Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
AU - Abgasuntersuchung?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Mitsubishi Carisma 1.9 TD 90KM

(od 1996 do 2000)
  • w klasie samochodów:
  • Klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 123
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 84 ocen)
TAK (35%)
NIE (65%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 50%
  • Karoseria
  • 32%
  • Zawieszenie
  • 14%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 84%
  • Silnik
  • 81%
  • Układ elektryczny
  • 44%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Mitsubishi Carisma 1.9 TD 90KM

• Zadaj pytanie

Opinie o Mitsubishi Carisma 1.9 TD 90KM

Nadwozia Mitsubishi Carisma

Silniki Mitsubishi Carisma

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Mitsubishi Carisma 1.9 TD 90KM

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
Maciek
2012-05-14
 (1,85) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Coż jest to autko awaryjne i raczej mało ma wspólnego z Japonią prócz oczywiście nazwy.Bo silnik od Renault skrzynia także od Renaulta i oczywiście zawieszenie od Volvo/s40.To zabójczy miks.Od kąd go kupiłem to wieczne kłopoty z turbiną,kłopoty z odpalaniem wycieki oleju bardzo często.Skrzynia ciągle się psuje zgrzyty i kłopoty z wstecznym i dwójką niby wymiana tuleji pomogła,ale na bardzo krótko.Skrzynia praktycznie nadaje się już do wymiany,ale prędzej sprzedam ten samochód niż włożę następne pieniądze!!Zawieszenie lubi skrzypieć na dziurach i piszczeć.Auto prowadzi się ciężko prawie jak taczkę.Styl wnętrza pseudo Japoński wyposażenie to samo żenada po prostu.Już miesiąc od zakupu z przedniego fotela od kierowcy powychodziły druty i fotel się zarwał.Blacha fatalna nadkola musiałem wycinać i wspawywać bo tak korodowały.Lakier w tym aucie też jest do kitu,odpryski powstają błyskawicznie.Widoczność tez kiepska.Co najbardziej wkurza to to,że ceny części są strasznie drogie.Spalanie tez nienajlepsze jak na Diesla.Osiągi słabe bo nie raz objechała mnie skoda 1,4 lub nawet Fiat CC.Te marne 90 koni jak na taką budę to stanowczo za mało.Przed zakupem Carismy szukałem też wersjii GDI,ale w końcu kupiłem Diesla od Renault czego teraż bardzo żałuję.Niech to będzie przestrogą dla innych,że Japońskie auto z Francuskim silnikiem to najgorsze co może być.Jak by tego było mało skrzynia tez renault więc to prawie Francuz i częste awarie już mnie nie dziwią.Nigdy już nie zakupię Francusko-Japońskiego auta.Krótko mówiąc kupa złomu.NIE DLA DiESLA!
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM manualna, 1997 r., 192000 km
Puszka Pandory
2012-03-15
 (1,54) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Ten samochód to puszka pandory.Posiadam je od dwóch lat,co z tego,że niby mało pali jak stale się psuje.Naprawdę nie wiem co ludzie widzą w tych autach.Karoseria tak gnije,że żal patrzeć.Jak wjadę na jakąś dziurę to zawiecha skrzypi jak nieprzymierzająć wersalka babci;xdO silniku nie będę się rozpisywał bo na ten temat już komentarze były,ale wycieki oleju non stop.Potwierdzam to co przedmówcy.Wnętrze smutne,deska rozdzielcza masakra plasiki słabej jakości jakby były zrobione w CHINACH!!!O skrzyni powiem tyle,że dwa miesiące temu ją wymieniłem całą bo się posypała,kosz 500 złotych.Widoczność z tyłu jest marna,bardzo ograniczona.Lakier w tym aucie jest do dupy,odpryski wielkości jabłka.Chamulce nieskuteczne,autko strasznie nadsterowane jak ktoś pisał wcześniej.To auto to puszka pandory,lepiej dać sobie spokój bo to tak naprawdę Renault z zawieszeniem Volvo S/40,.W moim przypadku same naprawy przekroczyły już wartośc samochodu i to dwukrotnie.Części strasznie dorgie to tego są.Teraz to auto upodobali sobie WIEŚNIACY i komentarze typu auto buraka staje się normalne w Polsce.Jak tydzień temu podjeżdzałem pod cantrum Handlowe to niektórzy ludzie się śmiali i wcale tego nie ukrywali.
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM manualna, 1997 r., 199000 km
ParodiaSamochodu
2011-12-25
 (2,23) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Przestarzała awaryjna jednostka pochodząca od Renault,skrzynia to samo kiepskie zawieszenie,Carisma to niestety wrak(oczywiście 1,9TD).Silnik pracuje jak stary traktor,nie ma mowy o jakiejkolwiek kulturze pracy ale czego spodziewać się po przedpotopowej jednostce.Skrzynia wymieniałem już z 5 razy te nieszczęsne tulejki wybieraka,dodatkowo zgrzyty w skrzyni.Ostatnio mam problem z odpalaniem,szczególnie przy niskich temperaturach,ale podobno to normalne zjawisko w tej jednostce.Środek też tandetny,bardzo nudny.Przednie fotele skrzypiące,ale w miarę wygodne.Kiepska widoczność z tyłu.Podsumowując w życiu nie spotkałem się z bardziej awaryjnym szmelcem,nie oszukujmy się Carisma 1,9 to awaryjny szrot.Auto coraz bardziej drogie w utrzymaniu cena oleju napędowego poszybowała przesadnie.Zapomniałem,były swego czasu problemy z tymi słynnymi wyciekami oleju.Nie polecam Carismy 1,9 bo więcej napraw niż samej jazdy.
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM manualna, 1998 r., 296000 km
Agata
2012-05-19
 (1,00) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Auto powinno się zwać Pan Awaria lub Pan korozja jak kto woli,ale dla mnie to auto to zwykły szrot.A więc zacznijmy od wad czyli ta nieeszczęsna skrzynia biegów która doprowadza mnie do szału.Bo wieczne problemy ze wstecznym ile razy można wymieniać te tulejki wybieraka???Jak stoję na światłach to ta skrzynia jakoś dziwnie hałasuje.Niedawno zdarzyły się też zgrzyty w skrzyni.Wada numer dwa to ten Francuski silnik od Renault.I tu zaczynają się schody bo w miare ekonomiczny,ale nie obywa się bez wycieków oleju.Zimą przy ok -15 auto nie chciało zapalić i dymiło.Obecnie to ciągłe kłopoty z falującymi obrotami i wyciekami oleju.Zawieszenie masakra łączniki stabilizatorów do wymiany co 5 tys kilometrów.Środek nudny i szary.W aucie brakuje mi klimatyzajii.Patrząc z mojego kobiecego punktu widzenia KUPA ZŁOMU!!Wkrótce sprzedaje Carisme..../
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM manualna, 1997 r., 156000 km
ANNA GÓRSKA
2012-02-18
 (1,46) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Po sprzedaniu mojej Calibry kupiłam Carisme z Francuskim silnikiem,auto okazało się totalną kupą złomu.Zaraz po kupnie nic się nie działo,ale po dwóch tygodzniach wsteczny nie chciał wchodzić,w końcu wymianiłam tulejki wybieraka,po niedługim czasie problem powrócił.Znowu Zawieszenie tez pomyłka,na dziurach skrzypiało jak wersalka.W środku tandetne nude szare plastiki.Na sam koniec posypała się turbina,naprawa okazała się nieopłacalna więc zezłomowałam tego złoma z Holandi.Nie sądziłam,że to auto to taki szit i złom,już ta Calibra była niezawodna.Teraz planuję Kupić ponownie Calibre tyle,że Last Edition.
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM manualna, 1997 r., 190000 km
nieeeeeeee.......
2012-01-14
 (1,31) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
po sprzedaniu swojej carismy 1,9 TD odetchłam z ulgą!Już tydzień po zakupie auta zaczęło się falowanie obrotów,kopcenie.Potem skrzynia zaczęła szwankować nie mogłam wrzucić wstecznego okazało się,że trzeba wymienić tulejki wybieraka.Po wymianie pomogło,ale po 3 miesiącach znowu to samo.Łącznie 3 razy wymieniałam te nieszczęsne tulejki.Zawsze był problem z tym nieudanym zawieszeniem ciąglę skrzypiało od początku.W końcu powiedziałam dosyć i sprzedałam ją.Kupiłam Opla Calibrę z 1997 roku i wreszcie mam spokój.A Carismę to sama nieraz miałam chęć podpalić,tak mnie to auto wkurzało nie polecam.
pełna ocena Hatchback, 1.9 TD 90 KM manualna, 1999 r., 363000 km
Nie
2011-12-20
 (1,77) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Nieporozumienie.Przez rok użytkowania występowały ciągle problemy ze skrzynią biegów:wsteczny to wcale nie chciał wchodzic(musiałem go popychac zeby wyjechac)dwójka tez strasznie topornie.Jeśli chodzi o zawieszenie to strasznie skrzypiało,(po wymianie amortyzatorów,itp stwierdziłem,że nic na to nie poradzę).Silnik to najsłabszy punkt tego auta.Falujące obroty,wycieki oleju,zimą zawsze problemy z odpalaniem(rano).Na koniec jak wracałem z Francjii to nagle wychlało cały olej,dym z pod maski cały silnik się posypał.Auto poszło na złom....Carisma 1,9 td to nieporozumienie.Nie warto........
pełna ocena Hatchback, 1.9 TD 90 KM manualna, 1998 r., 250000 km
Carisma67
2011-12-21
 (1,77) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Samochód dosyć drogi ja dałem za swój 9 500 pln i po trzech latach od zakupu to auto przysporzyło mi dużo kłopotów.Zaczęło się od falowania obrotów i stóków zawieszenia kończąc na tym,że dzisiaj rano nie mogłem go odpalić,co zima to to samo,auto szczególie rano nie chcę zaskoczyć.Ciągle nawala też skrzynia już kilka razy wymieniałem tulejki wybieraka,teraz doszły też zgrzyty w skrzyni.W dodatku cena za olej napędowy nie jest niska,wiadomo.Dodam na koniec,że nie należę do ludzi co kupują pierwsze z brzegu auto.Japoński samochód z silnikiem Renault to kiepskie auto nie polecam.
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM manualna, 1997 r., 240000 km
wdf
2012-01-15
 (1,54) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
AUTO ŁADNE I EKONOMICZNE ALE TO JEDYNE ZALETY TEGO AUTA.WSZYSTKO BYŁO BY DOBRZE GDYBY NIE TA SKRZYNIA OD RENAULT MEGANE I SILNIK TEŻ OD FRANCÓZÓW.ZAWIESZENIE TEŻ POZOSTAWIA WIELE DO ŻYCZENIA.MIESIĄC TEMU WYMIENIŁEM SKRZYNIE BIEGÓW POSYPAŁA SIĘ,POTEM AWARIA DWUMASOWEGO KOŁA ZAMACHOWEGO KOSZT REGENERACJII 2 TYSIĄCE.WYKOŃCZENIE W ŚRODKU NUDNAWE FOTEL KIEROWCY ZA NISKO USADZONY.NIEZBYT DUŻO MIEJSCA JAK NA AUTO O TAKICH GABARYTACH.AUTO CIĘŻKO SPRZEDAĆ W SWÓJ WŁOŻYŁEM JUŻ KILKA TYSIĘCY.PRZESTRZEGAM PRZED TYM SILNIKIEM.MOŻE GDYBY BYŁ W TYM SILNIK MITSU BYŁO BY LEPIEJ ALE TAK TO...
pełna ocena Hatchback, 1.9 TD 90 KM manualna, 1997 r., 245000 km
TD
2011-12-18
 (2,00) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Carisma 1.9TD to chyba najgorsze co może być.Od początku problemy z biegami(wsteczny prawie wcale nie chciał wchodzić).Spalanie nawet ujdzie.Ale wracając do awarii to Stuki w zawieszeniu,skrzypienie(Efekt starej wersalki)czasem problemy z odpalaniem,wycieki oleju ze skrzyni biegów,korozja nadkolifaluące obroty.Szkoda słów po prostu.Przy dzisiejszych cenach Ropy to Carisma z tym silnikiem woogulę się nie opłaca!Wygląd to sprawa gustu.Ja pół roku temu za swój dałem 7500 tysiąca,ale nie było warto.Obiektywna Ocena:Auto bardzo awaryjne,zdecydowanie za drogie.Stanowcze NIE!
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM manualna, 1997 r., 298000 km
AUTO PORAŻKA
2012-01-05
 (2,08) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
STARY SZMELC I TYLE NA TEMAT.RÓWNO 2 MIESIĄCĘ OD ZAKUPU POSZEDŁ CAŁY SILNIK WRAZ Z TURBINĄ.DOBRZE,ŻE TO WYDARZYŁO SIĘ NIEDALEKO MOJEGO DOMU A NIE GDZIEŚ W NIEMCZECH.....STAŁO SIĘ TO PRZY PRZEBIEGU 255 000 TYSIĘCY.CAŁE AUTO WYLĄDOWAŁO NA ZŁOMIE.ZARAZ PO ZAKUPIE TEZ MIAŁEM DOBRE ZDANIE,ALE PO TEJ AWARII RAZ NA ZAWSZE ZRAZIŁEM SIĘ DO FRANCUSKO-HOLENDERSKIEJ MARKI.BIEGI TEŻ TOPORNIE WCHODZIŁY,ALE POMOGŁA WYMIANA TULEJEK WYBIERAKA.TAK WIĘC NIECH TO BĘDZIE PRZESTROGĄ DLA WSZYSTKICH KTÓRZY ZAMIARUJĄ KUPIĆ CARISME 1,9 TD.NIE KUPUJCIE BO NAPRAWDĘ NIE WARTO.
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM manualna, 1998 r., 255000 km
sd
2011-09-12
 (2,38) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
To złom!Po roku katorgi mam dosyc tego auta.Nie dosyc,że wsteczny wcale nie wchodzi to silnik w zimie często nie odpalał.W dodatku jak trzeba kupic do tego trupa częsci to wtedy się przekonacie jakie drogie są.O wyposażeniu nie wspomnę,bardziej ubogiego złoma nie widziałem.Nie dajcie się nabrac.Carisma z Dieslem to jedna wielka kupa!!To pojezdzi ale tydzien,a potem się wszystko posypie.Ja tez się dałem nabic w butelke.Przez tydzien bylo dobrze zaczęło się.Nie polecam z tym silnikiem.To samo co Renault tyle,że znaczek Mitsu!!!Nigdy więcej!
pełna ocena Hatchback, 1.9 TD 90 KM, 1996 r., 157000 km
zawiedziony
2012-01-11
 (1,46) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
W życiu już nie kupię tego złomu z Holandii.Miałem w życiu kilka samopchodów,ale to to wyątkowy szmelc.Nie było tygodnia,żeby coś w tym nie nawalało non stop.Silnik wycieki oleju, problemy z obrotami,skrzypienie zawieszenia,co rusz wymiana tulejek wybieraka skrzyni biegów.Korozja blachy,dokładnie to tylnich nadkoli i progów.Części drogie.Silnik niby ekonomiczny,ale cena ropy wiadomo,nie opłaca się tym jeżdzić.Tydzień temu pozbyłem się tego złomu.Dobrze,że znalazłem frajera i kupił to.Najgorszemu wrogowi bym tego nie polecił.
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM manualna, 1998 r., 195000 km
AGATA
2011-11-15
 (1,92) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Carisma z Dieslem od Renault to pomyłka.Miałam przez rok to auto właśnie z Silnikiem Renault 1,9TD i było to najbardziej awaryjne auto jakie kiedykolwiek miałam.Ciągle awarie Turbiny,(Wycieki oleju,Falujące obrotyitp.)Skrzypienie zawieszenie jak w starej wersalce;d,stale były tez problemy ze skrzynią biegów,nie chciał wchodzic wsteczny,nie raz musiałam go wypychać do przodu,podobno była to wina tulejek wybieraka.Nigdy juz nie kupię Carismy NIGDY!
pełna ocena Sedan, 1.9 TD 90 KM manualna, 1996 r., 250000 km
Fic
2011-09-18
 (1,54) Autor nie kupiłby tego auta jeszcze raz
Kupiłem dlatego,że mało palił,ale co z tego jak wszystko po kolei się posypało.Skrzypiące fotele,zawsze miałem problem z wrzuceniem wstecznego biegu,dwójka też cięzko.W dodatku w zimie to bardzo często nie chciał zapalać silnik.Potem zaczeły się wycieki,posypało się zawieszenie,korozja progów i nadkoli.Dobrze,ze znalazłem frajera i kupił mi to.Nigdy więcej się nie wepcham w taki syf.Francuski silnik w "japonskim"aucie to pomyłka.
pełna ocena Hatchback, 1.9 TD 90 KM, 1999 r., 182000 km

320 komentarzy

255 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~POSIADACZ 16V~POSIADACZ 16V

Do ~brucee lee:Heh Moja dziewczyna Ma Carismę 1,9TD 1997 i non stop siedzi z tym u mechaniora jak nie rozszczelnienie Turbiny to zgrzyty w skrzyni wycieki oleju lub kopcenieitd.Ja mam starą Calibrę przez was tak wysmiewaną psedudo Japończycyw Carismach!Ja już 3 lata posiadam Calibrę z 1992 silnik 16V DOHC 150hp i jest to silnik nie do zajechania.Obecny przebieg to 580 000!!!A silnik nie pobiera oleju chodzi jak nówka a jest na LPG!!!Spalanie w trasie LPG to 6,5l/100km!!W mieście pali mi 8,0l/100!Super ekonimiczne autko.Blacha bardzo dobra nie koroduje wbrew pozorom!!Samochód przed te 3 lata nigdy się nie psuł,naprawdę polecam Calibrę bo nie zamieniłbym jej na żadne inne auto.Kiedyś to robili auta PANCERNE i Calibra do takich należy!!Polecam 16V!!NIEZAWODNY!!Prędzej te zasrane Diesle od Francózów pójda na szrot niz ta moja Calibra tak niedoceniana i wysmiewana.Pozdrawiam Frajerzy!!

~Czih~Czih

Do ~brucee lee:Wiemy,że chcesz sprzedać swoją Carismę i stąd taka opinia.Ale ja mówię Carisma to złom więcej awarii niż jazdy.Ja kupiłem miesiąc temu i wał już się urwał!!1.9TD to złom!

~brucee lee~brucee lee

Mam carisme z 98r. wsedanie 1.9td i jestem bardzo zadowolony. w ciagu roku 23 tys. km przebiegu i nic sie niedzieje. a Ci co zlotowami z poznania ub krakowa tzw. gazownicy to owszem siniki sie psuja na gazie, bo jak na razie zaden koncern niewymyslil silnika na gaz. na gazie to mozesz sobie obiad ugotowac

Przejdź do dyskusji

Zobacz również