Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
ART - Abstands Regelungs Tempomat?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Fiat 125p
(od 1967 do 1983)
- w klasie samochodów:
- Niższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 213
- Przeniesienie napędu
- 39%
- Układ hamulcowy
- 33%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Fiat 125p
Nadwozia Fiat 125p
Silniki Fiat 125p
- 1.3 65KM, 1967-1983 (18)
- 1.5 75KM, 1967-1983 (179)
- 1.6 110KM, 1980-1983 (7)
- 1.8 107KM, 1971-1983 (3)
- 2.0 112KM, 1979-1981 (1)
- 2.0 140KM, 1980-1983 (5)
- Brak silników Diesla.
Lista opinii o Fiat 125p
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Fiat125p 2007-12-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
26 lat dla tego modelu to jak 10 dla sprzedawanych obecnie. Niska cena zakupu, tanie części zamienne. Egzemplarz jaki posiadam (silnik 1500, fabrycznie wzmocniony, 85 KM wg SAE) pod względem osiągów nie ustępuje na drodze (mimo wieku) większości współczesnych samochodów klasy niższej i średniej (tj. najczęściej użytkowanych), nawet mimo 4-biegowej skrzynki biegów. Zużycie paliwa mogłoby być trochę niższe, ale ok. 7,5l/100km przy 85KM, to rewelacja jak na tamte czasy (obecnie w samochodach oszczędnych oszczędza się także na mocy, przy porównywalnym spalaniu np. 60 czy 75KM w podstawowych silnikach). Stylistyka samochodu do dziś bardzo elegancka, klasyczna, urzekająca lekkością w porównaniu z samochodami np. niemieckimi. Wnętrze bardzo przestronne, z maksymalnym wykorzystaniem miejsca kosztem zbędnych gadżetów. Do wad Fiata 125p można zaliczyć problemy z korozją (konieczność przeprowadzania regularnych i kosztownych konserwacji) w celu uniknięcia uszkodzenia karoserii, potrzebę dokładnego i częstego serwisowania dyferencjału (precyzyjne dokręcanie nakrętki wałka atakującego, łożysk, uszczelnianie wycieków oleju - to samo przy silniku), aby zachował cichą pracę oraz problemy z zapiekającymi się z powodu zabrudzenia hamulcami (potrzeba corocznego czyszczenia). pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1981 r., 82000 km |
Rambo 2004-02-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
To mój 3 fiat (duży) w życiu ;),a dlaczego się zdecydowałem na 125p?Moim zdaniem odpowiedź jest prosta,dlatego że samochód jest tani w zakupie (ja mojego kupiłem za 800 zł),w eksploatacji (gaz) i naprawach (ostatnio widziałem "fiatowski" silnik za nie całe 300 zł),a samochód naprawdę nie zawodny i prosty w naprawach.Nie ma innego takiego samochodu który jest tak tani i taki duży.Największymi mankamentami często spotykanymi w dużm fiacie są - rdza i niska trwałość silnika (jak w których).Mój poprzedni przejechał 400000!!!,bez remontu,remont był robiony dopiero po około 415000! :D.Miałem już parę 126p,Audi 80 (GLS),Wartburg 1.3,Vw Golf 1 1.6D itd,itd ale jednak najlepiej mi się jeździło starym,poczciwym "kanciakiem".jego największe plusy to - nie trzeba się bać zostawić,gdziekolwiek bo i tak go nikt nie weźmie,tani w eksploatacji (gaz),tani w zakupie,duży itd,itd....możnaby tu długo wymieniać ;) pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1983 r., 123000 km |
Rekinojad 2009-06-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Dla mnie rewelacja. Na Dużego Fiata trzeba spoglądać z lekkim przymrózeniem oka. To już nie jest auto użytkowe, ono staje się klasykiem. Ludzie oglądają sie za nim na ulicy, zagaduja na stacji, parkingu itp. Można bez wstydu pokazywać się na zlotach youngtimerów, poznawać świetnych ludzi. Kupując Fiata 125p, inwestuje się nie tyle w sam pojazd, co w tę otoczkę która mu towarzyszy. Klimat lat minionych, nostalgia i oldskul. Kawał polskiej historii. O to tu chodzi. I za tę cenę, naprawdę warto. pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1978 r., 73000 km |
torek 2010-08-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,62)
Samochód jak na swoje lata, markę i model spisywał się doprawdy rewelacyjnie, niestety w tym roku poszedł na złom, w sumie było mi go szkoda, ale wymagał takiego wkładu finansowego (głównie blacharka, bo mechanicznie był dość zadbany) że po prostu nie było mnie na to stać, a już nawet z przymrużeniem oka nie dał rady przejść przeglądu z powodu blacharki, dlatego się z nim rozstałem, gdyby nie to, pewnie jeździłbym nim dalej. pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1978 r., 300000 km |
sqize pokaż Email » 2003-04-10 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Te auta trzeba poprostu kochac to juz prawie zabytek tak jak garbuski i inne takie nic przy nim nie robiłem zawsze brudny jechałem gdzie chciałem miał wgniecenia na dachu bo sie nieraz na nim opalałem nad wodą , maska słuzyła we wakacje za stół troche sie pobrudziła umyłem to jak przedałem w zimie załuje ze sprzedałem nie miałem kasy ale szukam juz drugiego takiego samego ale w dobrym stanie pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1979 r., 45000 km |
maniak 125p 2005-10-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Podsumowujac jest to bardzo wygone i komfortowe lecz nie koniecznie ekonomiczne auto Dostepnosc czesci oraz ich ceny przemawiaja zdecydowanie na kozysc 125-ki Mozna zaryzykowa stwierdzenie ze auto ma ponad przecietna wytrzymalosc gdyz tyle lat jezdzi po polskich drogach i ciagle dzielnie sobie radzi. Ktore z obecnych plastikowych aut wytrzyma taki test?? Chyba zadne...poza 125-ka oczywiscie pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1976 r., 210000 km |
Ernestcik 2003-05-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,62)
Kupa zlomu ta karoseria.kolorek taki fajny oliwkowy.
Opis - brak reflektorow po stronei pasazera (przod),nie ma z tylu wogole reflektorof,brak lusterka po stronie pasazera,brak wycieraczki po stronie pasazera,brak klamki po stronie kierowcy z tylu po drugiej jest ta na guzik,po przezynane siedzenie z porzodu jak i z tylu.
Mam jeszcze poloneza caro ale ocene dam kiedy indziej. pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1978 r., 180000 km |
Marcin cinek2000 pokaż Email » 2001-11-27 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Uwielbiam ten samochód. Włożyłem w niego troche kasy ale teraz jetsme z niego dumny. Nie ma on już teraz chromowanych zderzaków tylko plastikowe i to jeszcze w dodatku pod kolor nadwozia. Środek też przerobiłem: inne siedzenia które były robione na zamówienie. Ten samochód polecam jako pierwszy dla zapaleńców motoryzacji.
Jeśli ktoś chce to moge przysłać mu zdjęcie :))))))))) pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1983 r., 100000 km |
Przemysław Janczyk, Częstochowa, 18 lat 2005-01-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,85)
osobiście nie zamieniłbym się na żaden inny samochód!!!!! ten konkretny jest wyjątkowy i pozostanie takim na wieki... nie pozwole mu skorodować, ani się zepsuć. kocham go jak członka najbliższej rodziny i dbam o niego jak o własne dziecko. zachęcam wszystkick: "nie pozwólcie zniknąć 125- ce z polskich dróg" to jest auto naprawde warte poświęcenia, napewno samo się odwdzięczy pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1978 r., 300000 km |
TORCHIO 2003-05-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,62)
5 biegowa skrzynia biegów produkcja 1986 ... silnik 1,5 polonezowski (limitowana seria)
bardzo czuły na benzynę...
dużo palii!!!! ale mam do niego sentyment ...
zawsze nim zdążę.... tani w naprawach.... droższy w utrzymaniu (paliwo + opłaty)
miał elektroniczny zapłon (taki bardzo fajny podobny do fiata ritmo..cholera wie co mu zamontowali) ale sie popsuł w tym roku :-( pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1983 r., 95000 km |
Łukasz Świętochłowice 2006-12-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
autko jest super jesli chodzi o mnie to mógłbym nim jezdzic całe zycie tylko silnik słabiutki moze jak bedzie przeszczep na 2,0 to będzie lepiej nic się nie psuje ja lubie grzebac przy autku dlatego to teraz jest jeden z powodów dlaczego jest bezawaryjny porzadne solidne autko ma juz 32 lata nie wierze ze polowa dzisiaj wyprodukowanych aut dotrwa chociaz do 20 lat pełna ocena Sedan, 1.3 65 KM, 1974 r., 136000 km |
ROMAN 2003-03-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,31)
Muj fiaciur jest wypasiony dałem za niego 2stówki robie nim wszystkie auta wszystko w nim jest popieprzone ale wymiata ´´bokami´´ i działa ręczny troche brakuje mi mocy ale w zimie jesz OK owszem żre benzynę ale czści są wszendzie praktycznie za fri jjest prosty w robocie i najleprzy i najtańszy do TUNINGU Pozdrawiam wszystkich zapaleńców pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1983 r., 80000 km |
pyciar pokaż Email » 2004-03-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Kancik to poczciwe autko a mając troche cierpliwości i kasy (spalanie!!)
jest świetną alternatywą dla malucha: nie psuje sie tak często (wiem z własnego doświadczenia) jest wygodniejszy, szybszy, lepiej hamuje, więcej przewiezie, jepiej grzeje, tylko kierownica troche ciężko się kręci(mam małą sportową). Poza tym to dobry kawałek polskiej motoryzacji!!!!! pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1977 r., 160000 km |
kajetan pokaż Email » 2001-03-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,92)
jestem starsznie zadowolony z mojego fiacika, sam sobie robie drobne przeglady, poprawki. A efekt piorunujacy - wciaz sie musze przyzwyczajac do kierowcow, ktorzy pytaja sie ile auto ma lat, skad je mam i takie tam inne.
Zreszta rozmowa z Policja przy takim aucie tez jest prosta, nigdy nie zpalacilem mandatu, ale tez nigdy mnie nie zarzymali...;))) pełna ocena Sedan, 1.3 65 KM, 1968 r., 56000 km |
Krecik 2003-04-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,23)
Jesli chcesz miec auto do 1000 zeta do jazdy to sobie kup 125p.
Ja kupilem za 500 albo 600 a moze 700 i o to mi chodzilo.sprzedalem za 100 ale to inna historia.(byl stukniety).kolor brzoskwiniowy.
Teraz chce sobie kupic tez fiata tylko rocznik 90 z gazem za 900.
Mialem kupic albo 125p albo poldka 2.0 ale 2000 to za duzo moim zdaniem. pełna ocena Sedan, 1.5 75 KM, 1982 r., 215000 km |
Fiat 125p

47 komentarzy
43 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
hamulce
najczęstrzą przyczyną nawalania hamów w df ie jest niezakładanie uszczelek na tłoczki po każdej wymianie klocków powinieneś je wymięnić i nięch ci ktoś nie wmawia ze dwuobwodowe hamulce tarczowe to kiepski wynalazek jakbyś wsiadł do dfa który miałby 3 lata to po zachamowaniu miałbyś wszystkie z tyłu jadące auta w bagaju mówie o uszczelkach ochronnych a to co pod nimi wyskrobać i wydmuchać ten syf Pozdro
kiepskie hamy
wymień przednie cylinderki i będzie gites pewnie korozja je dorwała i się zacinają masz bardzo żadki samochód nie pozwól mu zgnić
gazownia do fiata
żeby zaoszczędzić załuż mu gaz najlepiej ze złomu i nawet w dowód go nie wbijaj jest to prosta instalacja zeby dobrze się sprawiła mósisz mieć sprawną pompę płynu chłodzącego inaczej zimą reduktor ci zamarznie jak dobrze wyregulujesz to delikatna jazda w 2 osoby wyniesie cię 20 zł za 100 km
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Fiat 125p, oglądali także
Dowiedz się więcej o Fiat 125p
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Fiata 126p - 35 rocznica rozpoczęcia produkcji
6 czerwca 1973 roku zmontowano w zakładach dawnej Fabryki Samochodów Małolitrażowych w Bielsku-Białej pierwsze egzemplarze Fiata 126p. Samochód powstał z oryginalnych włoskich części, gdyż wcześniej, od 1972 roku w zakładach Fiata w Cassino trwała już jego seryjna produkcja. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Analizując wszystkie wersje Octavii, które proponuje Skoda, można stwierdzić jedno - ten model ma być...
Szybkobus - Ford S-Max 2.0 EcoBoostWiadomość, że będę mógł przetestować Forda S-Max, bardzo mnie ucieszyła, ponieważ wizualnie bardzo podoba...

Ocena: