Ocena dotyczy

Woo

Dodał: 17.07.2009

Jeździ tym autem:

niecały rok

Samochód jak dla mnie idealny. Czasami mam wrażenie, że sam lepiej bym go dla siebie nie zaprojektował. Praktycznie każdy detal w tym aucie jest stylistycznie spójny. Jednocześnie auto jest bardzo nowoczesne (nawet jak na konstrukcje która ma już prawie 8lat) i bardzo oryginalne. Wnętrze auta też do niego pasuje. Wydaje mi się, że zdecydowanie bardziej pasuje do C2 niż do C3 :)

(kultura pracy, elastyczność)

Jak na jazdę po mieście silnik jest ok. Jest w miarę dynamiczny, ma ładne brzmienie. Mi się podoba. No i co najważniejsze bardzo mało pali :)

Do rewelacyjnych nie należy ale oceniam ją dobrze. Jedyny mankament to przy wciskaniu biegu wstecznego czasami są trudności, ale da się przeżyć. Nie mniej jednak ocena dobra, a nie bardzo dobra :)

Według mnie układ jezdny to jedna z największych zalet tego samochodu (ma ich co najmniej kilka). Jak na tak mały samochód jest powiedziałbym bardzo dobrze. Samochód dobrze i pewnie się prowadzi, znakomicie trzyma się drogi.

Co do widoczności też nie dam najwyższej noty, ponieważ mam jakieś ale.. A mianowicie przednie słupki. Z pewnością nie jest to jedyny samochód mający ten mankament nie mniej jednak mnie to czasami denerwuje. Reszta jest ok. Szyby duże przestronne.

Co do ergonomii nie mam żadnych zastrzeżeń. Wszystko jest czytelne, ładnie i ergonomicznie rozmieszczone. A co do obrotomierza, za który citroen zbierał niepochlebne noty, powiem krótko jak dla mnie jest idealny. Sam bym lepiej nie zaprojektował. Auto jest oryginalne, ma swój charakter i niepowtarzalny styl. I uwielbiam w tym samochodzie bagażnik, patent z dwoma odrębnymi fotelami z tyłu, które z niesamowitą łatwością ruchem jednej ręki można złożyć jest nie do ocenienia. Po prostu kolejny genialny pomysł (może nieco dziwaczny z początku) Citroena wprowadzony do masowej produkcji. Albo dwudzielna tylnia klapa ... bardzo funkcjonalne i konstruktywne rozwiąznie, sprawdzające się zwłaszcza w zatłoczonych miastach.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Nie mogę wyjść z podziwu dla projektanta citroenowych wlotów powietrza w kabinie :) pomysł prosty, ładny i bardzo skuteczny. Dzięki tym "kulom" można w niemal każde miejsce kabiny skierować strumień ciepłego/zimnego powietrza. No a przytym w zimie w autku bardzo szybko robi się ciepło.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Powiem krótko. Jak dla mnie jest to samochód dwu osobowy. Chociaż właściwie w 90% jeżdżę nim sam. Czasami sporadycznie zdarza mi się przewieźć siebie + 3 pasażerów. Ja jako kierowca czuje się w nim komfortowo i na brak miejsca nie narzekam (chociaż powinienem zaznaczyć, że jestem raczej niski (178cm) - trudno mi ocenić jak czuli by się w nim osoby powyżej 190 np. :)

Wyciszenie tego autka nie jest najlepsze, do kabiny dochodzi szum pochodzący zwłaszcza z kół. Szum silnika osobiście lubię być może dlatego nie przeszkadza mi. A co do szumu z nawierzchni to cóż, przy naszych polskich drogach chyba tego problemu nie da się całkowicie wyeliminować. Nie mniej jednak ocenę obniżam do 4.

Samochód bardzo mało pali. Jeżdżę po zatłoczonym Wrocławiu i spalanie na poziomie 5,5l przy włączonej klimatyzacji (odcinek 7km pokonuje w czasie 50-60 minut :-) ) Co do cen przeglądów się nie wypowiadam bo z nich po prostu nie korzystam :) Wydaje mi się, że po prostu szkoda kasy :) Chociaż jak kupowałem samochód (nadmienie, że kupiłem używany) to byłem mile zaskoczony, że przegląd przedsprzedażowy kosztował 150 zł :)

Spalania 1.4 HDi 70 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

Z mojej perspektywy ta ocena jest bardzo wysoka, z tym, że trzeba mieć na uwadze że nabyłem roczny samochód używany, za niemal połowę jego wartości katalogowej (przy zakupie nowego auta). Auto miało bardzo mały przebieg. Dość długo szukałem i praktycznie po całej Polsce, aż w końcu znalazłem.

drobiazgi

No tutaj też narzekać nie mogę. Nic nie urwałem. Wszystko jest na swoim miejscu sprawne.

poważne usterki

Nie odnotowałem.

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

Silnik: Dynamika, małe spalanie, fajne brzmienie silnika. Jednocześnie przestronność wnętrza, bardzo funkcjonalny bagażnik.

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Citroen C2

6 komentarzy

6 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~virgo~virgo

Jestem ogolnie zadowolony. Ma tylko jeden minus-pali po miescie prawie 7,0l Citroen C2 1,1.

dapa69@go2.pldapa69@go2.pl

VTR 1.4i
dopiero po zakupie okazało się jakie to "cudo"!
Przy pierwszych testach wyszło, że nie można go rozpędzić powyżej 148km/h jeśli nie ma sporej górki. Na hamowni, niedobór mocy określony został na 9% co i tak nie przekonało ani gdyńskiego dealera ani też samego Citroen Polska do podjęcia dyskusji dlaczego tak bardzo inaczej niż w folderach reklamowcyh...śliczny, mały i najlepiej wygląda w garażu bo ze sportowym charakterem raczej niewiele ma do czynienia...zawsze lepiej poczytać, żeby potem nie płakać

VTSVTS

Potwierdzam nic dodać nic ująć autko wygląda, ma charakter i z jak mało które. Nie pisać głupot bez konfrontacji z nim

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Citroen C2, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Citroen C2