Wybierz generację

213 komentarzy

145 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~Anty serwis~Anty serwis

Do ~karina: Do wymiany jest zawór EGR! Jak się zawiesi to kontrolka wpierw miga, potem świeci się na stałe. Można zjechać
na pobocze, zgasić silnik i "odpalić" od nowa, kontrolka zgaśnie.W serwisie Opla to niestety -uszczelka /10,38 zł,zawór EGR /760,76 zł,diagn.komp.TECH 2 /164 zł,wymiana zaworu /164 zł
- razem 1100 zł!!! Magicy odkęcają zawór, wycinają blaszkę jak orginał tylko bez otworów i po objawach (kontrolka się świeci ale bez efektów ubocznych), bo ten zawór tylko cofa część spalin do silnika - mniejsze zanieczyszczenie spalin.

~Rysiek~Rysiek

Do Anka: Nie jest regułą że łańcuch rozrządu jest wieczny , owszem zdarzały się przypadki że auta wyposażone w taki rozrząd wytrzymywały bez wymiany po kilkaset tysięcy kilometrów . Uzależnione to jest między innymi od regularnych wymian oleju , stylu jazdy i z samego materiału z którego ten rozrząd został wykonany. Zużycie łańcucha rozrządu będzie charakteryzowało się głośnym dzwonieniem z powodu jego wyciągnięcia . I tu jest powód do jego wymiany razem z prowadnicami tzw. ślizgami. W Moim przypadku w Oplu Agili 1.2 16v rocznik 2001 wymieniłem cały układ po ok.140 tys. km. jak wskazywał licznik , który zdiagnozowano pod kątem oryginalnego przebiegu . Bo te autko kupiłem od handlarza który być może oszukał mnie ( mają handlarze sposoby na cofnięcie licznika bez śladu że się to zrobiło ) I rozrząd po krótkim czasie dzwonił . Teraz jest o wiele cichszy po wymianie .

~Ewa~Ewa

Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście wymieniono czujnik prędkości i termostat, wszystko działa. Niedawno odebrałam auto od elektryka, który dobrze zdiagnozował problem. Ale za to po wizycie u niego przestał działać brzęczyk alarmujący o włączonych światłach... Natomiast jeśli chodzi o poprzednie nieudane próby naprawy, to mam na tyle uczciwego mechanika, że faktycznie nie poniosłam żadnych kosztów nietrafionej diagnozy.

Przejdź do dyskusji

na firmę

Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT

Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją

Sprawdź raty leasingu/kredytu

Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Opel Agila, oglądali także