Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Alternator?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Mazda 323 V

(od 1994 do 1998)
  • w klasie samochodów:
  • Niższa klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 447
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 256 ocen)
TAK (92%)
NIE (8%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 61%
  • Karoseria
  • 16%
  • Zawieszenie
  • 16%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Karoseria
  • 51%
  • Zawieszenie
  • 39%
  • Silnik
  • 24%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Mazda 323 V

Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
EmJ
2011-06-01
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
To jest nie do pomyślenia!!! Miałem Mazdę 323 sedan 1995r. Przejechałem tym samochodem jako kurier 45000km w ciągu 1,5 roku - połowę w trasie, połowę we Wrocławskich korkach. Jedyne co naprawiałem w tym samochodzie to: klocki i wymiana opon. No i ok. 1l. oleju silnikowego na 1000km. (z beczki litr kosztował mnie 8zł.) jeździłem, jeździłem i jeździłem... I nic! Nigdy tym samochodem nie byłem u mechanika a nie było to najlepsze auto pod względem stanu technicznego. A klocki wymieniłem sam. Kupiłem Mazdę od siostry a ona wcześniej od swojego kolegi. znałem więc właściwie całą historię tego auta: - sprowadzona po dwóch latach użytkowania jako rozbita (tył był mocno uszkodzony. - inst. gaz. kiedy ja kupiłem miała już 8 a samochód 12 lat. - kiedy moja siostra nim jeździła uszkodził się poważnie silnik i trzeba było go wyremontować w efekcie tego brał strasznie olej. Natomiast ja w czasie jego użytkowania miałem komfort o którym marzy każdy kierowca - NIE ODWIEDZIŁEM MECHANIKA W OGÓLE! PÓŁTORA ROKU BEZ MECHANIKA!!! Na koniec ją rozbiłem i jeszcze dostałem wysokie odszkodowanie - bo to Mazda a naprawy Mazdy są wysoko wyceniane przez rzeczoznawców. Mój obecny mechanik mówi, że gdyby jeździły same mazdy i toyoty to on by został dekarzem:) Na koniec tylko dodam, że teraz mam Peugeota 406 który jest autem "porażką" i sprzedaję go po to żeby kupić Mazdę 323!!!
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM manualna, 1995 r., 240000 km
Cieniu
2011-12-08
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Drodzy pąnstwo na wstepie chciałbym napisac o picu oleju!! jeżeli wasze mazdy łykaja olej w granicach 1-2.5l na 10tys km to maja przebieg gróbo ponad 270 tys i nie czarujcie sie licznikami i przebiegami rzedu 100-200 tys bo to jest smieszne jak moze tak wiekowy samochód miec tak mały przebieg. Moje auto miało ponad 300 tys i też smigało osobiscie dolewałem 1.5l oleju co 10 tys km ale przebieg robi swoje i cieżka noga. Zrobiłęm tym samochodzikiem w 2 lata 40 tys km i moge powiedzieć ze jest to super samóchod sprawiał radoche a jego niecodziennaa sylwetka przykówa wzrok innych pomimo wieku. Jest to auto godne polecenia dla początkujacych którzy maja dosc oklepanych golfin itp vieswagenów. Aha i aby cieszyć sie z zakupu trzeba zapłacic normalna cene a wtedy samochod tez bd normalny :). Smiesza mnie ludzie ktorzy mowia ze auto warte jest 3-4 tys zł. zgadza sie jest warty ale powypadkowy złom. a dobry pojazd trzeba liczyc w granicach 6-9 tys w zależnosci od silnika i rocznika :) osobiscie polecam 1.8 bo 1.5 jest za słaby dla miłośnikow mocniejszych wrażen. ja kupiłem na duze pieniądze ale 2 lata nie włozyłem ani złotówki wymieniłem 4 x olej :D 10w/40 nie lejcie do tych aut castrola i mobila polecam elfa, quaker state(moim zdaniem najlepiej sie spisujacy)
pełna ocena F, 1.5 i 16V 88 KM manualna, 1997 r., 313000 km
muqdisho
2009-05-07
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Z mazdy 323 f w specyfikacji nadwozia BA jestem bardzo zadowolony. Przebieg i rocznik spory więc nie należałoby się spodziewać jakiś rewelacji, natomiast pewne rewelacjacje są. Auto ma jak na swój wiek "świeży" wygląd, jest niezawodne, choć drobne usterki się zdażają. Wbrew obiegowym opiniom koszty utrzymania jak i części nie są wysokie. Nie rozumiem jednego z poprzedników, który pisał o tym samochodzie że jest "porażką". Fakt jest taki, że jeżeli jest zadbany i nie katowany będzie służył dobrze i długo. Wspominany silnik Z5 (1,5 88KM) nie należy może do najlepszej klasy motorów (przypadłość która go toczy to zapiekające się pierścienie, co powoduje zwiększone zapotrzebowanie na olej), ale jest elastyczny i "szanowany" potrafi świetnie się spisywać. Zawieszenie jest dobrze zbalansowane, troche mogą drażnić nie najlepsze hamulce (tak to już mazdy miały).
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1997 r., 201000 km
Maskar
2008-01-20
 (4,69)
Autko świetne dla kogoś młodego. Wygląd niebanalny, choć ma swoje lata to musiałem uciekac z nim na parking strzeżony ponieważ przyciągął ciekawskie spojrzenia i "macanki" zakapturzonych kolesi :( Myślałem ze za 13 letnim autem, rzadko widywanym na ulicach nie będą sie oglądać. A tu sie okazało, ze na moich oczach zobaczyłem jak o 23:00 dwóch nieznanych mi łebasów jeździ paluchami wokół szyb sprawdzajac czy podomykane oraz oglądają auto z każdej strony i przypatrują sie jemu bacznie spod sklepu (choć wokół stoją droższe i lepsze fury). Myslałem że wyjde z siebie, nastepnego dnia autko stało już na parkingu. O wyspaniu się tamtej nocy to mogłem zapomniec :) Czyli jednak sie podoba i zwraca uwagę, choc nie mam żadnnych bajerów typu pakiet z np 323F GT. Ot taka zwykłą tylko na alusach.
pełna ocena C, 1.5 i 16V 88 KM, 1995 r., 170000 km
dominik_m1988 pokaż Email »
2010-12-14
 (3,62) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Moje pierwsze własne auto, dwa lata jazdy i przejechałem nim około 60 000km. Ogólnie jestem zadowolony samochód nie jest najnowszy a radzi sobie całkiem dobrze, osiągi zadowalające jak na pierwsze auto, wygląd się nie nudzi i te szyby;p minusem jest wyciszenie przy dużych prędkościach przy jeździe około 150km/h ciężko wytrzymać dłużej niż 10 min. spalanie nie jest tragiczne ale mogło by być mniejsze:)koszt części nie jest najniższy ale za to nie ma częstych wymian, jeśli chodzi o awaryjność to jak dla mnie ideał NIGDY NIC MNIE NIE UNIERUCHOMIŁO moja ocena to 4,3. 88km wystarcza do wyprzedzania i dynamicznej jazdy ale nadszedł czas na coś mocniejszego chciałem Mazde 3 ale niestety za mocny silnik trzeba mocniej zapłacić wiec wybrałem Audi A3 1.8t 150km.
pełna ocena F, 1.5 i 16V 88 KM, 1996 r., 185000 km
Restful
2006-03-12
 (4,23)
jedyne sportowe auto z nadwoziem 5 drzwiowym... szybkie , zwinne , mocne i budzace podziw w oczach innych... nie bede sie tu rozpisywal jakie to jest dobre auto bo zajelo by mi to pare dni , a nie mam tyle czasu :) ... poprostu same plusy , minusow zero - no moze tylko , ze przy ostrzejszej jezdzie lubi sie napic paliwa , ale nie znam takiego auta(bo takiego nie ma) ktore bez wzgledu na to czy jedziemy powoli czy ostro i dynamicznie , spalalo by tak samo...Japonskie samochody sa najlepsze i najwytrwalsze. nie ma dla nich roznicy , czy na dworze jest plus 50 , czy minus 50 , wsiadasz odpalasz i jedziesz ... jak to sie mowi " MAZDA JEST JAK TYSKIE - PONAD WSZYSTKIE !!! "
pełna ocena F, 1.5 i 16V 88 KM, 1996 r., 9000 km
ZielonyDzony
2010-02-13
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jak kupować to auto to po 97 roku, wcześniej są to już auta stare przy których trzeba już czasem pogrzebać i wiele im wybaczać, ale i tak nadal niezawodne, psuja się drobiazgi i to co zapomnieliśmy naprawić, albo przy czym zaoszczędziliśmy ( i są to rzeczy typowe dla większości tych aut). Silniki spokojnie wytrzymują ponad 300kkm, a wszyscy co marudzą o ich trwałość niech się zastanowią ile razy ich liczniki były przekręcane. Mechanicznie bardzo trwałe samochody. Natomiast maja słabe hamulce przy tej masie. Hamulce żywcem wzięte jakby z malutkiego taniego matiza, noo way, to jakiś kiepski żart! Dla posiadaczy polecam forum mazdaspeed gdzie często wizyta ratuje portfel.
pełna ocena F, 1.5 i 16V 88 KM, 1995 r., 214000 km

2009-03-28
 (3,92) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Bardzo dobry samochód, trafia w mój gust, ma szyberdach elektr., halogeny, światełka dla pasażera i kierowcy+ światełko na środku dachu itd. Spory bagażnik(najmniejszy w klasie zato jako jedyny w klasie imituje auto sportowe), przejechałem nim 60 tys. km, jeżdże nim często za granice nierobie szczególnych kontroli i niebawie się w mechanika :) ma w tej chwili 170tys. i zanosi się, że spokojnie przekroczy kiedys 300tys. Wymiany ekspluatacyjne i nic po zatym. Jestem młody i myślę, że dla takich osób jest dobry. Auto nie jest korozyjne aczkolwiek lepiej miec to na uwadze i myc go dokładnie od spodu i wzakamarkach po zimie.
pełna ocena C, 1.5 i 16V 88 KM, 1996 r., 170000 km
jarekj82 pokaż Email »
2009-01-18
 (4,08) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Ogólnie dobrze ale... po sprowadzeniu i wymianie oleju zaczął się problem. Brał olej (nawet do 1l/100km) urok silnika 1,5 16V Z5. Po dłuższym postoju min. 8 godzin przy odpalaniu puszczał chmurkę niebieskawą. Powód: zapieczone pierścienie tłokowe oraz zużyte uszczelniacze (usterka powiązana). Na forum Mazdy opisany dość obszernie problem silnika Z5. Myślałem, że mnie to ominie ale niestety...Na szczęście po wymianie w.w. części bez zarzutu. Przebieg 175tys przy zakupie 2 właścicieli w Niemczech, kompletna dokumentacja (książka serwisowa), wnętrze nie zniszczone co potwierdziło przebieg. Auto podatne na rdzę...
pełna ocena C, 1.5 i 16V 88 KM, 1996 r., 178000 km
zag
2008-02-09
 (3,23) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
auto ladne w kazdej z trzech wersji, dobrze sie prowadzi, niedrogie w zakupie, wyglada mlodziej niz w rzeczywistosci. ale...... silniki 1,5 to tragedia, czesci mimo ze uzywane drozsze niz orginalne nowe do np. lanosa malo mechanikow wie tak na prawde jak sie do niego zabrac. moj np rozlozyl rece. auto delikatne, dlatego uzywane tanie na zachodzie. krotko mowiac nie polecam. moje kupione od prywatnej osoby w niemczech dobrze chodzilo 1,5 roku. az pieknego poranka w czasie jazdy silnik przestal pracowac, dobrze ze niedaleko domu. porazka
pełna ocena S, 1.5 i 16V 88 KM, 1995 r., 156000 km
Mr.PETER
2007-01-21
 (4,92)
Jest to jedyne , niepowtarzalne auto !!! Prosze porównac sylwetki aut sprzed 13 lat ,, zaden model nie dorówna Mazdzie 323f. Auto ma ponadczasową stylistyke ,choc jest hatchbakiem ma nadwozie coupe i czystko sportowe aspiracje. Mimo swoich lat nadal świetnie wygląda i nie ma dziewczyny która sie za nim nie obejrzy :).. wystarczy dodac ze model ten projektowali główni projektanci Porshe odpowiedzialni za takie modele jak 911 czy 944 !!! ..Uwielbiam nim jezdzic i gdyby w salonie mozna było je kupic nowe to nie wahałbym sie ani chwili :)
pełna ocena F, 1.5 i 16V 88 KM, 1994 r., 133000 km
Bartek
2010-05-12
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Jak dla mnie auto prawie idealne, bezawaryjne, trwałe, solidnie wykonane. Bez teraz wszechobecnego taniego plastiku. Jeśli trafi się na zadbany egzemplarz to spokojnie można jeździć kilka lat. Nie wspomniałem jeszcze o ładnej mimo już kilkunastu lat sylwetce samochodu - lekko agresywnej. Mazda nigdy mnie nie zawiodła, czy jazda po mieście, czy trasa np 1200 km zawsze dojechała do celu. Jak słucham od znajomych o holowaniu, lawetach itp przypadkach w ich nowych samochodach to nie che mi się wierzyć.
pełna ocena F, 1.5 i 16V 88 KM, 1997 r., 200000 km
domel
2009-03-08
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Polecam Polecam i jeszcze raz polecam. Jest to jedyna mazda z silnikiem TD 82 KM. Silniki 2000cm diesel miały tylko 70 koni. Ten sam silnik był podobno montowany w oplach astra vectra. Tam doczekał się bardzo dobrych opinii. Dość rzadko spotykana wersja. Obecnie z 1995-6 roku taka Mazda to koszt 6500-7500 tys. Na silniku widnieje czerwony napis TURBO. Po tym poznacie ten silnik. Charakterystyczny wlot na interkuler daje do myślenia co to za samochód.
pełna ocena S, 1.7 TD 82 KM, 1995 r., 177000 km
duncan idaho
2006-08-30
 (4,46)
Ludzie - 323f ze Szwajcarii od pierwszej właścicielki w idealnym stanie. Dynamiczny silnik, w miarę oszczędny, świetnie się prowadzi (jest sportowcem w tej klasie). W środku miejsce dla czterech dorosłych osób + bagaż. Klima, szyberdach, dobre głośniki, wygodne fotele. Do tego wygląda lepiej niż większość nowszych wozów. Jestem maksymalnie zadowolony z zakupu. Nic się nie psuje, a jeśli coś by się stało, to nie ma problemu z częściami. Daję mu 5/5.
pełna ocena F, 1.5 i 16V 88 KM, 1996 r., 155000 km
rafi1211
2010-08-05
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Mazda 323f w nadwoziu BA jest pięknym a co najważniejsze bezawaryjnym autem zaliczającym się do czołówki, jeśli będziesz o nie dbać i kupisz zadbany egzamplarz, odzwięczy się długą i bezproblemową eksploatacją.Auto doskonale się prowadzi w zakrętach, daje naprawdę przyjemnośc z jazdy.Szczerze polecam ten model osobą które szukają auta wyjątkowego, wyróżniającego się z pośród innych aut i ceniących sobie bezproblemową eksploatację.
pełna ocena F, 1.5 i 16V 88 KM, 1997 r., 197000 km

~marcin~marcin

mam zamiar kupić mazdę 323f z 2002 roku
proszę o poradę

~mlody~mlody

co sadzicie o MAZDA 323F Rok produkcji: 1996, 183000 km,Pojemność silnika 1,5 B. Jestem zainteresowany kupnem ale chce mieć pewność ze nie będę później tego żałować i na co powinienem patrzeć przy kupnie tego samochodu pilnie czekam na odpowiedzi.

~mlody~mlody

to szarpanie to moze być wina brudnego filtra paliwa

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Mazda 323, oglądali także

Dowiedz się więcej o Mazda 323

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także