FAQ Info Sytuacje na drodze - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 1, niezalogowanych: 74

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

Wypadek motocyklowy,ucieczka sprawcy (kier.samoch.),problemy z odszkodowaniem PZU (już prawie rok).Proszę...

jatom pokaż post 08.04.2011 19:52 nowy (ostatnia aktualizacja 08.04.2011 19:52)
Wypadek motocyklowy,ucieczka sprawcy (kier.samoch.),problemy z odszkodowaniem PZU (już prawie rok).Proszę o poradę...
Witam
W czerwcu zeszłego roku 2010 miałem wypadek motocyklowy.Sytuacja przedstawiona jak powyżej,dodam że jechałem z dziewczyną i z prędkością ok.50,53 km/h.Pomykam chopperem dla przyjemności,nie dla szybkości.Jechałem prawym pasem,gdy nagle samochód jadący z naprzeciwka zajechał mi drogę (bez użycia kierunkowskazu) ,jak się okazało to właściciel domu który "na szybcika" chciał wjechać na swoją posesję.Mało że uciekł z miejsca wypadku(z samochodu do domu),dopiero przy po przyjezdzie policji przyznał że to on prowadził ale nie przyznaje się do winy.Są świadkowie i dodam że nie było ma śladów hamowania.Problemy zdrowotne były i są.Motocykl-szkoda całkowita.Sprawa ciągnie się już od 9 miesięcy.PZU nie chce wypłacić kasy bo sprawca nie przyznaje się do winy,policja wskazała kierowce samochodu jako sprawcę.Nawet nigdzie nie uzyskuję informacji co się dzieje w mojej sprawie.Pytanie:ile można tak czekać,niedługo minie rok.Wrak stoi,odszkodowanie "zawieszone".Czy jedyne wyjście z sytuacji to sprawa sądowa?(co również długo potrwa).Sprawca utrzymuje że to niemożliwe że to nie jego wina,bo od 40 lat jezdzi...itp.i nigdy nie miał wypadku...dodam też że po wypadku nie kontaktowałem się ze sprawcą,dla mnie to [psychol i nie wiadomo co mógłby wymyślić.Na przesłuchaniu zmieniał co chwilę zeznania i trzyma się tych swoich 40 lat za kółkiem..nie przyzna się albo dla zasady albo ze strachu przed utratą zniżek...
Czy PZU ma prawo wciąż w nieskończoność czekać na wyrok sądu grodzkiego???Powstało niemało problemów,wypadek sporo namieszał w moim i narzeczonej życiu a teraz nawet nie widać końca tej sprawy.
Za wszelkie odpowiedzi i wskazówki będę wdzięczny.
Szukałem sporo w sieci,czytałem różne historie...ale czy PZU ma takie prawo się ociągać to ciężko rozważyć ,jedni mówią że tak drudzy że nie...PZU przyznało "jałmużne",napisałem odwołanie ale i tak czekają na wyrok sądu grodzkiego,więc proszę o pomoc...Pozdrawiam

oto link do sytuacji:

http://www.autocentrum.pl/pic.php?file=1302115677.92.jpg
pokaż post
jatom pokaż post 15.04.2011 20:20 nowy (ostatnia aktualizacja 15.04.2011 20:20)
...nie opowiadam,przekładam na klawiature co mi mówią..
...dziś dowiedziałem się że przeciwko kierowcy samochodu będzie toczyć się sprawa za wykroczenie i ja mam (mogę być) oskarżycielem posiłkowym...
...a jeśli chodzi o to co opowiadam to wiele wątków na forum jest bezsensownych i zupełnie zbija z tropu... ;-(
...widać kto pyta - błądzi,a ci co wiedzą najmniej...błądzą i w błąd wprowadzają innych...
mimo wszystko - pozdrawiam.Uciekam na f.p.
pokaż post
Groszek pokaż post 15.04.2011 20:37 nowy (ostatnia aktualizacja 15.04.2011 20:37)
w ogole tutejsi fachowcy w maliny wprowadzaja, ja bym ich w ogole nie sluchal
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
Kilofownikownia pokaż post 10.04.2011 11:17 nowy (ostatnia aktualizacja 10.04.2011 11:17)
Tak lepiej sie wstawia linki
pokaż post
Jeff pokaż post 09.04.2011 12:20 nowy (ostatnia aktualizacja 09.04.2011 12:20)
tylko wyrok sadu lub przyznanie sie sprawcy obliguje Pzu do wypłaty odszkodowania
a sprawy tego typu potrafią ciągnąć sie kilka lat bo sądom w naszym kraju sie wyjAtkowo nie śpieszy
pokaż post
jatom pokaż post 15.04.2011 13:58 nowy (ostatnia aktualizacja 15.04.2011 13:58)
Przeciwko winnemu...
...kierowcy samochodu,jest skierowana sprawa do sądu przez prokurature o wykroczenie.Czyli winny jest ale PZU tego nie...dostrzega(?)...
Sprawa o wykroczenie,jeżeli już jest winny to chyba inna sprawa niż ustalenie sprawcy...
pokaż post
Jeff pokaż post 15.04.2011 21:35 nowy (ostatnia aktualizacja 15.04.2011 21:35)
winnego nie ma kolego
bedzie, jesli sad go prawomocnie skarze i dopiero wtedy leci 30 dni na wypłate od pzu
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
bebesky pokaż post 15.04.2011 15:10 nowy (ostatnia aktualizacja 15.04.2011 15:10)
ciekawe rzeczy opowiadasz
a ja myslałem że to sąd orzeka czy ktoś jest winny czy nie. Pan prokurator to sobie może oskarżyć (lub nie)