Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
Zawieszenie hydropneumatyczne?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Fiat Punto Grande Punto
(od 2005)
- w klasie samochodów:
- Auta małe
- na podstawie liczby ocen:
- 281
- Zawieszenie
- 45%
- Karoseria
- 32%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Fiat Punto Grande Punto
Nadwozia Fiat Punto Grande Punto
Silniki Fiat Punto Grande Punto
- 1.2 8v 65KM, 2005-2010 (32)
- 1.2 Start&Stop 69KM, 2011-2012 (1)
- 1.4 16V 95KM, 2005-2010 (16)
- 1.4 16V T-Jet 120KM, 2007-2010 (2)
- 1.4 8v 77KM, 2005-2010 (187)
1.4 T-Jet 16V 155KM, 2009-2010
Lista opinii o Fiat Punto Grande Punto
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Co pozytywnie zaskoczyło?) |
|---|---|
Kazik 2011-12-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Zawieszenie: Oceniać ten samochód postaram sie w miarę obiektywnie, po kilku letnim okresie eksploatacji. Nie do końca zgadzam sie bardzo negatywnymi ocenami tego samochodu .Ja kupiłem ten samochód w 2010 i przejechałem nim około 30 tys. km. Samochód ma silnik 1.4 benzyna i jest to wersja Estiva Blue & Me ( świadomie nie wybrałem modelu evo ,który jest dla mnie przestylizowany , a szczególnie nie odpowiada mi ta srebrna barokowa listwa z przodu samochodu , przez którą auto straciło swoją oryginalność). Auto użytkuje prywatnie w większości po mieście i w tej roli fiat spisuje się dobrze. Zawieszenie jest dobrze zestrojone i samochód nawet podczas szybkiej jazdy w trasie jest przewidywalny i dobrze się prowadzi. Spalanie benzyny jest różne, w trasie udało mi się spalić 5.6 litra/100 a w mieście w zimą na krótkich odcinkach było i około 9.0 litrów. Samochodem też przejechałem dalsze trasy kilkakrotnie np. z Zakopanego na Hel i auto wywiązało się z tej roli bardzo dobrze. Klimatyzacja choć manualna uprzyjemniała znacznie podróż a i fotele okazały się naprawdę wygodne i nie meczące, jedynie przy wyższych prędkościach od silnika robiło się trochę głośno. Fabryczne radio w samochodzie jest dobrej klasy a nagłośnienie jest naprawdę niezłe jak na klasę samochodu. System komunikacji bezprzewodowej Blue & Me jest bardzo przydatny w czasie jazdy i bardzo dobrze współpracuje szczególnie z telefonami Nokia. Trochę gorsza sprawa jest z tworzywami kabiny kierowcy ale znowu bez przesady, są one po prostu gorzej trochę spasowane niż np. w Pandzie którą wcześniej użytkowałem (tutaj plus dla załogi z Tychów). Generalnie podsumowując samochód nigdy mnie nie zawiódł, jest przyjemny w użytkowaniu nie posiada jakiś większych wad konstrukcyjnych. Oczywiście nie można go porównywać z autami wyższej klasy jak niektórzy to robią (różnica w cenie i jakości) ale jak się go poprawnie użytkuje, dba o przeglądy to autko spisuje się dobrze. Natomiast opinie że jest to słabe auto, itp. są według mnie krzywdzące dla tego samochodu , i nie odzwierciedlają prawdy, bo auto jest konstrukcją dość nowoczesną, ładną stylistycznie mającą pewne wady jak chyba każdy samochód. Mając pewne doświadczenie z tym samochodem , mogę go spokojnie polecić jako auto do miasta i od czasu do czasu i na dalsze podróże. Myślę że warto podkreślić też to, że jest to samochód popularny to i części do niego są w dość w przystępnej cenie. Nie bez znaczenia jest to, że bardzo dobrze rozwiniętą jest sieć serwisowa fiata co daje możliwość sporego wyboru serwisu (wybór ceny usługi) czego na przykład nie mają inne marki. pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 8v 77 KM manualna, 2010 r., 30000 km |
maciej1976 2010-06-13 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Karoseria: Samochód bardzo udany. Miałem go na nauce jazdy i zrobione w ten sposób 180kkm. Skupię się głównie na mankamentach. przede wszystkim klamki tylnych drzwi działają tragicznie lub po prostu nie działają wcale. Trzeba się naszarpać aby otworzyć drzwi. W moim punciaku przy prędkości 120 km/h obroty osiągają aż 4000 tysiące i spalanie paliwa drastycznie rośnie. Ale pomimo tych mankamentów auto rewelacyjne. Nic się nie popsuło ani silnik, ani elektryka, ani zawieszenie. Teraz mam niestety clio 2007 rocznik i to jest tragedia. Tak więc punto polecam. pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 8v 77 KM, 2007 r., 180000 km |
Looner 2010-06-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Inne: Chyba jednak technologia, którą Fiat faszeruje swoje auta. ABS + EBD z asystentem hamowania panicznego opracowane przez BOSCH'a. Do tego ESP + Hill Holder no i niezły system Blue&Me oparty na MS Auto (Bluetooth, USB Media Player, Speed Dependent Volume, EcoDrive). Najlepszą auto-reklamą jest chyba fakt, że samo BMW postanowiło zakupić od Magneti-Marelli platformę Blue&Me Nav do dalszego rozwoju w swoich przyszłych modelach serii 3 i 5. pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 16V 95 KM, 2009 r., 9000 km |
futerkowiec pokaż Email » 2008-03-08 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Przeniesienie napędu: Auto jak na ten silnik naprawdę jest bardzo żwawe. Nie ma potrzeby przeciągania na biegach. Ciągnie w całym zakresie obrotów od poczatku do końca. Ja wziąłem silnik 1.4 8-mkę bo tak mi poradzono w salonie - podobno lepiej współpracuje on z gazem niż 16-tka i nie mogę złego złowa powiedziec. Zero problemów z gazem. Tankuję tylko na Orlenie lub Lotosie. pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 8v 77 KM, 2006 r., 30000 km |
PiciuR 2009-08-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Silnik: Rewelacyjny silnik, wkręca się na obroty aż miło, ciągnie przy każdej prędkości.Nie ma problemy aby wcisnąć na autostradzie przy 150km i silnik jeszcze ma siły na przyśpieszenia. Vmax=190km/h!!! Mega elastyczny- piątka przy 40km/h a on bez szemrania pracuje. Oj silniczek to im się udał. Skrzyni tez nic nie brakuje ( mam 6-biegową). pełna ocena Hatchback 5d, 1.3 16V Multijet 90 KM, 2007 r., 27000 km |
alf145 pokaż Email » 2007-07-24 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Inne: Nic mnie nie zaskoczyło. Tą wersję i model wybierałem świadomie z kalkulatorem w ręku. Wiedziałem czego się spodziewać. A gwarancję traktuję jak parasol ochronny i okres w którym należy wyłapać jak najwięcej potencjalnych usterek żeby później spokojnie i bezstresowo jeździć. pełna ocena Hatchback 5d, 1.3 16V Multijet 90 KM, 2006 r., 22000 km |
ARTI 2008-01-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Inne: auto jak na klasę B obszerne w środku, bardzo dobre trzymanie drogi, świetna skrzynia biegów, silnik wystarczający by sprawnie poruszac się w mieście i na trasie. pomimo opisanej usterki samochód sprawia wrażenie dopracowanego i oby tak pozostało! pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 8v 77 KM, 2007 r., 1000 km |
582-32-41 GG 2008-11-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Inne: ZASKOCZYL MNIE WYGLAD. ZEWNATRZ WYGLADA NOWOCZESNIE. JEST TO DUZY SAMOCHOD A NIE MIKRO SAMOCHODZIK JAK NA SWOJA KLASE. ZASKOCZYLY MNIE FAJNE ELETRONICZNE RPOZWIAZANIA W SRODKU BARDZO LADNE WYKONANIE POPRZADNE PLASTIKI ERGONOMIA ORAZ KOMFORT pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 8v 77 KM, 2006 r., 14000 km |
pelek 2008-02-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Inne: w miarę dobra trakcja, nie przenoszą się odgłosy jazdy,ale tylko po równej powierzchni(dobry asfalt). Jaka na segment tej klas - aut z wyciszonym silnikiem i zaweszeniem. Tej kasy trakcaja była dostępna w klacie C już 5 lat temu. pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 8v 77 KM, 2007 r., 11000 km |
Piterek slask 2011-10-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,54)
Inne: czy kupil bym jeszcze raz?? kupil ale po dokladnym sprawdzeniu takim samym jak przy kupnie auta URZYWANEGO. kupujac nowe auta jest oczywiste ze wszystko jest sprawne... ja przezylem zalamanie nerwonwe bo jednak tak nie jest pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 Start&Stop 77 KM manualna, 2011 r., 500 km |
krzysztof1012 pokaż Email » 2008-02-26 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Zawieszenie: Mimo pochyleń na zkrętach, dobrze trzyma się drogi!
Polecełbym do wszystkich modeli minimum felgi w rozmiarze 16 cali, oraz opony 195/55/16.Nie ucierpi na tym komfort, a prowadzenie w zakrętach będzie bezpieczniejsze.
pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 8v 77 KM, 2007 r., 14000 km |
grzes74 2008-08-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
Inne: 1. Silnik - przy tej mocy, z klimatyzacją jest znacznie oszczędniejszy niż mój poprzedni 1.4, chociaż pewnie 1.3 MJ paliłby mniej...
2. BLUE&ME - super sprawa.
3. Hill Holder - wspomaganie ruszania pod górę.
pełna ocena Hatchback 5d, 1.9 Multijet 120 KM, 2007 r., 41000 km |
Komisarz 2009-04-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Silnik: bardzo dynamiczna jednostka. jeździłem również wersją 90KM ale nie odczulem różnicy. Co ciekawe istnieje możliwość wstawienia przez ASO chipa powiększającego moc z 75KM do 90 KM bez utraty gwarancji. pełna ocena Hatchback 5d, 1.3 16V Multijet 75 KM, 2008 r., 2000 km |
BenCarmine 2008-12-15 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Inne: zawieszenie - sie trzyma rewelacyjnie drogi skubany, hamulce - pewne, sa jak ptasia grypa, lapia szybko i skutecznie, silnik - niezbyt glosny a mocny (jak na traktora), mozna nim jezdzic oszczednie pełna ocena Hatchback 5d, 1.9 Multijet 130 KM, 2006 r., 33000 km |
pontonik pokaż Email » 2009-12-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Układ hamulcowy: Układ hamulcowy działa bez zarzutu. Reaguje na nawet najczulsze dotknięcie pedału hamulca, ABS działa tak jak powinien, przetestowałem na lodzie i naprawde koła się nie blokują przy hamowaniu. pełna ocena Hatchback 5d, 1.4 8v 77 KM, 2009 r., 4000 km |
Super okazje u dealerów
Fiat Punto - 14 samochodów w ofercie
Rabaty do 3 500 pln!
Fiat Punto

745 komentarzy
532 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Do ~lepiej: miałem to samo - bez zastrzeżeń
Jeździ super- tylko kupujcie nowe a nie używane, bo będzie na co narzekać. Z drugiej ręki nigdy pewne nie są
Kupiłem punto 1,1 z 1996 roku.
Nie jestem w stanie się nim rozpędzić powyżej 80 km/h.
Jakieś pomysły jaka może być przyczyna?
![]()
Fiat Punto na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Fiat Punto, oglądali także
Dowiedz się więcej o Fiat Punto
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Dobra "używka" - Fiat Grande Punto (2005- )
Z negatywnymi opiniami na temat włoskich samochodów spotkał się chyba każdy kierowca. Dążenie do redukcji kosztów produkcji oraz postępująca globalizacja sprawiły jednak, że auta stały się międzynarodowymi produktami. Skorzystali na tym wszyscy. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Range Rover Evoque Victoria BeckhamAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Fiat Punto
najaktywniejsiKierowcy - Fiat Punto
najnowszeDzienniki pokładowe
Korzystając z pięknej niedzielnej pogody zabrałem sie za przywracanie blasku moj...
Witam w dzienniku Fiacika.
Będąc w domu w ostatni weekend, wybrałem się do mi...

Ocena: