alfred
|
pokaż post
17.10.2011 20:00
nowy (ostatnia aktualizacja 17.10.2011 20:00)
Nissan Primera P11
Wracam na forum z moją Primerą - wszystko sie wyjaśniło, ale najpierw wyjaśnienia; - ten silnik nie ma kopułki, ale cewki bezpośrednio na świecach, jak która wysiądzie silnik jest po prostu słaby, ale podobny objaw występuje w przypadku awarii czujnika przepływu powietrza za filtrem. Silnik jet także słaby i przerywa w przypadku jak ten czujnik jest przegrzany,a występuje to w dwu przypadkach 1. słaby akumulator, 2. zafajdany filtr powietrza. W moim przypadku okazało się że nałożyły się 3 zjawiska 1. świece, właściwie jedna z nich ale dla pewności wymieniłem wszystkie, 2. filtr powietrza, a po 3 - cie czujnik powietrza zimnego, należy pamiętać, że w przypadku przegrzanego czujnika ( on jest nagrzewany w zależności od stopnia przyspieszenia ) jak to poznać - wciskasz pedał gazu silnik przerywa, zwalniasz jedzie normalnie, ale wolniej przyspiesza i to jest znak do jego wymiany. \ To na tyle - bez warsztatu i wydatków jakoś doszedłem sam do prawidłowego zakończenia problemu. I jeszcze jedno - te silniki są -wg mnie - bardzo dobre, eksploatuje to autko już 4 rok, silnik nie pobiera oleju, w rozumieniu że muszę dolewać , nic z tych rzeczy wymieniam średnio co 15000 km bez dolewek. Pozdrawiam wszystkich Nissanowców i może moje uwagi na coś się przydadzą, bo nie wszyscy mechanicy naprawdę te auta opanowali, wielu opinii wysłuchałem, ale były to nie raz wierutne bzdury. Jak by były jakieś pytania, postaram sie odpowiedzieć na forum. Pozdrawiam Alfred.
|