FAQ Info Oleje i p³yny - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 1, niezalogowanych: 181

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto siê zalogowaæ?

- mo¿esz tworzyæ w±tki i pisaæ posty na forum
- masz osobisty filtr k±cików na forum
- masz dostêp do wielu narzêdzi portalu AutoCentrum.pl

p³yn ch³odniczy

Gosiaaa24 poka¿ post 06.02.2012 20:12 nowy (ostatnia aktualizacja 06.02.2012 20:12)
p³yn ch³odniczy
Posiadam od roku golfa V,2006r 105kw 1.9tdi i od tego czasu mam problem z chlodnica,a wla¶ciwie w trakcie jazdy na juz dobrze rozgrzanym silniku zasysa mi plyn w chlodnicy a przy tym zapala sie czerwona kontrolka i zobowi±zuje mnie do zatrzymania auta. jest to uci±¿liwe poniewaz czesto wyjezdzam za granice i jestem zmuszona na autoatradach awaryjnie zjezdzac. gdy autko ostygnie, temperatura spadnie, plyn wraca do pierwotnego stanu. duza chlodnica byla wymieniana i uszczelki rowniez i tak naprawde zaden z mechanikow nie moze sobie poradzic z tym moim problemem... co mam zrobic z tym przypadkiem?
poka¿ post
Gosiaaa24 poka¿ post 07.02.2012 14:31 nowy (ostatnia aktualizacja 07.02.2012 14:31)
plyn w ch³odnicy
nie mam najmniejszego pojecia. pewnie gdzies ciagle pracuje a kontrolka pokazuje ze go nie ma w zbiorniczku wyrownawczym. gdy dolewam na cieplym silniku zeby jechac dalej,tuz po ostygnieciu wybija mi powyzej max wiec juz nic nie rozumie...
poka¿ post
kajos poka¿ post 07.02.2012 23:02 nowy (ostatnia aktualizacja 07.02.2012 23:02)
Gosia-na zimny silniku plynu musi byc na NIM
gdy silnik ma juz prawidlowa temp to podnosi sie do kreski MAX
niestety jak zalejesz wecej plynu to zawsze wywali korkiem ten plyn bo goracy plyn zwieksza objetosc

jezeli zapala sie kontrolka od plynu chlodniczego a masz jego stan prawidlowy miedzy MIN/MAX to znaczy ze masz zepsuty czujnik lub cos z instalacja ktora do niego idzie (malo prawdopodobne)

wiec na szybko: nie patrz na to ze pokazuje ze nie masz plynu mozesz jechac ale do wymiany masz ten czujnik
podjedz do sklepu i kup jego a pozniej do mechanika jakiegos lub sama wymien
bedzie on ekrecony gdzies w zbiorniku wyrownawczym gdzie dolewasz plyn.
zwroc tylko uwage na wtyczke zeby miala ten sam ksztalt (czujniki od VAG maja rozne ksztalty zalezy do jakiej marki/modelu)
poka¿ post
Renata Konteksta
poka¿ post
JacK poka¿ post 06.02.2012 21:52 nowy (ostatnia aktualizacja 06.02.2012 21:52)
a gdzie zasysa ?