Super okazje u dealerów
Opel Agila

213 komentarzy
145 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Do ~karina: Do wymiany jest zawór EGR! Jak się zawiesi to kontrolka wpierw miga, potem świeci się na stałe. Można zjechać
na pobocze, zgasić silnik i "odpalić" od nowa, kontrolka zgaśnie.W serwisie Opla to niestety -uszczelka /10,38 zł,zawór EGR /760,76 zł,diagn.komp.TECH 2 /164 zł,wymiana zaworu /164 zł
- razem 1100 zł!!! Magicy odkęcają zawór, wycinają blaszkę jak orginał tylko bez otworów i po objawach (kontrolka się świeci ale bez efektów ubocznych), bo ten zawór tylko cofa część spalin do silnika - mniejsze zanieczyszczenie spalin.
Do Anka: Nie jest regułą że łańcuch rozrządu jest wieczny , owszem zdarzały się przypadki że auta wyposażone w taki rozrząd wytrzymywały bez wymiany po kilkaset tysięcy kilometrów . Uzależnione to jest między innymi od regularnych wymian oleju , stylu jazdy i z samego materiału z którego ten rozrząd został wykonany. Zużycie łańcucha rozrządu będzie charakteryzowało się głośnym dzwonieniem z powodu jego wyciągnięcia . I tu jest powód do jego wymiany razem z prowadnicami tzw. ślizgami. W Moim przypadku w Oplu Agili 1.2 16v rocznik 2001 wymieniłem cały układ po ok.140 tys. km. jak wskazywał licznik , który zdiagnozowano pod kątem oryginalnego przebiegu . Bo te autko kupiłem od handlarza który być może oszukał mnie ( mają handlarze sposoby na cofnięcie licznika bez śladu że się to zrobiło ) I rozrząd po krótkim czasie dzwonił . Teraz jest o wiele cichszy po wymianie .
Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście wymieniono czujnik prędkości i termostat, wszystko działa. Niedawno odebrałam auto od elektryka, który dobrze zdiagnozował problem. Ale za to po wizycie u niego przestał działać brzęczyk alarmujący o włączonych światłach... Natomiast jeśli chodzi o poprzednie nieudane próby naprawy, to mam na tyle uczciwego mechanika, że faktycznie nie poniosłam żadnych kosztów nietrafionej diagnozy.
![]()
na firmę
Sprawdź, ile możesz odliczyć podatku VAT
Porównaj liczbę punktów serwisowych z konkurencją
Sprawdź raty leasingu/kredytu
Policz, od jakiego przebiegu warto dopłacić do diesla
![]()

Ocena: