Ocena dotyczy

Jeździ tym autem:

niecały rok

Poprzednie auto:

Hyundai Getz

Samochód absolutnie godny polecenia. Bardzo ekonomiczny, wystarczająco dynamiczny i o wysokiej kulturze pracy silnik. Aż niewiarygodne że te wszystkie cechy można połączyć ze sobą z tak dobrym skutkiem. Świetne materiały wykończeniowe - tutaj konkurencja zostaje z tyłu chyba najbardziej. Należący do największych w tej klasie bagażnik. Dobre wyposażenie. Zwracający uwagę, dynamiczny wygląd(z zastrzeżeniem że tył wersji kombi jest dość kontrowersyjny i nie każdemu będzie się podobał). Mam nadzieję że opócz tych wszystkich pozytywnych cech samochód okaże się także mało awaryjny. Ale to będzie można ocenić dopiero za parę lat.

(kultura pracy, elastyczność)

Zaskakująco wysoka dynamika i elastyczność mimo niedużej mocy silnika i dość dużej masy samochodu. Do tego małe spalanie i bardzo wysoka kultura pracy. Czego chcieć więcej?

Gdy nierozgrzana potrafi być czasami mniej precyzyjna.

Dobrze trzyma się drogi. Podobno dość twarde jak na francuski samochód, ale dla mnie komfort jazdy jest wystarczający.

Przednie słupki trochę przeszkadzają szczególnie w czasie jazdy na rondzie. Poza tym bardzo dobre lusterka. Manewry do tyłu ułatwiają czujniki cofania. Ze względu na długi dziób przydałyby się także czujniki z przodu.

Ergonomia rewelacyjna. Wszystko na swoim miejscu. Wygodny fotel kierowcy, każdy bez problemu zajmie optymalną pozycję za kierownicą. Bardzo duży, pakowny bagażnik z niskim progiem załadunkowym.
Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Bardzo dobra klimatyzacja dwustrefowa. Zimą szybko nagrzewa samochód, a w upalne dni szybko chłodzi. Nawiewy na tył powodują że także pasażerowie na tylnej kanapie mogą czuć pełen komfort.

Przestrzeń

kierowcy i pasażerów

Bardzo dużo miejsca z przodu, z tyłu trochę mniej ale także jest go wystarczająco.

Absolutna rewelacja. Jadąc aż trudno uwierzyć, że to silnik diesla. Nawet przy prędkościach powyżej 130 km można spokojnie rozmawiać.

Bardzo ekonomiczny silnik. Na przeglądzie na razie nie byłem więc nie wiem jak wyglądają one cenowo. Inna sprawa ze przeglądy są co dwa lata lub 20 tys. km, więc w okresie standardowej gwarancji przeciętny użytkownik będzie miał tylko jeden. Majątku na nim zapewne nie straci.

Spalania 1.6 HDi 92 KM

oszczędny zrównoważony dynamiczny
Koszt miesięczny [zł]:

5255075100
15 tysięcy km rocznie
Koszty są obliczane na podstawie aktualnych cen paliw z serwisu Paliwa.

Samochód kupiony na wyprzedaży rocznika 2008 z rabatem 18 tys. Cena w porównaniu do konkurencji rewelacyjna.

drobiazgi

Był drobny problem z jakąś tulejką przy kolektorze dolotowym. Po naprawie w ASO jest OK, oby tak dalej.

poważne usterki

Odpukać, na razie nic poważnego się nie dzieje.

Co najbardziej Cię zaskoczyło pozytywnie w tym aucie ?

Inne: Rewelacyjny silnik, świetne materiały wykończeniowe

Czy autor kupiłby to auto jeszcze raz?

Zgłoś sugestię usunięcia

Peugeot 308

13 komentarzy

11 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~Wojtek~Wojtek

Do taxi : To nie jest rzetelna opinia, jednorazowa jazda nie upoważnia do tak kategorycznych twierdzen. . Miałem przez kilka lat 307, teraz mam 308 Premium+ 1.6 HDI 110 KM (2010). Porównując te auta widać ogromny skok jakościowy, zawieszenie dużo lepsze, jakosc wykończenia wnętrza bez porównania, żadnych trzeszczen, także na "polskich" drogach. Czepiać się można małej ilości miejsca na tylnej kanapie, czy średnio udanej stylizacji (wersja sprzed liftingu). Co do cen trudno mi powiedzieć, złapaliśmy się na 57700 za dowolna wersje hatchbacka (promocja z listopada 2010). Znalazłem cennikowa za 84800 pln

~użytkownik 308-mki~użytkownik 308-mki

Do Jacek: Zgadzam aię z tą opinią całkowicie, zwłaszcza co do jazdy przy większych pędkościach, ten model je "bardzo lubi"-do tego chyba został zaprojektowany - od 130 km/h wzwyż sama przyjemność z jazdy.

~taxi~taxi

A nie mówiłem jak pisałem pierwszy wpis, kiedy to byo, trzeba trochę pojeździć samochodem żeby sie przekonać o jego jakości, 308 to ta sama mąka co 307, myslałem że chociaż silniki będą ok ala widzę wpis Zawiedzionego że chyba sie myliłem ten silnik to razem robili PSA i BMW ja też mam 2.0 hdi w mojej 307 . Oj sprzedać 308 podobnie jak 307 za rozsądne pieniądze będzie bardzo ciężko

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Peugeot 308, oglądali także

Opony letnie w najlepszych cenach!

Dowiedz się więcej o Peugeot 308