Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
AHR - Active Head Restraint?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Fiat Bravo II
(od 2006)
- w klasie samochodów:
- Niższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 427
- Silnik
- 39%
- Układ elektryczny
- 33%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

Lista opinii o Fiat Bravo II
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Patryk 2009-12-26 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
Tak to juz prawie 3 lata jak bujam się moim bravo. W tym czasie zjeździłem cała Polske i pół Europy (Hiszpania, Francja, Holandia, Niemcy) Samochód swoim wyglądem przyciąga i widać że się podoba, bo faktycznie jest ładny. W czasie tych niespełna 3 lat użytkowania, mogę śmiało napisać kilka uwag/wad, ale przeważają jednak zalety samochodu. Nie dbam aż tak bardzo o moje bravo, jestem użytkownikiem wyznającym zasade, to samochód ma mi służyć a nie ja samochodowi.
Po prostu jeżdze i leje paliwo a jak trzeba to wymieniam olej i filtry. Ale nie siedze co tydzień w aucie i nie poleruje deski rozdzielczej ani karoserii, jak to robią niektórzy.
UWAGI/WADY:
1. Haczenie wstecznego biegu, czasem nie wskoczy i trzeba delikatnie bujnac auto do przodu, aby miekko wszedl wsteczny.
2. Widoczność do tyłu jest kiepska z uwagi na małą powierzchnie tylnej szyby i bardzo
szerokie słupki tylne, jednak duże lusterka boczne rekompensuja te wadę. To samo z przodu, duże słupki przednie też przeszkadzają w manewrowaniu.
3. Silnik reaguje dopiero, jak na obrotomierzu pokaże sie 2.000 obr./min., poniżej tej wartości, nie ma żadnego ciągu. Czyli innymi słowy, jak włączy się turbina to czuć że auto chce jechać.
4. Mały prześwit powoduje, że juz nie raz, nie dwa, zahaczyłem podwoziem, na szczęście jest osłona plastykowa, która jako pierwsza przyjmuje krawężnik, na swoje "barki".
5. Więcej wad nie pamiętam, za wszystkie bardzo serdecznie żałuję :)
ZALETY:
1. Silnik jest trwały, mocny i bezawaryjny i mimo tego że poniżej 2000 obr./min. nie ma ciągu to powyżej tej wartości czuć że auto idzie jak powinno, ale też bez zbędnego podniecania się.
2. Zużycie paliwa, na trasie gdy jechałem baaaardzo ekonomicznie, zużycie wyniosło 4,8l na 100 km, zrobiłem to tylko raz, gdyż ZAWSZE jade o wiele szybciej i wtedy zużycie wynosi średnio 6,1l na 100km. Choć dodam że na Niemieckich autostradach miałem zużycie prawie 11 litrów, jednak nie schodziłem poniżej prędkości 180 km/h. na odcinku 100 km.
W mieście zużycie nigdy nie przekroczyło 7 litrów i komputer pokazał mi najwięcej 6,8 przy średniej prędkości 42 km/h
3. Koszt serwisu, pierwszy przegląd kosztował mnie 480 zł. (woj. pomorskie), następnych nie wykonywałem, gdyż wymiane oleju, filtrów wykonuje we własnym zakresie, gdyż po to mam kanał aby go wykorzystać i mieć pewność że zrobie to w najlepszej wierze.
4. Materiały wewnątrz auto są wykonane na przyzwoitym poziomie, aczkolwiek bez zbędnego podniecania się. Krótko pisząc jest OK.
5. Miejsca na nogi dla pasażerów z tyłu to nie ma za dużo, ale dla osób do 1.70m bedzie zadowalająco.
6. Bagażnik pojemny ale także bez rewelacji, taki jest i tyle. Spełnia swoje zadanie i co tutaj filozofować.
7. Nie zauważyłem i nie stwierdzam ŻADNYCH trzasków, skrzypień itp. pierdół które wkurzają każdgo kto kupuje nowe auto i oczekuje aby auto było idealne. Takich idealnych aut nie ma, można jedynie trafić na egzemplarz, który po prostu nie ma takich wad, mi się udało i moje auto nie skrzypi i nie stuka, pozwalając mi czerpać radość z jazdy.
8. Jak coś mi się przypomni to dopisze, pewne jest jedno, gdybym miał kupować teraz auto to na 100% wybrałbym wersje 2.0 ze 165 konikami pod maską, gdyż te 120 koni które mam to trochę jak dla mnie, za mało. pełna ocena Hatchback 5d, 1.9 TD MultiJet 120 KM, 2007 r., 64000 km |
wadis 2010-07-17 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,08)
Jak na nowe auto to byłem bardzo zaskoczony oczywiscie NIEGATYWNIE , niegatywnie dla tego ze jak sama obsluga klienta w autoryzowanym serwisie Fiata mam tu na mysli Salon,przyznala z usmiechem na ustach ze DEMONEM predkosci to on nie jest. I zeczywiscie wciskalem do opory pedal gazu i poza halasem nic kompletnie nic,jakies dziwne stuki pod maska uslyszalem i tyle..Lewarek luzny pierwsze skojarzenie Fiat 126 p w dobrym stanie :-)Troszke mnie bujalo na drodze ale obsluga powiedziala ze tak ma byc :_)Z tylu nic nie widac przez wysoka klape bagaznika w srodku ma sei wrazenie ze sie siedzi w zamknietej beczce z otworem z przodu :(Pali jak smok katalogowo moze nie ale w rzeczywistosci trzeba doliczyc litr wiecej do spalania jak chce sie troche dynamiki to trzeba wciskac gaz do podlogi i dopiero wtedy jest spalanie :) dodam ze na przy montowaniu oslony plastikowej lusterka w srodku zobaczylem RESZTKI BLIALEGO KLEJU DO PLASTIKOW ! auto kosztowalo prawie 47 tys zł !! Klimatyzacja nie powala swoim chlodem w poruwnaniu z innymi samochodzikami w swojej klasie i chodzizbyt glosno natomiast zaskoczeniem dla nikogo nie bedzie ze jest naprawde Duzo miejsca (wygodnego)..Dla zwyklej osobowki jak najbardziej wygodne i przestronne wnetrze duzo miejsca dla nog i wygodne fotele sprawiaja ze zaslugo smialo bez zadnych zastrzezen na wysoka ocene 5 ! bagaznik tez jest wporzadku..Wyciszenie jest zrobione bardzo fajnie cichutko jest w srodku przyjemnie sie jedzie i slucha sie muzyczki..tutaj naprawde zlego slowa nie mozna powiedziec bo nie we wszystkich autkach jest tak dobrze :)) tutaj nie trzeba wlaczac glosno muzyki zeby zagluszyc halas :)Bierze olej chyba lubi,lewarek,wysprzeglik czyli sprzeglo slabe zawieszenie jak na polskie drogi.Tak jak wspomnialem wczesniej jest paliwozerca choc demonem predkosci nie jest pali w trasie 6-6,5 litra na 100 km. w miescie 8-8,5 litra w zaleznosci od jazdy. Ile pali gazu lpf to nie wiem moze sie oplacac zalozyc instalacje :)Mysle ze 3 to bedzie uczciwa ocena dla tego auta >Nie rozumiem czym tak sie zachwycaja ludzie jak czytam komentarze to wyglada jak by wlasciciele salonow kaza pisac opinie na forum,kazdy w polsce jezdil fiatem i wie ze nie sa to samochodu o super cechach niezawodnosci raczej jak to sie mowi trzeba trafic na dobry ekzemplarz ze by bylo ok.Jak auto jest nowe to bedzie sie trzymac kupy ale na dluzsza mete to czesci szybciej beda sie z uzywac niz w niemeckich badz japonskich autach no i tutaj tez w serwisach wynalezli dobry sposub mianowicie ze czesci zamienne bada tansze niz u konkurencji no i robocizna nas nie zaskoczy cena ani przeglady chociaz beda dosc czeste :)no ale cos za cos..Jak na 47tys zł nie wiem-mam mieszane uczycia : z jednej strony ladny wyglad przyciaga uwage i z zewnatrz wyglada na pozadnie zrobiony drogi samochod,w srodku tez jest ladny ... a z drugiej strony mechanika nie jest juz taka niezawodna i tu sie zgodza ze mna wielu osob,oprocz tego na elektryke tez sie narzeka i na zawieszenie,na blacharke raczej nie jest wporzadku,dla tego nie wiem czy cena jest andekwatna w stosunku do jakosci wykonania i niezawodnosci tego ladnego nowoczesnego autka :) pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 i 16V MPI 90 KM, 2010 r., 5000 km |
Marek 2011-08-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Witam ! Moja ocena to kontynuacja oceny z dnia 2011-01-06 po półrocznym użytkowaniu auta. Z jakiegoś powodu nie mogę edytować starej, więc piszę nową - może komuś się przyda. Auto od nowości ma przebieg 18 tkm. W tym czasie zrobiłem 2 duże trasy Chorwacja ok 3,5 tkm, oraz Bułgaria 4,2 tkm. Obydwie trasy to 2 dorosłe osoby plus dziecko 10 lat plus auto bardzo mocno obciążone plus 3 rowery na bagażniku na haku. Pojemność bagażnika - OK.
Na trasach nie odczuwam braku mocy, prędkości do 130 km/h spalanie wg. komputera Chorwacja 6, Bułgaria 5,2. Spalanie z ostatniej trasy pozytywnie mnie zaskoczyło - być może silnik ułożony, Chorwację "robiłem" przy przebiegu ok 3 tkm. Wszystkie urządzenia działają prawidłowo, automatyczna klimatyzacja 2-strefowa ok, fotele. wygodne, brak regulacji zagłówków, silnik nie bierze oleju, dobra dynamika jazdy. Jak wspomniałem wcześniej - na przyszłość jednak automat. Nie ma problemu na autostradach bieg 6 lub rzadko 5, znacznie gorzej jest w mieście, choć teraz na wakacjach przynajmniej w Krakowie jest pusto. Trasa Kraków - Przemyśl wyjazd o godz 3 rano, jazda płynna do 100 km/h jedna osoba w samochodzie odległość ok 240 km średnia prędkość 70 km/h zużycie 4,1 l. Myślę iż na trasie ciężko jest przekroczyć zużycie 6 l, w trybie miejskim (Kraków)przy spokojnej jeździe ok. 6 l. Od auta oczekuję niskich kosztów eksploatacji - wydaje się iż ten model jak na razie spełnia moje oczekiwania. Bardzo przydatne zamontowane dodatkowo czujniki cofania. Jazda z 3 rowerami na haku (bagażnik firmy Atera)bezproblemowa. Czytaj poprzednie komentarze.
Jeśli planujesz zakup nowego/innego auta, nie masz zdania co do marki, warto przeznaczyć pewną kwotę aby wypożyczyć dany model, przejechać odległość 100 - 200 km . Takie rozwiązanie daje nam lepszy obraz niż jazda testowa, dodatkowo pieniądze które przeznaczymy na pojazd będę lepiej wykorzystane. pełna ocena Hatchback 5d, 1.6 TD MultiJet 105 KM, 2010 r., 18000 km |
xaver 2010-11-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
W pełni świadomie zdecydowałem się na wersję Bravo Sport z silnikiem 2.0 Multijet.
Wybierałem wśród kompaktów. Rozważałem zakup Golfa/Jetty, Civika, Delty i Giulietty.
Civic to obciach na kołach.
Golf i Jetta są fajne dla emerytów albo ludzi pozbawionych gustu.
Giulietta to krok wstecz w porównaniu z Alfą 147.
Z Bravo i Delty jako jedynych, nie miałem ochoty wysiadać. Chciałem jechać i jechać.
Wybrałem Bravo, bo jest to samochód, który uzależnia jak narkotyk.
Chce się go oglądać, dotykać, nim jeździć i do niego wracać.
Jest piękny, wygodny i daje niesamowitą radość z jazdy.
Ma świetnie zestrojone, fabrycznie utwardzone zawieszenie, znakomity, mocny i oszczędny silnik, dobrze działającą skrzynię 6 biegową, wygodne przednie fotele i pozycję za kierownicą, ciche wnętrze i praktycznie kompletne wyposażenie seryjne.
Ma świetnie, ze smakiem wykonane wnętrze: welur i siatkowa tapicerka na siedzeniach, miękka, karbonowa deska rozdzielcza, piękne zegary w tubach, konsola środkowa skierowana do kierowcy, metalizowane klamki, chromowane, owalne kratki nawiewów i inne smaczki.
Seryjnie montowane są piękne 17 calowe, dwukolorowe felgi aluminiowe.
W wersji Sport jest seryjnie montowany niezłej klasy zestaw audio z subwooferem w bagażniku i procesorem dźwięku. Gra to co najmniej bardzo dobrze.
Obiektywnie jest to jeden z najładniejszych i najlepszych kompaktów.
Najbliższy konkurent z podobnym wyposażeniem, silnikiem i wykonaniem, czyli Golf GTD 2.0 TDI kosztuje, bagatela, ponad 110 tys. zł.
W teście AutoBilda, na dystansie 100 tys. km., Bravo z silnikiem 1.9 Multijet 150 KM,
było praktycznie bezawaryjne a testujący się nim po prostu zachwycali.
Moja wersja Bravo 2.0 Sport ma filtr DPF, więc zdecydowanie nie jest dla osób jeżdżących głównie w mieście.
Nie czarujmy się jednak: kto kupuje 2 litrowego, mocnego diesla do miasta?
pełna ocena Hatchback 5d, 2.0 TD Multijet 165 KM, 2010 r., 15000 km |
nuovabravo.blox.pl 2009-10-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Tu moja opinia z blogu http://nuovabravo.blox.pl po roku pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 T-JET 16V 120 KM, 2007 r., 25000 kmużytkowania: Tak tak, to już rok czasu odkąd jeżdżę Bravo. Powinien być jakiś szampanik hehe (może dziś trzeba będzie pomyśleć). W rok przejechałem 19000 km i takie mnie naszły myśli: Zalety: -elastyczny silnik z powerem od niskich obrotów -zadowalające spalanie (szczególnie w mieście) -wciąż piękny design i materiały -pakowny nie jest, ale jakoś zawsze wszystko upchałem hehe -audio -super układ hamulcowy -dobry klimatronik -miękkie podłokietniki w drzwiach Wady: -spalanie na trasie mogłoby być niższe (jakieś 7l jest) -fotele mojej wersji... dają radę, ale mogliby sporo poprawić, w 9letniej primierze się fajniej siedziało -za mało schowków! Powinien być schowek na okulary, więcej na desce schowków, w drzwiach na butelki, w tunelu na puszki tak by się nei przewracały, chłodzony duży schowek -wycieraczki dobrze nie zbierają, trzeba nowe jakieś wypróbować Usterki: -wgnieciona felga -mały odprysk-rysa na drzwiach -schlał trochę płynu chłodniczego, ale od dolewki nic nie ubywa -akcja serwisowa (coś tam sprawdzali) -przecięta część gumy przy klapie silnikowej (od nowości...) -bardzo podatny na zarysowania a'la carbon deski rozdzielczej -żona miała problem z otwarciem drzwi (centralny sprawdzany w serwisie) -czujnik alarmu, się przyłamał w jednym miejscu i się aktywował czasami kiedy nie powinien (nowy w ASO założony) Czy kupiłbym go drugi raz? TAK, ale z pakietem sport (inne siedzenia, podobno dużo fajniejsze). Czasem myślę, że jednak się starzeje bo bym chciał SUVa tak żeby się nie przejmować podwoziem, felgami i dziurami oraz wysokimi krawężnikami i leśnymi drogami. Ale to dopiero jak już Fiacior dojeździ do końca :] czyli mam nadzieję, za jakieś 15 lat (w sumie 14 hehe). |
Robert Kupiec 2009-01-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Ogólnie rzecz ujmujac to napisze ze jestem mile zaskoczony FIATem BRAVO, chcialem kupic skode octavie ale jak sobie pomyslalem i kilka razy wypowiedzialem wyraz SKODA to ogarnal mnie dreszcz obaw i zniechecilem sie do skody. FIAT przekonal mnie, designem, niezawodnym silnikiem i wieloma jeszcze drobnymi elementami ktorych nie sposob teraz wymienic. Troche smiac mi sie chce z ludzi ktorzy zawierzaja VW (sam do nich nalezalem) OPLOWI i o zgrozo SKODZIE. Japonczykow nie biore pod rozwage bo to auta bez "duszy" i z kiepskim wygladem, ale jak mozna podniecac sie np. taka SKODĄ, osobiscie uwazam ze akurat SKODA to wiocha, taki VW dla biedaków, których nie stac na prawdziwego VW wiec podniecaja sie SKODĄ probujac w ten sposob zrekompensowac sobie jakby nie patrzec nie trafiony zakup. FIAT od lat wyznacza trendy w wygladzie aut oraz w technologii (silnik - COMMON RAIL)ktory nawiasem dopiero teraz VW wdraza do swoich silników bo zrozumial po latach ze tylko ta technologia ma przyszlosc. FIAT od zawsze mial najlepszych designerów i to zarowno jesli chodzi o samochody jak i o mode. Jedyny problem FIATA to trwalosc, ale prosze sie rozejrzec na ulicy za I generacja BRAVO i zobaczycie ze wyglad tych aut jest zadowalajacy, takze II generacja BRAVO wydaje sie ze bedzie o wiele dluzej sluzyc bez ogniska rdzy itp. Osobiscie jestem zadowolony z wyboru BRAVO i mimo ze sa inne marki samochodów ktore podobaja mi sie, to FIAT BRAVO jest autem wyrozniajacym sie na ich tle.
Jeszcze jedna ciekawostka techniczna, prosze zauwazyc dlaczego rozne czasopisma motoryzacyjne w Polsce nie przeprowadzaja testów porównawczych FIATA BRAVO z np. VW Golfem czy Oplem Astrą itp. itd. No cóż ..., sami sobie odpowiedzcie na to pytanie. pełna ocena Hatchback 5d, 1.9 TD MultiJet 120 KM, 2007 r., 28000 km |
Artur 2010-12-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
jak na 90 konny silnik auto bardzo dobrze sobie radzi, nie trzeba machać co chwile wajchą od biegów dosyć dobrze ciągnie od 2000 tyś do 5000 obr/min a 6 bieg - bajka.
Prosta konstrukcja silnika sprawia że przeglądy są dość tanie i nie trzeba robić ich często bo co 30000 km. Koszt przeglądu wyniósł mnie 580zł razem z olejem i filtrami co zasługuje na dość wysoką notę
dodatkowo wymieniłem świece koszt 230 zł.
Autem poruszam się tylko w trójmieście a więc non stop korki i spalanie wychodzi od 7,8l/100km do 8,6l/100km uzależnione jest też od tego czy jest klimatyzacja włączona.
W aucie jest tak cicho że można rozmawiać szeptem także za wyciszenie duży plus, plastiki są dość dobrze spasowane także nic nie brzęczy, radio bardzo ładnie gra, także komfort jazdy jest bardzo dobry przy miłym słuchaniu radia
Przyczepić się mogę do tego że auto dość szybko się brudzi, a używając spryskiwaczy wszystko ścieka na boczne szyby i drzwi, słaba widoczność przez tylnią szybę ale nadrabiają potężne lusterka boczne.
Dość twarde zawieszenie, ale za to dobrze trzyma się drogi.
Auto ma już 3,5 roku i nie miałem żadnej usterki więc opinie typu, że FIAT to szajs są od użytkowników którzy jeżdżą jakimś wypierdzianym przez Helmuta autem i nic ich nie przekona.
Także jeśli ktoś chce mieć tanie w eksploatacji i nowe auto na dość wysokim poziomie to polecam, dla tych co lubią być pierwsi na światłach proponuję wersję z turbiną.
Pozdrawiam pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 i 16V MPI 90 KM, 2007 r., 35000 km |
Tomasz 2009-07-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
Jestem szczęś;owym użytkownikiem Fiata Bravo 1,4 T-Jet 120 KM. Mam autko od 2 miesięcy i powiem że za tygpdnia na tydzień jest co raz lepiej. Ergonomia na najwyższym poziomie, wyciszenie super i przede wszystkim stosunek jakości do ceny. Zastanawiałem się między Golfem VI i Fordem Focusem. Ale jak zobaczyłem nowego Fiata Bravo od razu się w nim zkochałem. I najważniejsze CENA!!!! Mój ma czarny perłowy kolor pakiet sport i przyciemniane szyby. Nawet właściciele mercedesów czy BMW się za nim oglądają :-) Moim zdaniem nie warto przepłacać. Co do silnika to powiem tak. Jeżeli ktoś dużo jeździ to warto zainwestować w diesla. Silnik 1.4 T-JET jest super. Elastyczność jak w dieslu. Tylko to spalanie. Na początku przez pierwsze 1000 km brał 10 litrów na mieście!!!! Ale teraz spalanie systematycznie spada i obecnie przy przebiegu 3000 km jest na poziomie 8 litrów. Na autostradzie rewelacja. Jechałem do wrocławia autostradą średnio 120-130km\h i spalanie miałem na poziomie 6,4 litra. Dla mnie rewelacja. Dlatego nie żałuje zakupu. Wiem że mam pod nogą 120 KM i jak muszę to z nich korzystam a na mieście jeżdże spokojnie i spalanie jest na zadawalającym poziomie. Dlatego uważam że nie warto dopłacać do diesla. No chyba że ktoś pokonuje rocznie ponad 30 tys. km. pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 T-JET 16V 120 KM, 2009 r., 3000 km |
sim 2009-01-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,00)
ocena powiązana z ceną i wyposażeniem. Autko jest kompaktem który w opinii wielu nie umywa się do astry, golfa czy focusa a prawda jest taka że jak się potrafi negocjować można kupić świetnie wyposażoną wersję z dużym rabatem i wtedy za te same pieniądze konkurecja daje jakies podróbki samochodów... nie jestem fanem fiata ale to auto jest naprawdę dobrze złożone, dobrze się prowadzi, mało pali i zaje... przyspiesza.
Najsłabszym punktem są fotele (nawet w wersji sport którą posiadam) oraz wyciszenie szumu powietrza przy dużych prędkościach (pow 200)...
Ale nie są to wady auta tylko najsłabsze punkty. Reszta jest jak nie fiat...przemyślana, ładna solidna. audio ze wzmacniaczem i subem roznosi ... powala seryjne zestawy innych aut na kolana.
Mówię o octavi, focusie, golfie i astrze. Kurcze jak się chce to można dać w serii audio moze nie dla audiofila ale normalnie dające porządne basy i wysokie tony nawet przy skręconej na max volume.
Gdyby kabina była ciut większa było by to auto idealne... poprawiłbym trochę układ kierowniczy ale wtredy chyba już była by to alfa romeo... a tego decydenci fiata nie chcą.... i to widać... bo w końcu co za różnica jaką przedkładnie tam włożą... mady by ar czy made by fiat... pełna ocena Hatchback 5d, 1.9 TD MultiJet 150 KM, 2008 r., 2000 km |
Rafał 2011-08-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,15)
Samochód jest przeciętny. Niezaprzeczalnie jego największa zaletą jest wygląd :) Niby nieistotna cecha, ale pozwala lubić to auto. Zwłaszcza że jeśli akurat wszystko w nim działa, to potrafi naprawdę dać przyjemność z jazdy. Najbardziej daje się we znaki polityka producenta. Fiat wypuszcza na rynek piękne auto, i ma nadzieję że jakoś się obroni. Samochód jest wybitnie niedopracowany, i testowany tak naprawdę na klientach zamiast na fabrycznych jazdach testowych. To jeszcze mozna zrozumieć - wiadomo, koszty. Ale dlaczego producent istniejący na rynku już tyle lat, nie potrafi się uczyć na własnych błędach? Takiemu np. Golfowi można zarzucić że jest na PL rynku przesadnie gloryfikowany, że ma nudną stylistykę - to wszystko prawda. Jednak tam widać wyraźną konsekwencję - mimo że pewnych wpadek nie da się uniknąć, to jednak z generacji na generacje te auta są coraz doskonalsze, widać że ktoś myśli i wyciąga wnioski. U Włochów totalnie odwrotnie - wszystko jakby było robione bez pomyślunku. Z generacji na generację auta mają te same mankamenty. Czy Bravo w ogólnej ocenie pozostaje daleko w tyle za konkurentami? Nie, bez przesady. Czy jest w czymś lepsze? Tak... pełna ocena Hatchback 5d, 1.9 TD MultiJet 120 KM manualna, 2007 r., 74000 km |
Mateusz 2012-05-26 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,23)
Nieprzypadło mi do gustu to auto , zbyt wiele drobnych usterek z silnikiem i elektryką jak na niespełna 2 letnie auto ale fiat tak ma:/. Zimą jest tragicznie , zanim auto się nagrzeje i załapie ciepłe powietrze to trzeba czekać ze 20min. plastiki totalne dno , ich spasowanie jest żenujące jakby dziecko posklejało tanim klejem z kiosku:/. niema za wiele miejsca w środku i jest ciasno , wygodnie dla 3 osób . Zawieszenie chyba najgorsze w tym fiacie jest a miałem wcześniej grande punto i było lepiej , mam wrażenie że fiat z roku na rok pogarsza swoje auta. Miałem problemy z rozrządem i paskami klinowymi czy jakoś tak . Klima też często nawalała mimo prawidłowej obsługi w serwisie . Lakier a raczej powłoka lakiernicza jest bardzo cienka i łatwo powstają odpryski i miejscami wyskoczy ognisko korozji a od spodu niema zbyt pewnej powłoki antykorozyjnej takze uważać bo auto poprostu rdzewieje od spodu. Często mam też problemy z elektryką i w ciągu 1 dnia wyskoczyło mi 6 błędów na komputerze :/ niewiem czy jest sens pchać się w tak awaryjne auto które ma zaledwie 2 lata chyba że fiaty tak mają. pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 MultiAir 16V 140 KM manualna, 2010 r., 19000 km |
54janusz54 pokaż Email » 2009-07-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Gdyby nie opisana usterka ww. układu hamulcowego powiedziałbym , że Fiat wyprodukował bardzo dobry , nowoczesny samochód. Usterka taka w nowym samochodzie nie powinna mieć miejsca ( zatarcie pedału hamulca na sworzniu z teflonu - dla mnie to poważna wpadka producenta.PRODUCENT POWINIEN SIĘ BARDZO WSTYDZIĆ I POINFORMOWAĆ WSZYSTKICH DEALERÓW O TEJ USTERCE i SZYBKO JĄ USUNĄĆ. Powyższe spowodowało, że trochę została zachwiana moja opinia o FIATACH, która dotychczas była bardzo dobra. Z mojej pracy zawodowej wynika, że ogólna opinia wielu użytkowników samochodów jest dla Fiata niekorzystna , ponieważ zdecydowana większość wypowiada się na podstawie swoich doświadczeń , które mają lub mieli z poprzednich lat użytkując Fiaty 126p, Fiaty 125 lub POLONEZY. Obecne produkowane Fiaty ( początek bardzo pozytywny od Fiata PUNTO ) nie są gorsze od tych wychwalanych samochodów japońskich czy niemieckich, a nawet w wielu przypadkach są porównywalne lub lepsze, przede wszystkim przy takich samych parametrach teńsze i ładniejsze.Również serwis tańszy. pełna ocena Hatchback 5d, 1.9 TD MultiJet 120 KM, 2007 r., 20000 km |
Jakubus 2011-04-17 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
To już moje drugie Bravo II. Pierwsze miało silnik benzynowy 1.4 90 km. Niestety nie dawało rady, motor najzwyczajniej w świecie za słaby. W przypadku 1.9 Multijet sprawa wygląda zupełnie inaczej! Na trasie rewelacyjny (bardzo dobra elastyczność), w mieście dość męczący (dwa pierwsze biegi bardzo krótkie a do tego stosunkowo głośny). Ogólnie rzecz biorąc w szkolnej skali ocena od celującej do niedostatecznej (no może miernej:)).Auto wyśmienicie wygląda na zewnątrz, jest bardzo dobrze wykonane wewnątrz, ma dobry silnik, jest dostatecznie pojemne, ma mierne zawieszenie (trochę hałasuje na większych dziurach, choć w tym wypadku trochę się czepiam) i niedostateczne wygłuszenie (cienkie szyby a do tego dźwięk diesla wyraźnie słyszalny). Wady mają jednak charakter drugorzędny, a cała koncepcja auta i ogólne wykonanie są ze wszechmiar godne polecenia. Po prostu piękne i dobrze wykonane włoskie auto, któremu można wybaczyć kilka niedociągnięć. Esteci na pewno będą zachwyceni. Polecam. U mnie całokształt na 4.5 pełna ocena Hatchback 5d, 1.9 TD MultiJet 120 KM manualna, 2007 r., 70000 km |
wowo 2007-07-13 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Nowy Fiat Bravo mile mnie zaskoczyl. spodziewalem sie stilo ze zmieniona ´obudowa´ a tu kompletnie nowe i co trzeba zaznaczyc nowoczesne auto. genialny 150 konny diesel, przyjemne wnetrze, ´nieinwazyjna´ klimatyzacja dwustrefowa (nie ma juz wojny latem, ze zonie jest za zimno).
system Blue&me - wystarczy telefon z bluetooth (najlepiej Nokia) i po wejsciu auto nas ´rozpoznaje´ telefon moze byc schowany w plecaku, kieszeni a i tak dziaal. samochodowe audio staje sie naszym telefonem glosnomowiacym.
gdy ktos dzowni numer wyswietla sie na desce rozdzielczej. zeby dzwonic system genialnie rozpoznaje komendy glosowe (po polsku), mozna podyktowac numer,
wybrac z ksiazki. dla upartych mozna nawet podyktowac sms´a :)) a wszystko bez odrywania rak od kierownicy i dotykania telefonu
no i jest nowy przykuwa wzrok na ulicach - wersja EMOTION (duzo wstawek chromowych), lakier czarna perla, alu felgi 17" + opony 225/45, przyciemniane szyby.
naprwade poleceam. pełna ocena Hatchback 5d, 1.9 TD MultiJet 150 KM, 2007 r., 6000 km |
pyra 2007-09-26 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Staram się w moiarę obiektywnie ocenić mój samochód, próbuję znaleźć jakieś mankamenty i coś tam bym znalazł. Natomiast ja jestem bardzo zadowolony samochód spisuje się świetnie. Moi znajomi zaczynają się przekonywać, dwóch nawet zastanawia się nad kupnem w przyszłym roku. Ja mam wersję Emotion więc jest tam wszystko co potrzebne w nowoczesnym samochodzie. Czy ma wady? pewnie tak, np. wydaje mi się, że przy delikatnym cofaniu i gwałtownym hamowaniu coś z tyłu skrzypi, poprednik pisał coś o układzie kierowniczym- mnie też się wydaje, że coś w czasie postoju można wyczuć - taki jakby skok przy rozpoczęciu kręcenia. Ponadto denerwuje mnie jak wycieraczki kierują wodę z przedniej szyby na boczną kierowcy, tak, jedynie to mnie w tym samochodzie denerwuje. Ale całokształt uważam że samochód jest wart tych pieniędzy, nie żałuję kupna, cieszę się, ża kupiłem jedną z najdroższych wersji choć początkowo chciałem o 15 tysięcy tańszą - teraz bym sobie pluł w twarz pełna ocena Hatchback 5d, 1.9 TD MultiJet 120 KM, 2007 r., 5000 km |
Super okazje u dealerów
Fiat Bravo - 4 samochody w ofercie
Rabaty do 11 350 pln!
Fiat Bravo

243 komentarze
195 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Mam Fiata Bravo w dieselku, przebieg 55 tyś, 3 lata, dwa tygodnie przed końcem gwarancji poszło coś w silniku, naprawa na około 1200 zł, naprawili na gwarancji, następnie po miesiącu, czyli dwa tygodnie po gwarancji poszło koło dwumasowe, naprawa 2500 , naprawili za kasę, określili, że to z winy użytkownika, niby jeżdżę jak debil na półsprzęgle. Auto sprzedaję, nie stać mnie ładowac kasę w nowe auto. Nigdy więcej FIAT !!!! Koła dwumasowe w ciągu tego roku (czyli 4 m-ce) poszły juz w 22 autach w Polsce (wszystkie przy przebiegu od 30 tyś do 55 tyś, dane od Serwisu). Kochani nie jeździmy na półsprzęgle
, a już na pewno nie Fiatem.
Mam stilo no i myślę nad Bravo ale jest małe "ale". I tutaj mam pytanie do posiadaczy 1.4T-jet, jak sprawuje się turbina w benzynie? Z góry dziękuje tym którzy podzielą się swoją opinią.
Zdyskwalifikowałem BRAVO za jeden mankament brak wersji 3D Za to Stilo pomykam do dziś właśnie w 3D prosto z salonu!
![]()
Fiat Bravo na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Fiat Bravo, oglądali także
Dowiedz się więcej o Fiat Bravo
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Fiat Bravo 2,0 Multijet - Urok bez gadania
Przyznam, że cieszyłem się na spotkanie z Fiatem Bravo. Lubię ten model, a tym razem miałem do czynienia z jedną z jego najmocniejszych odmian - dwulitrowym turbodieslem Multijet, który dysponuje mocą 165 KM i maksymalnym momentem obrotowym 360 Nm. Rozpędza on samochód o wadze 1360 kg do 100 km/h w ciągu 8,2 sekundy, a maksymalna prędkość samochodu wynosi 215 km/h. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Range Rover Evoque Victoria BeckhamAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Fiat Bravo
najaktywniejsiKierowcy - Fiat Bravo
najnowszeDzienniki pokładowe
Od momentu wymiany przednich klocków hamulcowych pojawiło się straszne "klekotan...
No bo przecież niczego innego nie mogłem się spodziewać. Mijają trzy lata od pie...

Ocena: