Motosłownik
Fiat Croma I
(od 1985 do 1996)
- w klasie samochodów:
- Klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 98
- Karoseria
- 33%
- Zawieszenie
- 31%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Części samochodowe:
- Zadaj pytanie
Opinie o Fiat Croma I
Silniki Fiat Croma I
- 1.6 83KM, 1985-1990 (1)
- 2.0 16V 137KM, 1992-1996 (6)
- 2.0 CHT 100KM, 1991-1992 (15)
- 2.0 CHT 90KM, 1985-1989 (4)
- 2.0 i.e. 116KM, 1987-1996 (12)
- 2.0 i.e. 113KM, 1986-1990 (18)
- 2.0 i.e. 120KM, 1987-1992 (1)
- 2.0 i.e. Turbo 151KM, 1986-1988 (4)
- 2.0 i.e. Turbo 155KM, 1985-1990 (1)
- 2.0 i.e. Turbo 150KM, 1987-1996 (3)
- 2.5 V6 162KM, 1993-1996 (3)
- 1.9 Turbo D 90KM, 1989-1992 (7)
- 1.9 Turbo D 94KM, 1992-1996 (2)
2.5 D 75KM, 1985-1989
- 2.5 TD 101KM, 1985-1989 (7)
- 2.5 TD 115KM, 1989-1996 (12)
- 2.5 TDE 105KM, 1991-1996 (2)
Lista opinii o Fiat Croma I
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Tomek 2008-05-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Posiadałem Cromę 2.5 TD, rocznik 92 jakieś sześć m-cy w 2007 roku. Potem przesiadka na Mondeo 98. Cromę kupiłem w miarę okazyjnie i miło ją wspominam:) Była to beżowa taksówka więc swoje miałą przejechane. Na liczniku było 434 tys. o ile pamiętam ale jakby było 1 mln 434 tys. też bym się nie zdziwił:)Moja dziewczyna bardzo ją polubiła ze względu na automat. Czy poleciłbym to auto? Hmm..Tak ale egzemplarz MUSI być zadbany. Trzeba liczyć się z tym, że jakieś drobiazgi będą często do robienia i jeżeli nie będzie się tego usuwać w porę to z czasem będzie tragedia. Dla kogoś kto lubi czasem posiedzieć przy aucie, kto potrafi zadbać o takie auto-jeżeli to zrobi to Croma jest naprawdę dobrym i wdzięcznym samochodem. pełna ocena Hatchback, 2.5 TD 115 KM, 1992 r., 434000 km |
archer 2004-08-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
gdy zobaczyłem to autko to wiedziałem od razu że je kupię, gdy wsiadłem do welurów, zadbanego wnętrza z pulpitem skierowanym w moją stronę z rzędami bardzo przydatnych przycisków nie chciałem już wysiadać. Wspaniały zegar, mnóstwo (to jeszcze mało powiedziane) miejsca, oczami kupiłem go w ciągu pierwszej minuty, gdy okazało się że jest w świetnym stanie tech. byłem szczęśliwy i tak jest do dzisiaj. Swoją codzienną niezawodnością i niskimi kosztami eksploatacji rozwiał moje wcześniejsze obawy, że to tylko FIAT pełna ocena Hatchback, 1.9 Turbo D 94 KM, 1995 r., 22 km |
macsi pokaż Email » 2005-01-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (1,62)
mialem crome. Psulo sie w niej naprawde wszystko, pozniej stala przed domem 2 lata i kupil ja jakis dziadek za 2tys plnhehehe bym zapomnial.Dziadek dal mi jeszcze swojaka w butelce 1,5. odrazu wypilem go z radosci ze znalazlem amatora!!
zadziwia mnie fakt ze "auto" takie jak Croma wyprzedza Audi A4!!!!
po Cromie mialem A4 wlasnie dodalem komentarz na temat A4 a z ciekawosci sprawdzilem ranking klasy sredniej. TO CHYBA JAKIS ZART!!!
musialem dodac ten komentarz bo mnie krew zalala!!! pełna ocena Hatchback, 1.9 Turbo D 90 KM, 1989 r., |
Kamil 2011-04-17 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,62)
Gorszej rzepy to nigdy nie miałem, dlatego Croma zapadła mi w pamięć. To auto nie powinno nawet stać na złomie, bo złom sie gorszy.... Za przekręceniem kluczyka migały kontrolki jak lampki choinkowe, psuł się mniej więcej raz na tydzień. Czasami nawet świeżo po naprawie nie dojechał do domu. Psuło się wszystko, od silnika , przez zawieszenie, po elektrykę. Na końcu dla spektakularnego zakończenia kariery padło turbo. Na szczęście znalazła się jakiś matoł co to kupił. pełna ocena Hatchback, 1.9 Turbo D 90 KM manualna, 1992 r., 35000 km |
fantomaz 2006-08-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,77)
wygodny samochód z mocnym silnikiem i ogromnym bagażnikiem. Bardzo dobre hamulce (ABS) ,pewne zachowanie na drodze. Auto stworzone do czerpania przyjemności z jazdy. I tyle dobrego, materiały średniej jakości w połączeniu z niezbyt sztywnym nadwoziem efekt: wszystko trzeszczy i stuka. nadmierna awaryjność co prawda drobiazgów skutecznie psuje obraz auta. Silnik 2.0 16V żle znosi zasilanie LPG. Auto tanie w zakupie drogie w utrzymaniu pełna ocena Hatchback, 2.0 16V 137 KM, 1993 r., 22000 km |
janjasinski pokaż Email » 2005-03-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Przejachalem 200.000 km. Zaplacilem za auto rownowartosc 15.000 gdy mialo 5 lat. Uzytkuje 12 lat. Koszty utrzymania ok. 10.000 za 12 lat.
Malo pali. Jak ktos kupi Crome, to potem juz tylko autobus nie wydaje sie ciasny. W bagazniku moze spoojnie wyspac sie dwoje doroslych.
Zal jedynie, ze kiedys wrescie przestanie sie oplacac cos wymieniac trzeba bedzie odstawic na zlom. Juz sie lza w oku kreci... pełna ocena Hatchback, 2.0 i.e. 113 KM, 1988 r., 29 km |
dziadu7 pokaż Email » 2004-03-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Auto godne polecenia. Moja Croma posiada bogato rozbudowana elektrykę w środku od elektrycznych lusterek, szyb przód/tył, el.szyberdach, podgrzewane siedzenia i ustawiane elektrycznie po ABS i wspomaganie kierownicy i kilka innych przydatnych bajerów.PS. Zrobilo się cieplej i krówka zaczęła kapać mocniej a do tego płyn chłodniczy też się pokazał. Co to będzie jak zrobi sie ciepło?!? pełna ocena Hatchback, 2.0 i.e. 113 KM, 1990 r., 290000 km |
k_podlejski pokaż Email » 2003-01-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Eksploatuję go 8 lat. B. wygodny, świetne fotele, dynamiczny i elastyczny silnik, "lubi" wysokie obroty przy ,których jest najbardziej ekonomiczny, nie bierze oleju, znakomity na dalekie trasy, duży bagażnik, zadziwia niezawodnością i bezusterkowością. To był rzeczywiście "okręt flagowy" Fiata. Wadą jest mało wytrzymały układ wydechowy (zmiana lub naprawa po ok. 6latach). pełna ocena Hatchback, 2.0 i.e. Turbo 155 KM, 1990 r., 145000 km |
włodek1951 wladyslaw-zdradzisz pokaż Email » 2008-01-23 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
dobry z +
Wszystko chodzi jak ma chodzić. Silnik, skrzynia, zawieszenie, elektryka.
Trzeba uważać na zaniedbane egzemplarze od "złych właścicieli". Taka była moja poprzednia. Poprostu tragedia. Jednak dobre rozwiązania konstrukcyjne spowodowały że kupiłem egzemplarz od 1 właściciela. Ten rewelacja.
Przy pełnej elektryce należy "się nią bawić" inaczej się zastoi. pełna ocena Hatchback, 2.0 i.e. 116 KM, 1996 r., 150000 km |
jahooo pokaż Email » 2003-03-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Nie spodziewałem się takiego komfortu i jakości w wykonaiu Fiat-a. Jakby nie z tej rodziny. Prowadzi się jak po maśle. Części łatwo dostępne, dużo zamienników. Blacha się nie sypie, dobrze zabezpieczona. Duży bagażnik, pojemny (hatchback-limuzyna), cała klapa z szybą się podnosi do góry. Przydałaby się klima. pełna ocena Hatchback, 2.0 i.e. 113 KM, 1989 r., 320000 km |
Martius 2005-09-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Może wielu z czytelników się zdziwi ale uważam że Croma 1,9 TDid jest bardzo dobra pomimo swojego wieku. Nie wygląda źle. Jeździ dobrze. Jest funkcjonalne i co najważniejsze bardzo ekonomiczne. Można zostawić ją otwartą i złodziej się jej nie chyci!!! Zawsze odpala. Jest bardzo bezpieczna i przestronna. pełna ocena Hatchback, 1.9 Turbo D 90 KM, 1992 r., |
nadzii pokaż Email » 2003-09-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Kupiłem ten samochód za około 1000 euro ze standartowym wyposażeniem tej wersji tj. klimatronik, ABS, szyberdach, el. lusterka, el. szyby (przód), el fotele z podgrzewaniem, reg wys. kierownicy, wycieraczki na reflektorach, halogeny przeciwmgielne, siedzenia welur pełna ocena Hatchback, 2.0 i.e. 113 KM, 1990 r., 195000 km |
gawronto pokaż Email » 2003-05-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
Co tu duzo pisac wygodne,duze auto z blacharka ocynkowana,malo zawodne z wspomaganiem elektrycznymi szybami centralnym zamkiem podlokietnikami naprawde polecam a to wszystko w najubozszej wersji w bogatszych klima abs podgrzewane siedzenia skora itp pełna ocena Hatchback, 2.0 i.e. Turbo 151 KM, 1988 r., |
berlov 2005-01-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Naprawde fajny samochod tylko ze diesel.Pierwszy w moim zyciu i chyba jak narazie ostetni,wole dzwiek i charakterystyke benzynowca,co nie zmienia faktu ze co do cromy jako auta zastrzezen nie mam,pomimo tego ze obawialem sie jej jak diabli:) pełna ocena Hatchback, 2.5 TD 115 KM, 1993 r., 16000 km |
kojot pokaż Email » 2003-02-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Gdyby nie parę pierdół charakterystycznych dla fiatów, było by to auto NIESAMOWITE. Przyspieszenie 7.6sek do setki daje do myślenia nawet "furom" za 2 miliardy st. zł. Jestem baaaardzo zadowolony, mimo iż czasami siedzę w kanale... :) pełna ocena Hatchback, 2.0 CHT 100 KM, 1992 r., 130000 km |
Super okazje u dealerów
Fiat - 72 samochody w ofercie
Rabaty do 36 753 pln!
Fiat Croma

16 komentarzy
16 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
macie jakąś wiedzę na temat jakości systemu elektronicznego Cromy ? wszystkie kontrolki migają po kolei .co może być powodem ? zwarcie ....
fiat croma 1993 2.0ie na automacie. auto nie do zajechania. silnik pancerny. pali jak smok(przynajmniej moja)ale bezproblemu znosi to co bylo by wyrokiem smierci dla najnowszego merasia. wjechalem w kaluze rozmiarow jeziora, zgasla, odpalila, dalej jezdzi. piasek nalecial do silnika podczas wymiany swiec, nic jej nie zaszkodzil. skrzynia pada? spokojnie, rok jeszcze wytrzyma. :D co do awaryjnosci. czesciej u mechanika jest toledo kolegi. nalezy tylko o nia dbac, kochac, byc dla niej milym, a bedzie przez dlugi czas wiernie sluzyc.
Coś masz zepsute w tym swoim wozie, ja mam Crome 2500cm diesel 88r i pali 8 w mieście.
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Fiat Croma, oglądali także
Dowiedz się więcej o Fiat Croma
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
W nowej formie
Po długiej przerwie, Fiat wprowadza do segmentu D swojego przedstawiciela. Ta sama pozostała nazwa, zupełnie nowa jest koncepcja samochodu. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Range Rover Evoque Victoria BeckhamAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Fiat Croma
najaktywniejsiKierowcy - Fiat Croma
najnowszeDzienniki pokładowe
Serwis po 30.000 w ASO Fiata to koszt 850zł + 80km dojazd.
Zrobiony samodzielni...
Zatankowałem raz Ekodiesel. Wskazania zużycia z komputera były bardzo zastanawia...

Ocena: