Ocena dotyczy

Jeździ tym autem:

niecały rok

Poprzednie auto:

Opel Vectra

Bardzo funkcjonalne auto. Bagażnik bardzo pakowny, szczególnie gdy się załaduje "pod sufit". Irytują drobiazgi typu stuki w drzwiach lub skrzypienie plastików.

(kultura pracy, elastyczność)

Po rozgrzaniu pracuje cicho, dość elastyczny, dobrze przyspiesza już od 2000 obr/min, wystarczy do dynamicznej jazdy po mieście

Nie ma problemów z "trafianiem" biegów, czasem ciężej wchodzi jedynka, ale ogólnie ok, precyzyjnie i bez zgrzytów.

Dosyć sztywne zawieszenie, póki co bez problemów, bez awarii.

Widoczność jest dobra, mocno przeszklona buda, szczególnie w wersji z uchylną klapą z tyłu. Trzeba się przyzwyczaić do szerokich słupków z przodu.

Przyzwyczajenia wymagają mercedesowskie patenty typy regulacja wycieraczek i włącznik kierunkowskazu w jednym. Regulacja szyb na tunelu środkowym to też mało udany pomysł. Trudny dostęp do dźwigni hamulca ręcznego. Minus za brak regulacji kierownicy. Po za tymi mankamentami ok.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Klimatyzacja działa sprawnie, a ciepłe powietrze z nagrzewnicy leci od pierwszych minut.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Z przodu i z tyłu wystarczająco miejsca. Pasażerowie z tyłu siedzą bardzo wysoko - wygodnie.

Silnik dobrze wyciszony, reszta też ok.

Spalanie w mieście na poziomie 7,8 l. / 100km. Nie powala ale nie można narzekać. Jeżeli serwisuje się po za ASO to auto nie bije mocno po kieszeni. Części w dużej mierze pasują od A klasy, ale niestety na niektóre elementy trzeba czekać kilka dni ponieważ trzeba sprowadzić z Niemiec. Porównując do kosztów eksploatacji Opla to jest drożej, ale na akceptowalnym poziomie.

Spalania 1.7 CDI 91 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

Ceny aut moim zdaniem są trochę wygórowane.

drobiazgi

Regulacja fotela kierowcy, pękające plastikowe osłony oraz elementy foteli, ale to co najbardziej irytuje to trzaski i skrzypienie plastików.

poważne usterki

Jak do tej pory to poza termostatem wymieniałem tylko elementy eksploatacyjne. Na szczęście Brak poważnych awarii.

Zgłoszone usterki tego auta

• Układ elektryczny: Podczas deszczów zalewało alternator - brak ładowania. Powodem był brak osłon silnika - załozyłem zamienniki do A klasy i jest OK.
  • Silnik: Uszkodzony termostat.

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

silnik

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Mercedes Vaneo

21 komentarzy

20 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~stasiak~stasiak

Bardzo dobre autko wbrew negatywnym opiniom.
mam diesla 1,7cdi, przebieg 180 tys i wszystko jest w najlepszym porządku z samochodem. Grunt to przede wszystkim lać dobre paliwo i regularnie wymieniać płyny.
Samochód jest na łańcuszku rozrządku także można dłuuugo śmigać bez problemów.
Polecam vaneo dla rodzinki jak i małego biznesu.

~super~super

Super autko. Mam 2003 rocznik 1.7 cdi 91km. Przejechałem 170 tyś km i wszystko ok spalanie 6,5l max!

~valle~valle

Auto super, kupić warto w dobrej cenie.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Mercedes Vaneo, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Mercedes Vaneo