2010 15:41 nowy (ostatnia aktualizacja 05.03.2010 15:41)