Ocena dotyczy

Jeździ tym autem:

niecały rok

Poprzednie auto:

VW GOLF IV

Auto bardzo udane. Zawsze byłem fanem niemieckiej myśli technicznej, ale od czasu przejażdżki 3008 zakochałem się w tym aucie. Auto zdecydowanie różni się od pozostałych aut koncernu PSA. Jeździłem jeszcze peugeotem 308 (zupełnie inne auto pod względem wyciszenia, przestrzeni wewnątrz oraz wykonania oczywiście na korzyść 3008) Posiadam również w domu Peugeota 407 2.0 HDI 136 KM i nie zamieniłbym się z żoną na moje 3008 :)

(kultura pracy, elastyczność)

Posiadam wersję z silnikiem 1.6 THP 156 KM. Jestem bardzo zadowolony z silnika. Świetna dynamika już od 2 tyś. obrotów auto rwie do przodu. Silnik jest bardzo cichy. Testowałem również wersję 1.6 vti i jest nieporównywalnie głośniejsza

Skrzynia biegów precyzyjna. Na 6 biegu auto przy prędkości 100 km/h ma 2,2 tyś. obrotów. To dobry wynik jak na benzynę

Zawieszenie pracuje dość głośno. Ale to niestety problem większości aut robionych na płycie podłogowej kompakta.Zaletą jest dobre trzymanie na zakrętach i dość sztywne zestrojenie.

Gdyby nie szerokie słupki z przodu to była by ocena 5.

TO był główny powód dla jakiego zdecydowałem się na to auto. Wnętrze jest dobrze wykonane, świetnie rozplanowane i prezentuje się bardzo ładnie.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

W porównaniu do mojego poprzedniego auta, które również miało elektroniczną klimatyzację jest o niebo lepiej. Szyby w zasadzie nie parują. Są regulowane wyloty wentylacyjne dla pasażerów na tylnej kanapie. Klimatyzacja wydajnie chłodzi, nagrzewnica grzeje. Więcej nie potrzeba.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Trochę głośna praca przedniego zawieszenia psuje efekt. Silnik pracuje cicho, z zewnątrz nie docierają hałasy.

Pali mniej niż się spodziewałem. Średnie z 4000 tyś km to 9,0. Miasto 9,5 Trasa 8,0 Preferuję dość dynamiczny styl jazdy.

Spalania 1.6 156 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

Nie jest to tani kompakt ale oferuje sporo więcej niż konkurencja więc warto dać te parę tysięcy więcej.

drobiazgi

Po tygodniu zablokowała się regulacja fotela kierowcy. Okazało się, iż jest niedokręcona śruba

poważne usterki

Okazało się, że łącznik stabilizatora miał wadę fabryczną.

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

Silnik: Dość niskie spalanie i świetna dynamika, a cena w porównaniu do 2.0 HDI sporo niższa. Cieszę się, że zdecydowałem się na benzynę, mimo iż wcześniej byłem szczęśliwym posiadaczem auta z silnikiem TDI (glof IV 110KM)

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Peugeot 3008

Ostatnie komentarze:

~Szymon~Szymon

Ten samochód to porasz-ka jest w nim za dużo elektryki, trudno się go naprawia, często się psuje, części są drogie. Już sprzedałem ten szajs i wsiadłem z powrotem do mojego malucha z 1988r. O niebo lepiej i dużo mniej się psuje a nawet jak to zaraz se naprawie i jadę dalej. pozdrawiam

~radek~radek

fiat to fiat wiadome... zbędne są komentarze

~kamrat32~kamrat32

Powiem tak. W tej klasie o 15 tysięcy tańszy z silnikiem o 20 KM więcej jest Fiat Freemont. Fiat Freemont wychodzi 108 tysięcy, Peugeot 123 tysiące. Poza tym więcej miejsca bo aż na 7 osób, lepsze parametry bezpieczeństwa oraz oraz mniejsze spalanie na trasie. Polecam dla zainteresowanych ciekawy test auto - świata: http://www.auto-swiat.pl/1-fiat-freemont-naprawde-duzy-fiat.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Peugeot 3008, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Peugeot 3008