Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Skrzynia sekwencyjna?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Audi A6 C5 Sedan

(od 1997 do 2004)
  • w klasie samochodów:
  • Wyższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 342
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 203 ocen)
TAK (83%)
NIE (17%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 54%
  • Przeniesienie napędu
  • 17%
  • Karoseria
  • 16%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 53%
  • Silnik
  • 42%
  • Układ elektryczny
  • 30%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Audi A6 C5 Sedan

• Zadaj pytanie

Opinie o Audi A6 C5 Sedan

Nadwozia Audi A6 C5

Silniki Audi A6 C5

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Audi A6 C5 Sedan

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Mateusz_Stepien
2011-10-12
 (3,15) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Autko moze i wygodne ale trzeba sie modlic zeby nic nie nawalilo bo wtedy koszty naprawy ida w tysiace. Silnik 2,5 TDI to jedno wielkie nieporozumienie. Nie dosc ze spalanie tego samochodu, czy to w miescie czy to w trasie, to istny koszmar, nijak ma sie do tego co pisza inni, to na dokładke wszystko co moze sie zepsuc i tak sie zepsuje. Chcac zaoszczedzic na naprawach (pompa paliwa ponad 3000 zł) montowalezm zamienniki ktore po kilkunastu tysiach szlag trafial. Głupie swiece ... wymiana ich wiaze sie z rozebraniem polowy silnika, maskownic tak wiec "pod blokiem" tego nie zrobimy a mechanik na pewno zazyczy sobie kilka stowek. Zawieszenie miekkie i baaardzo awaryjne. Po kilku tysiach km na naszych drogach zaczyna pukac, stykac, trzeszczec. Ceny klockow, tarcz, tloczkow i innego osprzetu to tez jest kpina. Zdaje sobie sprawe ze nie jest to skoda czy tez renault ale te ceny to zdecydowanie przesada tymbardziej ze auto ma juz ponad 10 lat wiec i technologia w nim zastosowana jest juz troche przestarzala. Roletki na szybach same opadaja, co drugi raz uda sie je podniesc. Elektryka tez zaczyna cos szwankowac bo cos zbyt czesto przepalaja sie zarowki zarowno z przodu jak i z tyłu. Suma sumarum autko moze i ladne i wygodne jednak jak sie jezdzi miesiecznie max 100 km i po pustych drogach bo inaczej jest szansa ze cos moze nawalic albo wypije conajmniej 12 litrow paliwa.
pełna ocena Sedan, 2.5 TDI 150 KM manualna, 2000 r., 200000 km
Łukasz K
2011-01-22
 (4,15) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto posiadam niecały rok, przed zakupem długo zastanawiałem co wybrać i padło własnie na A6. Niestety natrafiłem na zły egzemplarz i na złego sprzedawcę. Ogólnie bardzo udane auto - ogromne, dobrze wyposażone i co najważniejsze- ekonomiczne. Przy takich gabarytach i automacie srednie spalanie okolo 6,5 ON na 100km. Dobre zawieszenie auto trzyma sie świetnie drogi. Silnik co do masy auta radzi sobie średnio. 110KM rozpedza troche leniwie do 100-120 km, po czym w chwile można uzyskac predkosci po 160-180km/h. Kto szuka dobrze wyposazonego, bezpiecznego i ekonomicznego samochodu - polecam. Co do usterek w jednym momencie zwalilo sie wszystko - byc moze dlatego ze natrafilem na matacza-sprzedawce - pompa wtryskiwaczy do uszczelnienia, nieszczelny uklad chlodniczy, pokretło głosnosci od radia, kontrolki ABS i Airbag, drzwi pasażera niekiedy niechca sie otworzyć.. Ogólnie polecam ! Tylko uważać na sprzedawce :)
pełna ocena Sedan, 1.9 TDI 110 KM automatyczna, 1997 r., 230000 km
Piotr.
2010-11-27
 (5,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jeśli wybierzecie zadbany egzemplarz to naprawdę będziecie zadowoleni i nie sugerujcie się przebiegiem , bo raczej większość aut ma nie prawdziwy licznik. Ja mam w tej chwili prawie 250 tyś. i dosłownie delikatnie ruszoną kierownicę , a widziałem A6 przy przebiegu 90-120 tyś. ,a kierownica wytarta do białości ( tłumaczenie sprzedających to ,że każdy ma inne ręce i jedni wycierają kierownicę a inni nie. ŚCIEMA !!! Poszukajcie zadbanego egzemplarza, lepiej zapłacić zamiast 26 tyś.-30 tyś. i nic w nim nie robić i się nie wstydzić ,że to auto to jakiś wycieruch !!! Ja swój licznik mogłbym cofnąć do 90 tyś. i każdy w przebieg by uwieżył (mam już prawie 250 tyś.)IDEALNY SAMOCHODZIK ZA ROZSĄDNE PIENIĄDZE !!! Bez żadnych wkładów finansowych (zadbana sztuka).
pełna ocena Sedan, 2.0 130 KM, 2001 r., 247000 km
Maciek_lex
2007-03-01
 (4,31)
Autem jeździ się wspaniale nie trzeba się zastanawiać przed wyprzedzaniem , po prostu wciska się gaz i jedzie. Nie odczuwa się również różnicy czy jedziemy 110km/h czy 190km/h. Na zakrętach trzyma się super , dziury również no i napęd na 4 kółka jest wspaniały. Minusami są - duże spalanie , części też nie są za tanie. Przy wymianie oleju wchodzi 5,5 litra. Jest to auto dla tych którzy cenią sobie komfort i prestiż z posiadania auta a nie zwracają za bardzo uwagi na to że świece muszą być platynowe za 250zł a nie zwykłe za 100zł a takich przypadków można wymieniać i wymieniać. Jeżeli ktoś jest zainteresowany i myśli o Audi A6 albo Mercedesie E-klass albo o BMW 5 - ja miałem wszystkie z tych aut i SZCZERZE POLECAM AUDI.
pełna ocena Sedan, 2.4 30V 165 KM, 1997 r., 43000 km
rafał ggdf
2009-11-17
 (3,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
zrobiłem tym autem 300 tys tak dokładniej to Ja i pracownicy na zmiane. Auto bardzo przyjemne, ogólnie nie było jakos awaryjne, po 160 tys zaczeły sie wydatki a to rozrzad a to świeca a to inna pierdoła.. standardowo. Jedna poważniejsza awaria w silniku ... i odrazu mnie skasowali na 8 tys zł( po 200tys) po jakims czasie stwierdziłem ze auto czas sprzedac zanim mi się to udało minął rok i kolejne 60 tys i to tylko dla tego że ludzie którzy się nią interesowali to jacyś zatwardziali handlarze typu :damy 14 tys i git . Łatwiej w pl sprzedać kradzione auto niz serwisowane od 1 wł. polecam ale uwaga !!!!! auto drogie w serwisowaniu! Bardzo drogie.
pełna ocena Sedan, 2.4 30V 165 KM, 1999 r., 298000 km
Dexter125p
2012-04-07
 (4,92) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
To moje 7 Audi zaczynałem od 80tki B3 przez B4 następnie A4 B5 i B6 miałem i benzyniaki i diesle ostatnie przygody zakończyłem na a6 model przed ostatni to A6 c5 2,4 v6 benzyna nie sprzedał bym tego auta gdyby nie koszty tankowania więc odsprzedałem je tacie bo ma lżejsza nogę ode mnie i robi mniej kilometrów przesiadłem się na a6 C5 1.9 TDI i nie zamienię tego auta na żadne inne jest wygodne oszczędne tanie w eksploatacji, nie zawodne takie powinny być samochody nie chce już nowszego bo te auta były już ostatnimi wiecznymi modelami modele po 2000 roku to już nie to samo zmieniła się polityka firm produkujących auta
pełna ocena Sedan, 1.9 TDI 110 KM manualna, 1998 r., 586000 km
chl
2010-10-27
 (4,08) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto jest naprawde udane. 11 lat 0 rdzy, bardzo dobra jakosc wykonania wnetrza, wyposazenie , ktorego prozno szukac w nowych autach (oczywiscie poza audi, bmw itd), linia nadwozia ktora nadal wyglada dosc nowoczesnie, system audio symphony ktory bije bose z alfy itd. To wszystko daje poczucie ze wydalo sie pieniadze rozsadnie. Jedyne czego mi w tym aucie brakuje to charakter, ciezko sie do niego przywiazac, mimo ze wszystko jest w nim zrobione poprawnie i nie ma sie do czego przyczepic. Alfa romeo ma to cos czego audi A6 brakuje i to w sporych ilosciach niestety. To auto mooglbym sprzedac bez wiekszego sentymentu.
pełna ocena Sedan, 2.4 30V 165 KM, 1999 r., 186000 km
Andrzej
2011-12-05
 (4,85) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Bardzo dobry samochód, przy czym dość długi i trzeba się przyzwyczaić. Świetnie dopasowany silnik do samochodu, automatyczna skrzynia biegów reaguje szybko, poza ruszaniem. Przy ruszaniu (chcąc delikatnie) należy z odpowiednim wyprzedzeniem zgłosić chęć pedałem gazu. Samochód przemyślany zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Trwałe materiały dobrze spasowane, może poza podłokietnikiem. Spalanie przy tej masie jest dość niskie. Zawieszenie znakomicie tłumi nierówności, przy czym jest dużo wygodniejsze w trasie niż w mieście. Cisza wewnątrz i komfortowe siedzenia są wystarczającym powodem, aby jeździć jak najdłużej.
pełna ocena Sedan, 1.9 TDI 130 KM, 2003 r., 230000 km
KrzysiekŁowicz
2010-12-22
 (4,69) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
To autko było moim marzeniem przez naprawdę długi czas ale nie wiedziałem czy mnie na nie stać. Nie tylko jeżeli chodzi o zakup auta ale przede wszystkim utrzymanie go. Audi mile mnie zaskoczyło tym, że jest bardzo mało awaryjne, części eksploatacyjne nie są drogie ale przede wszystkim tym, że bardzo fajnie wspólpracuje z gazem LPG. Proszę uwierzyć trzy lata bezawaryjnej taniej jazdy i jeszcze do tego jest czym pojeździć. 193 km to może nie jest jakiś demon szybkości ale jak na normalne poruszanie sie po drogach to w zupełności wystarczy i wyprzedzenie ciężarówki nie sprawia najmniejszych problemów.
pełna ocena Sedan, 2.8 30V 193 KM, 1999 r., 236000 km
Wawryn
2010-09-29
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Diabeł tkwi w szczegółach dlatego 5!Nie ma aut bez awaryjnych są tylko te które wymagają opieki,lub nie.Ktoś kto chce kupić A6,powinien wiedzieć że nie jest to czołg,którym śmiga się po polach i bezdrożach i wyprzedza wszystkie samochody w mieście,lecz auto które jadąc zapewnia wielki komfort i banan na twarzy:)Wymaga trochę dbałości o konstrukcję i silnik,a wtedy można liczyć się z minimalizowaniem usterek.Jazda tym samochodem to pływanie po drodzę(oczywiście bez dziur). Świetna ponad czasowa sylwetka .Przyzwoite osiągi pozwalają cieszyć się autem.Jedyne czego mi brakuje to xenonów.
pełna ocena Sedan, 2.4 30V 165 KM, 1999 r., 252000 km
Bartosz
2010-04-11
 (3,00) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Auto dość fajne , ma mocy pod dostatkiem choć moim zdaniem BMW jest lepszym rozwiązaniem. Auto dość drogie w zakupie oraz w eksploatacji , dlatego do mojego modelu założyłem LPG żeby odzczedniej jeżdzić bo mieszkam na wsi i dojeżdzam do miasta do pracy. Ale niestety po 3 miesiącach gdy jechałem autostradą chciałem pościgać się z jakąś Beemką , niestety gdy przekroczyłem 170 km/h a jechałem na LPG to z silnika poleciały białe dymy i auto stanęło , potem się okazało że silnik się zatarł niestety. Za naprawe mechanik cenił 3900 zł więc nie opłacało mi się i sprzedałem auto na części.
pełna ocena Sedan, 4.2 40V quattro 300 KM, 2002 r., 216000 km
adam kanas
2003-04-04
 (4,38)
pragne zaznaczyc iz mieszkam e usa audi kupilemgdy mialo 62tys km bardzo dobrze mi sie tym autem jezdzi , pragne dodac ze jestem zachwycony z serwisu Laurel audi gdzie naprawde szanuje sie klienta ,a uslugisa na najwyzszym paziomie.Wciagu 14miesiecyzrobilem 60tys km bez zadnych powazniejszych komplikacji.po prostu to jest dobre auto AUDI A6 2.8QUATRO WERSJA AMERYKANSKA (wszystkie dodatki) Zamoje auto zaplacilem24000$ , aod firmy dostalem gwarancje (od zdezaka do zdezaka )na 100tys milczyli na 160tys km
pełna ocena Sedan, 2.8 30V quattro 193 KM, 1999 r., 120000 km
matszko
2011-01-29
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jeszcze na trasie nigdy auto mnie nie zawiodlo. Paliwo tankuje tylko na ORLENIE :D zadna stacja nie wchodzi w gre, ewentualnie SHELL bo paliwo tez tam mają dobre, nigdy wiecej nie bede tankowal na STATOIL, po zatankowaniu auto pare razy mi zgaslo w drodze :P Ropa do dupy !!! Ale auto jak najbardziej POLECAM, 1.9 TDI 110 KM starcza na taką mase, oczywiście niektórzy powiedzą ze malo ale autko daje rade, osobicie jechalem nim max 190 w 4 osoby. :D Spalanie nie duze wiec POLECAM GORĄCO :P)
pełna ocena Sedan, 1.9 TDI 110 KM automatyczna, 1998 r., 202000 km
wyroba pokaż Email »
2003-03-28
 (3,54)
Jeżdzę czwartym z rzędu A6 2,5 tdi ale z różnywi wersjami mocy silników 2,5 tdi. Generalnie tylko ten najsłabszy silnik 119 KM był najlepszy. Wszystkie inne miały zawsze problemy. Nawet zdarzyło mi się, że po 120 tyś. km. wpadł zawór do środka cylindra.Średnie miesięczne moje przebiegi to 12-14 tyś.km miesięcznie/ to nie przelewki/. Ale generalnie sylwetka audi coś w sobie ma co przyciaga. Jednak tym razem chyba będzie już inny samochód / ale nie marcedes /- kierunek Volvo.
pełna ocena Sedan, 2.5 TDI 150 KM, 1998 r., 180000 km
Łukasz
2008-01-27
 (4,62)
Samochód jak na tą klasę całkiem ok, oczywiście zdarzają się drobne usterki(elektronika, turbina którą przy ostrej jeździe trzeba wymieniać co 100-150tkm, korozja mimo ocynku, wahacze co 80tkm), ale gdy samochodem się jeździ jest to chyba normalne, po przebiegu 420 000km silnik mimo zwiększonej do 190Km mocy nadal nie wymaga remontu, auto nigdy nie zawiodło mnie w drodze, nic nie trzeszczy, nic nie stuka, jednym słowem Niemcy robią dobre auta, A6 do nich należy
pełna ocena Sedan, 1.8 T 180 KM, 1998 r., 420000 km

~darek~darek

Do ~a6:
to zapchany FILTR ODMY jest przyczyna uszkodzen walkow rozrzadu

~adam40~adam40

PANOWIE !!! Wahacz piszemy przez samo H, a nie przez CH Wstyd !!!

~Martyna~Martyna

Witam, zwracam się z prośbą do tych którzy posiadają konto na fb czy moglibyście polubić zdjęcie mojego samochodu ponieważ biorę udział w konkursie z góry bardzo dziękuję http://www.facebook.com/photo.php?fbid=342027059175112&set=o.131882080160175&type=1&theater

Przejdź do dyskusji

Audi A6 na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Audi A6, oglądali także

Dowiedz się więcej o Audi A6

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Audi Life Select - Test Audi A6 3.0 TDI Audi Life Select - Test Audi A6 3.0 TDI

"Przyznaj się Pan, ile tym najszybciej jechałeś " - dopytywał się ochroniarz, który pod pretekstem ogłoszenia zakazu robienia zdjęć wyrósł jak spod ziemi, ale zamiast egzekwować nakazy i zakazy wbił wzrok w czarną limuzynę, rozjaśniającą półmrok garażu światełkami LED. Szybko wyjaśniliśmy jednak, że staram się jeździć przepisowo, a więc nie sprawdzałem czy da się "zamknąć" licznik, kończący się na imponujących 300 km/h.