HONDA

Logo klubu

HONDA

• kategoria: Marki i Modele
  • typ klubu: Otwarty dla wszystkich
  • zrzeszonych: 193 osoby
  • skład: 168 aut

FAQ Info Honda - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 0, niezalogowanych: 138

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

Honda Civic VIII 3D Type S, 1.8 140KM - spalanie

przezar pokaż post 20.01.2010 18:16 nowy (ostatnia aktualizacja 20.01.2010 18:16)
witam, jestem nowym użytkownikiem Hondy Civic VIII 3D Type S z jednostką 1.8 140KM. Przyznam, iż przygodę z marką dopiero rozpoczynam, a już jestem miło zaskoczony dynamiką silnika. Mam jednak jedno ZASADNICZE PYTANIE ODNOŚNIE SPALANIA. Jeżdżę autem salonowym o symbolicznym przebiegu 260 km. Zdążyłem wyjeździć już pół baku i ciekawy byłem jak prezentuje się zużycie paliwa. Komputer pokazywał 8,9l/100km. Czytając jednak recenzje użytkowników miałem świadomość, iż wartość ta może być przekłamana. Istotnie tak było. Spalanie oscylowało w granicach 9,3l/100km. Dodam, iż jeżdżę obecnie wyłącznie po mieście.
Zastanawia mnie jak spalanie będzie się kształtować po dotarciu silnika. Wiem, że warunki atmosferyczne nie sprzyjają mniejszemu spalaniu, do tego obecnie docieram silnik i trochę jeżdżę na klimie.
Proszę użytkowników tego modelu w tej wersji silnikowej o zalecenia techniki jazdy. Diler twierdził, iż w przedziale obrotów między 3,4-4tys spalanie powinno być najmniejsze i oscylować w granicach 8,2l/100km w mieście. Jak jednak jeżdzić w ten sposób na tak śliskiej nawierzchni - co najwyżej trzymać na niskich biegach. Z resztą nie wiem czy sprzedawca miał rację.
Jak wasze auta spalały zaraz po wyjechaniu z salonu? Czy mogę liczyć na znaczący spadek spalania po dotarciu? Jak może wygladać spalanie poza okresem zimowym?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

ps. jazda tym autkiem to prawdziwa przyjemność
pokaż post
_F1le_ pokaż post 14.05.2010 21:05 nowy (ostatnia aktualizacja 14.05.2010 21:05)
Na komputer nie ma sie co patrzyc, bzdury straszne wypisuje. Ja spisuje przebieg oraz liczbe litrow i jak komputer pokazywal mi spalanie 12,5 to mnie na papierze wyszlo 10,8. Poza tym kolega iced_devil ma racje, ale nie do konca. Type-R pali prawie tyle samo przy codziennej NORMALNEJ eksploatacji co 1.8 Type-S no moze wiecej o 1l na 100km/h
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
boleslawny pokaż post 21.01.2010 18:33 nowy (ostatnia aktualizacja 21.01.2010 18:33)
Witam,

Heh, mam trochę podobny problem. Kupiłem auto 3 tygodnie temu i co prawda zrobiłem już ok.2300km ale moje dotychczasowe spalanie nie bardzo może służyć jako przykład. Praktycznie cały dystans był zrobiony z min. trzema osobami w aucie + jakieś 100 kilo bagażu No i oczywiście trumna na dachu, która dość znacznie (podobno) wpływa na spalanie. Aktualnie mam 7 wpisów paliwowych i średnie spalanie to 9,14l/100km, po więcej szczegółów zapraszam do dziennika kosztów.

Teraz jeździmy z żoną pierwszy bak bez boxu na dachu. Plan jest taki, że ten bak jeździ żona, a następny ja, zobaczymy kto będzie miał mniejsze spalanie. Chociaż jeśli w ten weekend znowu pojedziemy w góry to wszystko weźmie w łeb...ale dam jeszcze znać:D:D.

Inna rzecz to ten wskaźnik wrzucania wyższych/niższych biegów, jakie jest wasze zdanie na ten temat? Mnie szokuje to że jadę 50-60km/h a wg. komputera powinienem mieć 6 bieg i zaledwie około 1,5 tys obr/min...

Co do różnic wskazywania komputera do rzeczywistego spalania to jak dotąd zbyt wielkich różnic nie zauważam. Co prawda zawsze komp. wskazuje ciut mniej, ale jest to różnica 0,1-0,3l, także myślę, że nie dużo.

Pozdrawiam
Boleslawny
pokaż post
przezar pokaż post 23.01.2010 12:06 nowy (ostatnia aktualizacja 23.01.2010 12:06)

boleslawny napisał:

Honda Civic VIII 3D Type S, 1.8 140KM - spalanie Witam, Heh, mam trochę podobny problem. Kupiłem auto 3 tygodnie temu i co prawda zrobiłem już ok.2300km ale moje dotychczasowe spalanie nie bardzo może służyć jako przykład. Praktycznie cały dystans był zrobiony z min. trzema osobami w aucie + jakieś 100 kilo bagażu No i oczywiście trumna na dachu, która dość znacznie (podobno) wpływa na spalanie. Aktualnie mam 7 wpisów paliwowych i średnie spalanie to 9,14l/100km, po więcej szczegółów zapraszam do dziennika kosztów. Teraz jeździmy z żoną pierwszy bak bez boxu na dachu. Plan jest taki, że ten bak jeździ żona, a następny ja, zobaczymy kto będzie miał mniejsze spalanie. Chociaż jeśli w ten weekend znowu pojedziemy w góry to wszystko weźmie w łeb...ale dam jeszcze znać:D:D. Inna rzecz to ten wskaźnik wrzucania wyższych/niższych biegów, jakie jest wasze zdanie na ten temat? Mnie szokuje to że jadę 50-60km/h a wg. komputera powinienem mieć 6 bieg i zaledwie około 1,5 tys obr/min... Co do różnic wskazywania komputera do rzeczywistego spalania to jak dotąd zbyt wielkich różnic nie zauważam. Co prawda zawsze komp. wskazuje ciut mniej, ale jest to różnica 0,1-0,3l, także myślę, że nie dużo. Pozdrawiam Boleslawny

A propos wskaźnika, o którym piszesz to radziłbym się nim nie przejmować. Jeżeli czytałeś kiedykolwiek co nieco na temat tzw eco drivingu to to możesz śmiało zakładać, iż wskaźnik zmiany biegów ma służyć wyłącznie temu. Taka interpretacja, choć moja, wydaje mi się również nie do końca słuszna. Wiadomo już od dawna, iż Hondy lubią wysokie obroty. Wtedy tak naprawdę ożywają i dająprawdziwą przyjemność z jazdy. Dalczego zatem konstruktorzy przewidzieli taki wskaźnik? Nie mam bladego pojęcia!
pokaż post
iced_devil pokaż post 28.01.2010 22:19 nowy (ostatnia aktualizacja 28.01.2010 22:19)
paradoksalnie samochodzik z literką R albo Si, zamaist S, pali tyle samo
nie ma jak v-tec