Motosłownik
Nie wiesz
co to jest
Bezpośredni wtrysk paliwa?
W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!
Wyszukaj słowo- Podsumowanie auta
Mazda 323 2.0 TDI 101KM
(od 2000 do 2003)
- w klasie samochodów:
- Niższa klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 55
- Zawieszenie
- 30%
- Silnik
- 26%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

Lista opinii o Mazda 323 2.0 TDI 101KM
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
kubal7 2010-10-17 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
KOMPAKT na płycie podłogowej MAZDY 626 - oznaczać może jedno - MEGA przestrzeń w kabinie, GOLF IV to przy 323F wydaje się o klasę mniejszy.
OSZCZĘDNY i NIEZAWODNY DIESEL nawet zejście poniżej 5L/100km nie jest wysiłkiem - zadbany nie powinien zawieść w trasie.
ZAWIESZENIE - perfekcyjne, wydaje się przyklejony do krętej drogi.
Czasami głośny ale to wymaga przyzwyczajenia.
Zawsze dobrze wyposażony, Klima halogeny czy kontrola trakcji zdarza się bardzo często. Najlepiej szukać auta zadbanego - czasami nawet lepiej parę groszy dołozyć i mieć auto regularnie serwisowane a odwdzięczy się BARDZO NISKIMI kosztami eksploatacji.
CENA ZAKUPU - porównując: komfort, koszty eksploatacji czy niezawodność do GOLFa, ASTRy czy FOCUSa z tego rocznika to MAZDA daje DUŻO WIĘCEJ. P O L E C A M ! ! ! pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2001 r., 155000 km |
samecki 2012-03-20 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Auto na mocne 4 z dużym PLUSEM. Jedynie te wypryski rdzy na nadkolach- są odkąd kupiłem auto i przez prawie 3lata może o centymetr się powiekszyły.
Silnik bardzo wdzięczny poci się ,ale bezusterkowy.
Kupiłem auto z przebiegiem 108kkm teraz ma prawie 200kkm - jestem zadowolony z tego modelu ,ale jak mialbym kupic auto z przebiegiem 180 czy 200 juz pewnie tak pięknie by nie było biorąc pod uwagę moje przebiegi,ale też ważne jak dbasz tak masz.
Tak Kupiłbym to auto ponownie ,ale znależć auto z przebiegiem nie większym niż 110-130 tysiecy łatwo nie jest -sam szukałem i fartem znalazłem ,żeby poprzdniemy właścicielowi drugie dziceko się nie urodziło to pewnie do dzis by go nie sprzedał. pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM manualna, 2002 r., 199000 km |
hipek7701 2012-04-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,92)
3 razy w ciagu 8 miesięcy musiałem ją ciągać na sznurku, bo padało sterowanie pompy wtryskowej(a to wiązka przewodów, innym razem przekaźnik b5b4 itp pierdoły które skutecznie unieruczamiają pojazd). Rdza galopuje po nadwoziu z predkością dzwięku, za to po podwoziu z prędkością światła. W dziesięcio letnim samochodzie podłoga kompletnie zgnita mimo przeprowadzonej dwukrotnie konserwacji(udokumentowane w książce serwisowej).Samochód był z roku 2002 a ja miałem wrażenie że jest conajmniej 10 lat starszy. TRAGEDIA NA CZTERECH KOŁACH.Kultura pracy silnika nie odstaje wiele od kultury pracy koparki lub ciągnika(głośno, wolno i telepie jak by sie auto miało zaraz rozpaść) NIEPOLECAM !!! pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM manualna, 2002 r., 143000 km |
Enkidu z Krakowa 2012-02-03 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Auto posiadające zdecydowanie więcej zalet niż wad. Mam go już prawie 4 lata i póki co nie zamierzam się go pozbywać, chyba że sprawiałby jakieś większe i kosztowne problemy. Bardzo o niego dbam, nie szczędząc mu dobrych olejów, filtrów, oraz dobrych części zamiennych. Dodatkowo oszczędzam silnik gdy nie ma jeszcze osiągniętej optymalnej temperatury pracy, jak i nigdy nie wyłączam go od razu po zakończeniu jazdy. Wyłączam go po około 2 minutach pracy na wolnych obrotach. Jak się dba tak się ma:) pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM manualna, 2002 r., 235000 km |
Mazda 2011-10-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,92)
Początkowo mnie to auto nie przekonywało, ale zmieniło się to od pierwszej jazdy i poprawia to przekonanie po każdym przejechanym kilometrze :D jadąc nią ma się wrażenie, że to auto chce się do nas (naszego stylu jazdy) dopasować i świetnie jej to wychodzi :) jedyne czego strasznie w niej nie lubię to gaszenie silnika i wysiadanie... najchętniej bym z trasy 10km jaką mam do szkoły zrobił ze 100km więcej by sobie dłużej móc nią pojeździć i tak szybko nie wysiadać :D pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2003 r., 155000 km |
lolo1979 2011-10-10 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,00)
Jedynie co mnie zachwyciło w tym samochodzie to spalanie i dość przyjemny wygląd.
Mój samochód okazał sie awaryjny. naprawy jak na moją kieszeń dość drogie. spodziewałem sie po japońskim samochodzie czegoś więcej niz sporo nerwów połączonych z wizytami u mechaników.
silnik diesla mało dynamiczny, szczególnie na niskich obrotach (brak mocy) przy szych obrotach ok 3000 obr samochód wydaje się dynamiczniejsze. volkswagen przy podobnych parametrach wypadaja lepiej. pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2001 r., 257000 km |
Carloss 2010-10-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Przesiadając się z Vectry B z 99' do Mazdy naprawde jakbym przeskoczyl conajmniej kilka epok. Japońskie auta słynną z niezbyt ciekawej stylistyki ale ja np uważam ze minimalizm i prostota w samochodzie to zaleta a nie wada. Poki co żadnych napraw. Wiadomo wydatki eksploatacyjne (tarcze, klocki, rozrzad ) nie sa zbyt tanie ale cos za cos :) Wole wydać na eksploatacje niz na wymiane cześci . Samochód nigdy nie stanał w drodze i sadze ze to sie nie zdarzy. pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2002 r., 146000 km |
zoom 2009-01-13 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Bardzo dobre autko dla 4 osób, bagażnik nie rzuca na kolana ale da się parę rzeczy zapakować. Elastyczność silnika rewelka!! Przyśpieszenie - bomba!! Przy 100/h zrywa się jakby startował z miejsca! Pali ok. 5.5 litra w cyklu mieszanym. Serwis drogi ale jak sami kupimy części to do przełknięcia. Jeżdżę nią prawie 2 lata i wymieniłem tylko chłodnicę klimy bo miała dziury po naszych kamienistych drogach. Poza tym części eksploatacyjne. POLECAM!! pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2000 r., 155000 km |
Józek 2012-01-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Ogólnie całkiem udany samochód z elastycznym i oszczędnym silnikiem, dobrą skrzynią oraz zadowalającym układem jezdnym. Twarde zawieszenie i wygląd to sprawa dyskusyjna - jednym się spodoba innym nie. Jednak problemy z korozją i stale stukającym zawieszeniem oraz fatalne wygłuszenie sprawiają, że nie kupiłbym tego samochodu po raz kolejny. pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM manualna, 2001 r., 198000 km |
jarosz1966 2009-04-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
auto fajnie wyglada, ma swoj charakter, choc nie rzuca sie w oczy. Nie jest łase na paliwo, pewnie sie prowadzi, jest bardzo przewidywalne na drodze. Opinie na temat drogich oryginalnych czesci zamiennych chyba powoli beda kruszec bo pojawilo sie ich dosc duzo na rynku i to jezeli chodzi o blachy po inne dobiazgi pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2001 r., 160000 km |
mazdziocha 2008-01-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
W polsce panuje przekonanie ze made in japan to drogie i tajemniecze samochody. Jest juz sporo zamienników ale co cześci oryginalne to oryginalne i nie są drogie. Za wymiane paska rozrzadu+ rolki + hydronapinacz 1300zl (orginal) raz na 90000 tys km to nie duzy wydatek pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2000 r., 80000 km |
JarekW 2010-03-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,46)
Znając jego ograniczenia (głównie głośność) muszę powiedzieć że jest to bardzo przyjazny samochodzik. Nasz przyjaciel rodziny. Nie rozstaniemy się z nim prędko, będzie służył gdzieś w rodzinie, albo jako drugi samochód.
Bardzo polecam, nie zawiedziecie się. pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2003 r., 127000 km |
stadwo pokaż Email » 2003-06-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
jest super, niesamowita w trasie, stabilna, bardzo elastyczna i dynamiczna nawet przy Vmax, którą przekracza bez problemu. mankament to serwis - ale tu do właściwego poziomu to wszystkim markom jeszcze daleko. po wejściu do UE cena znacznie spadnie. pełna ocena S, 2.0 TDI 101 KM, 2002 r., 30000 km |
jacoM 2010-08-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Na tą klasę auta to doskonałość. Wykonanie precyzyjne, nic nie trzeszczy (plastiki) wewnątrz auta. Daje wiele przyjemności z jazdy, a wakacyjny bagaż bez problemu się zmieści. Ładne rodzinne autko. pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2002 r., 167000 km |
radekko 2009-01-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Samochód prawie idealny, niezła linia, bez ekstrawagancji ale z miłym dla oka przodem. Do tego pewnie się prowadzi i nie męczy kierowcy a już tym bardziej pasażerów. Da się lubić a nawet pokochać. pełna ocena F, 2.0 TDI 101 KM, 2001 r., 195000 km |
Super okazje u dealerów
806 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Mazda 323

185 komentarzy
146 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
posiadam mazdę 323F rok 2002 od pewnego czasu moje autko nie ma przyspieszenia na pierwszym i drugim biegu tak jak by ją coś hamowało później już jest dobrze. Proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny
Witam. Posiadam Mazdę 323c 95 rok i posiadam maleńki problem. Szczególnie podczas niższych temperatur tj. ok zera i niższa temp. w samochodzie strasznie parują mi szyby. Przyczyną mogło być zapchany lub zanieczyszczony filtr kabinowy ale niestety ten samochód nie posiada takiego... Co może być przyczyną takiego zjawiska? Proszę o pomoc ...
Do ~seba: sprawdź wtyczkę przy filtrze powietrza, bo jak się poluzuje to właśnie tak się dzieje
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Mazda 323, oglądali także
Dowiedz się więcej o Mazda 323
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Próby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Mazda 323
najaktywniejsiKierowcy - Mazda 323
najnowszeDzienniki pokładowe
Wyczytalem gdzies ze zmiana rezystancji na czujniku chlodzenia moze zmniejszyc s...
Ostatnio dużo myślałem na światłami dziennymi szukałem pasowistych i wybór padł ...