Ocena dotyczy

Marcin_KRK

Dodał: 23.09.2008

Jeździ tym autem:

niecały rok

Generalnie auto OK ale przeznaczone dla spokojnego "emeryta". Dużo lepiej wygląda niż jeździ :) Bardzo wygodny !

(kultura pracy, elastyczność)

turbo dziura <2000rpm auto nie przyspiesza Parametry 177KM i 400nm robią wrażenie tylko w katalogu. W rzeczywistości auto ma przeciętne osiągi! Wibracje silnika za bardzo odczuwalne w kabinie! Po pierwszych jazdach po mieście bardzo się rozczarowałem ale pomyślałem, że przecież to Diesel więc na trasie będzie wzorowo... i tu kolejne rozczarowanie: aby dynamicznie podróżować trzeba cały czas zmieniać biegi pomiędzy 4,5,6 aby wykorzystywać moc samochodu bo o wykorzystaniu momentu obrotowego na trasie trzeba zapomnieć (patrz "skrzynia biegów"), co przy Dieslu to chyba nie o to chodzi ! Dodam, że jeździłem Toyotą Avensis z tym silnikiem i w porównaniu wrażeń z jazdy jakie można poczuć w Avensis to IS jest jak wół!!! Podsumowując: ten silnik w Lexusie to kompletne nieporozumienie!

BARDZO ŹLE ZESTOPNIOWANA SKRZYNIA BIEGÓW !!! trudnosci z wrzuceniem jedynki przy przełączaniu 1-2-3 zgrzyt !?! pierwszy bieg za krótki Jest to najsłabszy punkt samochodu! Wygląda tak jakby Lexus wsadził tą skrzynie przypadkowo do tego modelu !!! W serwisie powiedzieli, że na 6 biegu nie powinno się przyspieszać !??!! a na jakim biegu jechać na autostradzie jak 5-ka kończy się (>3600RPM) przy ok 130 km/h !?! Po jeździe testowej powiedzieli: faktycznie 5-ty bieg jest krótki... !!!!????!!!! Dodatkowo bardzo drży lewarek skrzyni biegów, na postoju - komentarz serwisu: Ten Typ tak ma...

Układ zawiszenia, kierowniczy - WZOROWO !!! Wał napędowy "wyje" na 6-tym biegu w zakresie 2000-2700RPM ! W serwisie mieli poprawić ale jakoś minęło 4 miesiące i nadal jest tak samo!

Barzdo dobra !!! Czujniki parkowania + kamera cofania bardzo ułatwiają manewry na parkingu !!!

Wszystko na swoim miejsu. Obsługa w pełni intuicyjna.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

WZOROWO! W lecie: klima + wentylowane fotele - bajka! Zimy jeszcze nie ma ale w kilka chłodnych dni doceniłem ogrzewanie postojowe i podgrzewane fotele!

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Jak dla mnie - trochę ciasno! Z tyłu brak miejsca na nogi!!!!!!!!! Za moim fotelem z trudem mieści się teczka !?! I dodam, fotel mam ustawiony tak aby nie ocierać głową w podsufitkę :) Auto raczej na 2 osoby średniego wzrostu. Bagażnik przeciętny.

CISZAAAA !!!

W mieście uzyskałem wynik 16,3 l/100km ???!!! Był to wynik po spaleniu całego baku nie po 10 czy 20 km ! Średnio cykl miejski to 13,4 l/100km Trasa - 9 - 9,5 l/100km Serwis tlumaczy, że spalanie spadnie po przejechaniu 10000 km. Jechałem też innym nowym Dieslem w trasę ok 2500km i spalanie było odrazu niewielkie (7,2)przy tym samym stylu jazdy. Wiec nie bardzo wierze w słowa "SERWISU"

Spalania 220d 177 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

Jakość wykonania naprawdę DOBRA !!! Spasowanie elementów doskonałe!!! Silnik i skrzynia - POMYŁKA !

drobiazgi

Drżący lewarek skrzyni biegów "Wyjący" wał napędowy na 6-tym biegu

poważne usterki

Zbyt mały dystans przejechany aby coś się zepsuło i liczę, że się nie zepsuje bo to w końcu Lexus

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

Inne: System nagłośnienia Mark Levinson - 14 głośników, pełny system 5.1 - SALA KONCERTOWA !!!!!!!

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Lexus IS

46 komentarzy

40 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~wito~wito

mam zamiar kupic lexusa is 250 ale nie wiem z jaka skrzynia manual czy automat?slyszalem ze skrzynia manualna sprawia klopoty

~kuba~kuba

Do ~wito: jezeli masz zamiar kupic lexusa diesla to nieporozumienie on jest tylko na dlugie dystanse a nie na zajde po miescie bo zakopcisz cale miasto poniewaz filtr czasteczek stalych musi sie wypalac tak powiedzieli mi w serwisie. a jezeli chodzi o benzyne to nie mam pojecia. wczesniej jezdzilem toyota avensis w benzynie i bylem bardzo zadowolony i zaluje ze zmienilem pozdrawiam

~kuba~kuba

ja przejechalem moim is 220 ,40tys km i zaczyna kopcic jak jezdze po miescie,co robic?

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Lexus IS, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Lexus IS