Ocena dotyczy

Jeździ tym autem:

1 rok

Poprzednie auto:

fiat stilo

Pisałem o tym wozie 1,5 roku temu. Naprawdę jest to bardzo dobry i wygodny samochód. Po 60 tys. po polskich drogach nic nie skrzypi, nie terkocze itd. Nie wymieniałem klocków, łączników. Jeżdżę komfortowo w nie rzucającym się w oczy samochodzie. Rewelacja (za tę cenę - kupiony jako nowy w Berlinie)!

(kultura pracy, elastyczność)

2.0 CRDI - radzi sobie bardzo dobrze z lekko przyciężkim wozem. Kultura pracy OK, ciekawy odgłos w powyżej 4000 obrotów (mam automat, więc bardzo łatwo to usłyszeć). Jakby ktoś wiercił w betonie, tak mi się kojarzy :). Automat trochę go temperuje.

Automat 4-biegowy. Komfort i 0 sportu. Jeździłem mercedesem z DSG to mam porównanie. DSG to marzenie, ale ten też jest OK. Do manuala raczej nie wrócę. Przyspieszenie maksymalne dostępne bez wysiłku - gaz w dechę. Nie można szarpnąć autem przy starcie. Niewprawiony kierowca może się nieźle oszukać :).

Przede wszystkim TRWAŁY! Nic nie stuka. Do dosyć głośnej pracy na nierównościach trzeba się przyzwyczaić, ale może wybrzydzam. Już zapomniałem jak to było z zawieszeniem o "sportowym zacięciu" - jak we fiacie stilo (jeden wielki łomot + łączniki co 30kkm). Moja xsara picasso z połową tego przebiegu skrzypi i dudni.

W trasie OK, na parkingu trzeba się skupić.

Wszystko na swoim miejscu. CB radio ładnie mieści się w podłokietniku. Tempomat cały czas w użyciu - rewelacja. 2 miejsca na kubki z przodu 2 z tyłu. Można jechać i zjeść obiad. 2 gniazda 12V z przodu - super rozwiązanie - navi + CB. Niespodzianka - rozsuwana za lusterko osłona przeciwsłoneczna!
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Nie mam uwag. Teraz delektuję się podgrzewanym fotelem.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Pasażerowie mają jak w salonie, niestety fotel kierowcy nie daje się odsunąć tak, jak bym chciał. Tu widać azjatycki projekt, u Niemców nie ma takiego problemu. 5 cm dalej i byłoby doskonale.

Jest OK. Do 120 super, potem głośniej, ale praw fizyki nie ominiemy.

Nie mam żadnego problemu z uzyskaniem książkowych wyników spalania, daję radę nawet zejść poniżej. Przy teleportacji przez Polskę nie chce wziąć więcej niż 7 l/100km. 90km/h na tempomacie - spalanie 4,8-5,0. Miasto - 10l - zasługa automatu. Przeglądy tanie (cały przegląd z olejem i resztą ok 600zł). Serwis w Radlinie OK (za friko wyważyli mi nawet koła - spartolone przez serwis ogumienia - zimówki), fura zawsze wyjeżdża umyta.

Spalania 2.0 CRDi 140 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

Taka fura za tę cenę (69kPLN na gotowo)- strzał w dziesiątkę. Trzeba tylko przestać myśleć kategoriami Audi/VW/BMW i można wygodnie i bezawaryjnie podróżować. Jedynie boli spadek wartości, ale mam zamiar zużyć ten wóz, więc nie stanowi to problemu.

drobiazgi

Absolutnie NIC! Nic nie odpadło, nie skrzypi, nie denerwuje.

poważne usterki

Tutaj też nic - jak porównuję ten samochód z innymi jakie miałem (FIAT, Citroen, Renault) to aż włos się jeży co tam musiałem przechodzić.

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

Inne: Niezawodność

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Kia Magentis

Ostatnie komentarze:

Jerzy ŻochowskiJerzy Żochowski

ten typ tak ma .....
Chcesz niedrogie auto, ale za to niezawodne, choć bez "prestiżu"? I nie wiesz co kupić? Jest "coś takiego" - właśnie "kijanka".....

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Kia Magentis, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Kia Magentis