Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
Asferyczne lusterko zewnętrzne?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Mazda 323 VI
(od 1998 do 2003)
- w klasie samochodów:
- Niższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 223
- Zawieszenie
- 39%
- Silnik
- 24%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

Lista opinii o Mazda 323 VI
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Co pozytywnie zaskoczyło?) |
|---|---|
Marcin. 2008-06-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Zawieszenie: Witam. Od jakiegoś czasu ujeżdżam model 323F z 2002r, wersję Sportive. Auto ściagnąłem z Niemiec od pierwszego właściciela i zakochałem się w nim od pierwszego wejrzenia. Sylwetka bardzo atrakcyjna, wyrózniająca się z tłumu, zwłaszcza w srebrnym kolorze i z oryginalnymi alufelgami. Samochód jest płaski i drapieżny, nieco przywodzi na myśl najnowsze Subaru Impreza. Nie jest przebajerowany, jak nowe Peugoty albo Toyoty. Wnętrze - super. Przy 186 cm wzrostu nie mam najmnniejszego problemu z właściwą pozycją, mimo iż kierownica jest regulowana tylko na wysokość - wchodzi dośc głeboko do środka ( służbowa Corolla z 2002, również bez regulacji głębokości, jest znacznie gorsza, ciężko mi siegnąc kierownicy i uderzam o nią kolanami ). Z tyłu ilośc miejsca jak tę klasę - super. Znajomi 185 cm z tyłu również nie narzekali na brak miejsca. Bagażnik wystarczający , siedzenia składane w razie potrzeby. Widoczność - OK, przeszkadzają jedynie tylne zagłówki. Jadąc Mazdą widzisz maskę - to rzadkość, teraz wszsytkie nowe auta mają tak opadające maski, że ich nie widać. Silnik 1.6 w zupełności wystarczający, śr. spalanie w trasie, 3 osoby + komplet bagaży, bez klimy - 7l, w mieście 1 osoba - 9l ( bez klimy ). Wyposażenie - super, mam model "na wypasie", klima, fabryczne radio z CD, 4 poduszki, odłączana kontrola trakcji, skóra na kierownicy i dżwigni zmiany biegów, ABS, alufelgi, halogeny, komputer pokładowy, białe zegary, pełna elektryka szyb i lusterek. Za takie bajery nawet w najnowszych modelach trzeba sporo dopłacać. Skrzynia biegów jak dla mnie OK, skoki krótkie i precyzyjne, choć bardzo delikatnie chaczy. Zaskoczył mnie przyjemnie drugi bieg - auto ciagnie od 2 tys, mimo iż jest to silnik wysokoobrotowy - typowy japoniec. Wykończenie wnętrza - spasowanie elemntów przeciętne ( spore szpary ) ale sama jakośc materiałów, tapicerki - wzorowa. Przy obecnych tandetnych plastikach to jak auto klasy wyższej. Kolegi Mondeo Ghia wygląda w środku jak tani plastik w porównaniu z Mazdą. Zawieszenie super - sprężyste, nic nie hałasuje i nie tłucze, auto na kołach 195.55r15 i dobrych oponkach Bridgestone doskonale trzyma się drogi. Gadanie o drogich częściach do japońców to MIT - wymiana oleju, wszsytkich filtrów, serwis klimatyzacji ( nowy olej + gaz ), kompletny rozrząd z oryginalnym paskiem - wszystko razem z robocizną 900 PLN ! Oczywiście poza autoryzowaną stacją :) SŁOWEM - nietuzinkowe i oryginalne auto, o dobrych osiągach, z bardzo dobrym wyposażeniem i co najważniejsze - NIEZAWODNE - w cenie niższej od Golfów, Astr i Corolli, ktych na naszych drogach są setki. pełna ocena F, 1.6 i 16V 98 KM, 2002 r., 112000 km |
marcin.zagloba pokaż Email » 2008-11-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Inne: Wcześniej jeździłem starszym modelem 626. Mazda mnie nie zaskakuje. Jest to poprostu świetna i niezawodna marka. Wiedziałem na co się decyduję więc nie ma czegoś co by mnie zaskoczyło. Zaskakuje mnie natomiast fakt, że ta przecież nie najnowsza konstrukcja jest dużo bardziej komfortowa niż focusy, corsy, meganki itp. W mazdzie przyjemnie jest usiąść. Zupełnie komfortowo. Jadąc tymi autami, które wymieniłem czuję się jak bym siedział na krzesełku i to raczej niewygodnym. pełna ocena F, 1.3 i 16V 73 KM, 2002 r., 92000 km |
Jacek 2010-07-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,92)
Silnik: Rewelacyjny samochód. Posiadam autko z roku 2001 (wcześniej jeździłem Renault Laguna z 2003 1.9 dci) i nie ma porównania z francuzem. Fakt, może mniej komfortowe ale sposób prowadzenia autka zdecydowanie na korzyść Mazdy. To autko się czuje, jest przewidywalne. Zawieszenie nie za twarde ani za miękkie - poprostu takie jak ma być. Bardzo fajny i niezawodny samochód. Polecam !!! pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2001 r., 160000 km |
Józek 2012-01-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Inne: Przestrzeń w kabinie to ewenement w tej klasie. Przestrzeń zarówno dla pasażerów przednich i tylnych siedzeń jak w samochodzie o klasę wyższym. Do tego nie budząca zastrzeżeń ergonomia i takie szczegóły jak możliwość regulacji tylnej kanapy czy zrobienia stolika z siedzenia pasażera to w tym segmencie (i w tym roczniku) zdecydowana rzadkość. Naprawdę duży plus. pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM manualna, 2001 r., 198000 km |
Diablo, dawi444 pokaż Email » 2007-12-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,69)
Inne: Auto przy mocy ledwie 90 KM począwszy od 2500 obr./min. zamienia sie w małego potwora. Przyspiesza bardzo efektywnie. A z drugiej strony do 1500 obr./min. nic sie nie dzieje. Miałem z kumplem spory ubaw w lato, gdy przy wlączonej klimie i pięciu osobach na pokladzie auto ledwo ruszało z miejsca. Byle do 1500, poóźniej juz jakoś leci.. :) pełna ocena F, 2.0 TDI 90 KM, 1999 r., 195000 km |
Paweł 2009-05-27 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Zawieszenie: naprawde dobry samochód, bezawaryjny z ekonomicznym silnkiem. Trzeba zwrócić uwagę przy zakupie na silnik i jego osprzęt. Byłem w niemczech po samochód i szukając takiej mazdy większość miała przebiegi powyżej 400 tyś km. Trafiłem na rodzynek o przebiegu 140 tyś km, zrobiłem kolejne 70 tyś i narazie jest super. pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2000 r., 210000 km |
Roland 2007-07-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Zawieszenie: Efekt przyklejenia do drogi jest po prostu zniewalający. Najgorsze jest to, że chce się wchodzić w coraz to nowe zakręty z coraz większą prędkością, żeby przetestować czy i tym razem się utrzyma w drodze :) Trzeba jednak takie zapędy odpowiednio wcześnie w sobie hamować :) pełna ocena F, 1.5 i 16V 88 KM, 1998 r., 114000 km |
Dobrucki T 2007-04-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
Inne: Ogół. Spodziewalem sie jakichs gadzetow ktore trzeba bedzie naprawiac i ktore beda sie pojawialy co jakis czas... a tu rok mija i cisza. Jedyne powazne, to wymienilem katalizator, bo za duzo CO w wydechu wykryli..A reszta to żarówka postojowego i.. nic wiecej :)) pełna ocena F, 1.5 i 16V 88 KM, 1999 r., 11000 km |
piotrs 2012-03-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Silnik: Auto w zasadzie niezawodne, przy tym wygodne i nie psujące się. Mam egzemplarz sprowadzony przed rokiem od Niemca, pierwszego właściciela. Widać, że klient dbał o samochód. Jeśli o autko się dba, ono odwdzięcza się nieawaryjnością. Polecam!!! pełna ocena F, 1.6 i 16V 98 KM manualna, 2002 r., 110000 km |
KrystiaNo 2010-07-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Silnik: Mimo że jest głośny i ma tylko 90KM to na prawdę uwielbiam go, nic się nie psuje, a że glośno chodzi to inna bajka, w trasie nie strach wyprzedzać, a jak trzeba to się pocisnie nawet 180km/h , choc wtedy to za przyjemnie nie jest. pełna ocena F, 2.0 TDI 90 KM, 1999 r., 165000 km |
Avedis 71 2007-09-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Inne: Urok osobisty tego auta. Ludzie jeżdżą innymi, często lepszymi autami jednak z szacunkiem i lekką nutą zazdrości spoglądają na moją Mazdę. To auto jeździ, wygląda i cieszy. pełna ocena F, 1.3 i 16V 73 KM, 1999 r., 110000 km |
Michał 2010-10-31 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Inne: Największym zaskoczeniem była dla mnie ilość miejsca w samochodzie;] Ma fajny silniczek, jazda nim sprawia mi dużo przyjemności. Jeszcze mi się ta Mazda nie znudziła. pełna ocena F, 1.6 i 16V 98 KM, 2002 r., 63000 km |
Seba 2009-11-13 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Karoseria: Zwraca uwage na ulicy,auto dla kogos kto chce sie wyroznic bo ciagle na ulicy widac mase Golf 2,3 starych wiesniacko przerobionych BMW czy Audi naprawde polecam :) pełna ocena F, 1.5 i 16V 88 KM, 1998 r., 211000 km |
sakhal pokaż Email » 2008-10-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Zawieszenie: Trzyma sie drogi bezblednie. Wygodny fotel z dlugim siedziskiem nie meczy i sprawia ze nie czuje sie tak wybojow i nierownosci, a prowadzenie bajka. pełna ocena F, 1.3 i 16V 73 KM, 1999 r., 170000 km |
Mazda 2011-10-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,92)
Silnik: podają moc 101km i myślą że ludzie im w to uwierzą... :D po wciśnięciu gazu do końca od razu się stwierdzi że tam jest ze 20km więcej pod maską :D pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2003 r., 155000 km |
Super okazje u dealerów
806 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Mazda 323

185 komentarzy
146 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
posiadam mazdę 323F rok 2002 od pewnego czasu moje autko nie ma przyspieszenia na pierwszym i drugim biegu tak jak by ją coś hamowało później już jest dobrze. Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny
Witam. Posiadam Mazdę 323c 95 rok i posiadam maleńki problem. Szczególnie podczas niższych temperatur tj. ok zera i niższa temp. w samochodzie strasznie parują mi szyby. Przyczyną mogło być zapchany lub zanieczyszczony filtr kabinowy ale niestety ten samochód nie posiada takiego... Co może być przyczyną takiego zjawiska? Proszę o pomoc ...
Do ~seba: sprawdź wtyczkę przy filtrze powietrza, bo jak się poluzuje to właśnie tak się dzieje
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Mazda 323, oglądali także
Dowiedz się więcej o Mazda 323
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Próby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Mazda 323
najaktywniejsiKierowcy - Mazda 323
najnowszeDzienniki pokładowe
Wyczytalem gdzies ze zmiana rezystancji na czujniku chlodzenia moze zmniejszyc s...
Ostatnio dużo myślałem na światłami dziennymi szukałem pasowistych i wybór padł ...

Ocena: