tomiwfs
|
pokaż post
17.09.2010 23:01
nowy (ostatnia aktualizacja 17.09.2010 23:01)
Mile widziane porady i weryfikacja mojej wiedzy na temat spawania Mercedesa
Witam , mam Mercedesa (kaczkę ) 308D blaszak max , z 1995r czyli prawie nówka  , doprowadziłem go do bardzo dobrego stanu mechanicznego . Teraz czas na blachy , i to właśnie zamierzam zrobić sam !!! . Mówiąc szczerze to nigdy nie spawałem migomatem , no ale w końcu musi być ten pierwszy raz.Zamierzam wymienić całe drzwi boczne i tylne( już mam ) oraz porobić reperaturki drzwi przednich i po kolei wszystkich pozostałych blach , przód i 3 płaty boczne X 2strony , podwozie o dziwo super. Od gościa od którego wcześniej kupowałem parę części do merolka dowiedziałem się że spawamy drutem 0,6 ( ? ) , przykładamy reperaturkę np do drzwi zaznaczamy i obcinamy boszem 1 cm poniżej zaznaczenia . zaginamy lekko ten centymetr blachy, spawamy do niego reperaturkę ale z przerwami , no i teraz pytanie o długość spawu i odstępu ??? , wiem że jeśli zaspawam wszystko to blacha mi się powygina , no i jak mam przyłożyć tą reperaturkę ? czy całkiem czy zrobić minimalny odstępik .Jeszcze jedno podstawowe pytanie ,jaki migomat , jaka moc i parametry ? na jakim ustawieniu spawać blachę ? Za wszelkie porady i opinie wielkie dzieki . pozdrawiam
|