Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Sprzęgło?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Ford Sierra I

(od 1982 do 1989)
  • w klasie samochodów:
  • Klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 97
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 10 ocen)
TAK (70%)
NIE (30%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 66%
  • Zawieszenie
  • 15%
  • Karoseria
  • 10%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Karoseria
  • 69%
  • Układ elektryczny
  • 29%
  • Zawieszenie
  • 22%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Ford Sierra I

Nadwozia Ford Sierra I

Silniki Ford Sierra I

Silniki benzynowe
Silniki Diesla
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Ford Sierra I

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
wbros2002 pokaż Email »
2002-01-14
 (3,23)
W sumie dobry woz ale ciezko sie prowadzi tzn. wyrabia miesnie podczas krecenia kierownica chyba ze spadnie snieg i jest slisko to wtedy da sie prowadzic lekko. Jezeli bedziemy ladowac nowe czesci a nie ze szrotu to lepiej zapomniec o remontach. Lepiej tez zapomniec o jezdzie w puchowych kurtkach zima i szybkich manewrach. W sumie moglby byc te 10-15 cm szerszy. Zdecydowanie woz nie na zimowe warunki. Nie wygodny przy wsiadaniu bo stluklem sobie pare razy glowe o kant drzwi. Tylne drzwi to masiakra ale przynajmniej mozna zapomniec o ich zamykaniu bo i tak sie nie otworza z zewnatrz chyba ze przytrzymamy od srodka za klamke Po 18 latach niestety jest juz dziurawy ale sie trzyma kupy. Pare razy byl latany zbiornik. i kilkakrotne wymieniany wydech. Tarcza sprzegla leci raz na 2-3 lata od wyjezdzania ze stromego podjazdu przy garazu. Generalnie dosyc siermiezny woz
pełna ocena Hatchback, 1.6 75 KM, 1984 r., 465000 km
adimas pokaż Email »
2002-06-14
 (4,38)
W zasadzie samochód, do którego nie można się o nic doczepić. Wypieszczony, zadbany, technicznie i blacharsko niezawodny. Mogę tylko powiedzieć, że miałem dużo szczęścia kupując ten model. Samochód ma bardzo mały przebieg i na dodatek autentyczny, ja zrobiłem nim 15.000 km, poprzedni właściciel 90, prowadził dziennik wszystkich przeglądów, wydatków, po prostu wszystko co wydawał na samochód oprócz benzyny zapisywał do dziennika wraz z ilością km. na liczniku. Wbrew pozorom nie dużo tego było przez te 15 lat.
pełna ocena Hatchback, 1.6 75 KM, 1985 r., 105000 km
JAJCU pokaż Email »
2003-04-17
 (4,62)
AUTKO SUPER ZWŁASZCZA W WERSJI KOMBI. 185cm DŁGOŚCI BAGAŻNIKA! NISKIE STOSUNKOWO CENY CZĘŚCI I ICH DOSTĘPNOŚĆ. W WERSJI 2000 NAWET Z GAZEM MA NIEZŁE DEPNIĘCIE (Z WTRYSKIEM JESZCZE LEPSZE) JEŻDŻE NIĄ PONAD 3 LATA I JEDNYN POWAŻNIEJSZA USTERKA BYŁA Z MOJEJ WINY. PEWNY W PROWADZENIU, ZWŁASZCZA NA ZAKRETACH:)) NO I NAJWIĘKSZY ATUT - NAPĘD NA TYLNĄ OŚ! PRZY NISKIEJ CENIE ZAKUPU - DUŻE AUTKO DLA CAŁEJ RODZINY LUB DO PRACY (BAGAŻNIK). POZDRAWIAM WSZYSTKICH WŁAŚCICIELI ŚCIEREK:)) JACEK
pełna ocena Kombi, 2.0 105 KM, 1983 r.,
Robert
2003-05-15
 (4,15)
Ford Sierra w wersji 2.0 OHC jest znakomitym samochodem.Przejechalem nim 90 tyś.km przez 7 lat i nie zdarzyła mi sie awaria , która zatrzymałaby mnie na drodze.Przyspieszenie i elestyczność silnika jest super (na II biegu można jechać od 20 km/h do 130 km/h),ogólne wrazenie bardzo dobre.Auto z młodszych roczników śmiało może konkurować z obecnymi autami pod wzgledem przyspieszeń,komfortu jazdy,wyposzażenia w stosunku do ceny. Polecam Wszystkim to auto.
pełna ocena Hatchback, 2.0 90 KM, 1984 r., 190000 km
portable pokaż Email »
2006-11-07
 (3,77)
Czego mogę wymagać od 22 letniego auta kupionego za grosze...W sumie kupiełm go okazyjnie (9 lat stał w garażu). Skorupa bez rdzy, wewnątrz czyściutki i zadbany, silniczek dobrze pracuje...naprawy/korekty wyniosły mnie z 400 pln i autko śmiga jak najęte. Wykorzystuje go do wycieczek weekendowych z kumplami (przed każdą całują go czule w dach :)). Kupa radochy za grosze, więc warty polecenia.
pełna ocena Hatchback, 1.6 75 KM, 1984 r., 200000 km
silian
2004-11-17
 (4,15)
Rewelacyjne autko za małe pieniądze - ja kupiłem swoje z gazem za 1700zł. można wybierać wśrod Sierr starszych i młodszych - jeśli młodsze (do 1992) to najlepiej z Niemiec i dokładać gaz. O pomoc zawsze można prosić fanatyków Sierry: www.sierrafan.pl Gdy bedę zmieniał auto na młodsze - to też będzie Sierra (tyle że sedan, a najlepiej Cosworth:)
pełna ocena Hatchback, 2.0 105 KM, 1986 r., 200000 km
delfin1
2006-08-01
 (4,38)
Jak zwykle przy modelu Sierra - gniją tylne nadkola - ale są dostępne tzw REPARATURKI i są tanie. Dosyc sporym wydatkiem są wszelkie filtry. Poza tym BEZ ZASTRZEŻEŃ !!!! Moja ma 21 lat - życzę aby każdy kto kupił nowe auto doczekał do tego wieku bez większych inwestycji i napraw - TO JEST OBECNIE NIEMOŻLIWE PO PROSTU.
pełna ocena Hatchback, 2.3 D 67 KM, 1985 r., 382000 km
Mam i sie ciesze:)
2005-06-13
 (4,23)
a nawet bdb:)..mialem 3 letniego Poldka 1.6GSi..ukradli mi go..ale to byl samochod tragedia..ciagle cos..ponadto glosny , paliwozerny i ogolnie fatalny...ciesze sie ze go juz nie mam!!:).za to mam Sierre i jezdzi mi sie nia 10 razy lepeij niz tym "gownem" fso..nigdy wiecej poloneza, Fiata czy czegokolwiek PL!!
pełna ocena Hatchback, 2.3 D 67 KM, 1986 r., 253000 km
alf
2004-01-28
 (4,62)
ogromny bagażnik (zwłaszcza kombi), świetne trzymanie drogi, zwrotny, ceny części do przyjęcia (łatwy dostęp), 105km, a jeszcze lepiej 125 (dohc) i jeśli z gazem, to na prawdę tanie autko, komfort jazdy wysoki...w sumie...niezłe autko za stosunkowo małe pieniądze i dosyć tanie w ekspolatacji.
pełna ocena Kombi, 2.0 90 KM, 1983 r.,
etamin pokaż Email »
2003-03-20
 (4,69)
Jak na 20-letnie auto - super! (pokażcie mi takie inne!). Blacharka - oryginalna! Lakier - oryginalny!!! Wygoda, niezawodność, komfort, kultura pracy silnika, elastyczność silnika, niezawodność części - choć garażowany pod chmurką(!) - doskonałe! Zaczynają mętnieć lustra w reflektorach.
pełna ocena Hatchback, 2.0 90 KM, 1983 r., 230000 km
mbordzan pokaż Email »
2003-06-05
 (4,23)
Jak na auto o dość niskim współczynniku oporu to naprawdę rewelacja.Jeżdżę już siudmy rok a dopiero dwa lata temu przypomniałem sobie,że może trzeba zrobić kapitalny remont silnika. Fachowcy stwierdzili,że napewno było zrobione 750.tys. km. i jest wspaniale na następny MILION km.
pełna ocena Hatchback, 2.3 114 KM, 1983 r.,
Tomek_kr pokaż Email »
2003-05-03
 (4,62)
kupiłem tą sierkę za 3000 PLN dołożyłem do niej około 2000 (łącznie z normalną eksploatacją czyli klocki gumki tłumik, opony,końcówki zawieszenia) i jeszce nigdy mnie nie zawiodło. Bez obawy wyruszam w trasę (miesięcznie robię ponad 5000 Km). Bardzo wygodny, Polecam.
pełna ocena Hatchback, 2.3 D 67 KM, 1984 r., 370000 km
LONG
2003-08-21
 (4,31)
nie to sa samochody nie do zdarcia leje tylko paliwo j w droge i czekam kiedy sie naprawde rozsypie ma juz 19 lat ale jeszcze jest super i bedzie jeszcze jedził i jeździł REWELACJA na polskie warunki jest super nastepny7 tez bedzie FORD
pełna ocena Kombi, 1.8 90 KM, 1984 r., 30000 km
LISEK
2005-07-14
 (3,92)
Wspamiały samochodzik od 1993r w moim posiadaniu prawie niezawodny niestety silnik się kończy szkoda bo przywiązałem się do tego cacka może ma ktoś na sprzedaż silnik do sierki 2,3 diesel
pełna ocena Hatchback, 2.3 D 67 KM, 1984 r., 400000 km
hipilot pokaż Email »
2003-07-03
 (3,77)
20 letnie auto zaczyna przygryzać rdza, ale bez działań wytrzyma jeszcze z 2 sezony, wszystko sie mieści, komfort jazdy, kiepskie przyspieszenie (1,6) i dość paliwożerny (10 litrów miasto)
pełna ocena Kombi, 1.6 75 KM, 1983 r., 60000 km

122 komentarze

109 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~majster_te~majster_te

moje pytanie dotyczy zamiany silnika 1.6 na disla 2.3 czy mozna to zrobic bez duzych nakladow mam sierre od 1991 roku i w tym czasie zawsze mnie dowiozla na miejsce bez zadnych przygod mam na oku benzyniaka i nie wiem cz jest mozliwa taka zamiana.dzieki za opinie

martimarti

musialo rozszczelnic przy wybuchu uklad dolotowy a ford tego nie lubi

KomoKomo

A ja mam Sierrke 1.8 Turbodiesel i chodzi jak marzenie. Może i jest trochę ospały, ale 150 km/h spokojnie wyciąga. Spalanie w mieście 7 litrów, w trasie zszedłem poniżej 5 litrów.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Ford Sierra, oglądali także

Dowiedz się więcej o Ford Sierra

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także