Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Turbosprężarka o zmiennej geometrii?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Mercedes Sprinter III

(od 2006)
  • w klasie samochodów:
  • Dostawcze
  • na podstawie liczby ocen:
  • 80
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 49 ocen)
TAK (53%)
NIE (47%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 67%
  • Zawieszenie
  • 11%
  • Karoseria
  • 11%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Karoseria
  • 72%
  • Silnik
  • 43%
  • Przeniesienie napędu
  • 34%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Mercedes Sprinter III

Nadwozia Mercedes Sprinter III

Silniki Mercedes Sprinter III

Silniki benzynowe
Silniki Diesla
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Mercedes Sprinter III

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Użytkownik od 2006r.
2009-09-24
 (3,31) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
To już nie jest tan Sprinter co poprzedniej generacji. Niby ładny, wysoki.... Materiały znacząco gorsze, wykonanie i ergonomia wnetrza nie do przyjęcia, wygląda toto ładnie ale po bliższej znajomości trąci tandetą i kiczem. Pedały z plastików skrzypią trzeba non topoer psikac Den Brawenem w spraju, to pomaga na jakiś czas. Drzwiami od kabiny jak nie p...sz to się nie zamkną - dełu Matiz miał ten sam czad. Licznik nieczytelny, bez polotu nie wiadomo czy obrotomierz to licznik czy licznik to obroty. Czarmo biały. Ludzie przecież Merc miał najładniej wyskalowane liczniki i z trgo słynął was ist lus! Chinole założyli liczniki od kombajnu zbożowego....Wyświetlacz przeładowany, nieczytelny i wali tak po oczach że można oślepnąć. Brakuje temperatury i paliwa w normalnej formie tych nie ma lub nie widać. Kicha. Ale to co mnie zabiło - nie ma oświetlenia wnętrza po otwaciu drzwi i nie ma oświetlenia BUDY. Szwaby, przecież wieczorem nie można rozładować towaru do k...nędzy. Generalnie mam Transita i starego Sprintera 313 ale ten Merc 309 to jednorazowy skok w bok. Nigdy więcej nowego Sprinata w takim wydaniu. Kicha totalna. Opamiętajcie się, bo kupie następnego jakiegoś Reno czy inne dziadostwo. Do ro!!!! Jak chcecie wrócić na rynek.
pełna ocena Furgon, 2.2 CDI 88 KM, 2006 r., 38000 km
Ariel
2012-01-22
 (4,46) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Ogólnie rzecz biorąc III generacja mercedesa sprintera to wybicie się tego auta ponad całą konkurencję. W życiu jeździłem różnymi autami dostawczymi w przeciągu ostatnich 5 lat było ich 6-7 nawet i więcej zależy jakie wypożyczalnia miała w swojej ofercie no i w końcu zakupiłem swoje własne po jakby to nazwać jazdach testowych za granicę różnymi modelami. Sprinter zrobił przełom jeżeli chodzi o silniki, komfort, właściwości jezdne, a konkurencja niestety nie potrafiła sprostać obecnym trendom na rynku i zagwarantować konsumentowi wysoką jakość swojego produktu. Niestety ten fakt jest dość uciążliwy dla nas, ponieważ mercedes korzystając z dominacji jaką ma poprzez ten model nad konkurencją swoje ceny ma też dość wysoko usytuowane, ale wiadomo za bardzo dobre warunki do pracy trzeba dobrze zapłacić no i to się w transporcie sprawdza. Uważam, że jeszcze długo będziemy czekać na następce tego modelu, który zdobędzie tak wielką popularność.
pełna ocena Furgon, 316 CDI 165 KM manualna, 2010 r., 318000 km
Marcik5500
2006-11-28
 (3,62)
Auto przeciętne. Kupiłem ze względu na wielkość, nowy model przerósł Iveco o 20 cm, jest największy w swojej klasie. Zauważam postęp w porównaniu z poprzednią generacją. Na razie nie ma usterek sterowania silnika i chyba nie będzie.Ma 12 lat gwarancji na perforację nadwozia, poprzednie Sprintery rdzewiały jak żuki po 1 roku użytkowania. Zdecydowanie bardziej jestem zadowolony z Transita mam 3 sztuki, które zastąpiły mi poprzednią generację Sprintera. Wbrew moim obawom Fordy są mniej usterkowe od MB mają po 300.000 km i brak śladów korozji. Polecam wszystkm którym wystarczy 11 m3 kubatury nowego Forda z silnikiem 2,2 130km. Auto ma niesamowitego kopa spokojnie objedziecie wszystkie Sprintery, 316 CDi tez, idzie jak laguna 1,9DCi. Nowy transit 2,4 140 km jest nieco spokojniejszy, tylni napęd buja się wolniej i skrzynia 6 mam inaczej dobrane przełożenia.
pełna ocena Furgon, 2.2 CDI 150 KM, 2006 r., 3000 km
ramzes
2011-08-07
 (3,08) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Bardzo fajne autko by było gdyby nie problemy wynikające z jego eksploatacją. Poziom serwisów ASO żenujący, w moim aucie wymieniono już cały wał napedowy przy 50tys km, przepływomierz, po 2x razy rury do turbo i intercoolera, pasek wielorowkowy przy 15tys km bo zerwał się napinacz. W obecym czasie auto straciło moc, świeci się kontrolka awari elektronicznego sytemu sterującego pracą silnika i od dwóch miesięcy żadne ASO w Krakowie nie może sobie poradzic z tym problemem. Auto jest jescze na gwarancji, ale już we wrzesniu gwarancja się kończy i boje że wtedy serwis stwierdzi że znalazł przyczynę i wyciągnie rączki po pieniądze.
pełna ocena Furgon, 316 CDI 165 KM manualna, 2009 r., 115000 km
iveco
2008-12-24
 (3,00) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
sprinter to auto dobre na 2.5 tony bo dalej sie lamie i po aucie i nie mowcie ze nie bo jezdze iveco 50c15 na blizniakach i wielokrotnie rozmawialem z kierowcami sprinterow i potwierdzali to co mowie .a silniki w tym litrazu to kicha bo sa za mocno obciazone turbina i nawet dwiema. za ta cene to nawet nie ma co ogladac a gdzie jeszcze do wyposazenia dla kierowcy.ostatnio widzialem sprintera u kamienirza..... nity mu z blachy wypadaly ha ha. ja na swoim iveco woze po 5t i najechane mam 186 tys.km przez 1.5roku i nic sie nie dzieje .a wypas mam taki ze mietas sprinter lamaga to golas i slabeusz. nara sprinciarze?!!!!!!!
pełna ocena Furgon, 3.0 CDI 184 KM, 2008 r., 19000 km
sprint
2010-04-20
 (4,08) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
dziwi mnie kilka osób które narzekają na ten samochód, ja w swoim mam jeszcze oryginalne klocki. Najbardziej mi się chce śmiać z tego idioty wyżej, który napisał, że auto łamie się po załadowaniu 2.5T na pakę. Chłopie weź może najpierw instrukcję i zobacz jaka jest maksymalna ładowność. Naładuje jeden z drugim 2T na pakę i zapnie przyczepę z następnymi 2T, a potem płacz, że auto się sypie.
pełna ocena Furgon, 213 CDI 129 KM, 2008 r., 146000 km
Marcin
2009-02-28
 (2,77) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Ogólnie to beznadzieja jedna wielka , Auto potrafi dobrowadzić do białej gorączki. Mialem wczesniej sprintera tez 316 i bylo to samo , te same usterki sie powtarzają. Myslalem ze tamten był wadliwy , ale ogólnie mercedes jest jedną wielką wada. Napewno juz wiecej nie kupie mercedesa zadnego. Silnuiki CDI to najgorsze barachło jakie moze byc,
pełna ocena Furgon, 2.7 CDI 156 KM, 2006 r., 110000 km
NieKupMerca
2011-02-28
 (2,62) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Najgorsze co można zrobić to kupić mercedesa, pierwsze wrażenie jak zaczynamy jechać to oczekiwanie kiedy coś się zepsuje, zresztą na to długo nie poczekamy, RDZA w 2 letnim aucie to skandal, gwarancją na nadwozie można wytrzeć dupę i tak bez sądu zawsze udowodnią wan że to wasza wina i każą zmywać rdzę jakimiś specyfikami.
pełna ocena Furgon, 319 CDI 190 KM manualna, 2009 r., 213000 km
Szybki 74.
2006-10-15
 (3,85)
Ogólnie jak narazie nic powaznego więc dobrze, silnik bardzo dobrze, jakość przeciętna.... No i dodam ze serwis to taka lekka lipa- miło i z uwaga przyjmuja auto, lecz póżniej prawie nic nie robią- jak na Serwis takiej marki to jest poniżej przeciętnej!!! Nazwy serwisu nie wymienie( dolny sląsk)!
pełna ocena Furgon, 2.7 CDI 156 KM, 2006 r., 35000 km
Mr.X
2007-01-23
 (4,15)
z czym chce i jak daleko hce to jade i nie martwie się o nic! Jeździłem starą kaczką 210D, poźniej sprinterami roczniki 97 i 99 furgon krótki,długi, lodówka i teraz jeżdże tym i naprawde puki mercedesami jeździ mi się dobrze to nie bede próbował zamieniać ich na iveco lub nowe craftery
pełna ocena Furgon, 2.7 CDI 156 KM, 2006 r., 60000 km
marek.krol pokaż Email »
2010-06-29
 (3,38) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Żeby powiedzieć krótko: albo w Mercedesie zaczną robić dobre auta jak kiedyś (miałem 190-kę od przebiegu 720 do 900 tyś. km i sprawiała mniej problemów) albo niech sobie nimi sami jeżdzą
pełna ocena Furgon, 2.2 CDI 150 KM, 2007 r., 209000 km
Kris
2011-10-29
 (4,00) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Zaluje ze nie kupiłem 319 cdi tam nie ma problemow z tymi wtryskami niewiele wiecej pali a jest czym jechać.Te 316 to nie udany wynalazek zreszta tak mi powiedział kierownik serwisu MB
pełna ocena Furgon, 316 CDI 165 KM manualna, 2010 r., 131000 km
Migacz
2011-10-14
 (4,54) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Auto najlepsze jakim do tej pory w tej klasie jezdziłem duży plus za jakość obsługi serwisowej dziękuje panią i panom z Klecińskiej we Wrocławiu jak również z serwis trucka ze Strykowa
pełna ocena Furgon, 516 CDI 165 KM manualna, 2010 r., 140000 km
adam
2010-12-08
 (2,92) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
A wszystko to za taaaaaakie pieniądze.Jeszcze nigdy nie byłem tak rozczarowany nowym autem.Jak można,(mając tak dopracowany stary model)schrzanić nowy.
pełna ocena Furgon, 319 CDI 190 KM, 2009 r., 34000 km
Xedos Forever
2009-10-12
 (4,38) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Po nakręceniu 100000 km w ciągu roku mogę śmiało polecić innym ten samochód. Poza paroma niedociągnięciami opisanymi powyżej samochód bliski ideału.
pełna ocena Furgon, 2.2 CDI 109 KM, 2007 r., 210000 km

125 komentarzy

96 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~xxx~xxx

Roma jak ci nieodpala to wtryski. tez mialem taki problem i 2 wtryski mnialem do wymiany. jest juz OK

~czarnulka~czarnulka

witam.
wiedzą Panowie z jakiej przyczyny mogą nie wchodzić biegi w mercedes sprinter 2,2 cdi tiptronic. Wymieniona została skrzynia i włącza się tylko N i nie chce ruszyć

~czarnulka~czarnulka

a i jeszcze chciałam się dowiedzieć czym się różni skrzynia 845 a 841

Przejdź do dyskusji

Mercedes Sprinter na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Mercedes Sprinter, oglądali także

Dowiedz się więcej o Mercedes Sprinter

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także

Zagazowany Mercedes Zagazowany Mercedes

Wysokoprężny silnik cieplny ma wyższą sprawność niż wersja niskoprężna, czyli z podobnej dawki paliwa uzyskana zostanie bardziej efektywna praca. W przypadku samochodów oznacza to, że jeden litr paliwa wystarcza na przejazd większej odległości. Dodatkowo charakterystyka silnika diesla zapewnia wyższy moment obrotowy niż wersji benzynowej, a jego dużą wartość uzyskamy już przy mniejszych obrotach. Jest to zatem idealny silnik dla modeli dostawczych.