FAQ Info Sytuacje na drodze - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 1, niezalogowanych: 74

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

wasza opinia, taka sytuacja:

Domin46 pokaż post 13.04.2011 20:13 nowy (ostatnia aktualizacja 13.04.2011 20:13)
wasza opinia, taka sytuacja:
pokaż post
Domin46 pokaż post 13.04.2011 20:22 nowy (ostatnia aktualizacja 13.04.2011 20:22)
brat=opel , baba=mercedes , bmw=stoi zaparkowane
pokaż post
medalikarz pokaż post 13.04.2011 20:23 nowy (ostatnia aktualizacja 13.04.2011 20:23)
weźże już przestań robić burdel
crossposting też jest nie na miejscu
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
Domin46 pokaż post 13.04.2011 20:16 nowy (ostatnia aktualizacja 13.04.2011 20:19)
opis
Potrzebuję porady.
Mianowicie mój brat miał stłuczkę.
Było to tak, że jechał na drodze z pierwszeństwem i baba włączając się do ruchu z chodnika zajechała mu drogę a on wrypał się jej w bok jednocześnie rysując inny samochód stojący na tym chodniku, czyli wpadł w tak zwanego "klina".
Jakieś 50m wcześniej stoi znak ograniczenia prędkości 30km/h.
Na miejscu była policja (znajomki męża tej baby), doszło do tego , że chcieli uznać winę brata więc nie przyjął mandatu a sprawa wylądowała w sądzie. Policja złożyła sprawę do sądu a brat był jako oskarżony. Po pierwszej rozprawie sąd powołał biegłego od wypadków drogowych. Biegły uznał wersję baby za nieprawdziwą przychylając się do wersji brata. Biegły ogłosił, że główną przyczyną było nieprawidłowe włączanie się do ruchu tej baby, ale że brat w dużym stopniu przyczynił się do stłuczki bo jechał co najmniej 20km/h za szybko i gdyby jechał 30 to by wyhamował (tak szczerze, to nikt w tym miejscu 30 nie jedzie).

Do czego zmierzam: Sąd dziś wydał wyrok, a że brat pracuje w Krakowie to ja pojechałem na ogłoszenie wyroku, który dla mnie jest idiotyczny.

A brzmi to jakoś tak: Sąd uznaje winę oskarżonego - mojego brata, ponieważ w znacznym stopniu przyczynił się do kolizji jechał co najmniej 20km/h za szybko blablabla....... . Jako wyjaśnienie wyroku przeczytała mi, że główną przyczyną kolizji było wymuszenie pierwszeństwa przejazdu przez babę, jednak on przyczynił się do kolizji w dużej mierze przekraczając prędkość.

Sąd obciążył brata kosztami 200zł mandatu, 100zł czegoś tam i 30 zł czegoś tam = razem 330zł. Gdy powiedziałem jej , że nie rozumiem tego wyroku, bo główna przyczyna stłuczki to wymuszenie pierwszeństwa przez babę a on się przyczynił do kolizji. Więc jak to , dlaczego tak???
Ona coś zaczęła gadać, że tamta baba też nie jest bez winy bo wymusiła pierwszeństwo. Ja po prostu zgłupiałem, albo mamy po.....ne sądy albo ja czegoś nie jarzę.

Dla mnie wyrok brzmi: "Główną przyczyną kolizji było wymuszenie przez babę, brat się przyczynił do kolizji, ale brat ponosi winę za to zdarzenie" Obstawiałem, że dadzą wyrok , że jest to współwina a w takim wypadku podobno przysługuje stronom po 50% odszkodowania z oc. Jak mam rozumieć ten wyrok i czy się odwoływać?
pokaż post
medalikarz pokaż post 13.04.2011 20:15 nowy (ostatnia aktualizacja 13.04.2011 20:15)
włączający się
pokaż post
Domin46 pokaż post 13.04.2011 20:16 nowy (ostatnia aktualizacja 13.04.2011 20:16)
Też tak uważam, dlatego przeczytaj OPIS