Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
Bezpieczeństwo czynne?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
BMW Seria 5 E60
(od 2003)
- w klasie samochodów:
- Wyższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 165
- Silnik
- 34%
- Układ elektryczny
- 33%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

Opinie o BMW Seria 5 E60
Nadwozia BMW Seria 5 E60
Silniki BMW Seria 5 E60
4.4 Turbo Alpina 500KM, 2003-2010
- 5.0 V10 507KM, 2005-2010 (9)
- 520 i 170KM, 2003-2010 (6)
- 523 i 177KM, 2005-2007 (2)
523i 190KM, 2007-2010
- 525 i 192KM, 2003-2005 (1)
- 525 i 218KM, 2005-2010 (2)
- 525 i 192KM, 2003-2005 (4)
- 530 i 258KM, 2005-2007 (13)
- 530 i 272KM, 2007-2010 (1)
- 530 i 231KM, 2003-2005 (7)
- 530 i 258KM, 2005-2007 (1)
540 i 306KM, 2005-2010
- 545 i 333KM, 2003-2005 (7)
- 550 i 367KM, 2005-2010 (2)
- 520d 177KM, 2005-2010 (14)
- 520d 163KM, 2003-2006 (18)
- 525 d 177KM, 2003-2007 (20)
- 525 d 197KM, 2007-2010 (1)
- 530 d 218KM, 2003-2005 (32)
- 530 d 231KM, 2005-2007 (13)
- 530 d 235KM, 2007-2010 (8)
- 535 d 286KM, 2007-2010 (1)
- 535 d 272KM, 2004-2007 (3)
Lista opinii o BMW Seria 5 E60
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
marv 2011-07-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Pojazd wręcz wyśmienity. Po doborze niezliczonej ilości opcji wyposażenia pasuje jak dobrze skrojony garnitur. Który nigdy nie uwiera, i z żalem się go ściąga. Przez pierwsze kilka miesięcy po zakupie nie chciałem z niego wysiadać i tylko wymyślałem kolejne preteksty do podróży. Zdecydowanie polecam fotele typu komfort które dzięki szerokiemu wachlarzowi opcji zapewniają najwyższą jakość podróżowania. Nie ważne czy jesteś wysoki, niski, gruby czy chudy. Zawsze zajmiesz najwygodniejszą pozycję.
Silnik to ciekawy kompromis pomiędzy przyzwoitymi osiągami a spalaniem. Chociaż apetyt rośnie w miarę jedzenia i następne bmw będzie 535d lub 550i lub inna "buda" z podobną jednostką. Jedno jest pewne, nigdy już nie zmienię marki, bo w samochodach BMW znalazłem to czego nie mogłem znaleźć u konkurencji. Spotykam tutaj kilka nieprzychylnych opinii właścicieli tego modelu, oraz malkontentów którzy chyba tak na prawdę nie prowadzili tego pojazdu, lub była to ich przelotna znajomość. Zapewne były to egzemplarze "przytargane" z za zachodniej granicy. Często po sporych przygotach. A trzeba pamiętać, że CAŁY przód wraz z podłożnicami, kielichami, maską i błotnikami jest z aluminium. Co sprawia, że koszta napraw są przeogromne i często niemożliwe do wykonania w warsztatach nieprzystosowanych do naprawy pojazdów z aluminium. Wszystko to sprawia, że przywrócenie pojazdu do stanu sprzed kolizji jest niemożliwe, lub nieopłacalne. Ponadto ten samochód to jeżdżący komputer, gdzie nawet fotele, czy światła mają swoje osobne, niezależnie działające komputery. Dlatego przy rozległej kolizji naprawa wiązek i sprawdzenie połączeń graniczy z cudem. I stąd właśnie pojawiają się tego typu opinie. Wg. mnie na tle mercedes'a czy lex'em, które również borykają się ze swoimi problemami często bardziej kosztownymi niż BMW, E60 wypada całkiem nieźle. Na tą chwilę, pojazd z początku produkcji może kupić sobie niemal każdy, kto myśli o zakupie salonowej skody czy opla. I często pada decyzja o zakupie używanej piątki. A później są narzekania, że koszty utrzymania są ogromne. Niestety nie da się wejść do klasy premium i serwisować pojazd jak wspomnianą skodę czy VW. Należy pamiętać, że taka piątka jak np. moja wyjeżdżała z salonu z "metką cenową" 320 tyś zł.Czyli pojazd nie dla przeciętnego Kowalskiego, podobnie jest z serwisowaniem... Dlatego przed zakupem "używki" polecam daleko idącą ostrożność i podejrzliwość. Oraz jeszcze przed zakupem warto zrobić sobie symulację kosztów utrzymania takiego pojazdu. Gdzie wg. wyliczeń moich i znajomych jest to kwota ok. 10tyś rocznie... pełna ocena Sedan, 530 d 218 KM, 2004 r., 132000 km |
artur 2011-04-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,00)
Auto godne polecenia osobą ... które dużo jeźdzą w trasy, do miast auto się nie nadaj. Komfort podróżowania nawet przy prędkościach 170km/h jest bardzo wysoki, auto doskonale sie prowadzi i świetnie wybiera nierówności. Silnik fajnie się zbiera i jest bardzo cichy a kultura pracy rzędwoje 6stki wprost idelana, spalanie trasa to od 7,5 litra przy 120km/h do nawet 10 przy 180km/h, miasto to już inna bajka, auto swoje waży do tego automat jaki tam zastosowano nie jest najnowszą konstrukcją przez co potrafi spalić od 10.8 litra ON przy mega osczedniej jeździe do 12 litrów ON przy dynamicznej. Ceny część adekwatne do klasy auta czyli wysokie, nawet używane części sa drogie. Wymiany oleju oraz wszystkich filtrów to zawsze koszt ok 900. Auto bez większych awarii przejechało ponad 200tyś i stan tapicerki skór czy wnętrza wyglądaj jak przy przebiegu 120 tyś. Te auta nagminnie mają zmieniane przebieg ktory zapisany jest w aucie w ok 12 modułach ale przeważnie tylko w w jednym jest zmieniany tzn w module licznika, przez co po diagnostyce łatwo można zweryfikować czy coś było kombinowane. Wnętrze jest bardzo komfortowe jednak podstawowe fotele nie mają regulacji ledźwi co w tej klasie kpina. Co się psuje.. moduł CCC, czujki parktronika, przetwornice xenonów , kompresor pompowanego zawieszenia, przerywaja się kable w tylnej klapie, turbo puszcza olej, pada dpf, urywają się kalpki w kolektorze ssącym i wtedy koniec...remont silnika. Auto psuje się jak inne tylko że koszt utrzymania większy. Generlanie polecam, za każdym razem jak miałem gdzieś jechać to poprostu się cieszyłem bo wrażenia z jazdy bezcenne !!!! pełna ocena Touring, 525 d 177 KM automatyczna, 2005 r., 217000 km |
jpp pokaż Email » 2007-03-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Autko kupiłem nowe w salonie w lipcu 2006 (co prawda zamówione było w styczniu, ale BMW miało opóźenienia z uwagi na zamówiony pełny m-pakiet i jakieś tam strajki w fabryce..).
Od tego czasu przejechałem 30 tys km (w tym codziennie do pracy 100km). Jak do tej pory wszystko działa świetnie, autko w trasie spala 5,5 - 5,8 litra ropy, przy jeździe po mieście 6,5-6,7 litra co przy cenie napędu rzędu 0,86 EUR za litr nie jest źle. Przy dużych mrozach dizlaczek z rana jest nieprzyjemnie głośny (poprzednio jeździłem benzyną 528i), ale za to moment obrotowy fantastyczny.
Silnik - może i słabawy na tę masę, ale do jazdy codziennie do pracy + 2 razy w roku do POlski w zupełności wystarcza, a odpłaca się BARDZO niskimi kosztami (w tym tanie ubezpieczenie - pełne 1200 EUR/rocznie bo poniżej 2litrów pojemności i ze zniżkami, autko ma fitr cząstek stałych w standardzie więc podatek tez kosztuje grosze - rocznie 80 EUR, przeglądy co 30 tys km - około 250- 300 EUR), więc generalnie jestem bardzo zadowolony.
MINUSY: Mało miejsca w środku i drugi minus - najgorsze audio w tej klasie samochodów :( do tego najmarniejsza chy.
ba na rynku nawigacja.. tyle minusów, reszta - plusy.
Jeszcze rok - dwa i zmiana na nowe - chyba taki sam model (no, może tym razem jednak touring), bo ze starymi BMKami niestety mam strasznie marne przeżycia jak dotąd... pełna ocena Sedan, 520 i 170 KM, 2006 r., 30000 km |
Jerzy T 2011-01-23 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,46)
Dobrze a nawet bardzo dobrze.Nie dałem oceny doskonale bo nic nie jest doskonale ale to auto jest zbliżone do doskonałości.Sa w nim drobiazgi które denerwują np: brzeczek nie zapiętych pasów który można wyłączyć tylko po zapięciu pasa niestety a możne i stety?Jest to pierwsze moje auto które myje z przyjemności a nie z konieczności:)Poza tym jazda w zimie z DTC daje niesamowity komfort psychiczny i poczucie bezpieczeństwa.Chciałbym tez podkreślić ze do momentu zakupu tego auta bylem wielkim przeciwnikiem tej marki tak było dopóki nie przejechałem się tym autem po raz pierwszy.I tak marząc o Toyota Land cruiser stałem się posiadaczem bmw e60.Polecam to auto wszystkim którzy szukają komfortu i bezpieczeństwa.Teraz zamiast negatywnych produkuje tylko pozytywne opinie o tej marce i modelu.Niżnej podaje moje GG jeśli ktoś chciałby porozmawiać o tym aucie.Moze pomogę komuś zdecydować się na to wymarzone autko kto wie? pełna ocena Sedan, 525 i 192 KM automatyczna, 2003 r., 61000 km |
kolejnyfanBMW 2004-02-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,92)
Jeżdziłem mietkiem E 270CDI i 320CDI te autka sąnaprawde dobre ale mają pare nie dopracowanych szczegułów jak np lampka środkowa w podsufitce która po pary tysiącach odkleja się i poskakuje na dziurach. Krążą legendy o doskonałym komforcie podróżowania mercedesami ale ja gdy jechałem miałem zupełnie inne wrażenie może to był przypadek ( ten 270CDI miał przejechane prawie 100 kkm więc można go w jakiś sposób usprawiedliwić bo te kilometry nabite były w ciągu 18 miesięcy ale 320 CDI był prawie nówka miał przejechane 26 kkm). Gdy wsiadłem do BMW i się przejechałem na jeżdzie próbnej do salonu mercedesa już nie wróciłem. to auto jest bez porównania mocniejsze i rwie do przodu niczym kula wystrzelona z MAGNUM zdecydowanie wszystkim bardziej polecam tą BMW niż mietka bo silnik jest niesamowity. Przepraszam że na początku pisałem o mercedesie ale chciałem porównać bmw z autem tego samego segmentu. pełna ocena Sedan, 530 i 258 KM, 2005 r., |
igorb pokaż Email » 2008-03-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,00)
Kupiłem BMW 530D z ciekawości . Zawsze mi się ten model podobał , jak zresztą wielu jeleniom no i kupiłem. Moja opinia jest taka: Jeżeli prestiż i łechcący podziw wszystkich , który z zazdrością patrzą jak jedziesz swoim BMW jest dla ciebie ważniejszy od wszystkiego innego co jest związane z samochodem to kup BMW. Ja nie dałem rady wytrzymać tej beznadziejnej nie przemyślanej ergonomii, serwisu BMW, który traktował mnie jak debila któremu zabiera się samochód na parę godzin a następnie opowiada bajki za które trzeba płacić straszne pieniądze. Nie chcę tu już pisać więcej , ale moja noga więcej w życiu nie postanie w serwisie BMW pełna ocena Touring, 530 d 218 KM, 2004 r., 230000 km |
Tecumo 2009-07-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (5,00)
Auto z super wyglądem. Osiągi nieadekwatne do zuzycia paliwa (super). Gdyby nie obrotomierz trzeba by sie zastanowić czy silnik już pracuje czy trzeba go dopiero uruchomić. Automatyczna skrzynia biegów pracuje prawie bezstopniowo. Troche uparta przy manualnym trybie (trzeba ja poznać żeby nauczyć sie z niej korzystać). Przy ustawieniu wszelkich parametrów przed ruszeniem, potem koncentrujemy sie tylko na samej jeżdzie, pozostałe rzeczy pilnuje juz system. Po przejechaniu sie tym samochodem chciałoby się zostać w nim na zawsze. Jak głosi motto firmy BMW "Freude am Fahren" to prawdziwa radość z jazdy. pełna ocena Sedan, 530 d 218 KM, 2004 r., 180000 km |
Prezes 2010-11-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
W porównaniu do aut którymi jezdzilem to rewelacja, trasa 700km wysiadasz jak by nigdy nic.bardzo wygodny,dynamiczny, no i oszczedny przy wiadomo w miare oszczednej jezdzie.usterek wiekszych nie było.Fakt czesci drogie bo głupie uchwyty do lamp 200zł za 2 cm plastiku.no i uwaga na szpilki w kołach te z zabezpieczeniem na złodzieji felg, bo czasami nie ma nasadki i ciezko ja dokupic.ok 50 różnych sztuk.ale i to mozna ogarnac.nie jest tanie auto, ale cos za cos.Jak ma sie dostep do dobrego mechanika to mozna przezyc.Od serwisów trzymam sie z daleka. pełna ocena Sedan, 530 d 218 KM, 2004 r., 155000 km |
krytek 2009-09-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Nie bylem zwolennikiem Bmw do czasu kiedy przejechalem sie z kolega bardzo stara 520 w benzynie...jak tu cicho pomyslalem a to przeciez auto z 1993 roku...coz ..kupilem pierwsze BMW 320d 150 KM 6 biegow i zaczela sie moja wielka milosc do tej marki pozniej przyszla kolej na 530d e39 192 KM...niesamowite...a obecnie od okolo roku posiadam BMW 530d m pakiet e60,manual :)... Niesamowita dynamika, elastycznosc, wyglad.....spalanie niskie, komfort...poprostu kocham to auto.. pełna ocena Sedan, 530 d 231 KM, 2005 r., 146000 km |
ascibull pokaż Email » 2009-11-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Przesiadłem sie z Opla Vectry OPC, którego uważałem za dośc szybki samochód - ale okazało się, że to autko jest o klika klas do tyłu w porównianiu z BMW. Mój model to BMW 530D M-PAKIET (i tylko w tym pakiecie jest najładniejsze). Silnik to niemiecki majstersztyk, razem ze skrzynią automatyczna to idealny duet. Wyprzedanie nie zmusza do przełączania na tip-tronik. "Ciągnie" równo w górę i nie wiesz kiedy masz 180 km/h. Mam go od 2 miesięcy i cieszę sie jak dziecko. pełna ocena Touring, 530 d 231 KM, 2006 r., 110000 km |
BMWE61 2010-06-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,69)
Nie stety nie było co mnie zaskoczyło nie pozytywnie 12 razy w serwisie to jest to co mi zafundował układ elektryczny :
Wymiana akumulatora
wymiana elektrozamka
wymiana przewodów do elektrozamka klapy bagażnika
wymiana lamp przednich
itd
Oczywiście na jedną wymianę przypadało kilka wizyt w serwisie w PL i brak reakcji serwisu nie polecam Serwisu na Czerniakowskiej .
Po przybyciu do Niemiec wszystkie usterki usuniete w 2 dni pełna ocena Touring, 520 d 177 KM, 2007 r., 76000 km |
Adamm 2008-06-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
auto godne polecenia.. mialem w soim wiele aut.. mercedesu bmw7 audi.. w bmw 530D jest naprawde cos co przyciaga.. ta dynamika oiekna bryla i prestiz na ulicach jest naprawde mila.. jezeli chodzi o 525D jezdzilem nim i powiem szczerze ze troche brakuje mocy.. naprawde warto lepiej dodac kilka zloty wiecej i kupic ponad 200 konną maszyne dzieki ktorej nie bedziesz sie zastanawial czy zdolasz wyprzedzic tira czy autobus.. pozdrawiam pełna ocena Sedan, 530 d 218 KM, 2004 r., 165000 km |
bart1000 2007-03-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
To moje drugie E60.
Pierwsze 530d to byla tragedia, z powazniejszych awarii nalezy powiedziec o wymianie skrzyni biegow po 1000km przbiegu!!! lub dwukrotnej wymianie turbosprezarki (raz z powodu awarii lopatek drugi raz sie rozciekla). Awarii mniej powaznych nie mam czasu i nerwow wymieniac. Dodam ze auto kupione nowe w salonie.
Aktualne 545i jest lepsze ale nie dam lepszej oceny niz przecietnie bo jedynie na tyle zasluguje. pełna ocena Sedan, 545 i 333 KM, 2004 r., 40000 km |
Klodi 2009-03-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
177km niby mało ale jest lepiej niz 184km w e39.
Nowy automat jest kosmicznie szybki i dlatego to 177km jest mocniejsze od e39 z 184km
Auto prawie doskonałe mam je 5miesięcy kupiłem je nowe i namówił mnie na nią pracownik serwisu miał racje że z e39 530d z e60 520d nie ma nic wspólnego jest po prostu o całą dekadę lepsze.
POLECAM jak masz e39 530d zmień na e60 520d jedzie lepiej i pali o dobre 2-3 litry mniej -SZOK pełna ocena Sedan, 520d 177 KM, 2008 r., 19000 km |
Piotr 2011-08-26 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Jestem zakochany w tym aucie :) Rewelacyjny pojazd, dokładnie taki jakiego szukałem. Rozważałem także Audi A6 2,4 ale niestety większość egzemplarzy okazywała się strasznymi golasami. Auto jest kosztowne w utrzymaniu, serwis dla ludzi nie przyzwyczajonych to takich aut bardzo drogi. To nie jest pojazd dla ludzi zarabiających średnią krajową- każda naprawa będzie rujnować budżet, tak samo jak tankowanie. pełna ocena Sedan, 520 i 170 KM, 2004 r., 238000 km |
Super okazje u dealerów
801 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
BMW Seria 5

286 komentarzy
229 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Do ~marcin:
zuzycie paliwa w cyklu miejskim wychodz gdzies ok 11 litrow jak sie jezdzi żwawo,jak oszczesniej to moze w 9 byc sie zmiescił
Sprzedam piękną bemkę ,osobie,ktora będzie o nią dbała i kochała ją jak ja,mam sentyment do tego auta.Jak na swoj rok jest wyjatkowo zadbane . kolor ZDJECIA zaraz umieszcze
info na priv
czy warto kupic bmw39 w diesel 25oo czy silnik jest dobry
![]()
BMW Seria 5 na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Dowiedz się więcej o BMW Seria 5
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
"Bawarski Transatlantyk" - BMW Seria 5 GT
Jednym z najczęściej wykorzystywanych w motoryzacji skrótów są dwie niepozorne literki "GT". Oznaczają one Grand Tourer, choć zdecydowanie częściej wykorzystywane jest włoskie określenie Gran Turismo. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Próby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - BMW Seria 5
najaktywniejsiKierowcy - BMW Seria 5
najnowszeDzienniki pokładowe
Przy przebiegu około 27000km, wymieniono akumulator.Ja nie odczulem z nim zadnyc...
WITAM POTRZEBUJE POMOCY JEŚLI KTOŚ WIE ILE OLEJU WCHODZI DO SILNIKA DO BMW E39 2...

Ocena:

![BMW Seria 5 srebrna niunia ;] BMW Seria 5 srebrna niunia ;]](/gfx/awc/cars/1999742917_s.jpg)