Ocena dotyczy

tomek

Dodał: 01.03.2007

Jeździ tym autem:

ponad 5 lat

Jeśli fiat - to dla większości użytkowników innych samochodów tandeta. Ja zaryzykowałem i nie żałuję. Bardzo ładny, ergonomiczny, w miarę ekonomiczny, w środku przytulny i elegancki, zwalczyłem nawet skrzypienia i stuki. Bardzo duże i wygodne wnętrze oraz bagażnik (380 litrów - nieco płaski). Nie wiem co oznacza słowo rdza - nie rozumiem, jak w autach kilkuletnich i bezwypadkowych może rdza występować. Zdarza się kilka wad i ewidentnych niedoróbek (rozłażące się klamki zewnętrzne (na szczęście to tylko estetyka, szybciej niż w innych autach padające zawieszenie, trzeci stop - polutowałem żarówki i jest od lat 7 OK). Silnik po 140 tys. km bez zarzutu. Osiągi dobre. Zdecydowanie polecam.

(kultura pracy, elastyczność)

Troszkę głośny, elastyczność dobra - wyprzedzanie wymaga redukcji.

U mnie bez najmniejszego problemu. Działa pewnie i lekko. Bardzo rzadko (w zimie) delikatne problemy ze wstecznym.

Bezproblemowe trzymanie się drogi. Hamulce OK. Zawieszenie raczej twarde, ale bardzo pewne i przewidywalne.

Podobnie jak w większości aut - grube słupki przednie, do tyłu dość dobrze. Wolałbym lusterka asferyczne - mam ręczna regulację i jest to niekiedy drażniące - duża szerokość wnętrza - ledwie sięgam do regulacji prawego lusterka.

Dużo lepiej niż w większości samochodów. Wszystko dobrze zrobione, pod ręką. Nie trzeba pamiętać o światłach - włączam je kiedy trzeba i wyłączam po zimie. Obsługa wszystkich włączników i urządzeń bardzo wygodna.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Bez zastrzeżeń. Szybko odparowuje wnętrze, wentylator powyżej dwójki głośny. Ogrzewanie wydajne. Przy pięciu osobach jest słabiej, ale jeszcze daje sobie radę.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Żaden samochód tej klasy nie ma tyle miejsca z przodu i z tyłu - szczególnie z tyłu (Golf, Toledo, Corolla, Octavia, Almera, Astra I i II).

Nie jest najgorzej, mogłoby być lepiej. Da się jechać i przy dużych prędkościach nawet spokojnie rozmawiać, ale są lepiej wyciszone samochody.

Zużycie paliwa do przyjęcia w tej klasie, w mieście (w zimie) 10 , w trasie 6,5, średnio 8,5-9. Ceny części na średnim poziomie. Ceny przeglądów z czasów ASO - astronomiczne, bez ASO - jak w innych samochodach.

Spalania 1.6 16V 103 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

W tej kategorii trudno znaleźć cokolwiek zbliżonego. Kosztuje mało - oferuje bardzo dużo. Koszty utrzymania są zbliżone do innych tej klasy samochodów.

drobiazgi

Złamane: przełącznik elektrycznych szyb, klamka wewnętrzna. Klamki zewnętrzne jakościowo tragiczne (złazi z nich zewnętrzna guma). Przepalony włącznik świateł; często pada tłumik - krótkie trasy, sprzęgło - miasto, urwana linka sprzęgła, wszystko z zawieszenia - wahacze, amortyzatory, łączniki, końcówki. Większość wymian i problemów wynikało z eksploatacji w Polsce - na naszych wspaniałych drogach. Jak na 10 lat - to nie jest tego dużo, finansowo wychodzi też nie najgorzej (miałem kilka samochodów i wiem, że nie istnieją bezawaryjne samochody).

poważne usterki

Silnik OK, niezbyt wytrzymałe zawieszenie, pęknięty alternator (130 tys. km). Nigdy nie miałem żadnej przerwy w podóżach i bliższych i dalszych.
Zgłoś sugestię usunięcia

Fiat Brava

490 komentarzy

338 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~Mariusz Duczmanski~Mariusz Duczmanski

Brava auto pedała heh

CzujebielCzujebiel

Brava to nie auto to Szambowóz.Auto dobre dla debili i wsi.

CzujeBielPKACzujeBielPKA

Do ~Gajowy:Zawsze możesz ją sprzedaćO ile znajdziesz młodego napała na to kolego

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Fiat Brava, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Fiat Brava