FAQ Info LPG - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 13, niezalogowanych: 344

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

LPG Lovato Smart

boskiori pokaż post 02.12.2011 20:25 nowy (ostatnia aktualizacja 02.12.2011 20:25)
LPG Lovato Smart
Witam,
Założyłem ostatnio instalację LPG włoskiej firmy LOVATO SMART. Zanim to zrobiłem to solidnie odrobiłem lekcje, dużo czytasłem w internecie, na forach, na stronach naukowych, polskich i anglojęzycznych i uważam że decyzja jaką podjąłem miała solidne fundamenty teoretyczne. Analizowałem też rynek paliw, jego zmiany w przeszłości, sytuację obecną i rokowania na przyszłość itd.
Wnioski:
1. Nie patrz na to ile kosztuje benzyna a ile gaz! Cena tych paliw przy podejmowaniu decyzji o założeniu instalacji LPG nie ma znaczenia, liczy się tylko różnica w cenie między jednym a drugim paliwem!!! Jeżeli różnica jest równa większa 30 - 35%, instalacja do 3000 i zamiar użytkowania samochodu przez pięć lat po założeniu instalacji to OPŁACA SIĘ!!!
2. Dlaczego wybrałem LOVATO SMART? Jak pisałem wcześniej odrobiłem lekcje. Jest to instalacja sekwencyjna dla starszych silników, czterocylindrowych z głowicą wielozaworową. Komputer dba o rozruch silnika na benzynie i po osiągnięciu odpowiednich parametrów przełącza się na gaz automatycznie, w taki sposób że nic nie czuć. Oprócz zmiany koloru świecenia diody z pomarańczowej na zieloną nie ma innych symptomów, że instalacja przełączyła się z benzyny na gaz Pierwszy przegląd po 1000 km za darmo, kolejne co 15 000km zależnie od wymiany podzespołów 50 lub 100 PLN. Czas instalacji 1 dzień (8 godzin roboczych, miałem problem w mojej Lali (Laguna II phI rok 2001, silnik 1.6, 16V) bo słaby sygnał był z obrotomierza i musieli dołożyć wzmacniacz sygnału, tzw. multiplikator, ale w cenie instalacji i wszystko gra super. Według mnie największa zaleta tej instalacji to to że 100% elementów to produkcja jednej firmy i wszystko jest kompatybilne.
3. Lalą przejechałem 12000km i ma teraz 145000km na liczniku. Benzyny spala mi od 6,8 do 7,8 litra (nie jestem rajdowcem) a gaz wyszedł 9,6 litra na trasie przy prędkości 100 do 120km/h, a ostatnie 500 km przejechałem bez przekraczania 90km/h i spalanie 8,6l/100km.
Cena instalacji z założeniem 2600 PLN, zakładałem w warsztacie w Gdańsku, na razie przejechałem 900km i wszystko gra, polecam so far!!!
A i gwarancja jest na dwa lata bez limitu kilometrów
pokaż post
mariusz68 pokaż post 05.02.2012 20:07 nowy (ostatnia aktualizacja 05.02.2012 20:07)
przełączanie na gaz
Mam pytanie wsprawie lovato smart. Chciałem zapytać Ciebie jak twój samochód sie zachowuje. Mam taką instalację w nisanie primera 1.6. Wszystko chodzi ok ale mam uwagi co do przełączania na gaz.Auto stoi w garażu ogrzewanym a zamin przełączy na gaz to dość długo to trwa. Jaki jest moment (warunki przełączenia) czy tylko osiągniecie określonej temperatury i sam się przełącza, czy po osiągnięciu temperatury trzeba zwiększyć obroty żeby przełączył. I jeszcze inny przypadek: samochód jest rozgrzany.wyłączam silnik. następnie zaraz go uruchamiam i w tym momencie nie przełącza od razu. kilka razy zwiększam obroty i nic. Dopiero po około pół minuty raczy przełączyć. Moje uwagi są spowodowane tym że mam jeszcze opla zafire na gazie STAG, który szybciej przełącza mimo iż stoi na zewnątrz. Przełącza tylko pod wpływem osiągnięcia temperatury bez żadnego dodawania gazu.Natomiast rozgrzne auto uruchamiane ponownie przełącza w ciągu ok 3-5 sekund od uruchowmienia.
Bardzo proszę o wasze spostrzeżenia