Motosłownik
Mercedes Klasa C W202
(od 1993 do 2000)
- w klasie samochodów:
- Klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 427
- Zawieszenie
- 32%
- Układ elektryczny
- 31%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

- Zadaj pytanie
Opinie o Mercedes Klasa C W202
Nadwozia Mercedes Klasa C W202
Silniki Mercedes Klasa C W202
- 1.8 122KM, 1993-2000 (105)
- 1.8 121KM, 1994-2000 (49)
- 2.0 136KM, 1994-2000 (21)
- 2.0 Kompressor 180KM, 1995-2000 (5)
- 2.0 Kompressor 192KM, 1996-2000 (5)
- 2.0 T 192KM, 1996-2000 (2)
- 2.3 150KM, 1993-2000 (24)
- 2.3 150KM, 1996-2000 (3)
- 2.3 Kompressor 193KM, 1995-2000 (3)
- 2.4 170KM, 1997-2000 (3)
- 2.4 170KM, 1997-2000 (4)
- 2.8 197KM, 1997-2000 (3)
- 2.8 193KM, 1993-2000 (12)
- 3.6 AMG 280KM, 1994-2000 (3)
- 4.3 AMG 306KM, 1997-2000 (4)
- 2.0 CDI 102KM, 1998-2000 (11)
- 2.0 D 75KM, 1993-1997 (22)
- 2.0 D 88KM, 1996-2000 (1)
- 2.2 CDI 125KM, 1997-2000 (13)
- 2.2 CDI 125KM, 1997-2000 (22)
- 2.2 D 95KM, 1993-2000 (59)
- 2.2 D 75KM, 1996-2000 (10)
- 2.5 D 113KM, 1993-2000 (16)
- 2.5 Turbo-D 150KM, 1995-2000 (27)
Lista opinii o Mercedes Klasa C W202
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
melquides78 pokaż Email » 2011-04-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,23)
Pierwszy i ostatni Mercedes ! Jeżdżę średnio (ok. 35 - 40 tys rocznie) jeżdżę średnio szybko, z autami nie obchodzę się jak z jajkiem, ale robię regularne przeglądy (olej max. co 10 tys.) i jak coś stuka to konsultuję to u mechanika. Przy wyborze części sugeruję się raczej jakością. Auto sprowadziłem od pierwszego właściciela z pełną dokumentacją serwisową i niestety stosunek jakości do ponoszonych kosztów jest fatalny ! Eksploatacja 35 tys, (wliczony zakup 2 kompletów opon na felgi stalowe i regularne wymiany olejów) kosztowała mnie co najmniej 10 tys zł. Myślałem ,że to już koniec , ale przy ustawianiu zbieżności wyszło przegniłe zawieszenie, które groziło urwaniem koła. Auto bardzo drogie w utrzymaniu, masa wadliwych i kosztownych drobiazgów typu np. wycieraczka,której nikt nie potrafi naprawić - koszt naprawy 1500 zł (silnik i ramię) która permanentnie się blokowała, nowa do tego modelu to koszt 2500 zł. , wymiana sprężyn , amortyzatorów, problemy z elektroniką, itp itd. No i ogólnie beznadziejne blachy, mój Mercedes jest nieco bardziej skorodowany niż mój Matiz z tego samego rocznika, oczywiście można poszpachlować i polakierować, ale czy warto? Matizem przejechałem w ciągu 8 miesięcy 25 tys , a ogólnie rok eksploatacji kosztował mnie ok 2,5 tys...Jakościowo nie dorównuje choćby Fiatowi Marei Weekend... No po prostu porażka ! pełna ocena Kombi T202, 2.2 D 95 KM manualna, 1999 r., 211000 km |
Maciej 2010-06-02 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,15)
Samochód ładnie sie prezentuje zwłaszcza kombi w pakiecie sport , kupiłem go od 1 własciciela w Niemczech serwisowany caly czas w mercedesie ASO . wymiana oleju w tym samochodzie 8 L ! 12 siwc zapłonowych v6 wiec po dwie swiece , filtr paliwa kosztuje okolo 250 PLN drogi w srewisowaniu . Pomimo garazowania w Niemczech jak i PL RDZA wygrywa wychodzi w roznych miejscach jest to smutne poniewaz patrzac na stare volvo nie widze tam grama rdzy ten problem dotyczy wszystkich Mercedesow włacnie z nowym ML . Skrzynia biegów manualna to jakas porazka chodzi topornie malo precyzyjnie nie mozna szybko zmieniac begow ten problem nie tylko u mnie u kolegi w MB clk 200 komp. to samo . Usterkowe ogrzewanie , drobne wycieki oleju z silnika . Drugi raz bym tego Auta nie kupił co nie znaczy ze bylo tak strasznie praa silnika v6 super na trasie milo sie jechalo lecz fotele masakra po 2 h jazdy bola plecy . Jak wsiadlem do kolegi audi a4 ten sam rocznik bylem zaszokowany jakoscia wnetrza w porownaniu do Mercedesa . Auto na gazie zachowywalo sie super 0 problemów przez ponad rok i przejechane 30 tys km . Pozdrawiam pełna ocena Kombi T202, 2.4 170 KM, 1997 r., 218000 km |
Aleksandra 2010-02-14 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
Mercedes ten jest moim 7 samochodem jakim przemierzam drogi polskie i europejskie. Jeżdżę naprawdę bardzo dużo i każdemu z czystym sumieniem mogę polecic to autko.
Szczerze przyznam, ze nie miałam zamiaru pisac swojej opini, ale czytając niektóre opinie użytkowników tego samochodu, tak bardzo sie zszokowałam, zirytowałam ze poprostu musiałam to zrobic.
Dla mnie jest wszytko jasne, ze osoba krytykująca Mercedesa C klase musiała kupic powypadkowego wraka za jakies grosze.
Uważam tak dlatego, że ktos kto kupuje mercedesa, w jakims stopniu nawet jesli tego nie chce to jednak postrzegany jest w społeczenstwie nieco wyżej, a grono ludzi kupiłoby jakiekolwiek główno, zeby tylko tak byc postrzeganym. I uważam, ze własnie Ci krytykujący należą do tego grona ludzi. Dodam jeszcze, ze te krytyki pod mercedesem wygladają mi też na antyreklamę dealerów np. peugeota lub renaulta. Niestety za cenę siedmioletniego mercedesa mozna juz kupic prawie nowego peugeota ;) pełna ocena Sedan W202, 2.2 CDI 125 KM, 2000 r., 180000 km |
perzu126 2011-05-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Jestem bardzo zadowolony z tego auta. Jest super wygodne, oszczędne, w miarę niedrogie w eksploatacji. I do tego ma przyjemnie wykończone wnętrze. Nie wierzcie w przebiegi tych modeli na poziomie 200tys km! U mnie jest juz prawie 400tys km i oprócz zużycia skórzanej kierownicy i gałki zmiany biegów wszystko inne jest jak nowe. Trzeba uważać na korozję. Są egzemplarze zaatakowane przez rudzielca jak i bez. Jednak dotyka ona tylko elementy nie zagrażające bezpieczeństwu. Podłoga i progi (jeśli auto jest bezwypadkowe) są świetnie zabezpieczone (w porównaniu do niektórych innych marek). W zasadzie polecam auto osobą, które cenią przyjemność z jazdy oraz doceniają solidne wykonanie:) Nie polecam najsłabszych diesli oraz silnika benzynowego 1.8. Powód? Kiepskie osiągi pełna ocena Sedan W202, 2.2 D 95 KM manualna, 1995 r., 382000 km |
Max 2009-07-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,69)
Merciem jezdzi sie super.Moja zona nie chce slyszec juz o innym alcie.Ma 14 lat i 360tys najechane a jezdzi i dziala lepiej niz niejeden nowy smochód.95km nie robi wrazenia ale jak go troszku przeciagniemy na obrotach i przytrzymamy na biegach to i poszalec idzie.Najlepsze jest jego spalania,jak zatankujemy za 100zl to czasem pukam reka w licznik czy sie wskazowka nie zaciela bo sie jezdzi i jezdzi.Jak na autko rodzinne to nie polecam z tylu troszke ciasno a bagaznik nie robi wrazenia i ciezko sie w niego zapakowac na dluzsza wyprawe.Ale po mimo tego polecam,konfort jazdy tlumi te dwie wady.A i proponuje jak sie cos popsuje to kupic oryginal,wytrzyma kolejne 300tys. pełna ocena Sedan W202, 2.2 D 95 KM, 1995 r., 370000 km |
rzepycha 2011-04-05 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Dziękuje "Mercedesowi" za wspólne chwile, pełne komfortu - wycieczki z dziewczyną w góry i nad morze. Posiadam bogato wyposażoną wersję. Mimo dużego przebiegu (290tys.), auto ani razu mnie nie zawiodło. Auto nigdy nie było holowane ani lawetowane... Oczywiście zdarzały się drobne usterki np. zatarcie się mechanizmu (nie silnika) wycieraczki szyby (brak smaru i nadmiar piachu :-) , nie odbijająca sprężyna mechanizmu zamku maski, zacierająca się antena automatycznie wysuwana, ale to wszystko było spowodowane wiekiem auta! Mam "go" prawie pełnoletniego bo 17-latka!!! i zero poważnych awarii. Polecam dla ceniących sobie bezawaryjność i komfort tego modelu. pełna ocena Sedan W202, 1.8 122 KM manualna, 1994 r., 290000 km |
ŁUKASZ P 2010-01-04 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
elegancja + komfort + niezawodność + ...... = MERCEDES
JEST to konserwatywny niemiecki samochód dla każego (kobiety bedą zadowolone ze spokoju oraz łatwości parkowania i zwrotności samochodu)- (mężczyźni z pracy silnika oraz nie zawodności i wymiarów wnętrza) a stacje benzynowe beda zadowolone bo bedzie trzeba często tam zagladać średnio co 500 km :-)
jeżdziłem wielomqa samochodami ale mercedes to jednak mercedes. może byś stary ale zawsze każdym chyli czoła nad tą marka. DLA MNEI REWELACJA i nie chciałbym innego samochodu a tym bardziej jak załoze LPG :-D. BRAK MI ORIENTACJI CO DO CENY cześci bo nic jeszcze sie nie popsulo w tym samochodzie pełna ocena Sedan W202, 1.8 122 KM, 1996 r., 205000 km |
Marek 2009-04-07 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Kupując używane auto należy zastanowić się nad pewnymi aspektami: marka, model, kto nim jeździł ... aby utrzymać auto w należytym stanie technicznym należy go serwisować.
W moim przypadku w okresie 2,5 roku eksploatacji przejechałem ok. 50 tys km. Do wymiany poszły paski, klocki, tarcze przód, pompa wody przód, napinacz paska, łożyska przód, świece, przewody świec, oczywiście oleje, filtry, rozbita miska olesjowa (spawanie), silnik wycieraczki, opony letnie, zimowe - wydano co najmniej 10 tys zł. Auto ma 13 lat. Nigdy nie poznam historii eksploatacji poprzednich właścicieli. Na dzień dzisiejszy karoseria - do uzupełnienia zaprawki lakiernicze. pełna ocena Sedan W202, 2.0 136 KM, 1998 r., 210000 km |
Urbi95 2010-05-06 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Polecam to auto zwłaszcza wersje z silnikiem CDI mimo skomplikowanej konstrukcji jest dość trwały, niestety przy przebiegu powyżej 260 000km należy liczyć się z koniecznością wymiany wtryskiwaczy (w moim przypadku 281 000km wymieniłem jeden wtryskiwacz koszt nowego to 450zł) oraz kilku drobiazgów zarówno w silniku jak i w zawieszeniu, ceny części nie są drogie ale do najtańszych też nie należą. Autko jak dla mnie jest bardzo wygodne, ma atrakcyjny wygląd ponad to wykonanie wnętrza i spasowanie plastików które są przyjemne w dotyku to mistrzostwo świata. Pozdrawiam i życzę udanych poszukiwać własnej GWIAZDY. pełna ocena Sedan W202, 2.2 CDI 125 KM, 1999 r., 272000 km |
tywiesz pokaż Email » 2009-05-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Auto jak na ten wiek jest naprawdę na wysokim poziomie, fakt, nie pali może najmniej bo z silnikiem 1,8 średnio wychodzi mi zawsze 12 litrów, nie patrząc oczywiście czy miasto czy trasa, poza tym ja nie mam najlżejszej nogi. Skrzynia biegów w automacie, w moim przypadku dbam, wymieniam olej więc chodzi jak marzenie. To bardzo porządny wóz. W zasadzie to nic mi się w nim jeszcze nie zepsuło, nie licząc napinacza paska który po przesmarowaniu działa jak nowy do dzisiaj. Uwaga na zamienniki, zdecydowanie polecam oryginały lub zbliżone do oryginału gdyż jakość zamienników do tego samochodu jest po prostu beznadziejna. pełna ocena Sedan W202, 1.8 121 KM, 1997 r., 100000 km |
kolo 2010-08-17 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Kupilem auto z przebiegiem 351 tys w Holandii i przejechalem nim 21 tys w Polsce jak i po Europie .Moge powiedziec tylko tyle ,ze auto jest znakomite i niezawodne.Podczas uzytkowania drobne klopoty mialem ze swiatlami(elektryk wszystkiemu zaradzil),z wrzucaniem jedynki(troche ciezko czasami), lekki wyciek oleju spod uszczelki glowicy,zacinajaca sie czasami stacyjka.To pierwsze moje auto wiec nie mam porownania ale jak na wiek (17 lat i przeb. 371 tys) auto spisuje sie swietnie, blachy w stanie idealnym.P.s.Jedynie spalanie minimalne (5,9 ) jest prawdziwe i sprawdzone przeze mnie. pełna ocena Sedan W202, 2.2 D 95 KM, 1993 r., 371000 km |
Kuzyn 2006-11-29 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,85)
kupiony w Niemczech, 2 lata jeżdżę nim w Polsce-żadnych poważnych napraw. Nezawodny, ale komfort nie za specjalny. Od Mercedesa należało by się spodziewać nieco więcej. Fotele nie wygodne za to tapicerka trwała. Ładna sylwetka nie taka toporna jak w większości merców. Porządny samochód z naprawdę małą ilością wad i bardzo trwały. Sztywne zawieszenie prawie jak w aucie sportowym :( za to dobrze trzyma się na zakrętach nawet przy dużej szybkości. Mógłby być żwawszy ale to tylko 1,8. Polecam do spokojnej jazdy. Elegancki. pełna ocena Sedan W202, 1.8 121 KM, 1994 r., 245 km |
zbiku 2008-12-16 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,85)
Auto pierwsza klasa. Ja lubię auta z tylnym napędem- ewentualnie na cztery koła. Wybór więc się u mnie zdecydowanie zawęża. Mojego merca długo nie sprzedam- ciężko znaleźć tak zadbany egzemplarz. Za parę lat pewnie zmienię też na merca lub subaru (w zależności od funduszy). Jedyne czego mi brak to więcej koników pod maską albo inaczej zestrojenia silnik-skrzynia. Nie jest to jednak poważna wada- dla innych zdecydowana zaleta (biegów w mieście nie trzeba praktycznie zmieniać). Można używać tylko biegu nr. 3 i 5 :) pełna ocena Sedan W202, 2.2 D 95 KM, 1994 r., 206000 km |
cabron09 2009-05-22 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Auto dla ludzi którzy wybierają treść nie formę. Stary konserwatywny mercedes. Mój egzemplarz przyjechał z Niemiec w zeszłym roku. Po roku jazdy i około 20 tys km stwierdzam ze to najlepszy samochód jakim jezdziłem. Zero awaryjności doskonałe spalnie, komfort. Jedyny mankament to brak mocy ale w naszym kraju moc i tak nie jest potrzebna. Warto rozejrzec sie troche dłużej i znalezc zadbany egzemplarz nawet jeżeli bedzie sie to wizało z większym wydatkiem bo pomimo że auto ma juz prawie 12 lat jest jak nowe. pełna ocena Sedan W202, 2.2 D 95 KM, 1997 r., 154000 km |
zbycho 2009-05-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,00)
MUŁ AUDI BYŁO SZYBSZE 115km tdi ALE ZA TO MAM SAMOCHÓD ŁADNY Niezawodny i trwały nie WIEM CO TAKIEGO JEST W MERCEDESIE ZE LUDZIE WIDZĄC CIE NA DRODZE W MEROLU CZUJĄ do ciebie RESPEKT .Kocham tą markę teraz wiem dlaczego mercedes to potega mam tempomat właczam na krajowej i sunę do pracy podoba mi się wygląd przyspieszenie wystarczy dla mnie tylko blachy minie wkurzają są słabe (rdza) prowadzenie jest najlepsze teraz tylko merol jak syn bedzie kupować nie długo auto to za 5tys kupimy W124 2.0 D manual pełna ocena Kombi T202, 2.2 D 95 KM, 1996 r., 234000 km |
Super okazje u dealerów

Ostatnie komentarze:
Ludzie p wypisujecie
do Lukasz - zimą...
Witam mam problem z moim merolkiem w202
ma problem z odpaleniem no chyba że dam mu gazu to odpali ale zaczyna się potem falowanie obrotów na benzynie nie jest źle ale na gazie czasem gaśnie jak jest na luzie proszę o pomoc co to może być??
![]()
Mercedes Klasa C na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()
Zobacz również
Kierowcy, którzy oglądali Mercedes Klasa C, oglądali także
Dowiedz się więcej o Mercedes Klasa C
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Szczypta luksusu, ale czy warta swojej ceny? - Mercedes Klasa C
Ponoć bez gwiazdy nie ma jazdy. Możliwe, ale szczególnie jedno jest pewne - w Mercedesie ciężko jest wyglądać źle. I nie dość, że człowiek dobrze prezentuje się w takim aucie, to jeszcze taki samochód można w końcu kupić za dużo mniejsze pieniądze, niż jeszcze kilka lat temu. Do tego nie musi być wielki, paliwożerny i utożsamiany z mafią. Klasa C W203 po prostu taka nie jest. |
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Kilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Tani, ale z charakterem - Chevrolet CruzePróby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Ekologiczne uzupełnienie oferty - Peugeot 3008 HYbrid4Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Mercedes Klasa C
najaktywniejsiKierowcy - Mercedes Klasa C
najnowszeDzienniki pokładowe
Jakiś czas temu pisałem, że samochód "muli" i kręci się tylko do 4200obr/min, dz...
Objawy opisane wcześniej tj. wysokie spalanie, brak mocy nierówna praca, silnika...

Ocena: