FAQ Info Citroen - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 1, niezalogowanych: 87

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

Czujniki cofania c4. Czy tak powinny działać?

genowefa pokaż post 20.06.2010 18:38 nowy (ostatnia aktualizacja 20.06.2010 18:38)
Czujniki cofania c4. Czy tak powinny działać?
Witam Wszystkich,
Posiadam C4 hatchback postanowiłam zamontować do niej czujniki cofania (tylne), ponieważ samochód jest na gwarancji założyłam je w autoryzowanym serwisie (oczywiście zamienniki), zamontowane są w plastikowej listwie na zderzaku ok 60 cm nad ziemią, niestety nie widzą w zasadzie nic poniżej linii montażu a jedynie powyżej i z boku http://img532.imageshack.us/i/dscn1655pf.jpg/.

Kiedy nie zauważył pachołka (pomarańczowo białego) przy chodniku zaczęłam się zastanawiać czy to normalne? http://img52.imageshack.us/i/20100524042.jpg/ W serwisie najpierw powiedzieli, że są źle założone potem, że są uszkodzone teraz po zmianie na nowe powiedzieli, że tak ma być. Są czułe i widza nawet karton, ale powyżej linii mocowania. Jeżeli będę cofać na coś, co będzie miało wysokość do górnej części rejestracji to czujnik tego nie zobaczy a jeśli ja nie zobaczę będę miała cały zderzak do wymiany.

Zastanawiam się czy to normalne pole widzenia w c4 czy też można je jakoś poprawić albo zmienić na inne, jakie polecacie. Czy powinnam je reklamować?
Być może we wszystkich C4 tak działają a ja się tylko czepiam

Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
genowefa
pokaż post
genowefa pokaż post 20.06.2010 21:14 nowy (ostatnia aktualizacja 20.06.2010 21:14)
Dziękuję podejdę do serwisu,
nie byłam pewna czy to zachowanie czujników jest ok czy też nie, ale na razie cofam jakby ich nie było bo nie czuję z ich strony wsparcia.
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
AEM pokaż post 20.06.2010 19:33 nowy (ostatnia aktualizacja 20.06.2010 19:37)
nie wiem jak montują w innych serwisach ale takie działanie
to bzdura. Czujnik ma wyłapać wszystko o pewnym minimalnym wymiarze. Montuję jako niezależny usługodawca i Ci powiem że większe kępki trawy potrafi wyłapać. Ja bym reklamował a jako argument użyj: co będzie gdy 2 letnie dziecko kucnie za samochodem a Ty zaczniesz cofać? Są dostępne tulejki skośnie ścięte którymi ustawia się kąt prosty do ziemi i same czujniki powinny być na wierzchu a jeśli są cofnięte w listwę to powinny mieć zabudowę w rodzaju lejka.