Ocena dotyczy

Marcin PWr Mosty

Dodał: 29.04.2011

Jeździ tym autem:

niecały rok

Nie wiem jak to jest, ale mimo, iż większość ocen to "dobry", całokształt oceniam na doskonały. Może dlatego, że nie ma w nim niczego, co by choć pod jednym względem kompromitowało. Auto dla hedonisty:) Jest tak przyjemne, tak fajnie skoncentrowane na kierowcę, tak ciche i płynne, że żal wysiadać. Bardzo dobra nawigacja, bardzo precyzyjna. Telefon także super. Skórzana tapicerka, skrętne biksenony, head up display, piękny panoramiczny dach, czarny perłowy lakier... auto jest poprostu wspaniałe. Po czesko niemieckiej siermiężności jestem nim poprostu zachwycony.

(kultura pracy, elastyczność)

Auto traktuję delikatnie, po 2 tys wymienię olej to zobaczymy, ale póki co rewelacja. Silnik bardzo kulturalny, pracuje cichutko, bardzo dynamiczny w pełnym zakresie obrotów. Sama przyjemność.

Nie jest tak precyzyjna jak np vw (poprzednio jeździłem octavią), ale bardzo poprawna. Trzeba z nią delikatnie - zresztą całe auto nie jest dla przedstawicieli handlowych... By jeździć płynnie trzeba dobrze dobierać obroty przy zmianie zarówno w górę, jak i w dół.

Auto jest dość wysokie, ciężkie, więc ma swoją bezwładność. W porównaniu jednak z octavią... to limuzyna. Ono nie jeździ - ono płynie po drodze. Trochę wrażliwe na poprzeczne nierówności.

Do przodu i na boki bardzo dobrze. To zasługa wysokiej pozycji kierowcy. Do tyłu boczne lusterka OK, przez wewnętrzne widoczność gorsza, ale czujniki parkowania z dużym centralnym wyświetlaczem (nawigacja) poprawiają sytuację.

Gdyby sterowanie komputerem pokładowym, telefonem, radiem i tempomatem było w kierownicy, nie zaś w joystickach pod nią, byłoby perfekcyjnie. Trzeba przywyknąć. Środkowa konsola jest perfekcyjna.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Przeszklony dach, ogromna i bardzo mocno pochylona przednia szyba, duże szyby boczne (generalnie bardzo dużo szyb w tym aucie:)) oznacza, że w słoneczne dni pow. 22 stopni C klimatyzacja ma co robić. W aucie jest po prostu ciepło:) W zimne poranki nagrzewa błyskawicznie - 2x szybciej niż octavia z silnikiem 1,4 TSi.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Dla kierowcy i pasażera bardzo poprawnie. Z uwagi na bardzo pochyloną przednią szybę trochę brakuje przestrzeni nad głową z przodu, tzn. przy wzroście 180 cm linia wzroku jest jakby tuż pod linią szyby. Pochylając sie na przednim siedzeniu szybko zachaczymy o krawędź dachu. Z tyłu poprawnie.

Auto jest oazą spokoju. Bardzo dobre seryjne audio i zupełny brak dźwięków z zewnątrz. Delikatny przyjemny szum tylko przy wyższych prędkościach (pow. 100km/h). Chciałem domówić klejone szyby, ale dealer wręcz odradził mówiąc, że nawet karetki wtedy nie usłyszę.

Bardzo pozytywne zaskoczenie. Na razie z dwóch zbiorników paliwa komputer i przebieg daje ok 7,5 l/100km. 70% miasto, 30% tzw. trasa. Na tempomacie 90km/h - 5,5-6 l/100km. Zaznaczam, że autem jeżdźę spokojnie, lecz to Warszawa, więc korki. Przy nieprzyzwoitym traktowaniu - 10-12 będzie normą. Silnik 1,6 turbobenzynowy 156KM manual.

Spalania 1.6 156 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

Auto kosztowało 115 000 zł. Napewno są tańsze, ale w żadnym wypadku bym się nie zamienił. Doskonałe materiały: skóra to skóra, metal to metal, a nie malowany plastik. Peugeot ma "to coś", a to kosztuje. Jak ktoś chce bezpłciowe wozidło, może kupić dużo tańszego quasqaia (czy coś podobnego) :-)

drobiazgi

Auto ma 2 tygodnie. Usterek brak.

poważne usterki

j/w

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

Inne: Wnętrze jest jedyne w swoim rodzaju.

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Peugeot 3008

Ostatnie komentarze:

~Szymon~Szymon

Ten samochód to porasz-ka jest w nim za dużo elektryki, trudno się go naprawia, często się psuje, części są drogie. Już sprzedałem ten szajs i wsiadłem z powrotem do mojego malucha z 1988r. O niebo lepiej i dużo mniej się psuje a nawet jak to zaraz se naprawie i jadę dalej. pozdrawiam

~radek~radek

fiat to fiat wiadome... zbędne są komentarze

~kamrat32~kamrat32

Powiem tak. W tej klasie o 15 tysięcy tańszy z silnikiem o 20 KM więcej jest Fiat Freemont. Fiat Freemont wychodzi 108 tysięcy, Peugeot 123 tysiące. Poza tym więcej miejsca bo aż na 7 osób, lepsze parametry bezpieczeństwa oraz oraz mniejsze spalanie na trasie. Polecam dla zainteresowanych ciekawy test auto - świata: http://www.auto-swiat.pl/1-fiat-freemont-naprawde-duzy-fiat.

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Peugeot 3008, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Peugeot 3008