Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Uszczelka pod głowicą?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Audi A6 C5

(od 1997 do 2004)
  • w klasie samochodów:
  • Wyższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 624
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 391 ocen)
TAK (80%)
NIE (20%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 54%
  • Przeniesienie napędu
  • 17%
  • Karoseria
  • 16%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 54%
  • Silnik
  • 41%
  • Układ elektryczny
  • 30%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Audi A6 C5

Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Mateusz_Stepien
2011-10-12
 (3,15) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Autko moze i wygodne ale trzeba sie modlic zeby nic nie nawalilo bo wtedy koszty naprawy ida w tysiace. Silnik 2,5 TDI to jedno wielkie nieporozumienie. Nie dosc ze spalanie tego samochodu, czy to w miescie czy to w trasie, to istny koszmar, nijak ma sie do tego co pisza inni, to na dokładke wszystko co moze sie zepsuc i tak sie zepsuje. Chcac zaoszczedzic na naprawach (pompa paliwa ponad 3000 zł) montowalezm zamienniki ktore po kilkunastu tysiach szlag trafial. Głupie swiece ... wymiana ich wiaze sie z rozebraniem polowy silnika, maskownic tak wiec "pod blokiem" tego nie zrobimy a mechanik na pewno zazyczy sobie kilka stowek. Zawieszenie miekkie i baaardzo awaryjne. Po kilku tysiach km na naszych drogach zaczyna pukac, stykac, trzeszczec. Ceny klockow, tarcz, tloczkow i innego osprzetu to tez jest kpina. Zdaje sobie sprawe ze nie jest to skoda czy tez renault ale te ceny to zdecydowanie przesada tymbardziej ze auto ma juz ponad 10 lat wiec i technologia w nim zastosowana jest juz troche przestarzala. Roletki na szybach same opadaja, co drugi raz uda sie je podniesc. Elektryka tez zaczyna cos szwankowac bo cos zbyt czesto przepalaja sie zarowki zarowno z przodu jak i z tyłu. Suma sumarum autko moze i ladne i wygodne jednak jak sie jezdzi miesiecznie max 100 km i po pustych drogach bo inaczej jest szansa ze cos moze nawalic albo wypije conajmniej 12 litrow paliwa.
pełna ocena Sedan, 2.5 TDI 150 KM manualna, 2000 r., 200000 km
mario
2008-10-06
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Nie czytajcie kupując to auto komentarzy typu silnik 2,5 TDI bardzo awaryjny. Są to komentarze bezsasadne . Jest tak dlatego, że 80% właścicieli aut z tym silnikiem nie przypuszcza nawet, że mają najechane po 400-500 tys.km przebiegu a na liczniku wyświetla się 130-170 tys. km. Nic więc dziwnego, że zaczynają się awarie. Zazwyczaj dość poważną usterką jest awaria wałków rozrządu, mało kto wie, ale te silniki powinny pracować na oleju syntetycznym nawet przy 400 tys. km, a niestety właściciele zaczynają wlewać olej półsyntetyczny a niekiedy i mineralny przy dużo niższym przebiegu. Odkłada się to na złe doprowadzanie oleju maleńkimi kanałami do w/w wałków, co z kolei prowadzi do ich szybkiego zużycia i awari silnika. Inną dość istotną wadą jest awaria pompy paliwa ( opinie właścicieli). Otóż, pompy te są dość słabo odporne na kiepską jakość paliwa, a wiadomo nie od dziś, że większość z nas szuka taniego paliwa typu ON co niestety nie idzie ze sobą w parze- dobra jakość niska cena, jest dokładnie na odwrót. Ja swoje Audi kupiłem z orginalnym przebiegiem 176 tys. km, obecnie jeździ i wygląda jak nowe ( no może oprócz kilku rysek na karoserii :)) ) oczywiście na dobrej klasy oleju syntetycznym i paliwie tankowanym na najlepszych i sprawdzonych stacjach.
pełna ocena Avant, 2.5 TDI 155 KM, 2002 r., 176000 km
ea_pajak pokaż Email »
2008-09-13
 (3,54) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Całokształt - ocena 3,5 - pomiędzy "przeciętnie" a "dobrze". Jeździ się nim bardzo dobrze (duży komfort, przestronność, doskonałe wyposażenie, dobre trzymanie się drogi, dobre osiągi, odrobina prestiżu). Z drugiej strony wysokie koszty utrzymania - wynikające przede wszystkim z dużej usterkowości - włączając bardzo poważne awarie silnika 2,5 TDI, ale także sporo "drobnych" napraw kosztujących każdorazowo 200 - 1000 zł. Również wysokie zużycie paliwa nie zachęca do kupna tego auta. Polecałbym raczej A6-tkę z silnikiem 1,9TDI - dużo trwalszym i oszczędniejszym (ale słabszym). Dla tych, którzy nie dbają specjalnie o koszty - to doskonałe auto. Tych natomiast, którzy spodziewają się dość niskich kosztów utrzymania ze względu na wysoką jakość Audi, może spotkać przykra niespodzianka. Przy poziomie dochodów miesięcznych netto ok. 9-14 tys. PLN na rodzinę poziom kosztów jest trudno akceptowalny, ale do zniesienia. Biedniejszym nie polecam. Bogatsi wybiorą raczej nowszą generację. Gdybym miał podejmować decyzję o kupnie jeszcze raz, kupiłbym A6, ale z silnikiem 1,9 TDI 130KM i dał do chip-tuning na 160KM, zyskując dobrą trwałość silnika (nawet po chip-tuning-u), dobre osiągi i przyzwoite spalanie.
pełna ocena Avant, 2.5 TDI 180 KM, 2000 r., 169000 km
Łukasz K
2011-01-22
 (4,15) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto posiadam niecały rok, przed zakupem długo zastanawiałem co wybrać i padło własnie na A6. Niestety natrafiłem na zły egzemplarz i na złego sprzedawcę. Ogólnie bardzo udane auto - ogromne, dobrze wyposażone i co najważniejsze- ekonomiczne. Przy takich gabarytach i automacie srednie spalanie okolo 6,5 ON na 100km. Dobre zawieszenie auto trzyma sie świetnie drogi. Silnik co do masy auta radzi sobie średnio. 110KM rozpedza troche leniwie do 100-120 km, po czym w chwile można uzyskac predkosci po 160-180km/h. Kto szuka dobrze wyposazonego, bezpiecznego i ekonomicznego samochodu - polecam. Co do usterek w jednym momencie zwalilo sie wszystko - byc moze dlatego ze natrafilem na matacza-sprzedawce - pompa wtryskiwaczy do uszczelnienia, nieszczelny uklad chlodniczy, pokretło głosnosci od radia, kontrolki ABS i Airbag, drzwi pasażera niekiedy niechca sie otworzyć.. Ogólnie polecam ! Tylko uważać na sprzedawce :)
pełna ocena Sedan, 1.9 TDI 110 KM automatyczna, 1997 r., 230000 km
Piotr.
2010-11-27
 (5,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jeśli wybierzecie zadbany egzemplarz to naprawdę będziecie zadowoleni i nie sugerujcie się przebiegiem , bo raczej większość aut ma nie prawdziwy licznik. Ja mam w tej chwili prawie 250 tyś. i dosłownie delikatnie ruszoną kierownicę , a widziałem A6 przy przebiegu 90-120 tyś. ,a kierownica wytarta do białości ( tłumaczenie sprzedających to ,że każdy ma inne ręce i jedni wycierają kierownicę a inni nie. ŚCIEMA !!! Poszukajcie zadbanego egzemplarza, lepiej zapłacić zamiast 26 tyś.-30 tyś. i nic w nim nie robić i się nie wstydzić ,że to auto to jakiś wycieruch !!! Ja swój licznik mogłbym cofnąć do 90 tyś. i każdy w przebieg by uwieżył (mam już prawie 250 tyś.)IDEALNY SAMOCHODZIK ZA ROZSĄDNE PIENIĄDZE !!! Bez żadnych wkładów finansowych (zadbana sztuka).
pełna ocena Sedan, 2.0 130 KM, 2001 r., 247000 km
Maciek_lex
2007-03-01
 (4,31)
Autem jeździ się wspaniale nie trzeba się zastanawiać przed wyprzedzaniem , po prostu wciska się gaz i jedzie. Nie odczuwa się również różnicy czy jedziemy 110km/h czy 190km/h. Na zakrętach trzyma się super , dziury również no i napęd na 4 kółka jest wspaniały. Minusami są - duże spalanie , części też nie są za tanie. Przy wymianie oleju wchodzi 5,5 litra. Jest to auto dla tych którzy cenią sobie komfort i prestiż z posiadania auta a nie zwracają za bardzo uwagi na to że świece muszą być platynowe za 250zł a nie zwykłe za 100zł a takich przypadków można wymieniać i wymieniać. Jeżeli ktoś jest zainteresowany i myśli o Audi A6 albo Mercedesie E-klass albo o BMW 5 - ja miałem wszystkie z tych aut i SZCZERZE POLECAM AUDI.
pełna ocena Sedan, 2.4 30V 165 KM, 1997 r., 43000 km
Paweł
2010-09-20
 (4,92) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Wystawiam najwyższą ocenę, gdyż jestem bardzo pozytywnie zaskoczony tym samochodem. Nie psuje się często, mało pali. Na krótkich dystansach wozi mnie do pracy, a w weekendy i wakacje na długich trasach spełnia wymagania całej mojej rodziny. Jest ponadprzeciętnie komfortowy, co nie jest bez znaczenia na długich trasach. Polecam każdemu zakup takiego auta. Ja swojej decyzji nie żałowałem ani razu. Jednak jest pewien warunek. Jeśli kupisz auto które przebiegiem zbliża się do 500 czy więcej tysięcy kilometrów, a na liczniku i w książce widnieje 200 tys kilometrów, to nie dziw się że miesięcznie będziesz wydawał na niego całą swoją wypłatę. Jeden z niewielu moich samochodów, które sprzedałbym znajomemu lub rodzinie.
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 130 KM, 2001 r., 270000 km
dominiq72 pokaż Email »
2009-03-03
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto doskonałe i niezawodne. Ale jak juz wypadną naprawy i ktoś tak jak ja uważa że orginalne częsci wchodzą w grę a nie china to lepiej niech zastanowi się jakie posiada zasoby finansowe i zapasy stanu zdrowia psychicznego bo moze być róznie. Ja z tym autem przeżyłem od totalnej niezawodności po ciągłą usterkowośc trudną do zdiagnozowania.A muszę dodać że czasem jeżdże nim i po 10000 km miesięcznie. Z jednej strony uległem czarowi 4 pierścieni na masce a z drugiej strony dopatruję się w tym znaczku 2 par wytrzeszczonych oczu właścicieli, którym przyszło płacić za naprawę auta.Myślę że następny zakup audi wchodzi w grę, ale będzie to model od 2004 roku i silnik benzynowy.
pełna ocena Avant, 2.5 TDI 150 KM, 1998 r., 260000 km
rafał ggdf
2009-11-17
 (3,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
zrobiłem tym autem 300 tys tak dokładniej to Ja i pracownicy na zmiane. Auto bardzo przyjemne, ogólnie nie było jakos awaryjne, po 160 tys zaczeły sie wydatki a to rozrzad a to świeca a to inna pierdoła.. standardowo. Jedna poważniejsza awaria w silniku ... i odrazu mnie skasowali na 8 tys zł( po 200tys) po jakims czasie stwierdziłem ze auto czas sprzedac zanim mi się to udało minął rok i kolejne 60 tys i to tylko dla tego że ludzie którzy się nią interesowali to jacyś zatwardziali handlarze typu :damy 14 tys i git . Łatwiej w pl sprzedać kradzione auto niz serwisowane od 1 wł. polecam ale uwaga !!!!! auto drogie w serwisowaniu! Bardzo drogie.
pełna ocena Sedan, 2.4 30V 165 KM, 1999 r., 298000 km
rdabrows pokaż Email »
2003-04-17
 (4,77)
Auto zostalo sprowadzone z Niemiec.Nie wiem jaka bylaby moja ocena gdyby samochod jezdzil przez 115tys km po polskich drogach. Po przyjezdzie do Polski i sprawdzeniu samochodu na stacji diagnostycznej np. amortyzatory nie wykazywaly praktycznie zadnego zuzycia.Wszystkie elementy byly sprawne.Ten wahacz posul sie najprawdopodobniej na polskich drogach.Jedyna wada jest fakt ze popsul sie przeplywomierz powietrza.Ceny serwisu w polsce sa chore w porownaniu z tymi w Niemczech.Jesli ktos mieszka przy granicy proponuje jezdzic do Niemiec. Ceny sa takie same jak w Warszawie a obsluga o wiele lepsza.Oplaca sie takze kupic tam czesci a w Polsce tylko wymienic.
pełna ocena Avant, 1.9 TDI 110 KM, 1999 r., 150000 km
janek
2010-05-16
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Potwierdzam awaryjność elektroniki pomp paliwa - no niestety na mnie trafiło 1,5 roku po sprowadzeniu - 3500 zł komplet, w serwisie Boscha stwierdzili,że nasz diesel to do traktora na razie się nadaje:( Nie oszczędzać na filtrach paliwa !!! W tym samym czasie poszły oba przeguby półosi napędowych -polskie drogi i..... tyle, lać odpowiedniego Castrola, serwisować na czas i będzie hulał :) Jestem z tego auta naprawdę zadowolony.Piękna ,"klasyczna linia", mocny silnik, przestrzeń, bardzo dobre materiały wykończeniowe,komfort no i, przynajmniej u mnie - zajebisty zestaw głośników :) Zobaczymy co przyniesie przyszłość :)
pełna ocena Avant, 2.5 TDI 150 KM, 1999 r., 19000 km
chl
2010-10-27
 (4,08) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto jest naprawde udane. 11 lat 0 rdzy, bardzo dobra jakosc wykonania wnetrza, wyposazenie , ktorego prozno szukac w nowych autach (oczywiscie poza audi, bmw itd), linia nadwozia ktora nadal wyglada dosc nowoczesnie, system audio symphony ktory bije bose z alfy itd. To wszystko daje poczucie ze wydalo sie pieniadze rozsadnie. Jedyne czego mi w tym aucie brakuje to charakter, ciezko sie do niego przywiazac, mimo ze wszystko jest w nim zrobione poprawnie i nie ma sie do czego przyczepic. Alfa romeo ma to cos czego audi A6 brakuje i to w sporych ilosciach niestety. To auto mooglbym sprzedac bez wiekszego sentymentu.
pełna ocena Sedan, 2.4 30V 165 KM, 1999 r., 186000 km
Andrzej
2011-12-05
 (4,85) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Bardzo dobry samochód, przy czym dość długi i trzeba się przyzwyczaić. Świetnie dopasowany silnik do samochodu, automatyczna skrzynia biegów reaguje szybko, poza ruszaniem. Przy ruszaniu (chcąc delikatnie) należy z odpowiednim wyprzedzeniem zgłosić chęć pedałem gazu. Samochód przemyślany zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Trwałe materiały dobrze spasowane, może poza podłokietnikiem. Spalanie przy tej masie jest dość niskie. Zawieszenie znakomicie tłumi nierówności, przy czym jest dużo wygodniejsze w trasie niż w mieście. Cisza wewnątrz i komfortowe siedzenia są wystarczającym powodem, aby jeździć jak najdłużej.
pełna ocena Sedan, 1.9 TDI 130 KM, 2003 r., 230000 km

2008-12-23
 (2,38) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
odkąd kupiłem ten samochód to miałem z nim same problemy na początek wymiana przepływomierza cena 512zł, wymiana pompy paliwa 5200zł zerwanie paska rozrządu po niewielkim przebiegu naprawa 3500zł w dodatku pasek sie urwał za granicą co daje dodatkowy koszt zaholowania do polski z Norwegi :3800 zł na koniec samochód ten mnie mało nie zabił ponieważ podczas jazdy (140km/h)urwał sie wahacz i zablokowało przednie koło cudem uniknąłem wypadku dużo drobnych usterek jest to najgorszy złom jaki miałem nie polecam w ciągu 2 lat straciłem na nim 32000zł jak ktoś niema na co wydawać pieniędzy to niech go sobie kupi
pełna ocena Avant, 2.5 TDI 150 KM, 1999 r., 201000 km
KrzysiekŁowicz
2010-12-22
 (4,69) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
To autko było moim marzeniem przez naprawdę długi czas ale nie wiedziałem czy mnie na nie stać. Nie tylko jeżeli chodzi o zakup auta ale przede wszystkim utrzymanie go. Audi mile mnie zaskoczyło tym, że jest bardzo mało awaryjne, części eksploatacyjne nie są drogie ale przede wszystkim tym, że bardzo fajnie wspólpracuje z gazem LPG. Proszę uwierzyć trzy lata bezawaryjnej taniej jazdy i jeszcze do tego jest czym pojeździć. 193 km to może nie jest jakiś demon szybkości ale jak na normalne poruszanie sie po drogach to w zupełności wystarczy i wyprzedzenie ciężarówki nie sprawia najmniejszych problemów.
pełna ocena Sedan, 2.8 30V 193 KM, 1999 r., 236000 km

Audi A6

304 komentarze

231 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~hmmm~hmmm

wałki...

~waldi~waldi

Czy ktos wie jak odblokowac radio w audi po wprowadzeniu blednego kodu.
Nawigation plus - taka jest nazwa radia

~waldi~waldi

Do ~Tomek: Tez mam 2.5 tdi i padly mi wtryski Koszt nowych wtrysków to 5-6 tys, uzywane kupisz juz za 500 , regeneracja starych to koszt 2000zl ale nie wiadomo jak dlugo pochodzą.Wybor nalezy do ciebie

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Audi A6, oglądali także

Dowiedz się więcej o Audi A6

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Audi A6 Avant 2.7 V6 TDI 180KM - top class Audi A6 Avant 2.7 V6 TDI 180KM - top class

Wprowadzając do swojej gamy modelowej odmianę Avant, Audi przełamało pewien stereotyp o klasycznym aucie typu kombi. Avant łączyło w sobie elegancję i sport, stając się jednocześnie alternatywą dla limuzyny.