FAQ Info Nissan - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 6, niezalogowanych: 148

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

Wymina rozrządu w primerze 1,8 QG18DE z 2000roku

coshi pokaż post 20.01.2010 22:11 nowy (ostatnia aktualizacja 20.01.2010 22:11)
Wymina rozrządu w primerze 1,8 QG18DE z 2000roku
Czy ktoś orientuje się jaki może być koszt robocizny przy wymianie całego kompletnego rozrządu,łańcuch, napinacz,koła i ślizgi?
Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
pokaż post
Lancer901 pokaż post 09.02.2012 20:32 nowy (ostatnia aktualizacja 09.02.2012 20:34)
QG18DE wymiana napinacza
Witam co trzeba zdjąć żeby dostać się do napinacza i wymienić łańcuch razem z napinaczem rozrząd? głowice trza zdejmować?? Dzięki z góry
242tyś km, 2000r Primera. 0335 ;p przy puszczaniu pedału gazu puka lekko w silniku, chyba napinacz który chcę go wymienić
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
SlawekM pokaż post 20.01.2010 22:17 nowy (ostatnia aktualizacja 20.01.2010 22:17)
a jaki objaw ??? może wystarczy sam napinacz wymienić

pokaż post
coshi pokaż post 21.01.2010 10:04 nowy (ostatnia aktualizacja 21.01.2010 10:04)
Objawy dość wieloznaczne ale już sporo zrobiłem.....uwaga długie....
Po zakupie auto było słabe, nie przyspieszało tylko się toczyło, na wolnych obrotach obrotomierz faluje , skacze, przy przyspieszaniu przerywa jakby wyskakiwały zapłony tak na średnich jak na wysokich obrotach i to spalanie 15 i więcej gazu w mieście a jazda jak zdechłym poldkiem. Pomyślałem , proste - zapłon.... wymieniłem świece na dedykowane briski do tego modelu i nic. Stwierdziłem cewki, miałem jedną zapasową, dokupiłem więć jeszcze dwie używki i zaczęła się żonglerka. Niestety bez rezultatów w jakiejkolwiek kombinacji... W dalszej kolejności poszedł przepływomierz - uszkodzony wymiana w ASO bo tam był najtańszy razem z jakąś kalibracją, bez zmian. Na przeglądzie wyszła paskudna analiza, okazało się że kat jest trupem wlanym do połowy we własne kanaliki i blokującym przelot - z powodu ceny oraz chęci zwiększenia mocy zapadła decyzja , kat musi odejść. Został więc "wymontowany" ze swojej obudowy..... młotkiem. Po tej operacji auto jakby odżyło,tzn. zaczęło lepiej się wkręcać i utrzymywać prędkości nawet pod strome górki, niestety równocześnie objawy przerywania/szarpania stały się bardziej odczuwalne - to co przedtem bardziej widziało się na obrotomierzu i auto po prostu nie jechało teraz wypadało jak mocne szarpanie przy kończącym się paliwie. Nadal palił się też check. Na szczęście zmądrzałem i zamiast przepłacać za komputer nauczyłem się wywoływać i odczytywać kody błyskowe błędów i je kasować. Myślałem że check świeci się w związku z wywaleniem kata i jest to błąd drugiej sondy lambda - jakież było moje zdziwienie gdy po zwarciu pinów w kostce diagnostycznej autko wybłyskało błąw obwodzie czujnika wału 0335. Ponieważ przy poprzedniej wizycie w ASO wyszła zaległa akcja servisowa z wymianą czujników położenia wału i wałka rozrządu natychmiast umówiłem się na popełnienie tychże wymian - akcja bezpłatna - ASO bardzo mile mnie zaskoczyło. Na początku poinformowali mnie , że o ile czujniki i wymiana są za free o tyle ponieważ mam gaz i muszą rozpinać instalacje do wymiany czujników może to kosztować max 200 zł (powiedziałem trudno robić....). Kiedy przyszedłem odebrać auto powiedzieli, że poradzili sobie bez większych problemów i nic nie muszę dopłacać.
Niestety poinformowali mnie też - co było napisane na papierach przez mechanika dokonującego wymiany - że sama wymiana nie pomogła i check zapala się nadal gdyż luźny jest już łańcuch rozrządu i to do tego stopnia, że jeden ze starych czujników został przez niego przytarty. Rozrząd muszę zmienić bo od odbioru po akcji servisowej powoli się pogarsza, ostatnio auto strzeliło w wydech kilka razy, spalanie minimalnie spadło ale daleko mu oczekiwanego (nie mam tu na myśli cudów) szarpanie nie przeszło a na dodatek doszedł problem z ruszaniem- czasem auto nie może ruszyć z miejsca. Po prostu dodaję gazu i popuszczam sprzęgło a ono jak stary polonez mimo obrotów nawet koło 2500-3000robi buuuuuu i nie ma siły się wyzbierać z miejsca- trzeba wcisnąć sprzęgło i po pompować gazem kilka razy żeby się wkręcił - wtedy takz 3500 obrotów powoli rusza. To samo przy przyspieszaniu - jeżeli nie jest wkręcony powyżej 3500 - 4000 obrotów to po dodaniu gazu najpierw nic nie robi tak z sekundę a potem zaczyna "udawać " że się zbiera przerywając pomaga trzymanie wciśniętego gazu i kopnięcie sprzęgła jak zakręci obrotami to potem jakoś pojedzie......masakra!!!!! Co do samego napinacz tonie sądzę żeby wystarczył skoro łańcuch jest tak luźny - słychać to pod maską. Udało mi się wyrwać komplet rozrządu z hurtowni za 600 zł z wysyłką - zobaczymy co to warte. To mój pierwszy japończyk w życiu i jak tak dalej pójdzie to ostatni. Jak nie zacznie jeździć po rozrządzie i regulacji to gnoja spale albo z mostu zrzucę - tylko najpierw AC wykupie.
Pozdrawiam
pokaż post
grzegorz123410 pokaż post 14.03.2010 16:35 nowy (ostatnia aktualizacja 14.03.2010 16:35)
rozrzd
z regułu łancuch wymienia sie po duzych przebiegach 300-400 tys kilometrów chyba ze ktos dziwnie jezdził małe obroty duzy bieg rozrzad w serwisie kompletny z 15% rabatem do nissana 1.8 2001 to800 zł serwis dwa lata temu silnik miał367000 km
pokaż post
coshi pokaż post 16.03.2010 18:11 nowy (ostatnia aktualizacja 16.03.2010 18:11)
Jeżelizrobiłeś taki przebieg na tym motorze na rozrządzie....
Bez wymiany to tylko pogratulować, a co do dużych przbiegów to padaka rozrządu toczęsta przypadłóść motoru qg18de i dlatego często mniejsze przebiegi.
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
SlawekM pokaż post 22.01.2010 12:26 nowy (ostatnia aktualizacja 22.01.2010 12:26)
a sprzęgło jak ???
ale to pewnie na początku sprawdziłeś
pokaż post
coshi pokaż post 22.01.2010 16:33 nowy (ostatnia aktualizacja 22.01.2010 16:33)
a sprzęgło jak ???
Jeśli chodzi o sprzęgło to nie ma problemu, nie wiem jak będzie jak już silnik zacznie normalnie pracować bo pewnie troszkę je przytarłem przy zmuszaniu dziada do jazdy.
A co do postu wyżej to nie pisałem o takich rzeczach bo to dla mnie oczywistość.
Olej wraz z filtrem zmieniony natychmiast po zakupie - castrol RS 10w60. filtr powietrza zmieniony tuż przed wymianą przepływki. Instalacja gazu oczywiście sekwencyjna, filtr gazu zmieniony 3000 km temu (nic nie poprawił). Problem występuje i na gazie i na benzynie, na benzynie ciut mniej dokuczliwy bo mniej wrażliwa na błędy w zapłonie. Problem występuje cały czas jednak mam wrażenie ,że nasila się jak auto/silnik jest rozgrzany. Co do wrażeń słuchowych to uwierz mi wiem jak szumi rozrząd a jak nap....la po obudowie, do tego przypadku nie potrzeba go było osłuchiwać stetoskopem, na chwile obecną wiesz co jest grane nawet z zamkniętą maską.
Na przyszły tydzień jestem umówiony z mechanikiem z pod Krakowa - polecanym i cenionym na nissanklubie.
Powiedział, że to częsta awaria w tych motorach i ocenił koszt robocizny na 350 zł.
Sprawdzałem i to dobra cena. Zdam relację po naprawie i mam nadzieję że będzie oki bochcę w spokoju na nrty wyskoczyć a nie czymś między poldkiem a syreną na chrzczonym paliwie.
pokaż post
dark30 pokaż post 22.01.2010 12:19 nowy (ostatnia aktualizacja 22.01.2010 12:42)
A może kolego wypadałoby zacząć od wymiany
- wkładu filtra powietrza (doświadczenie z Hondy Civic - samochód nie miał mocy, dławił się, a jechać zaczynał dopiero jak przekroczył 3 tys obrotów)
- filtra oleju,
- samego oleju oczywiście też (doświadczone w N15 - łańcuch rzęził okrutnie na zużytym oleju Shell Helix przy 13kkm - po wymianie na Mobil 1 natychmiast się uciszył),

Dla łańcucha dobrym rozwiązaniem jest 10W40 półsyntetyk, moja Almera ma na pewno ponad 200k i łańcuch tylko szumi, tak ma być, poprzedni Sunny miał ok 300kkm i łańcuch czasami brzęczał, sprzedałem go i o ile mi wiadomo niedawno jeszcze jeździł u zadowolonego klienta.

A może jeszcze podałbyś informację kiedy są problemy - podczas jazdy na gazie LPG czy na benzynie?

Nie zauważyłeś czasem czy podczas jazdy na LPG ubywa paliwa ze zbiornika? Być może silnik dostaje z dwóch źródeł paliwo z powodu uszkodzenia jakiegoś zaworu? wtedy komputer na pewno oszaleje bo nie jest w stanie ustalić składu mieszanki.

Czy instalacja gazowa jest zwyczajna mieszalnikowa czy sekwencyjna? Jeżeli mieszalnikowa to spróbuj zdemontować sam mieszalnik z układu dolotowego(przy tym zakręć dopływ gazu z butli najlepiej) i spróbuj na Pb.
Wymień Filtr LPG

Jaki przebieg ma to auto - czy jest on pewny? Zasadniczo łańcuchy nie siadają poniżej 300kkm.

A tak wogóle strasznie dużo rzeczy wymieniłeś i nie wiem czy potrzebnie