FAQ Info Blacharstwo-Lakiernictwo - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 3, niezalogowanych: 109

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

Kubek Forda??

tomiii197 pokaż post 13.05.2009 21:53 nowy (ostatnia aktualizacja 13.05.2009 21:53)
Kubek Forda??
Witam mam nową zabawkę Kubek Forda otwór spustowy 4 mm może ktoś wie w jakim czasie ma opusćić rozcięczona już baza ten kubek? Chodzi mi przez ile sekund ma spłynąć bo tam gdzie dobieram lakier a robią to nieźle nie maja pojecia co to jest kubek forda. Chodzi mi też w jakim czasie ma opuśćić też już rozcięczony lakier bezbarwny w ilu sekundach.Gdy kupowałem ten kubek mówili mi że czas spływu podawany jest na puszkach farb ale ja zawsze dobieram farby i nie wiem, a ci co mieszają lakier mówią że nic takiego nie pisze na farbie?Z góry dziękuje i pozdrawim, bardzo prosze o pomoc.
pokaż post
tytus5 pokaż post 05.09.2010 22:46 nowy (ostatnia aktualizacja 05.09.2010 22:46)
Kubek Forda
Nie znasz zasady działała Kubka Forda. Otwór spustowy 4 mm musi być zatkany palcem, do kubka wlewamy rozrobiony lakier z meniskiem wypukłym. Nadmiar lakiery ściągamy
np. szkłem o prostej krawędzi lub paskiem prostej blachy. Nadmiar lakieru wleje się do pierścienia w górnej części kubka. Tak przygotowana porcja lakieru w kubku gotowa jest do odczytu. Następne nasze działanie polega na tym że puszczamy
( otwieramy otwór) palec z otworu i jednocześnie uruchamiamy stoper. Czas wypływu lakieru przez otwór kończy się z chwilą kiedy zostanie przerwana pierwsza struga lakieru . Zatrzymujemy stoper. Dokonujemy odczytu ze stopera. Dla różnych cieczy jest różna lepkość. Zwykle producent lakierów podaje czas w sekundach w instrukcji.
(np. 25 do 30 sek) Błędem jest twierdzenie w jakim czasie ma spłynąć lakier z kubka. (cała zawartość)
Jeżeli lakier jest zbyt gęsty to struga lakieru szybko się przerwie i czas będzie b. krótki rzędu 3 lub 6 sek. Taki lakier należy rozcieńczyć rozpuszczalnikiem, jeżeli lakier jest za rzadki dolewamy gęstego lakieru aż do uzyskania właściwej lepkości (gęstości).
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
krzys-68 pokaż post 14.05.2009 08:28 nowy (ostatnia aktualizacja 14.05.2009 08:28)
etykiety baza nie ma?
na uryginałach powinno być napisane
Jak nie mają to zawołaj o karte charakterystyki technicznej towaru( to muszą mieć)-jesli nie to mozesz smiało iść do Straży Pożarnej lub Sanepid-u i wskazać ze nie mają.Oni im znajdą