FAQ Info Ubezpieczenia - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 1, niezalogowanych: 132

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

Auto sprowadzona nieubezpieczone, czy mam 30dni?

raptowny pokaż post 12.08.2011 22:32 nowy (ostatnia aktualizacja 12.08.2011 22:32)
Auto sprowadzona nieubezpieczone, czy mam 30dni?
Chciałbym kupić auto sprowadzone ale nie mam jeszcze prawa jazdy, wniosek składam 16 sierpnia. W przypadku aut zarejestrowanych i ubezpieczonych w Polsce mam 30dni czasu na ubezpieczenie samochodu, więc mógłbym je nabyć nawet teraz i mogłoby stać na parkingu i czekać aż dostanę dokument, teoretycznie mógłbym je ubezpieczyć od razu bez prawa jazdy ale zwiększyliby mi pewnie stawkę a tego chce uniknąć.

Chciałem się dowiedzieć jak to wygląda z samochodem sprowadzonym, czy mogę na nie wykupić ubezpieczenie tymczasowe, żeby przeczekało? Te auta stoją sobie niezarejestrowane i nieubezpieczone ale u handlarzy i w komisach, ja jako osoba prywatna musze je od razu zarejestrować i ubezpieczyć, czy da się to jakoś ominąć?
pokaż post
krzys-68 pokaż post 13.08.2011 08:48 nowy (ostatnia aktualizacja 13.08.2011 08:51)
rejestrujesz i w tym samym dniu ubezpieczasz.o tym terminie ty decydujesz.
Stawiasz na podwórku i czekasz.Ważniejsze jest terminowe zgłoszenie do UC i opłata akcyzy,na to masz 5 dni od wprowadzenia do kraju.Tak wygląda teoria.Praktycznie nie ma odprawy na granicy więc UC patrzy na datę zakupu pojazdu na dokumentach i liczy.Twoja głowa żeby to mądrze potłumaczyć.