Ocena dotyczy

milezaskoczony

Dodał: 17.07.2010

Jeździ tym autem:

3 lata

Prosty jeżdżący pojazd o małej awaryjności i niskich kosztach użytkowania. Wyposażony w to co było standardem w 2000r. - klima, abs, elektryczne szyby, dwie poduszki. Daje poczucie jazdy dużym autem. Niesamowita wygoda, szczególnie na długiej trasie. Koreańczycy wzięli trochę od OPLA, JAPOŃCZYKÓW i AMERYKANÓW - wyszło nie najgorzej. Przydałyby się tylko trochę lepsze plastiki (chociaż te nie trzeszczą).

(kultura pracy, elastyczność)

Zupełnie wystarczający. Jeździłem 2.0 16V 125KM, ale 1.8 8V ma lepszą kulturę pracy szczególnie na LPG. Lubi niskie obroty = mniejsze spalanie.

Działa normalnie. Drażni tylko zbyt długa dźwignia zmiany biegów - dlatego tylko 4. Przełożenia w sam raz.

Pełen komfort po dobrych drogach. Duża sprężystość i dobre zestrojenie pozwala na szybką jazdę. Trochę tylko czuć nierówności "polskich dróg". Mam też SCENICA II - TACUMA daje komfort prowadzenia "większego" auta.

Szczególnie w porównaniu ze SCENIC - super. Duża "relatywnie" tylna szyba i super panoramiczne, olbrzymie lusterka robią swoje.

Rozmieszczenie elementów sterujących proste i praktyczne. Wysoka ocena głównie za doskonały fotel kierowcy z dłuuuugim siedziskiem, regulacją lędźwiową i podłokietnikiem. Kto tego nie miał to nie doceni. Najdłuższa trasa jaką pokonywałem, ponad 500km w lecie - zero zmęczenia.

Klima manualna i wentylacja po prostu działa. Klimatronik byłby zdecydowanie lepszy. Wydajność klimy przy temp. +35 chyba zbyt mała. Ogrzewanie w zimie działa sprawnie.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Stodoła na kółkach. Każdy którego wiozę w pierwszej kolejności właśnie na to zwraca uwagę. Porównywałem z Zafirą, SCENIC, XSARą PICASSO - jest super. Więcej miejsca oferuje tylko TOYOTA PICNIC i VW SHARAN.

Zawsze może być lepiej. Zimny silnik trochę zbyt głośny (może z uwagi na przebieg).

Pali 9-12 LPG. W trakcie eksploatacji na dystansie 50 000 km wymieniane (poza olejem itp.): klocki fabryczne przód 105zł, pompa paliwa 86zł, skraplacz klimy, parownik + obsługa ok. 1000, przerwane kabelki w drzwiach (godzina z lutownicą). Jak widać koszmarnie duże koszty. To nie to co SKODA czy VW które się wcale nie psują. Dlatego w sklepach nie sprzedają do nich części - bo po co. (To taka dygresja).

Spalania 1.8 98 KM + LPG

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

drobiazgi

Już opisywałem - przetarte kabelki od podnośnika elektrycznego drzwi i centralnego zamka. Uszkodzony podnośnik ręczny (linka) tylnej szyby.

poważne usterki

Byłoby 5 gdyby nie pompa paliwa i klimatyzacja. Coś lekko stuka w zawieszeniu, ale badania techniczne przechodzi.

Zgłoszone usterki tego auta

• Inne: Samochodem jeździ żona a nie ja.

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

Inne: Przestrzeń, komfort i niezawodność.

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Daewoo Tacuma

9 komentarzy

9 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

SvensonSvenson

Zrobiłem Tacuma 87 000 km
Wymieniłem parę rzeczy (łączniki raz, przekładnię kierowniczą, wahacze). Ich koszt był i tak niższy od zakupu nowego auta. To jest przestronne i jeździ na gazie. Kupiłbym je po raz drugi, tyle, że z mocniejszym silnikiem. Nie 1,8.

AldekAldek

zawieszenie
drążki stabilizatora wytrzymuja 15 tys km. można zastosować od Audi 80 i one wytrzymują 100 tys. Samochód przestronny, wygodny i mało awaryjny

zdzichzdzich

Mam pytanie
Może mi ktoś podpowiedzieć jaka jest praktyczna odległość tylnej klapy do oparć tylnych siedzeń? Dziękuję.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również