Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
AKR - Antiklopfregelung?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Ford Mondeo IV
(od 2007)
- w klasie samochodów:
- Klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 209
- Zawieszenie
- 37%
- Silnik
- 34%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Ford Mondeo IV
Nadwozia Ford Mondeo IV
Silniki Ford Mondeo IV
- 1.6 Duratec 120KM, 2007-2012 (1)
- 1.6 Duratec 110KM, 2007-2012 (9)
1.6 Duratec 120KM, 2007-2012
1.6 Duratec 110KM, 2007-2012
- 1.6 Duratec 120KM, 2007-2012 (7)
- 1.6 EcoBoost 160KM, 2011-2012 (4)
- 2.0 Duratec Flexifuel 145KM, 2007-2012 (1)
- 2.0 Duratec Flexifuel 145KM, 2007-2012 (2)
- 2.0 Duratec Flexifuel 145KM, 2007-2012 (24)
- 2.0 EcoBoost 240KM, 2011-2012 (1)
- 2.0 EcoBoost 203KM, 2010-2012 (2)
- 2.3 Duratec 161KM, 2007-2012 (1)
- 2.5 Turbo Duratec 220KM, 2007-2012 (5)
- 2.5 Turbo Duratec 220KM, 2007-2012 (7)
- 2.5 Turbo Duratec 220KM, 2007-2012 (2)
- 1.8 Duratorq TDCi 100KM, 2007-2012 (11)
- 1.8 Duratorq TDCi 125KM, 2007-2012 (56)
- 2.0 Duratorq TDCi 130KM, 2007-2012 (7)
2.0 Duratorq TDCi DPF 163KM, 2010-2012
- 2.0 Duratorq TDCi DPF 140KM, 2007-2012 (56)
- 2.0 Duratorq TDCi DPF 140KM, 2010-2012 (1)
- 2.0 Duratorq TDCI DPF 115KM, 2008-2012 (5)
- 2.2 Duratorq TDCI DPF 200KM, 2008-2012 (7)
Lista opinii o Ford Mondeo IV
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
Kris 2010-01-01 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
Zanim kupiłem Mondeo Silver X 2,0 dokładnie przestudiowałem prasę motoryzacyjną i niniejszy portal szukając opinii innych kierowców i mam jeden generalny wniosek: nie można wystawić całkowicie obiektywnej oceny swojego samochodu, gdyż na jej wyrobienie ma wpływ zbyt wiele czynników co czyni ją zawsze subiektywną. Przeglądając opinie zauważyłe, że piszący (o wszystkich markach nie tylko o Fordzie) dzielą się na dwie główne grupy: ludzi totalnie wszystko krytykujących (zwykle szczycących się niezliczonymi doświadczeniami z samochodami wszystkich marek i modeli) oraz kierowców super entuzjastycznie nastawionych do swojego nowego nabytku. Niestety żadna z tych dwóch grup nie jest dobra dla kogoś kto po prostu chce kupić dobry dla niego samochód. Co więc zrobić ? Otóż znaleźć opinię kierowcy który ma takie same doświadczenie i oczekiwania wobec samochodu co my. Dla mnie (osoby która miała w życiu przed Mondeo tylko 2 samochody w tym jednego sprowadzanego i jednego nowego z salonu Focusa I z 2002 roku) Ford Mondeo to udany samochód wart polecenia i zakupu - nie jest to jednak idealny samochód bo takie nie istnieją... pełna ocena Hatchback, 2.0 Duratec 145 KM, 2009 r., 5000 km |
RAMIREZ 2010-02-13 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Kupiłem go bo jest piękny .Samochód naprawdę robi wrażenie na drodze. W środku troszkę za dużo plastików udających aluminium no ale .... Obawiałem się troszkę że to ford... jeździłem kilkoma innymi samochodami lecz stosunek cena - jakość jest najlepsza. za samochód z silnikiem diesla z bogatym wyposażeniem alarmem w tej klasie zapłacić 76 tys zł w trakcie roku ( nie na wyprzedaży rocznika) to uważam ze przyzwoicie. Samochód posiada kilka niedoróbek o których pisałem ale gdybym chciał znaleźć wszystko to pięknie poskładane musiałbym wydać na samochód powyżej 100 tys. dziwią mnie osoby które kupują samochód za niecałe 80 tys i narzekają na jakość plastików niedoróbki itp tak jakby przed zakupem tego nie widziały przecież nikt w salonie nie zakrywa tych mankamentów !! Decyduje się na samochód ze wszystkimi konsekwencjami . pełna ocena Hatchback, 1.8 Duratorq TDCi 125 KM, 2009 r., 10000 km |
robert 2010-01-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Myślę,że to naprawdę fajne auto, zalety to wysoki komfort jazdy , duża przestrzeń wewnątrz , ładna zgrabna sylwetka i całkiem przyzwoita jakość wykończenia ( choć nie wolna od mankamentów np. cieknąca woda po otwarciu tylnej klapy bagażnika, ryszący się srebrny plastik konsoli wewnątrz auta). Silnik pracuje z wysoką kulturą , może nienajciszej powyżej prędkości 100km/h , nie jest tytanem mocy , spala przeciętnie ( średnio 7-8 l/100km) ale nie ma co narzekać . Lubię podróżować na długich trasach i po kilku dalszych wyjazdach ( powyżej 1000 km) stwierdzam ,że podróż tym autem daje dużo przyjemności. Na razie nie miałem z tym samochodem żadnych problemów ( mam go dopiero niecały rok). Za cenę nieco ponad 60 tys.zł z pakietem silver x (kupiony w promocji ) to rewelacyjna propozycja w klasie średniej. pełna ocena Hatchback, 1.6 Duratec 110 KM, 2009 r., 9000 km |
Mondeo_user 2009-10-26 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Samochód jest fajny. Kto spodziewa się Lambo za stówkę ten się zawiedzie ale ten kto chce kupić solidnie wykonany, duży samochód na pewno bedzie zadowolony z Forda Mondeo. Chłopaki z Ford Polska mogli by moim zdaniem trochę ofertę odświezyć poprzez wprowadzenie jakiś limitowanych wersji. Pakiety Silver X i Gold X są fajne ale dla firm. Przeciętny Kowalski chciałby miec za tą stówkę samochód fajnie wyposażony z kilkoma gadżetami wyrózniający się z tłumu aut firmowych. W takim wypadku dziwi polityka "łojenia" za najdrobniejsze elementy wyposażenia np. za rolety drzwi tylnych (400 zł) czy radio Sony do wersji Titanium, gdyż takie dodatki powinny byc montowane jako standard. niemcy co jakiś czas wzbogacają ofertę oferując pakiety specjalne a unas jak widać do cywilizacji jeszcze daleko. pełna ocena Hatchback, 2.0 Duratorq TDCi DPF 140 KM, 2009 r., 4000 km |
Adamcio 2011-11-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
Mondziaka kupiłem...w sumie przypadkowo. Szukając auta nie brałem Forda pod uwagę a jdnak ! Powiem krótko - absolutnie nie załuję i nie dam złego słowa powiedzieć. Aktualnie przejechane 99 000 km w niecałe 2 lata i 0 (słownie zero) problemów. Co prawda mam wersję TITANIUM X co wskazuje na bogate wyposażenieale i jakość wykonania i komfort jest na najwyższym poziomie. Do tej pory moje odwiedziny serwisu ograniczają się tylko do wizyt serwisowych. W zeszłm tygodniu odebrałem auto z przeglądu na 100000km i jak się okazało wymieniono mi pierwsze zużyte elementy...tarcze hamulcowe i klocki przód i tył oraz amory tył (jeden troszeczkę się pocił). Mam w firmie różne auta (AUDI A4, VW Passaty, Citroeny C5) i muszę z pełnym przekonaniem przyznać...sorry - mondziak Wam pokazuje tyłek.... pełna ocena Kombi, 2.0 Duratorq TDCi DPF 140 KM manualna, 2009 r., 99000 km |
komonk pokaż Email » 2010-11-27 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
dałem 4 , ale do rozwiązań VW jeszcze daleka droga.
Auto mało poręczne do miasta , najlepiej się jeździ 110-140 km/h , wtedy cicho komfortowo , elastycznie . Jestem obiektywny , miałem wiele samochodów , dopracowanie w szczegółach do nie domena forda. Fakt jakość plaskików , trzaski w VW Passacie to norma , ale ilość schowków, pozycja za kierownicą , plus lepsza jakość wykonania podzespołów przemawia nad zakupem VW. Niestety za 74 tys Passata nie kupię , jeszcze mi zależało na homolog ciężarowej więc kupiłem Forda. Na razie miłość w bólach się rodzi .
Moje pierwsze auto sierra , potem mondeo mk2 2.5v6 Ghia , potem audi a4 97r, potem mondeo mk3 2.0 tdci , potem audi a4 2005 rok 1.9tdi , teraz passat 2.0 tdi , no i te mondeo.
pełna ocena Hatchback, 1.8 Duratorq TDCi 125 KM, 2010 r., 1000 km |
PiotrJ 2009-05-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Samochód piękny, niebanalny, wyposażenie bardzo bogate przy stosunkowo niskiej cenie. Jazda tym Mundkiem sprawia mi dużą przyjemność. Jedynie przy bliższym przyjżeniu się widać, że samochód projektowali w dużej mierze księgowi: otwarta maska opierana o drut, silnik bez osłony, tapicerka bagażnika taka jakaś bez wykończeń dających poczucie obcowania z samochodem pretendującym do klasy średniej/wyższej, tapicerka nad pedałami - nie ma, jest za to biała papka wyglądająca jak gips :((, spasowanie blach - jak Syrenka - szpary na 5mm, niedomykająca czasem się tylna klapa (choć coraz żadziej). Generalnie jest super, ale te kilka elementów trochę wkurza. Moja ocena (wg skali 1-5: 5 z małym munusem za wymienione pierdoły). pełna ocena Hatchback, 1.6 Duratec 110 KM, 2009 r., 12000 km |
Fish 2010-02-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Świet nie się nim jeździło. Piszę w czasie przeszły, bo auto zatrzymało się na drzewie. Generalnie pewnie pójdzie do kasacji, ale uratowało mi życie. I nie pomogły wszystkie elektroniczne wynalazki. Owszem działały (kontrolki migały) ale nic poza tym. Ale auto generalnie świetne. Polecam każdemu. Teraz zastanawiam się nad zakupem Citroena C5 lub Mazde6. Oczywiście Mundek też wchodzi w rachubę. Jeżdziłem też poprzednią wersją Mondeo, ale teraz żona nim jeździ.
Czytam opinie "fachowców" na temat citroenów czy innych aut. Najgorsze jest to, że nigdy nimi nie jeździli, tylko słyszeli opinię ;))))) Ja jeździłem dużo citroenami i złego słowa nie dam powiedzieć ;)
pozdrawiam i do zobaczenia na drodze ;)
pełna ocena Kombi, 2.0 Duratorq TDCi DPF 140 KM, 2009 r., 24000 km |
Mike 2009-11-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
To chyba jedne z nielicznych kombi , ktore prezentuje sie najlepiej z calej gamy nadwoziowej tego modelu. W polaczeniu z czarnym lakierem i felgami 17" robi naprawde mile dla oka wrazenie. Doskonale wyciszone wnetrze, swietnie zestrojone (standardowe) zawieszenie, dynamiczny i elastyczny a co najwazniejsze przyjemnie "mruczacy" w polaczeniu z ogromna iloscia miejsca dla podroznych wraz z bagazami pozawalaja dac note "10" na 10. No, moze ewentualnie maly minus za fatalna jakosc plastikow na obiciach drzwi oraz smieszny, a nawet zenujacy przyklad bezcelowej oszczednosci na schowku po stronie pasazera. Panowie projektanci - w seicento sa lepsze materialy! (oczywiscie nic nie ujmujac seicento). pełna ocena Kombi, 2.0 Duratorq TDCi DPF 140 KM, 2009 r., 2000 km |
Pablo 2009-01-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,77)
Nie za te pieniądze. Lepiej zainwestować w coś z grupy VW, KIA, albo Opla. Jakość wykonania i jakość materiałów w całym samochodzie tragiczna. Dorzucę tu beznadziejnie wysoki i długi próg załadunku oraz śliczną podsufitkę rodem z filcu. Powodzenia życzę przy wymianie żarówki świateł przednich - trzeba wyjąć cały reflektor, który zamocowany jest na śrubach z łbami typu Torx. Mam coraz bardziej mieszane odczucia. Z jednej strony całkiem sympatyczny wygląd i prestiż. Z drugiej zastanawianie się z czego ten prestiż wynika. Czegoś brak. Chęć polubienia tego samochodu miesza się z wrażeniami z jazdy i spalaniem. Ponoć miłość rodzi się w bólach. Oby tak było i tym razem. pełna ocena Hatchback, 1.8 Duratorq TDCi 125 KM, 2008 r., 6000 km |
Karol76e 2011-11-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,92)
Ogólnie rzecz biorąc auto nie wykazuje jakiś wielkich wad. Mogłoby być lepiej wyciszone, mogloby mieć lepsze plastiki i troszkę mniej spalać, chodz nie jest z tym tak źle. Gdyby to wszystko miało kosztowałoby o wiele wiecej. A tak mamy przyzwoity samochód za stosunkowo nie duże pieniądze, który cieszy oko moje jak i przechodniów. Mam wersje Silver X i planuje w najblizszym czasie troszke podokladać "bajerów": chromy na szybach, moze jakies ładne aluski na lato, kamere cofania(bardzo dobra sprawa, szegolnie ze w hatchback bardzo mało widać). Ogólnie bardzo udany model. Szczerze polecam. pełna ocena Hatchback, 2.0 Duratorq TDCi DPF 140 KM manualna, 2008 r., 83000 km |
sławek 2011-10-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
po roku jeżdżenia jestem bardzo zadowolony z zakupu, mam duży i komfortowy samochód za rozsądne pieniądze. dużo jeżdżę w trasie i do takich celów mondeo idealnie się nadaje. świetnie się prowadzi i jest bardzo wygodny. do tego koszty utrzymania są rozsądne. wcześniej jeździłem focusem (pierwsze awarie po 175 tyś km, wcześniej zero problemów) i wiedziałem czego mogę się spodziewać po fordzie. wygodne i niezawodne auto, przynajmniej przez pierwsze 200 tyś. km, za rozsądną cenę. do aut z klasy premium brakuje mu pod względem jakości mniej więcej tyle ile jest różnicy w cenie. pełna ocena Kombi, 1.8 Duratorq TDCi 125 KM, 2010 r., 33000 km |
Cichy_Gdańsk 2010-09-23 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Ogólnie oceniam to auto dobrze. Mimo mnogości przygód - jestem gotów sądzić, że trafił mi się taki egzemplarz. Jeździłem również kilkoma innymi autami (Octavia, Peugeot 5008, BMW 320d, Peugeot 307, 308) i muszę powiedzieć, że jest niełatwym zadaniem dorównać Mondeo właściwościami jezdnymi, funkcjonalnością i pewnością prowadzenia oraz poczuciem bezpieczeństwa. Wykończenie też jednak jest na wysokim poziomie. Mam nadzieję, że już popsuło się, co miało się popsuć. I mam nadzieję, że nie jestem naiwny. Jeszcze niedawno pozbyłbym się go na pniu. pełna ocena Hatchback, 1.8 Duratorq TDCi 125 KM, 2008 r., 63000 km |
Tomasz Więcko 2010-05-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,23)
Oceniam przecietnie.Znakomita jazda,swietny uklad jezdny,zawieszenie na szostke.Wnetrze wygodne ,ciche swietnie sie prowadzi niestety wnetrze niedopracowane pod katem jakosci a takze problemy z elektryka i mechanika sprawiaja ze daje ocene przecitna.3 krotnie uruchamialem auto za pomoca kabli rozruchowych i to latem przyczyna byla jakas wada fabryczna ktora ford podobno juz usunal,awaria turbiny swiadczy o niedopracownaiu silnikow.Ciesze sie ze moj silnik nie byl wyposazony w DPF badz jak kto woli FAP bo to dopiero tragedia pełna ocena Kombi, 2.0 Duratorq TDCi DPF 140 KM, 2009 r., 37000 km |
Pablo 2012-05-17 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
daje ocene za calokształt 5 bez rzadnych problemow wahałem sie nad kupnem roznych marek i ford byl dobrym rozwiazaniem silnik 1,8 tdci 125km daje rade elastyczny i bardzo niskie spalanie. bardzo dobrze wyposazone Tytanium GHi wyglada pieknie srebrny metalik. tankujac caly bak okolo 70L robie 1000km bez problemu. miasto 70% trasa 30%. mialem poprzednika mk3 kombi tam byly zas problemy z wtryskami tutaj juz wszystko zostalo dopracowane. bez filtra czastek stałych , zachecam do kupna :p polecam jak najbardziej pełna ocena Hatchback, 1.8 Duratorq TDCi 125 KM, 2008 r., 139000 km |
Super okazje u dealerów
Ford Mondeo - 40 samochodów w ofercie
Rabaty do 34 450 pln!
Ford Mondeo

776 komentarzy
519 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Do ~mirek: 17litrów? :O różne przyczyny - możesz zbadać na jakiejś stacji diagnostycznej skład spali, bo pewnie wydmuchuje paliwo zamiast spalin. Niedogrzany silnik, przepustnica, itp. Skoro nie masz jeszcze przyczyny, to zapewne na biegu jałowym trzyma ~900obr/min.
Do ~mirek:
Mój palił jak głupi ok 16L zimą gdy zepsuł się termostat naprawiłem i pali naprawdę przyzwoicie jak na tak spore auto!!
Witam !!
Mondeo 1.8 125KM 2003r - Daje rade na LPG
Jazda na instalacji BRC wygląda następująco:
na długiej trasie udało się zejść na 8L LPG
średnio jeżdżąc normalnie (nie jak emeryt) samykam sie w 10L LPG (8,8L PB) natomiast w mieście to już minimum 12L jak deptam to więcej
Pozdro
![]()
Ford Mondeo na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Ford Mondeo, oglądali także
Dowiedz się więcej o Ford Mondeo
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Dyskretna modernizacja - pierwsza jazda odświeżonym Mondeo
Pierwszy rzut oka na Forda Mondeo po liftingu sugeruje, że prawie nic się nie zmieniło. Dopiero bliższe porównanie wskazuje na dyskretne, choć poprawiające wygląd auta zmiany. Według skrupulatnych wyliczeń Forda w Mondeo zmieniono w sumie 1365 różnych elementów. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Próby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Ford Mondeo
najaktywniejsiKierowcy - Ford Mondeo
najnowszeDzienniki pokładowe
Autko wreszcie zjechalo z UK do Polski zostało przekazane Młodszemu kierowcy. Tr...
A teraz pora na zewnątrz samochodu...
Na początek myjnia bez dotykowa i dokładn...

Ocena: