Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
ON - Olej napędowy?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Hyundai Matrix

(od 2001)
  • w klasie samochodów:
  • Minivany
  • na podstawie liczby ocen:
  • 47
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 25 ocen)
TAK (96%)
NIE (4%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Zawieszenie
  • 56%
  • Silnik
  • 44%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Układ elektryczny
  • 50%
  • Zawieszenie
  • 50%
  • Układ hamulcowy
  • 25%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Hyundai Matrix

Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Jarek (Pomorze) part. III the last one :(
2008-02-09
 (4,85) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Wpisywalem sie juz dwa razy na temat tego samochodu. Caly czas byl to ten sam egzemplarz. Przejechalem nim ponad 93 000 km i nigdy mnie nie zawiodl. Nawet w godzinie proby. Zona skasowala go tydzien temu wpadajac w poslizg i nawet wlos jej nie spadl z glowy. Bez wahania zaraz po ogledzinach rzeczoznawcy pobieglem do salonu po nowego. I co? I nic. Nikt nie chce kupowac takiego fajnego samochodu w naszym kraju. Nie ma ich w salonach. Byly dwie benzyny 1.8., ale ... spalanie to jedyna i dosc wazna wada matriksa. Szukam diesla, byc moze innej marki.
pełna ocena Minivan, 1.6 103 KM, 2004 r., 93000 km
Michał z Wrocławia
2007-05-04
 (4,77) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Daję ocenę dobrą ponieważ wszystko może być lepsze szczególnie w samochodach średniej klasy nie umiejszając jego walorom.Dla mnie osobiście auto fantastyczne:ekonomiczne, szybkie, pakowne, wygodne i niezawodne z zaskakująco wieloma dobrymi rozwiązaniami np.ilość schowków,funkcjonalność.To mój pierwszy Koreańczyk.Kupił bym go jesze raz,ale że mi się polepsza to będę celował w Santa Fe.Podsumowując to muszę powiedzieć że bardzo lubię tego wesołego nerwusa i jazda nim dostarcza mi wiele emocjonującej radości.
pełna ocena Minivan, 1.5 CRDi 82 KM, 2005 r., 33000 km
Jarek (Pomorze)
2005-11-22
 (4,23)
Samochód wybrałem z premedytacją, bo mi się podobał. Po raz pierwszy widziałem go u Niemców, których wszędzie pełno na europejskich szlakach. Jest inny, duży, chyba mi go nie ukradną, bo po co? Jest fajny i jestem zadowolony. A poza tym ... I tu bez wazeliny bo ankieta i tak jest anonimowa: obsługa w salonie w Szczecinie bardzo mi ułatwiła życie i przyznam, że było dużo lepiej niż w przypadku wcześniejszego samochodu, kupowanego u konkurencji (inna marka - nietrudno się domyśleć).
pełna ocena Minivan, 1.6 103 KM, 2004 r., 4000 km
cyzyk pokaż Email »
2006-08-18
 (4,08)
autko jest fajne, dużo schowków, wnętrze przestrzenne nawet dla wysokich osób, poprostu samochód rodzinny, silnik 1,5 SRDI 82KM trzy cylindrowy jak się depnie to myslisz że te parametry są za małe, przyspieszenie OK, mogło być troszkę ciszej, dobrze pomyślany, wysoko się siedzi, fajny komfort jazdy. Drogie części, samochód na polskim rynku od 2004r, problem np. jest dostać filtr oleju normalnie w sklepie. Ogólnie jestem zadowolony.
pełna ocena Minivan, 1.5 CRDi 82 KM, 2002 r., 190 km
Jarek (Pomorze) part. II
2007-05-29
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
To moj drugi wpis nt tego samochodu. Jezdze nim juz od ponad 2 lat. Bylem nim wiele razy w Czechach, Krakowie, w zeszlym roku na Ukrainie. W zeszylm tygodniu zaliczylem Aachen, Maastricht i Bruksele, w wiekszosi przypadkow z trzema badz czterema pasazerami. Polecam to autko kazdemu, zwlaszcza rodzinkom z 2 dzieci. Szczerze mowiac to autko nie ma w sobie wiele finezji, ale jest nie do zdarcia.
pełna ocena Minivan, 1.6 103 KM, 2004 r., 60000 km
tomek_27
2012-01-18
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Praktyczny,wygodny i szybki samochód o prostej budowie bez zbędnej elektroniki.W wyposażeniu wszystko co potrzebne.Climatronik,ABS,pełna elektryka,cztery poduszki,sześć głośników i mnóstwo schowków.Nie ma różnych brzęczyków,kontrolek niezapiętych pasów,czujników zmierzchu,automatycznych wycieraczek i ryglowaniu zamków itp.
pełna ocena Minivan, 1.8 122 KM manualna, 2006 r., 60000 km
delinuss
2011-07-23
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Samochód mało popularny - szkoda, bo bardzo praktyczny, szczególnie jako autko rodzinne. Technicznie trudno mi jeszcze ocenić, ale zapowiada się świetnie. Poprzedni właściciel kupił taki sam model, tylko z 2010 roku. Był przez cały okres użytkowania (5 lat) bardziej niż zadowolony.
pełna ocena Minivan, 1.6 103 KM manualna, 2005 r., 141000 km
Artur
2010-06-22
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Kupiony fabrycznie nowy , ale roczny. Dotychczas wymieniłem: opony, 1 żarówka leflektora, klocki hamulcowe (130 zł-zdarłem podczas wypadu do Norwegii), wycieraczka szyby tył i przód, paski klinowe wszystkie (popękane), lozysko napinacza paska (12 zł). Czyli wszystko w normie.
pełna ocena Minivan, 1.6 103 KM, 2004 r., 68000 km
Ben.
2008-11-29
 (4,38)
Auto rewelacyjnie funkcjonalne około 30 schowków.Przewoziłem płyty meblowe 2,5mX 0,7 przy zamkniętym bagażniku.Zawieszenie przyjemnie sztywne-przewidywalne.Dotąd jeżdziłem VW nami myślałem że nie ma nic praktycniejszego na świecie a tu koreaniec rewelacja.
pełna ocena Minivan, 1.5 CRDi 82 KM, 2005 r., 40000 km
Al Bundy
2009-01-29
 (4,00)
Samochod sluzy mi bez problemow od ponad 4 lat. Bagaznik nie za duzy, ale da sie zabrac czteroosobowa rodzine na wakacje. Sportowa jazda raczej nie wchodzi w gre, ale w koncu nie do tego ten samochod ma sluzyc - a mocy wystarcza na komfortowa jazde.
pełna ocena Minivan, 1.6 103 KM, 2004 r., 60000 km
dandi
2011-08-05
 (4,23) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Kupiłem to auto przez przypadek ze względu na mały przebieg i dobry rocznik .Mam go od pół roku i jestem bardzo zadowolony silnik pracuje cicho i bezproblemowo również zwieszenie jest w nim bardzo mocne.Polecam jest wart swojej ceny.
pełna ocena Minivan, 1.6 103 KM manualna, 2004 r., 82000 km
Maurycy
2007-02-10
 (4,69)
Wygląd - kwestia gustu, mnie i żonie samochód się podoba. Testowałem wcześniej wiele aut podobnej klasy, m.in. Opel Meriva, Ford Fusion, Citroen Xara Picasso, Skoda Roomster. Wygrał Matrix i nie żałuję tego wyboru.
pełna ocena Minivan, 1.6 103 KM, 2006 r., 8000 km
andbartek pokaż Email »
2006-03-22
 (3,62)
Poprzednio jeżziłem Fiatami i to była prawdziwa "rewia" usterek. Czyżby historia miała się teraz powtórzyć z Hyundaiem (patrz punkt niewielkie usterki)? Odezwę się jeszcze po jakimś czasie i uzupełnię opinię.
pełna ocena Minivan, 1.6 103 KM, 2004 r., 3000 km
Alek
2006-03-02
 (4,69)
Samochód zyskuje przy bliższym poznaniu, zachwyca dbałością o szczegóły. Samochód nie jest w mojej ocenie ładny z zewnątrz ale jest dynamiczny i niesamowicie praktyczny.
pełna ocena Minivan, 1.6 103 KM, 2004 r., 26000 km
marmar
2009-02-26
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
mialem do wyboru 6-8 letnia oktaweie,wektre,astre,pasata z przebiegiem 150-200tys a za ta cene mam naprawde fajne auto z 2006r z przebiegiem 31 tys.
pełna ocena Minivan, 1.5 CRDi 110 KM, 2006 r., 43000 km

Hyundai Matrix

Ostatnie komentarze:

~andrzej wasosz~andrzej wasosz

wczasie jazdy swieci mi kontrolka od absu iod hamulca rencznego

Jędrek Skierniewice gg 5432468Jędrek Skierniewice gg 5432468

lista usterek w kupionym urzywanym 2004 CRDI 120tys. km przebieg
1. Zapieczona świeca żarowa - ukręcenie łba - wybijanie od środka po zdjęciu głowicy (kupujcie najlepsze świece i wymieniajcie w miarę często).
2. Dwa z trzech pompowtryskiwaczy do regeneracji.
3. Uszkodzony prawy przedni czujnik ABS.
4. Brak kontaktu na kostkach airbagów.
5. Brak kontaktu na kablach prawego światla drogowego.
6. Brak chłodziwa w klimie (zupełny). Po doładowaniu działa OK, zobaczymy jak długo.
6. Minimalne spalanie w trasie 5.15 a maksymalne w mieszanej 7.2
Wyjmowanie a szczególnie ponowny montaż tylnych foteli dość niewygodny.

BartekBartek

luzy w przekładni kierownicy
W moim Matrixie "od małego" występowały stuki w przednim zawieszeniu, przy skręcaniu na nierównej drodze. ASO stwierdziło luzy w przekładni kierownicy (podobno wada fabryczna, występująca w wielu egzemplarzach). Przekładnie wymieniono, przez miesiąc wszystko było OK. Po tym okresie niepokojące odgłosy pojawiły sie ponownie.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Hyundai Matrix, oglądali także

Dowiedz się więcej o Hyundai Matrix

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Matrix - to nie tylko film Matrix - to nie tylko film

Wyceny samochodów używanych, oprócz ich wartości, podają na talerzu jeszcze jedną ważną informację - jak bardzo ludzie nie chcą kupić danego modelu. Działanie jest banalnie proste - im bardziej używany wóz z danego roku w stosunku do konkurencji jest tańszy, tym bardziej ludzie omijają go szerokim łukiem w komisie. Dzięki temu młodszego niż 10 lat Hyundaia Matrixa można kupić w cenie zegarka z wyższej półki.