FAQ Info Oleje i płyny - forum
Ostatnio widziano:
zalogowanych: 1, niezalogowanych: 181
Lista forów Nawigacja
Dlaczego warto się zalogować?
- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

Sklep:
Opony
Części zamienne
Olej do astry z silnikiem Z16XEP.
|
dizel1982
|
pokaż post
28.10.2011 20:39
nowy (ostatnia aktualizacja 28.10.2011 20:39)
Olej do astry z silnikiem Z16XEP. Witam Serdecznie.
Jeżdżę astrą G z silnikiem Z16XEP. Rocznie robię 20000 - 25000km. Samochód zakupiony w styczniu 2008r, w tej chwili ma przejechane 91tys. W styczniu czeka mnie wymiana oleju. Generalnie olej i filtry wymieniam regularnie co roku. Obecnie jeżdżę na oleju GM 5W30 ale nie jest to dobry olej. Jest on robiony na bazie oleju mineralnego. Ponadto silnik gdy jest zimny jest dość głośny i jak się dowiedziałem, może to być spowodowane właśnie tym olejem. Zresztą wiele ASO opla nie zalewa tego oleju podczas przeglądów. Poboru oleju przez samochód nie zauważyłem. Zawszę leję nieco ponad połowę stanu i przez ten rok przy przebiegach jakie robię nie dolewam ani kropli a stan się utrzymuje stały. Teraz chciałem się Was poradzić, jako olej kupić? Tu mi koledzy radzą żeby brać Millersa Fuchsa czy Valvoline. Tak, wiem że są to świetne oleje, z górnej półki ale cena też jest z górnej półki i za 5l niestety ok 2 stówek trzeba dać. Ale czy jest sens kupować taki olej do tego silnika? Czy zauważę jakąkolwiek różnicę? Wiadomo, jak silnik jest jakiś duży, mocny to taki olej ma sens bo o takie silniki trzeba szczególniej dbać. Sam nie wiem co robić. Czy brać coś z tych górnych półek czy może znajdę coś dobrego o zbliżonych parametrach ale w o wiele niższej cenie. Proszę o jakieś rady, propozycje. Nie znam się na olejach i stąd ten problem. Pozdrawiam. |