Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
xDrive?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Audi 80 B4 Avant

(od 1991 do 1996)
  • w klasie samochodów:
  • Klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 346
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 102 ocen)
TAK (87%)
NIE (13%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Karoseria
  • 52%
  • Silnik
  • 39%
  • Zawieszenie
  • 4%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 56%
  • Układ elektryczny
  • 34%
  • Silnik
  • 33%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Audi 80 B4 Avant

• Zadaj pytanie

Opinie o Audi 80 B4 Avant

Nadwozia Audi 80 B4

Silniki Audi 80 B4

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Audi 80 B4 Avant

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Zbyszek40
2009-07-19
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jak to niemiecki samochód z tamtych lat - bez "wodotrysków" ale wszystko pracuje tip top. CO NAJWAŻNIEJSZE TO TEN SPOKÓJ W TRASIE, BRAK STRESÓW ŻE COŚ "NAWALI". Warto wydać parę groszy więcej na Audi 80 z tamtych lat i parę lat zapomnieć o mechanikach !!! Ktoś powie ooo.. z '93 to trup ! Nic bardziej błędnego. Miałem Carismę z 98 i padaka na naszych drogach a i silnik diesel- France 1.9 TD nie powalał na kolana. Niestety i nowsze Audice /"z wodotryskami"/ już nie najlepsze i blacha słabsza "cieńsza". Sprzedałem Carismę trochę z żalem bo pomimo usterek bardzo wygodna ale po ostatnim gradobiciu dach i przednia klapa to jedne wgnioty nie licząc pękniętej przedniej szyby. Kolega z pracy stał z boku Avantem takim co ja mam teraz i w jednym miejscu malutka wgniotka na dachu /prawie nie widoczna/. I wszystko w tym temacie !!!!
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 90 KM, 1993 r., 269000 km
Dexter
2008-01-13
 (4,92) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jak najbardziej auto godne polecenia. To właściwie mój najstarszy samochód ale jedyny, który z dnia na dzień coraz bardziej mnie zachwycał (w przeciwieństwie do poprzednich aut którymi się jarałem dopóki ich nie kupiłem - potem przychodził zawód). Auto było zakupem budżetowym (potrzebowałem kasy więc sprzedałem Lagune i kupiłem to) ale jakoś nie mogę się go pozbyć - spodobał mi się ten spokój jaki mi daje (jest bardzo tani w utrzymaniu i niezawodny) Tak wychwalam że może wyjdę na jakiegoś maniaka albo pomyślicie sobie "czym ten biedny chłopak jeździł do tej pory?" ale to auto naprawdę zrobiło i robi na mnie dobre wrażenie. Może dla tego że nie spodziewałem się zbyt wiele a otrzymałem wszystko czego mi było trzeba.
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 90 KM, 1993 r., 31000 km
Jureczek
2010-03-26
 (3,00) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Hm to tak spalanie w miare , buda ocynk to też plus no chyba że była bita. Miałem troche problemów i usterek ale auto ma swoje lata. Kupiłem je za 12.tys zł ale zaraz musiałem włożyć w naprawe ok. 1700zł (cena z kosmosu jak na tak stare auto) , i po miesiacu od naprawy jak wracałem z roboty auto poprostu zgasło i wruciło na lawecie niestety.I uważam że teoria typu AUDI 80 JEST NIE DO ZAJECHANIA TO STARA BAJKA dla ludzi którzy uważaja że tanim kosztem będa mieć auto niezniszczlne. Audi 80 ma wiele wad ale też troche plusów. olecam to auto ludziom starszym którzy nielubią się wyróżniać i jeżdzą powoli bez żadnych szaleństw. Ja osobiście niekupiłbym tego auta jeszcze raz bo poprostu to już stary grat niestety.
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 110 KM, 1993 r., 260000 km
Maciej bodzio333 pokaż Email »
2006-09-19
 (4,15)
Zanim kupiłem dużo sie naczytałem o tym modelu i wszedzie bardzo ten model był chwalony za niezawodnosc,wygląd i trwałosc blacharki. W moim wozie podwozie jest w idealnym stanie /14 lat/ ale problem jest z progami a dokładnie pod nakładkami przyklejonymi na progi jest wylegarnia rdzy, ciekawi mnie czy ktos z was tam sprawdzał. Sam bym tam nie szukał rdzy ale w tylnym lewym progi rdza wylazła poza nakładke i jak odkleiłem ten plastik to mnie powaliło. Radze sprawdzic. Drugim miejscem gdzie zaczeło gnic to łuk przedniego błotnika ale wina jest w tym że nadkole nie zakrywa tego łuku
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 90 KM, 1992 r., 17000 km
DamianEk
2011-04-22
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
moja osobista ocena to mocne 4.5 Blacha ocynk i po 17 latach zero rdzy. Lakier od nowości po umyci lśni lepiej niż nie jeden 5 letni. Auto ma swoje wady ale większość to zalety i pomimo wieku już niedługo pełnoletniego nadal słuzy jak wierny przyjaciel, który nigdy nie zostawi cię na środku drogi, zawsze dowiezie do domu i nie nadwyręży zbytnio twojego domowego budżetu:-) W wersji avant bardzo dobra opcja dla rodziny. Auto nie zawodne, przestronne, funkcjonalne i z ponad czasowym wyglądem. Mówią, że stare AUDI starzeją sie tylko w dowodzie - coś w tym jest ;-)
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 90 KM manualna, 1994 r., 225000 km
Daniel
2006-10-04
 (3,38)
Przez 3 lata od założenia gazu było wszystko ok, teraz są same kłopoty, wszystko było sprawdzane i dopuki silnik nie stanie nikt nie jest w stanie nic stwierdzic, na pewno jest to cos z elektoniką lub zapłonem, silnik nagle przestaje pracowac, lub "kuleć" ale wystarczy tylko zgasic i odpalic i wszystko jest ok. Wymienilem swiece, przewody zapł, kopułkę aparatu, palec, cewkę zapł z modułem i nie ma żadnej poprawy (wszystko wielokrotnie było sprawdzane komputerem i pokazuje wszystko ok) - jeśli spotkał się ktoś z czymś podobnym proszę o kontakt diament_29@o2.pl
pełna ocena Avant, 1.6 E 101 KM, 1994 r., 352000 km
rolnid pokaż Email »
2003-02-22
 (4,23)
Samochód jak na AUDI przystało jest bez poważnych zażutów.Zresztą kto nie miał AUDI to tego nie może powiedzieć.A tym bardziej generacja silników TDi jest godna uwagi i polecenia.Fakt ,że TDi jest droższy przy zakupie nawet wśród samochodów używanych, to on się odwdzięczy swą niezawodnością i ekonomią.Posiadam jeden z ostatnich modeli B4-TDI-ze stycznia 95roku i następnym samochodem jaki zamierzam kupić to będzie znów AUDI ale A4 1,9TDI ale z silnikiem 110-konnym. Jazda tym samochodem to jest dopiero frajda.Polecam tylko i wyłącznie AUDI.
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 90 KM, 1995 r., 205000 km
Cichy
2005-04-15
 (4,15)
Poza usterkami podanymi niżej pozytywne zaskoczenie. Jednak mam apel do ludzi kupujących fury z silnikami Tdi. Uważacie od kogo bierzecie bo największą wadą tych silników jest POPRZEDNI WŁAŚCICIEL SAMOCHODU!! Właściciel mojego nic w nim chyba nie robił i chyba nie tak jak trzeba się obchodził z turbiną. No ale mądry Polak poszkodzie. Oprucz tego omijać pseudofachowców. Np.Zmieniali mi olej to zalali ponad max.Jak sie kapnąłem to spuściłem potem prawie 1,3 litra dobrze że mi nie rozsadziło silnika a te wysieki to pewnie od tego
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 90 KM, 1994 r., 235000 km
Morfiy pokaż Email »
2005-09-24
 (4,54)
Posiadam Audi 80 B4 1,9 Tdi i szczeze nie zamienil bym sie nawet na wiekszasc nowych aut z klasy kompaktow ktore kosztuja prawie 3 razy tyle! Przez wakacje przejechalem ponad 8tys km po calej niemal Europie i nie mam zadnych zastrzezen. Auto spisuje sie super, a spalanie jest wyjatkowo racjonalne, na trasie przy komplecie osob+bagaze potrafi nawet spalic mniej jak 5,5 litra i wcale nie trzeba jechac jak "emeryt". Polecam wszystkim ten model zwlaszcza z tym silniekiem!!!
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 90 KM, 1994 r., 250 km
king28
2005-02-26
 (4,31)
Jeżeli chodzi o moją skromną opinię to powiedziałem sobie, że 10 lat chcę jeździć Audi (mimo że ono ma już 13 lat) , a potem kupię tylko Japończyka (Toyota Corolla) , miałem okazję jeździć wieloma autami i Audi za cenę niestety nie najniższą proponuje wóz b.dobry więc jeżeli ktoś ma audi to nie ma sensu zmieniać na inny czy młodszy model auta niemieckiej firmy ponieważ niczym ono już nie zaskoczy, tylko Japończyki są lepsze i wnoszą więcej do przeżyć z jazdy autem.
pełna ocena Avant, 2.0 E 115 KM, 1992 r., 180000 km
Adam M
2007-05-22
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Mimo wysokiej ceny zakupu polecam to autko.Przez 2 lata mój egzemplarz zjechał z ceny ok.1000 zł. Obustronny ocynk robi swoje - to auto bez wypadku nie zardzewieje !!! Tłumiki super wytrzymałe. Niskie koszty eksploatacji i części.Ja większość kupuję oryginalnych,bo nie są drogie.Np. filtr oleju 19 zł oryginał, 12 zł Filtron, tuleje gum-met 25 zł oryginał,12-18 zł podróbka. Można śmiało śmigać po Europie bez awarii.Resztę opisałem wyżej :-)
pełna ocena Avant, 1.6 E 101 KM, 1993 r., 119000 km
jamrutki pokaż Email »
2005-02-08
 (4,54)
jest to samochód który jeśli jest w dobrym stanie technicznym to jeździ się nim lepiej niż nowymi produktami innych firm , niezawodny , w egzeplarzach bezwypadkowych brak jakkiejkolwiek korozji , długa żywotność podzespołów ( poza tulejami met-gumowymi w zawieszeniu- polskie drogi ), jedyne zastrzeżenie to silne nagrzewanie się wnętrza latem . Ważne jest również to że stylistyka nadwozia ciągle jest aktualna .
pełna ocena Avant, 2.0 E 115 KM, 1992 r., 151 km
jarzab28 pokaż Email »
2010-01-19
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Ogólnie autko oceniam bardzo dobrze pomimo drażniacych usterek które nie miały większego wpływu na jazdę.Bo co najwazniejsze autko zawsze dojechało do celu nawet po długiej trasie (600 km).Co najbardziej mnie cieszy to to że zawsze odpalał bez problemów. Cenię ten samochód za fantastyczną blacharkę na której nie ma śladu korozji zwłaszcza pod uszczelkami szyb i podwoziu oraz za fantastyczną tapicerkę.
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 90 KM, 1995 r., 223000 km
cris.cross pokaż Email »
2005-09-13
 (3,62)
mało zrywny , pod światłami raczej nie zaśiwrujesz, twardo zawieszony nie mało palący ale trwały prosty w obsłudze i naprawie o sporym prestiżu , szczególnie gdy sie dba i posiada w kolorze czrnym, wygodny na długie trasy ze sporym bagażnikiem. Auto jest jednum z ostatnich trwałych ( mam jeszcze orginalny układ wydwchowy) i "madrych" gdzie można np. wymienić sworzeń bez wymiany całego wahacza
pełna ocena Avant, 2.0 E 115 KM, 1993 r., 18000 km
xmss pokaż Email »
2008-09-24
 (3,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Obecnie 15 letnie avanty trzymają mocno cenę. Ciężko jest kupić bezwypadkowy egzemplarz, który nie wie co to rdza. Ale jeżeli znajdzie się egzemplarz zadbany to naprawdę miło się człowiek zaskoczy. Ja szukałem niezawodnego samochodu i wybrałem ten model. Dopiero go poznaje ale miło mnie zaskoczył i myślę, że z racji jego niezawodności, stylistyki i ekonomiczności zostanie w rodzinie kilka lat.
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 90 KM, 1993 r., 300000 km

722 komentarze

486 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~edziobu~edziobu

Do ~lukasz: może kupię, proszę podaj więcej info

~seba~seba

Do ~KAMIL: Zawieszenie to ból każdego auta na polskich drogach Poza tym usterki mogą się zdarzać, te auta przecież są pełnoletnie Mój znajomy ma hyundaja z 99r. i jak się mnie zapytał ile razy byłem ze swoją 80 u mechanika to nie chciał mi uwierzyć jak mu odpowiedziałem

~seba~seba

Mam Audi 80 od 8 lat i w ciągu tego czasu auto raz było u mechanika (padła mi cewka czy coś w tym stylu, nie pamiętam już dokładnie bo to było ok 5 lat temu, koszt naprawy ok 500 zł) poza tym auto nigdy mnie nie zawiodło. Według mnie ciężko o lepszy samochód w tym roczniku. Na gazie spisuje się bardzo dobrze (spalanie w granicach 10-11 litrów w cyklu mieszanym) i nie ma żadnych problemów z silnikiem. Jak najbardziej polecam ten samochód, tylko przy zakupie proponuję bardzo dokładnie go obejrzeć (niektórzy kupują egzemplarze bardzo wyeksploatowane, po dużym przebiegu i wtedy narzekają). Zadbana 80 będzie z pewnością dobrze służyć przez lata. Osobiście nie zamierzam zmieniać samochodu i nie zamieniłbym go na żaden inny w tym roczniku.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Audi 80, oglądali także

Dowiedz się więcej o Audi 80

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także