Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
A/C - Air Conditioning?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • BMW Seria 3 E46

(od 1998 do 2007)
  • w klasie samochodów:
  • Klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 572
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 411 ocen)
TAK (89%)
NIE (11%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 63%
  • Zawieszenie
  • 16%
  • Przeniesienie napędu
  • 11%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 43%
  • Układ elektryczny
  • 39%
  • Silnik
  • 37%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o BMW Seria 3 E46

• Zadaj pytanie

Opinie o BMW Seria 3 E46

Nadwozia BMW Seria 3 E46

Silniki BMW Seria 3 E46

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o BMW Seria 3 E46

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Sebuniu
2011-10-11
 (5,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Produkowany był w latach 1998 – 2002 w kilku wersjach nadwoziowych – sedan, kombi (Touring), coupe oraz kabriolet. Stylistycznie seria 3 z przełomu wieku w dalszym ciągu wygląda bardzo atrakcyjnie. Linie auta nie zdezaktualizowały się zbytnio, a sylwetka jest zgrabna, lekka i nieco agresywna, co jest nieodłącznym elementem stylu marki. Jazda BMW należy do przyjemności. Legendarne właściwości jezdne, doskonałe, sportowe zawieszenie, świetny układ kierowniczy to największe atuty serii 3. Pozycja za kierownicą jest poprawna, rozmieszczenie przycisków i ich obsługa nie sprawia żadnych problemów. Zegary i konsola środkowa uporządkowane. Skrzynia biegów działa precyzyjnie i ma krótki skok dźwigni. Szukając modelu E 46 zazwyczaj trafimy na dobrze wyposażone auto. BMW należy do marek prestiżowych, dlatego możemy liczyć na elektrycznie otwierane szyby, ABS, poduszki powietrzne, klimatyzację , grzane fotele itp.Samochód oferowany był z bogatą ofertą silnikową, poczynając od benzynowego 1,6 l/105 KM, 1,8 l/118 KM, 2,0 l/150 KM, 2,3 l/170 KM, 2,5 l/192 KM, 2,8 l/193 KM aż po sportowe 286-konne M3 i trzylitrowy silnik 330i osiagający moc 321 KM. Gamę uzupełniały jednostki wysokoprężne 2,0 l/136 KM i 3,0 l/184 KM. Dla oszczędnych szczególnie godny polecenia jest diesel z bezpośrednim wtryskiem. W tamtym czasie ostatnią serią 3 z napędem na wszystkie koła była wersja z lat 1991 jako 325ix (E 30). Dlatego BMW wprowadziło model z 3-litrowym silnikiem, zamieniając jednostkę 2,8 l na właśnie 3, 0 l/231 KM. Auto oznaczone było jako 330xd i dostępne jako sedan i kombi.BMW to auta drogie i choć nie należą do bardzo awaryjnych jednak w razie wizyty w serwisie można czasem chwycić się za głowę. Raport awaryjności Dekry na podstawie badań technicznych przeprowadzonych w Niemczech, wśród aut 5-letnich mówi, że 82 proc. aut w ogóle nie miało usterek, 18 proc miało nieznaczne usterki.Jedyne co może martwić, to wysoki poziom cen i zbyt małe dopuszczalne obciążenie. Cała reszta jest godna polecenia.W BMW E46 instalowano silniki znane z E36 a po face liftingu również bardzo nowoczesne silniki z systemem valvetronic. Spalanie tych silników jest praktycznie 20% niższe niż poprzednich bardzo ekonomicznych jednostek. Spalanie w trasie BMW 318i wynosi 5.5 litra na 100 km/h to znakomity wynik na auto które osiąga 100 km/h w 9,3 sekundy! Nie mniej jednak egzemplarze po 2001 roku (facelifting) są zazwyczaj znacznie droższe od tych starszych.BMW E46 to pierwsze BMW serii 3 w którym zastosowano serynie silnik 3 litrowy w układzie rzędowym (nawiązanie do starych dobrych dużych rzędowych szóstek BMW jak M30) o mocy 231 KM. BMW 330d osiąga 100 km/h po 6,5 sekundy a prędkość maksymalna tego pojazdu to aż 250 km/h! Średnie spalanie tego pojazdu oscyluje w okolicach 9 litrów benzyny. Nie jest to dużo z uwagi na bardzo dobre osiągi.BMW E46 to pierwsze BMW serii 3 które zostało wyposażone w bardzo szeroka gamę silników diesla. Trzeba pamiętać że pojazd wchodził na rynek w okresie w którym był boom na samochody z silnikami wysokoprężnymi. W BMW E46 dostępnych jest 5 różnych silników diesla o różnej mocy: 116 KM - 318d/td 136 KM - 320d do 2001 roku 150 KM - 320d po 2001 roku 184 KM - 330d do 2003 roku 204 KM - 330d po 2003 roku Można więc powiedzieć że w BMW E46 miłośnicy diesli znajdą model bardzo ekonomiczny lub ale nie pogardzą także nim wielbiciele szybkich diesli. Tak więc myśle że seria e46 to dopracowany samochód oraz naprawde ze świetną stylistyką...
pełna ocena Sedan, 320 i 170 KM manualna, 2002 r., 158000 km
Robbie
2011-08-04
 (3,77) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
"Bmw, ciesz się jazdą": Tak, ale jeżeli jeździmy głównie w trasie, mamy dużo cierpliwości do jego usterkowości, mamy kasę na paliwo i części, znamy się na mechanice i mamy własny interfejs do komputera, wtedy rzeczywiście damy radę w miarę spokojnie eksploatować ten samochód. Jeździłem ostatnio BMW e36 hatchback 1.6 i VW Golf III 1.8, teraz jeżdżę Hondą Civic 1.4iS (ej9) i do tych aut porównam moje e46 (oryginalny przebieg 176tys, czyste i b.zadbane bez oznak rdzy). Miasto: Każde z tych 3 aut nadaje się świetnie do miasta i krótkich tras do długich mniej ale spokojnie można jechać. E46 w mieście jest okropne, ociężałe i mułowate. Może jakby było nowe z salonu byłoby lepiej, a tak sprzęgło, koło dwumasowe i napęd mają już za sobą trochę kilometrów i powstałe luzy powodują, że jazda na 1 i 2 biegu nie jest zbyt przyjemna. Ale to jest przypadłość e46 bo dużo ludzi ma z tym problem, e36 jeździło po mieście o wiele lepiej. Na plus do bdb skrętność auta, ale to już wynika z tylniego napędu. Trasa: E46 do tego jest stworzone, szybko, cicho i komfortowo, tylko jechać i jechać. Ale drogi muszą być równe, bo jazda po koleinach już nie jest przyjemna, auto trzeba ciągle kontrolować, to samo z resztą miałem w e36. Honda bo tej samej drodze z koleinami prowadzi się o wiele lepiej. Spalanie: W tym samych warunkach 50% trasy i 50% miasta (bez korków) 9.5 l/100km (dla porównania VW – 8.5, E36 – 7.5,Honda – 7.0) Spalanie w trasie od 6.8 (90km/h) do 9.0 (autostrada 150 km/h), w mieście od 10.0 (małe) do 15.0 (Wrocław korki). Spalanie podaje rzeczywiste, bo komputer w wersji E46 przed liftem zaniża o 0.6 do 0.8 litra. Dla mnie to dziwne, że nie potrafili tego dokładnie ustawić bo w Golfie komputer mylił się max. o 0.2 litra. Napęd: Napęd na tył jest b.fajny, szczególnie jak jeździmy na zamkniętych drogach. W zimie jest dużo gorzej, bez ASR na ulicy robi się wręcz niebezpiecznie – trzeba ciągle b. uważać, po włączeniu ASR jeżdzi się normalnie, ale z zasp wyjechać jest ciężko, polecam łańcuchy. Usterkowość: Dość dalekie miejsce w rankingu jest zgodne z rzeczywistością. Po 150-200 tys. możemy mieć problem ze sprzęgłem i kołem dwumasowych – wymiana ok. 2300. Luzy i wycieki na układzie kierowniczym – regeneracja ok. 800zl, wycieki ze skrzyni, luzy na przeniesieniu napędu, wymiana cewek-1200zł, przepływomierz-600zł itd. i itd. Ogólnie uważam, że auto nie do końca jest udane, moje poprzednie e36 było mniej awaryjne chociaż miało ponad 200tys. km. Świetny dźwięk silnika i piękne wchodzenie na wyższe obroty nie potrafił mi z rekompensować jego wad. Moje spostrzeżenia są z resztą zgodne z tym co czytałem na forach internetowych. Jako ciekawostkę napiszę, że jak przez m-c miałem do wyboru na ulicy BMW i Hondę to w 90% wybierałem japońca (chociaż wiem, że po części może to wynikać z wielkości i wagi aut). Przyszłym użytkownikom mogę poradzić, jeżeli chcecie kupić BMW to starajcie się kupić jak najmłodsze i z jak najmniejszym przebiegiem.
pełna ocena Sedan, 320 i 150 KM manualna, 1999 r., 176000 km
Bartek
2011-10-09
 (4,85) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto oceniam bardzo pozytywnie , wprawdzie kosztowało mnie 28 tys.zł ale było warto , silnik bardzo dynamiczny i wmiare oszczędny , wszystko zależy od nogi kierowcy. Pali wsumie tyle ile się wleje ale i potrafi być oszczędny. Wnętrze wykończone perfekcyjnie , jasne kremowe skóry . grzane fotele z funkcją masażu (tą opcje akurat sam dokupiłem w specjalnym warsztacie koszt to 2.tys zł) , klima , komputer , dvd oraz TV. No na wnętrze niema co narzekać bo jest super. Zawieszenie trwałe , na nowym zrobiłem już 25 tys,km i wszystko śmiga. Karoseria zabezpieczona ocynkiem więc ani grama rdzy niema , wygląd jak dla mnie idealny , tak powinno wyglądać prawdziwe rasowe coupe , na feldze 18 cali wygląda miodzio. Ceny części nie śą drogi wbrew opini i radze się kierować własnym rozumem niż bajkami o awaryjności tego modelu . Noi przy zakupie warto sprawdzić książke serwisową bo ona dużo powie o aucie , tanie okazje się potem żle kończą . Ten model jest wart uwagi gdyż do ceny ok.35 tys.zł niema lepszego samochodu który jest tak bezpieczny i posiada bezawaryjny silnik . Wyczytałem tu kilka opini o tym aucie i jestem pewien że to bajeczki gimnazjalnych dzieci:) ale przynajmniej jest się z czego pośmiać. Dodam też że auto naprawde świetnie się prezentuje zwłaszcza latem i w ciepłe dni:) przykuwa uwage , oczywiśćie kolor czarny metalik :). W swoim wozie zrobiłem tylko wymiane oleju , wszystkie filtry noi płyny , + nabicie klimy. Mam już rok i wszystko jest w jak najlepszym porządku .Ceny ładnego egzemplarza za zachodzie zaczynają się od 7000 EURO. Jeśli chcemy kupić takie coupe sensowym budżetem wydaje się 30 000 zł.BMW E46 Coupe mają w dowodzie rejestracyjnym wpisanych 5 miejsc (2 z przodu + 3 z tyłu) jednak na wygodną podróż mogą liczyć jedynie dwaj pasażerowie z tyłu :)W BMW E46 występuje zarówno tapicerka z wysokiej jakości materiału sztucznego jak i ze skóry naturalnej. Fotele mogą być sterowane elektrycznie lub ręcznie.wersja Coupe posiada bardzo ładnie wyglądające przednie szyby bez ramek jak w moim przypadku.E46 to obecnie jeden z najciekawszych samochodów na rynku wtórnym, o unikatowej relacji ceny do oferowanej wartości. Nic dziwnego, że interesują się nim nie tylko miłośnicy marki, ale wszyscy, którzy szukają atrakcyjnego i solidnie wykonanego auta za rozsądną cenę.Jeśli od samochodu oczekujemy przede wszystkim dużego zasięgu, trzeba oczywiście zdecydować się na diesla. Tyle że w tym przypadku zasada jest jedna - nie oszczędzamy w chwili zakupu. Dobry diesel musi swoje kosztować. Nie wolno pominąć także drobiazgowej kontroli przed zakupem - najlepiej w serwisie wyspecjalizowanym w naprawach samochodów tej marki, wyposażonym w specjalistyczny egzaminer do diagnostyki elektronicznej. Najwyżej ocenianym modelem jest 330d. Tak więc według mnie auto jest perfekcyjne w każdym calu:)pozdrawiam
pełna ocena Coupe, 320 Ci 150 KM, 2000 r., 165000 km
olo
2012-04-08
 (4,69) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Posiadam auto rok czasu zrobiłem nim co prawda dopiero 15 tys km, auto ma w tej chwili 210000, przebieg sprawdzony w aso, z napraw wymieniony termostat w silniku i tyle, zapobiegawczo usuniete klapki na kolektorze ssacym znawcy wiedza o co chodzi. Ogolnie auto dla pewnej grupy ludzi troche z zyłka sportowego zacięcia, czyli dla mnie:) Ale do rzeczy. Zalety: bardzo czuły i precyzyjny układ kierowniczy ( dla porownania jechałem nową insignią i wydawało mi sie ze ma luz na kierownicy) w bmw ponad 200tys przebiegu i nawet nie ma porownania poprostu bajka. Swietne wyciszenie, silnik troche słychac przy przyspieszaniu ale mamy przyjemny pomruk, dynamika silnika wiecej niz wystarczajaca (troche żałuje ze nie kupiłem 330d bo to juz inna bajka) ale jest lepiej niz dobrze, spalanie 7-8 po miescie , 5-6 trasa, co do miejsca to wiadomo ze to model 3 i nie ma co oczekiwac ale jest swietna pozycja za kierownica, wygodne fotele dzieki twardemu zawieszeniu poprostu auto "się czuje" zimą boki przy 100km/h to nie problem zapewne duzy wpływ ma ten rozkład mas 50/50.napęd na tył w zime daje duzo radosci i frajdy i nie słuchajcie opini ze sie zle jezdzi, wrecz przeciwnie przy przyspieszaniu dociażana jest tylna oś, (tył ucieka kontra i gaz do dechy, bajka) Silnik na łańcuchu to kolejna zaleta, wykonczenie na wysokim poziomie. Z wad jak dla mnie, troche twarde zawieszenie na nasze drogi czuc kazda dziure, na poczatku to mi przeszkadzalo ale teraz juz sie przyzwyczailem, nie do konca precyzyjna skrzynia biegow, zbyt dlugi skok lewarka, audi pod tym katem wypada lepiej i chyba tyle z minusow. Auto swietnie sie prowadzi kusi depnieciem gazu, zakrety tym samochodem to bajka, prestiz marki i wyglad , mimo juz 8 lat auto przyciaga uwagę. Wczoraj odwiedziłem stacje diagnostyczna troche z obawa o aluminiowe zawieszenie i nasze dziurawe drogi ale zadnych luzow, wszystko jeszcze na oryginalnych czesciach, zobaczymy co bedzie dalej. Poki co auto bezawaryjne. Mam nadzieje ze ta opinia komus okaze sie przydatna, nastepnym autem napewno tez bedzie bmw ale juz z 3 litrowym silnikiem (czasem tej mocy brakuje:) Polecam niezdecydowanym, warto dopłacic i jezdzic dopracowanym autem, jak szukalem auta brałem pod uwage ople, fordy, vw, ciesze sie ze wybór padł na bmw i przy tej marce juz pozostanę
pełna ocena Touring, 320 d 150 KM manualna, 2004 r., 210000 km
BartoBartin
2011-06-09
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Po prawie dwóch miesiącach użytkowania i przejechaniu 3,5 tys. km od zakupu, pozwoliłem sobie napisać opinie o BMW E46. Piękna linia nadwozia, charakterystyczny grill i lampy nadają trójce groźnego wyglądu z przodu co mnie urzekło. Wstrzymywałem się z napisaniem tej opinii tuż po zakupie ale teraz jestem pewien, że kupiłem dobry egzemplarz. Najpierw może napiszę kilka słów o tym co mnie zauroczyło w tym aucie a później trochę o wadach. Generalnie najbardziej jestem zaskoczony pracą silnika - wspaniałe brzmienie, elastyczność, kultura pracy jak i jego wyciszenie to wielka zaleta BMW. Właściwości jezdne też nie na ostatnim miejscu. Auto prowadzi się pewnie podczas normalnej jazdy jak i podczas szybkiej jazdy. Napęd na tył daje sporo frajdy z jazdy. Wyłączając kontrolę trakcji można ładnie namieszać na drodze. Tej metody jednak nie polecam kierowcą, którzy nie mają doświadczenia z tylnym napędem. Moim zdaniem zawieszenie mogłoby bardziej tłumić nierówności ale to moje spostrzeżenie może dlatego gdyż przyzwyczaiłem się do E39 gdzie w czasie jazdy nawet po dość sporych nierównościach na jezdni nie czuć tego przenoszenia na układ kierowniczy, który wymaga szczególnej kontroli między przeglądami ze względu na obecność wahaczy aluminiowych. Sporo miejsca dla pasażerów z przodu. Jest wygodnie i nie szturcha się łokciami. Z tyłu jest troszkę gorzej ale gdy porównywałem inne auta z tej samej klasy to BMW wypadło znakomicie. Tym czego brakuje w tylnej części to jest brak możliwości rozłożenia tylnej kanapy w moim egzemplarzu. Ta opcja jednak czasem by się przydała. Podsumowując jestem zadowolony z wyboru E46. Idealny samochód nie tylko do zatłoczonego miasta. Jeśli planujesz zakup E46 to przed zakupem koniecznie sprawdź stan silnika, dyfra a szczególnie zawieszenia. To drugie BMW w mojej „stajni” domowej. Wcześniej jeździłem Oplem Omegą B i również byłem zadowolony jednak BMW daje mi wszystko czego potrzebuje, więc do Opla już chyba nie wsiądę. Pozdrawiam.
pełna ocena Sedan, 318 i 118 KM manualna, 2001 r., 15000 km
Jurek z górek
2011-12-13
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Kupiłem auto używane, sprowadzone z Niemiec. Miałem duże obawy co do kupna auta w takim wieku i o takim przebiegu. Sprawdziłem go jak mogłem: komputer, znajomy mechanik, dokładne oględziny wszystkiego i ze wszystkich stron. Było parę drobnostek do usunięcia - ale w końcu to nie nowe auto. Przejechałem nim 5tys i na razie odpukać wszystko ok. Auto jeździ jak marzenie. Wyposażenie rewelacyjne - sama przyjemność z jazdy. Silnik jak na tę moc dość oszczędny. Nie porównywalna jakość do 4-5 letnich Opli czy VW Golfów czy innych aut z niższego segmentu. Oczywiście, że znajdą się tutaj ludzie którzy jęczą na usterki. Jednak trzeba przyznać że: jeżeli kupuje się oszukane auto, nie sprawdza się go odpowiednio, to potem tak jest, że się można zdziwić. Jak słyszę historie: "kupiłem za 18tys zł, 9 letnie bmw z przebiegiem 90tys km, pluje olejem, nie działa mi radio, drzwi przeciekają i w ogóle zostawiam 8 śladów" no to szkoda gadać - po prostu ktoś jest naiwny. Kolejna sprawa, to to, że ludzie nie potrafią jeździć dieslami. Jest zimno, nie czekają jak silnik się nagrzeje a cisną go ile wlezie, rozgrzany z trasy silnik od razu gaszą a potem się dziwią, że to i tamto siada. No i też jeżdżą po polskich drogach jak idioci 140 po dziurach i się dziwią, że aluminiowe wahacze się wyginają. To jest jak w kawale: Polak nawet stalową kulkę połamie - i co gorsza, winny będzie producent auta, że nie zrobił go idioto odpornego. Potem się tutaj wyczytuje lamenty, ile to kosztują naprawy, bo mądrale do ASO jeżdżą, guzik się znają i wydają kasę na pół silnika ;). Osobiście polecam zakup, tylko sprawdźcie dobrze co kupujecie, żeby nie było potem zaskoczenia. No i poczytajcie o najczęstszych usterkach. No i koniecznie usuńcie sobie klapki przed turbo, bo jak wpadną do środka to po silniku (warto poczytać o tym problemie)!
pełna ocena Touring, 320 d 150 KM manualna, 2003 r., 164000 km
Sebek
2011-03-18
 (5,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Kupiłem 3 miesiące temu i do tej pory auto sprawuje się wzorowo i bezproblemowo , kupiłem auto za 34 tys.zł i nieżałuję ani grosza , długo szukałem auta komfortowego oraz dającego frajde z jazdy noi wygodnego , w gre wchodziła honda Accord i Renault Laguna II jednak oba te auta nie zadowalały moich potrzeba , honda zbyt paliwożerna i w środko wykonanie jak w starym trabancie:/ , Laguna zbyt miękkie zawieszenie jak dla mnie i silnik mało dopracowany i głośno pracował , po przejechaniu się bmw poczułem radość poprostu radość:) płynnie wchodzące biegi oraz ogólna dynamika auta były wręcz wspaniałe jak na silnik 1.8 , niezawiodłem sie na tym aucie , kupiłem na drugi dzień po oglądnięciu i sprawdzeniu auta w ASO , do tej pory jestem zadowolony , na autostradzie bez problemu mozna jechać 220km/h i nieczuć ej prędkości , wszystko pracuje cicho (bardzo dobre wygłuszenie auta) , silnik bardzo dynamiczny i potrafi jechać naprawde ostro , spalanie wręcz super. We wnetrzu jest przyjemnie i wygodnie , plastiki idealnie spasowane , nic nie stuka i nie skrzypi a auto niejest młode . Puki co wymieniłem olej (Shell), filtr powietrza , filtr oleju , płyn hamulcowy oraz płyn do wspomagania , nic więcej nie robiłem i ciesze się wspaniałą jazdą jaka daje mi to BMW. Czytałem b.długą wypowiedż pewnego pana na temat tego modelu z tym silnikiem i śmiało mogę powiedzieć że napisał same kłamstwa oraz wyssane z palca bajki:) niech kupi i po użytkuje troche a potem wystawia opinie bo bajkopisarzy olewamy:) . Zachęcam do kupna auta ale z pewnego żródła oraz sprawdzonego przez ASO lub w warsztacie bo można się naciąć. Polecam
pełna ocena Sedan, 318 i 118 KM manualna, 2001 r., 145000 km
zen
2011-03-19
 (3,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Wzorowe auto pod każdym względem, pod warunkiem gdy zakupione zostało do osoby która dbała o samochód. "Jak dbasz tak masz". Zal mi osób które opisują bzdety jaki to nietrafiony zakup, a więc wyjaśniam większość sprowadzanych samochodów pochodzi skąd, ano z Niemieć, nie oczekujmy od samochodu 10 letniego z realnym przebiegiem min 300 tys że eksploatacja polegała będzie tylko i wyłącznie na wymianie oleju raz w roku no i czasami jakiegoś filierka. Kolejna sprawa nie wierzcie w bzdury o jednym właścicielu i przebiegu 10 letniego auta z jakże to modnym przebiegiem 198 tyś bo takiego nie ma! Nie wierzycie, to zapraszam na pierwszą lepszą niemiecką giełdę, komis etc.i okaże się ze naprawdę dobry samochód jest droższy w zakupie w Niemczech niż od polaczka w Polsce jak to możliwe proste 90 % samochodów ściąganych do Polski to WRAKI i SZROTY po większej lub mniejszej historii. Szukasz dobrego samochodu, jedź po niego osobiście nie szukając okazji. Ja tak zrobiłem 3 lata temu znalazłem BMW 318 w świetnym stanie mam ją 3 lata i oprócz wymiany części eksploatacyjnych nic mnie nigdy nie zawiodło a samochód ma 13 lat, dlaczego bo poprzedni właściciel dbał o nie a bmw nie miało historii wypadkowej. A właścicielom którzy dali nabić się w "butelkę", kupując okazję, szczere wyrazy współczucia i żalu.
pełna ocena Sedan, 318 i 118 KM manualna, 1998 r., 16000 km
Lithuanian driver
2011-06-14
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Kazdy samochod ma mase swoich plusow i minusow i czlowiek kupuje ten czy inny opierajac sie na wlasne preferencje i zapotrzebowania. Chociaz czasami kupno odpowiedniego modelu jest sprawa chaotyczna. W moim wypadku tak wlasnie i bylo - przegladane okazy byly z pulki aut sportowych i japonskich producentow coupe (Toyota Celica, Mitsu Eclipse i td.). Zakup dieslowego touringa od BMW byl calkowicie przypadkowym, jednak mnie nie zawiodl. Ogolnie rzecz biorac, produkt bawarskiej firmy calkowicie mnie zadowala - dobre osiagi, wygodne i poreczne wnetrze, jak tez i nadwozie wersji kombi, do ktorego szybko dalo sie przywyczaic. Samoch ma tez swoje wady - ciut za twarde i niskie zawieszenie (jak na samochod do codziennej dosc napietej eksploatacji), wyzsze ponad norme przecietnej spalanie i czasami "niewygodne" i powazne usterki. Ale wszystko to idzie w niepamiec po przejechaniu kilku kilometrow. Nastepny samochodem z cala pewnoscia bedzie BMW, tylko w innym modelu - jesli jako zaminnik, to BMW X3, jesli jako drugie auto, to BMW Z4. Z cala pewnoscia polecilbym ten samochod wszystkim, ktorzy chca czterech kolek nie tylko do uzytkowania, ale i do pozytywnych odczuc w czasie jazdy. I maja cierpliwosc, by czasami wybaczyc jedne lub drugie "wybryki".
pełna ocena Touring, 320 d 150 KM manualna, 2003 r., 156000 km
czestek1
2009-06-30
 (4,69) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
To moje kolejne BMW. Polecam egzemplarze mało wyeksploatowane, przestrzegam przed kupnem BMW dla tzw.znaczka. Często oszołomstwo zakupuje te samochody, za ostatnie pieniadze, dla szpanu, i zajeżdza je bezlitosnie bo ich juz nawet na serwis nie stac.Ja w przeciagu roku eksploatacji wymieniłem tóz po przyjezdzie z NIEMIEC poduszki tylnych amortyzatorow ( koszt 80zł) napotkałem na kłopot z podsiwetleniem tablicy rej.( połamane przewody w przetotce gomowej miedzy klapa a wnetrzem) Auto dobrze wykonane, solidne, prowadzace sie stabilnie. Pojawiaja sie czesto usterki z zamocowaniem dyferencjału( temat rzeka w tym modelu) powoduje to lekkie głuche stuki , szarpniecia przy wbijaniu pierwszego biegu i R. W moim przypadku wysokie spalanie w cyklu miejskim, szczegolnie zimą, na krótkich odcinkach 12l Pb95/100km, na trasie natomiast jazda z predkosciami 120-140km jakies 6,5-7,0 l/100km. Jazda z wiekszymi predkosciami jest absurdlanie w tym silniku ekonomiczniejsza. W samochodzie jest cicho.Słaby system nagłosnienia.Seryjne radio i głosniki umiesczone w tapicerce drzwi i tylnej półce nie daje dobrych doznan akustycznych.Koszty ekspolatacyjne sa porownywalne z innymi markami. Im taniej sie kupi bardziej zjechany , tym wiecej bedziemy ponosic kosztów.
pełna ocena Sedan, 316 i 116 KM, 2002 r., 80000 km
ati
2011-08-03
 (3,46) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Mimo iz to oslawaione BMW dam tylko 3.Jakosc wykonczenia wnetrza na najwyzszym poziomie,ale co po tym jak techniczne sprawy kuleja.W moim przypadku chyba mielm peach i trafilem na auto od dresa.Silnik-po 3 miesiacach zaczely sie wycieki,wiec wymienielm uszczelke pod pokrywa zaworow,problem na chwile ustal,jedank wkrotce znowu plama oleju na chodniku.....nie dochodzilem juz ,stracilem cieprliwosc,dalej-podciekaly drzwi kirowcy,po deszczu widac bylo na tapicerce piekne zacieki,kupilem listwe usczelniajca,problem pozostal,jeszcze usczelke od okien,cos tam pomoglo,ale nie usunelo problemu.Radio....zmieniarka na 6 plyt,w radiu,dzialy tylko niektore przyciski poza tym zminiarka miala problem z odczytaniem plyt.Idzmiemy dalej....wkrotce zaczal gwizadac zawor DISA,proba reanimacji bezskuteczna...wymiana na nowy,kupa kasy...darowalem sobie,pozostawilem to przyszlemu wlscicielowi,tylny most mial male luzy,przy wrzuceniu biegi slychac bylo stukniecie,prawdopdnie to wina katowania,jak juz pisalem wahacze do wymiany...Zawsze mialem wrazenie,ze moja BMW jest przechylona na lewy bok.Juz nie dochodzilem co i jak.Podsumowanie....Kupujscie tylko te drozsze modele z danego rocznika,nie napalajcie sie na marke,bo utoniecie w morzu problemow
pełna ocena Sedan, 318 i 143 KM manualna, 2002 r., 164000 km
pawelrock pokaż Email »
2011-01-03
 (4,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
auto dla prawdziwego mężczyzny :) mocne, nie psujące się, nie tak drogie w utrzymaniu, prezentuje się nieźle. Model e46 moim zdaniem jest najładniejszy ze wszystkich trójek. Mimo, że jest "mniejsze" bmw to i tak jest sporo miejsca dla kierowcy i pasażerów a i w bagażniku co nieco się zmieści. Największą zaletą tego auta jest bez wątpienia jego silnik i skrzynia. Nic się nie psuje, nie zacina a do tego silnik jest mocny i ekonomiczny, co wydawało mi się nie do pogodzenia. 2 litry, 150 KM i spalanie poniżej 7l/100km to naprawdę sukces inżynierów BMW. Auto jest dynamiczne i jedynie poniżej 2tys obrotów trochę muli. Dodatkowo nie jest tak drogie w utrzymaniu jak głoszą legendy. Usterkowością dorównuje legendzie niezawodności toyocie z dawnych lat. Wiem bo jeździłem oboma autami. Ogólnie uważam, że bije na głowę pozostałe europejskie (pozaniemieckie) auta. Serwis i części zamienne już nie są takie drogie jak kiedyś. BMW to dość popularne auto i jest sporo zamienników i warsztatów, które się w BMW specjalizują. Niekoniecznie trzeba jeździć do serwisu. Jak napisałem na początku, auto dla prawdziwego mężczyzny :)
pełna ocena Sedan, 320 d 150 KM manualna, 2003 r., 190000 km
Jarek
2010-12-16
 (4,85) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Witam Kupiłem to auto po długich poszukiwaniach. Na początku kierowałem się niezawodnością mazdy 6,ale jak poczytałem o problemach z karoserią tego modelu to sobie dałem spokój.Na szczęście mój trop poszedł inną drogą i przystałem na BMW.Długo szukałem odpowiedniej.Najpierw miała być e39 w touringu i oczywiście w 3 litrowym dieslu,ale ta bryła jest już trochę starodawna,e46 jest zgrabniejsza i ma ponadczasowy wygląd.Kupiłem i jestem bardzo zadowolony.Jakość wykonania,wyposażenie,ergonomia,nic nie skrzypi,nie stuka,nie puka.Silnik marzenie,bardzo szybki,zrywny,idzie od najmniejszych obrotów.Duży moment obrotowy,małe spalanie.Mimo,że to automat to w mieście mi pali do 9-10 litrów max.na krótkich odcinkach. Jeśli miałbym jeszcze raz kupować samochód to z pewnością to będzie BMW.Bo co innego?Mercedes - rdzewieje.Audi - FWD,na dodatek TDI 130km to mało,a ten 2.5tdi to trup,zakup 3.0tdi quattro to duży koszt i większe spalanie,a do tego problemy z rozrządem.Jak dla mnie w tej cenie nie ma alternatywy dla e46 3.0d.
pełna ocena Touring, 330 d 184 KM, 2001 r., 232000 km
przekonany
2003-01-22
 (4,85)
Przez 4 lata wymienialismy tylko olej, filtry i klocki. Jak na tej wielkości auto: bardzo dobrze wyciszony, plastiki bez charakterystycznych dla tańszych aut tarć i trzasków, rewelacyjnie trzyma się drogi, bardzo dobrze amortyzuje wszelkie nierówności, silnik dynamiczny nawet przy niskich obrotach, ruszenie z 3-ki to nie sztuka (byłem zmuszony na bardzo śliskim lodzie), zużycie paliwa, gdy jeździ żona/miasto 9,0 litra/100 km, komputer informuje o wszystkim: przeglądy, spalone żarówki, konieczność dopompowania opon, zasięg przy obecnym stylu jazdy i stanie zbiornika paliwa itd, łatwy w obsłudze, bardzo dobrze wyposażony w rzeczy przydatne, brak wyposażenia w jarmarcznym typie, czyli byle więcej, zazwyczaj kiczu to tez olbrzymia zaleta, wykończenie w dobrym guście. Teraz rozumiem dlaczego łysi tak uparcie jeżdżą tą marką. To niestety minus bo porządny człowiek zaczyna być żle odbierany
pełna ocena Sedan, 320 i 150 KM, 1999 r.,
Spido, spido pokaż Email »
2001-08-23
 (4,31)
Teraz widze, ze BMW robi najlepsze auta. Niby za takie uchodza Mercedesy, ALE: Powiedzmy ze 10-letnia Beemka miala okolo 5 wlascicieli, z ktorych kazdy byl dresem i katowal to auto jak tylko mozna bylo, bo taka jest prawda - nie oszukujmy sie, dziadek w beemce jest rzadkoscia. Poza tym beemka nie da sie jezdzic inaczej gdy pod pedalem czuc taka moc... Jak wyglada moja beemka po 5 cyniarzach i wielkich mekach opisalem. Zadnego powazniejszego zuzycia, a pompke mozna zmienic. Taki sam mercedes powiedzmy 190-tka mial 5 wlascicieli dziadkow lub przynajmniej bardziej zrownowazonych mlodzikow. I co? W dobrym stanie jest w sumie tylko zawieszenie. Moge cos o tym powiedziec bo wujek mial takie autko i jeszcze kilku innych zanjomych. Gdyby statystyczny mercedes przechodzil tyle, co co statystyczna BMW to po 7 latach nadawal by sie nie powiem gdzie.
pełna ocena Sedan, 316 i 105 KM, 1999 r., 216000 km

473 komentarze

371 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~Łukasz~Łukasz

nie chce wywalic w ciemno pieniedzy

~Łukasz~Łukasz

Ja już sam nie wiem co to może być....:/

~Łukasz~Łukasz

To nie przepływomierz tylko nastawnik pompy wtryskowej prawdopodobnie kolego

Przejdź do dyskusji

BMW Seria 3 na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali BMW Seria 3, oglądali także

Dowiedz się więcej o BMW Seria 3

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Bez kontrowersji Bez kontrowersji

Jak zapewnia BMW, nowa "trójka" to najlepszy model z dotychczasowej serii. Czy jest tak rzeczywiście, mogliśmy się o tym przekonać.