FAQ Info Ubezpieczenia - forum

Ostatnio widziano: zalogowanych: 1, niezalogowanych: 135

Lista forów Nawigacja

Dlaczego warto się zalogować?

- możesz tworzyć wątki i pisać posty na forum
- masz osobisty filtr kącików na forum
- masz dostęp do wielu narzędzi portalu AutoCentrum.pl

problem z zaświadczeniem o przebiegu ubezpieczenia

manienek pokaż post 14.08.2011 16:28 nowy (ostatnia aktualizacja 14.08.2011 16:28)
problem z zaświadczeniem o przebiegu ubezpieczenia
Witam. Mam problem dotyczący zaświadczenia o bezszkodowej jeździe. Mam zarejestrowany samochód w Niemczech i nowo wykupione ubezpieczenie na samochód w niemieckim towarzystwie ubezpieczeniowym. Natomiast ta niemiecka firma wymaga ode mnie obecności w zaświadczeniu z polskim ubezpieczycielem ilości procentowej zniżek(ew. klasa taryfowa) jaka była przyznana przez tą firmę(nie wiem po co ale wymaga). Jest to podstawą do otrzymania zniżki przy niemieckim ubezpieczeniu. Firma polska (Compensa) upiera się, iż nie może wystawić w zaświadczeniu ilości zniżek co jest dla mnie kłopotem bo bez tej informacji płacę 100% ubezpieczenia zamiast 90%, dodatkowo twierdzą, że firmy niemieckie nie wymagają zniżek na zaświadczeniu... a moja wymaga. Jest to dla mnie dodatkowo niezrozumiałe, że procent zniżek jest umieszczony na polisie ubezpieczeniowej z Compensą wiec czemu nie może być w zaświadczeniu? Jak rozwiązać tę sprawę? Jak zmusić Compensę, żeby wystawili mi zaświadczenie z uwzględnieniem procentu zniżek? Czy mają prawo odmawiać mi takiej informacji w zaświadczeniu? Z góry dziękuję za rady
pokaż post
JacK pokaż post 14.08.2011 18:10 nowy (ostatnia aktualizacja 14.08.2011 18:10)
pownieważ procent zniżek nic nie znaczy przy zmianie FU
liczy się ilość lat bezszkodowej jazdy i ilość szkód w ostatnim roku.
Z powyższych danych tj. ilości lat bezszkodowej jazdy i ilości szkód w ostatnim roku każda FU oblicza sobie swój procent zniżki (nie ma tutaj jednej uniwersalnej metody liczenia), ponieważ w każdej FU może być ten procent liczony inaczej np. 5 lat bezszkodwej jazdy to będzie w firmie X 50%, w firmie Y 40% a w firmie Z jedynie 30% zniżki.
Tak samo jak nie jest regułą, że za kolejny rok beszkodowej jazdy dostajemy kolejne 10% zniżki.

Więc zasiadczenia wystawiane są właśnie nie na procent zniżki tylko na ilosc lat bezszkodowej jazdy.
pokaż post
manienek pokaż post 14.08.2011 18:39 nowy (ostatnia aktualizacja 14.08.2011 18:39)
rozumiem
Rozumiem. Natomiast czemu na moje życzenie nie może byc umieszczona ta informacja w zaświadczeniu nie jest to problemem. Niemiecka FU tego wymaga moge myslec że to idiotyczne ale nie zmieni to faktu że tego wymaga. Niemcy to biurokraci nie wytłumaczę im, że to niepotrzene wymaga i już a dla FU nie robi róznicy czy napiszę to ino czy nie.