Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
ABD - Automatic Blocking of Differential?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Fiat Croma II
(od 2005 do 2010)
- w klasie samochodów:
- Klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 139
- Karoseria
- 33%
- Zawieszenie
- 31%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

Lista opinii o Fiat Croma II
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
poldo pokaż Email » 2010-07-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,46)
W życiu nie kupię drugi raz tego auta, kupiłem je w salonie FIATA jako półroczne -używane.
jeżdżę średnio 50 000 km rocznie więc potrzebuję auta w miarę niezawodnego..w tej chili kasa jaką wpakowałem w to auto to ok.16 tys zł. we wszystkie usterki jakie mnie spotkały na przestrzeni 3 lat (nie liczę eksploatacji filtry olej itp)..najpierw poszla jakas pompa i czujnik ABS- ktore to rzeczy zepsuły mi się tydzień po gwarancji -koszt 8,5 tys częściowo umorzony przez FIATA.pomijam niedoróbki typu słabe klamki (bez używania siły)przyciski wewnątrz (bagażnik itd) które bardzo łatwo zapadają się do środka -żaróweczki ,które trzeba wymieniac conajmniej 3-4 razy w roku..body komputer (tak to nazwano) którego nie umiano mi naprawic przez 3 miesiące -nie umiał tego zrobic FIAT więc oddanio to auto gdzie indziej-2,5 tys..równo rok temu zdechła turbina..nawet nie szedłem do FIATA-alternator ok 800 -itd itd. teraz poszedł jakiś łąćznik elastyczny między w układzie wydechowym.. i znów siadła turbina tzn auto jeździ ale max obroty to 3,5 tys. podobno poszedł jakis filtr cząstek stałych -nowy bagatela-4 tys zł. i co ja mam z tym zrobić-? jak jeździ to ..nie narzekam duże wygodne ale jak się psuje skaranie boskie.może mi ktos doradzi co z tym zrobić -jak tanio naprawić tą przeklętą turbinę, chętnie bym sprzedał ale jest kredyt w durnym banku gdzie kwota nadzien dzisiejszy jest 6 tys wyższa niż 3 lata temu (nie ufajcie bankowi który zbyt dużo liter G w nazwie)..poprzednie miałem STILO -inna półka inna klasa-ale po prostu było lepsze-za to auto dałem kuuuupę szmalu -mogłem mieć inne nowe -zrobiłem błąd -myslałem ,że jak ma półtora roku to jest ok..ale cóż muszę się jeszcze męczyc pełna ocena Kombi, 1.9 8v Multijet 120 KM, 2005 r., 175000 km |
er 2010-02-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
Zachęcam do przeczytania całej opinii.
Tak pokrótce
Silnik jak najbardziej OK cichy elastyczny dynamiczny i ekonomiczny.
Zawieszenie komfortowe, ale niekiedy póknie i skrzypnie (kochane polskie drogi).
Najgorzej według mnie z zagospodarowaniem wnętrza. Miejsca niby pod dostatkiem ale brak podręcznych schowków, a te co są to jakieś podpierdółki. Jak można zrobić schowek w drzwiach w który nie wejdzie altlas drogowy, ba nie wejdzie też do schowka pasażera. Po cholerę połowa głębokości tego schowka zajęta jest ustrojstwami od wentylacji. Przecież przy takim długim podszybiu i przodzie można było to inaczej poprowadzić. Tak np w Mazdach 3 schowek jest olbrzymi dwukondygnacyjny a auto mniejsze a klimę i wentylację też ma.
Niemądry pomysł ze sterowaniem klimą automatyczną szczególnie sterowaniem kierunkiem nawiewów.
Źle regulowana kierownica.
Powiecie czemu kupiłeś skoro widzisz tyle wad. Bo widzę je dopiero w użytkowaniu, a jak wsiadasz do auta aby je obejrzec nie "kolonizujesz" go od razu, nie upychasz butelek, atlasów, książek gazet, wszystkich swoich "niezbędnych" w podróży skarbów.
Ma auto jedka wiele plusów .
wygodna jazda,
ekonimiczność jak na takie duże auto
cisza w kabinie (pomijając wentylację)
wygląd i rzadki widok współbrata/wpsółsiostry(rzecz gustu)
pełna ocena Kombi, 1.9 16v Multijet 150 KM, 2005 r., 90000 km |
Holub1 2011-12-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Kupiłem to auto w Niemczech jako nowe. Kosztowało mnie 80 TPLN. To była wyprzedaż rocznika w wersji niemieckiej. Nie było w tym czasie takiej opcji wyposażenia w polskich salonach. Samochód ma wszystko co Fiat wymyślił dla tego modelu. I generalnie dlatego jestem bardzo zadowolony. Co ciekawe to w polskich wydziałach komunikacji nie ma procedury pierwszej rejestracji nowego auta sprowadzonego z zagranicy. Przed rejestracją, musiałem w stacji obsługi zrobić przegląd techniczny nowego auta. Ci co robili mi ten przegląd nieźle się uśmiali. Mi nie było do śmiechu, bo niepotrzebnie straciłem 100zł. Poza tym nie narzekam, auto dzielnie się sprawuje. pełna ocena Kombi, 1.9 16v Multijet 150 KM manualna, 2008 r., 61000 km |
adrian 2009-01-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (5,00)
Fantastycznie wykonane auto z doskonałych materiałów wenątrz rewelacyjnie spasowanych nie trzeszcących ekonomiczne w miarę tanie w utrzymaniu jeśli pominiemy w niektórych rzeczach serwisy. Jeśli jadę na przegląd do serwisu a musi być bo trzeba komunikat wykasować o zmianie oleju, to olej Selenia WR, i fitr oleju kupuję wcześniej w sklepie motoryzacyjnym bo wychodzi dużo taniej. Wtedy przegląd w EUROMOCIE w Żorach bez materiału kosztuje 170zł. Natomiast filtry powietrza i przeciwpyłkowy wymieniam samodzielnie krótko przed przeglądem ponieważ są to bardzo proste czynności. pełna ocena Kombi, 1.9 8v Multijet 120 KM, 2006 r., 57000 km |
ponirek 2009-12-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,62)
Niestety niejednoznaczne auto.
Wygoda jazdy i cisza w aucie to niezaprzeczalne, ale
zdarzyła się awaria uziemiająca auto, oraz było kilka wpadek z drobiazgami.
Wygląd rzecz gustu, lecz nie najgorszy. Po pewnym czasie stwierdziłem że jednak jest za wysokie. Zdjęcie rowerów z bagażnika na relingach z poziomu ziemi baaardzo trudne, ja mam 180 i uwierzcie 160 auta + relingi _ bagażnik i do ramy roweru uff
Brak schowków i szufladek ołeczek itd. Auto WIELKIE w środku a nie wykorzystane. Fiat potraktował je jak limuzynę a ja i wielu innych jak auto rodzinne (kombi). pełna ocena Kombi, 1.9 8v Multijet 120 KM, 2006 r., 55000 km |
przemo_p 2010-03-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Bardzo funkcjonaly samochód, a ta wersja silnikowa to taki wilk w owczej skórze. 200KM w dieslu robi wrażenie. Poza małym falstartem po zakupie o którym pisałem w usterkach to wykonanie auta jest na bardzo wysokim poziomie jak na fiata. W sumie to najdroższe auto w ofercie. W zakupie cholernie drogie i duża utrata wartości. Kupno 3,5 latka pozwala zaoszczędzić 90000zł. Podsumowując polecam to auto dla ludzi którzy nie idą utartymi szlakami (co nie zawsze jest miarą sukcesu) oraz mają swoje zdanie na temat motoryzacji i nie tylko :) pełna ocena Kombi, 2.4 20v Multijet 200 KM, 2006 r., 95000 km |
cigiel 2011-05-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Samochód bardzo komfortowy. Dynamiczny i oszczędny w zużyciu pełna ocena Kombi, 1.9 16v Multijet 150 KM manualna, 2005 r., 166000 kmpaliwa. Nietuzinkowy i mało oklepany na polskich drogach. Posiada wiele rozwiązań dostępnych w klasie wyższej do której też słusznie pretenduje. Szczegółowy wykaz wyposażenia i udogodnię można znaleźć w karcie mojego auta na AWC. href="http://www.autowcentrum.pl/awc/cigiel/fiat-croma-2005 -2/>Mój Fiat Croma http://www.autocentrum.pl/awc/cigiel/fiat-croma-2005 -2/ |
cigiel 2011-01-17 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
W tym aucie widać desperacka próbę odbudowy zaufania do marki. Dostajemy bogato wyposażony, komfortowy samochód w dobrych materiałach wykończeniowych, wręcz w swojej jakości i charakterze bardzo mało fiatowski. Bardzo ciekawa oferta dla kupującego z drugiej reki. Dzięki obiegowej opinii jaką sobie przez lata wypracowali auto uzyskuje atrakcyjna cenę już po trzech latach po opuszczeniu salonu. pełna ocena Kombi, 1.9 16v Multijet 150 KM manualna, 2005 r., 161000 km |
cinek156 2012-01-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Auto moim zdaniem ok ma wady i zalety a które auto nie ma ?oto chodzi żeby tych wad nie było więcej ale nie ma rzeczy wiecznych ...następnym autem też będzie croma tyle że po lifcie po 2008 roku,chciałem kupić mazdę 6 w nowej kaście 2008+ ale kuzyn kupił i okazało się że niespełna 3letnie autko rdzewieje strasznie ponoć ten typ tak ma a szkoda bo to była jedyna taka alternatywa poza Cromą pełna ocena Kombi, 1.9 8v Multijet 120 KM manualna, 2006 r., 141000 km |
tatafranka 2011-08-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Auto godne polecenia dla rodzin w składzie 2+2. Duża przestrzeń na tylnej kanapie gwarantuje komfort podroży na długich trasach dla pociech. Warto w ten model zainwestować, zwłaszcza ze konkurencja w tym segmencie oferuje to samo, a czasem trochę mniej za dużo więcej. Płaci się za markę. To auto obala mit o autach na "F". Fiat bardzo poprawił jakoś swoich wozideł. POLECAM!!!! pełna ocena Kombi, 1.9 16v Multijet 150 KM automatyczna, 2006 r., 174000 km |
marian 2008-12-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (5,00)
za ta cene to naprawdę bardzo dobre auto, Fiat już nie jest tą firmą co kiedyś. jedynie miłośnicy nudnych niemieckich samochodów nadal twierdzą że fiat to fiat. polecam bo za te pieniądze naprawde nic lepszego nie kupicie tym bardziej że macie bardzo duży wybór dodatkowego indywidualnego wyposażenia i każdy moze sobie dopasować samochód pod siebie pełna ocena Kombi, 1.9 16v Multijet 150 KM, 2006 r., 22000 km |
bulaj 2011-07-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Auto świetnie wyposażone, wnętrze wykończone z dobrych materiałów, nieszablonowe, niezawodne, skromne wizualnie, ale zarazem dostojne. Z każdym dniem linia nadwozia staje się coraz piękniejsza. Analogicznie jak z dobrym filmem czy muzyką. Im dłużej oglądasz/słuchasz tym więcej widzisz/słyszysz.
Auto z klasą bez efekciarstwa.
Elegancka włoszka. pełna ocena Kombi, 1.9 16v Multijet 150 KM manualna, 2006 r., 116000 km |
Andrzej 2008-01-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
ogólnie samochód bardzo fajny. jest duży wygodny, dobrze sie prowadzi. w chwili obecnej drugi rok użytkuję samochód prejechałem ok 35000km i zadnych problemów, dobrze wyposażony, brakuje mi trochę podręcznych schowków, uchwytu na napoje, zwolnienie hamulca ręcznego niewygodne przez podłokietnik (schowek) pełna ocena Kombi, 1.8 16v 140 KM, 2006 r., 35000 km |
Cromiarz 2008-03-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,92)
REWELACJA! Ogromne auto za dobre pieniądze. Do tego niewiele ich na ulicach, co uważam za wielką zaletę. Zanim kupicie kolejną nudną Avensis, czy Passata przejedźcie się Cromą, zapewniam że Wasz stosunek do wielkiego Fiata się zmieni. To nic nie kosztuje. Idealny na dalekie podróże! pełna ocena Kombi, 1.9 16v Multijet 150 KM, 2007 r., 19000 km |
Robert 2007-12-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Pierwsze poważniejsza awaria (ten nieszcześcny kolektor - po 46 tyś km), zrobione na gwarancji, ale gdyby po to byłoby 4 kzł w plecy :| Poza tym - wkurza stabilizator (bo skrzypi), inne kwestie to bzdety i ewidentne choroby dziecięce (ujawiniły się w ciagu 2 miesięcy od zakupu) pełna ocena Kombi, 1.9 16v Multijet 150 KM, 2005 r., 48000 km |
Super okazje u dealerów
Fiat - 72 samochody w ofercie
Rabaty do 36 753 pln!
Fiat Croma

16 komentarzy
16 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
macie jakąś wiedzę na temat jakości systemu elektronicznego Cromy ? wszystkie kontrolki migają po kolei .co może być powodem ? zwarcie ....
fiat croma 1993 2.0ie na automacie. auto nie do zajechania. silnik pancerny. pali jak smok(przynajmniej moja)ale bezproblemu znosi to co bylo by wyrokiem smierci dla najnowszego merasia. wjechalem w kaluze rozmiarow jeziora, zgasla, odpalila, dalej jezdzi. piasek nalecial do silnika podczas wymiany swiec, nic jej nie zaszkodzil. skrzynia pada? spokojnie, rok jeszcze wytrzyma. :D co do awaryjnosci. czesciej u mechanika jest toledo kolegi. nalezy tylko o nia dbac, kochac, byc dla niej milym, a bedzie przez dlugi czas wiernie sluzyc.
Coś masz zepsute w tym swoim wozie, ja mam Crome 2500cm diesel 88r i pali 8 w mieście.
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Fiat Croma, oglądali także
Dowiedz się więcej o Fiat Croma
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
W nowej formie
Po długiej przerwie, Fiat wprowadza do segmentu D swojego przedstawiciela. Ta sama pozostała nazwa, zupełnie nowa jest koncepcja samochodu. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Range Rover Evoque Victoria BeckhamAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Fiat Croma
najaktywniejsiKierowcy - Fiat Croma
najnowszeDzienniki pokładowe
Serwis po 30.000 w ASO Fiata to koszt 850zł + 80km dojazd.
Zrobiony samodzielni...
Zatankowałem raz Ekodiesel. Wskazania zużycia z komputera były bardzo zastanawia...

Ocena: