FAQ Info Toyota - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 0, niezalogowanych: 107

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

słabe oświetlenie w samochodzi, prosze o pomoc

delfina25 pokaż post 03.04.2010 17:04 nowy (ostatnia aktualizacja 03.04.2010 17:04)
słabe oświetlenie w samochodzi, prosze o pomoc
Witam

Zaznaczam że jestem kobietą, więc nie znam się na wielu sprawach zwiazanych z samochodami
Dlatego mam do was Panowie pytanie, otóż od dwóch dni cieszę się z nabycia toyoty corolli, poświętach planuje ją odstawic na jakis przeglad, itd, itp zauważyłam dwie rzeczy, które mnie troche martwią, a że jestem niecierpliwa to już chciałabym wiedziec czy coś jest zepsute w samochodzie czy taki jego urok, otóż cały ten panel z licznikiami bardzo słabo się świeci, tzn jak przekręcam kluczyki to zapala sie normalnie ( czyli bardzo intensywnie świeci ) ale jak włącze światła krótkie żeby mo jechac to wtedy one gasnął i PRAWIE wogóle się nie świecą, chodz w nocy je widac załkiem dobrze, ale różnica pomiędzy tym jak świeca na początku przy wyłacząnych swiatlach krotkich, a po właczenie świateł jest OGROMNA, nie wiem dlaczego tak jest? tak jakby odwrotnie, bo wydaje mi sie ze powinno bardziej się siwecic już jak mam właczone krótkei i przygotowany zamochód do jazdy, po drugie czy w tym samochodzi biegi chodza tak ciężko>> sprzegła jest bardzo "płytkie " ale mocno trzeba je wciskac żeby zmienic bieg, aż noga zaczyna bolec, czy można coś z tym zrobic, prosze o odpowiedz osoby, które sa w stanie cos o tym powiedziec

dziękuje i pozdrawiam
pokaż post
delfina25 pokaż post 05.04.2010 15:37 nowy (ostatnia aktualizacja 05.04.2010 15:37)
jeszcze jedno pytanko
Mam jeszcze jedno małe pytanko, czy po wyjęciu akumulatora, radio będzie wołało o kod?? bo chyba sie zresetuje tak?? no i problem gdzie szukac tego kodu jeśli jest ?
pokaż post
Renata Konteksta
pokaż post
delfina25 pokaż post 05.04.2010 14:59 nowy (ostatnia aktualizacja 05.04.2010 14:59)
jeszcze raz podziękowanie
Tak, to jednak chodziło o podświetlenie, zrobiłam tak jak napisałeś i już jest wszystko dobrze, poprostu było przygaszone, ale już jest dobrze, jeszcze raz dzięki pozdrawiam
pokaż post
delfina25 pokaż post 04.04.2010 22:37 nowy (ostatnia aktualizacja 04.04.2010 22:37)
podziekowanie
dzięki bardzo za cenne informacje i za instrukcje w jezyku poplskim ( szukałam jej ) bardzo dziekuje i pozdrawiam
pokaż post
gazelot pokaż post 04.04.2010 23:03 nowy (ostatnia aktualizacja 04.04.2010 23:03)
Proszę

pokaż post
delfina25 pokaż post 04.04.2010 12:25 nowy (ostatnia aktualizacja 04.04.2010 12:25)
brak podświetlenia c.d
samochód jest z 2004 r. jednak wydaje mi sie że ta różnica jest za duża, w dzięn wogóle nie widac zeby świacił sie panel, nawet nie widac podświetlenia licznika, wydaje mi sie że to światło powinno byc mocniejsze, natomiast w nocy jest lepiej tak jakby odbija sie fluorescencyjnie cały panel bez podświetlenia, nie wiecie czy jest może gdzies w samochodzie regulacja do podkręcenia intensywności podświetlenia, albo cos takiego, może o to tu chodzi??
pokaż post
gazelot pokaż post 04.04.2010 18:55 nowy (ostatnia aktualizacja 04.04.2010 18:55)
Znalazłem takie rzeczy:
"Zegary na desce rozdzielczej przejrzyście rozplanowane i bardzo czytelne. W Toyocie zastosowano ciekawy patent związany z ich podświetleniem. Bez przekręcenia kluczyka w stacyjce są prawie niewidoczne. Po zapaleniu silnika zegary zaczynają świecić jasnym światłem, a po zapaleniu reflektorów lekko się ściemniają. Wygląda to atrakcyjnie a przy okazji nie męczy wzroku."

"mozesz sobie to ustawić włącz światła i naciskaj ten guziczek którym przeskakujesz na TRIPa na TRIPb ODO aż w końcu pokażą CI się takie poziome kreski wtedy przytrzymaj ten guziczek do zadowalającej cie mocy podświetlenia"

"http://lulu.strefa.pl/corolla/
Instrukcja Corolla 2004.pdf - strona 144"
pokaż post
gazelot pokaż post 03.04.2010 21:35 nowy (ostatnia aktualizacja 03.04.2010 21:36)
Przydałaby się informacja z którego roku masz samochód.
Jak dla mnie podświetlenie logicznie działa. Bez świateł to jak w dzień, więc musi być jaśniej by było coś widać. Z kolei ze światłami to jak nocą, więc przygasa by nie raziło