Motosłownik

Nie wiesz
co to jest
Przekładnia planetarna?

W naszym Motosłowniku znajdziesz odpowiedź!

Wyszukaj słowo
  • Podsumowanie auta
  • Renault 21

(od 1983 do 1994)
  • w klasie samochodów:
  • Klasa średnia
  • na podstawie liczby ocen:
  • 200
Czy oceniający kupiliby ten model jeszcze raz?
(na podstawie 40 ocen)
TAK (85%)
NIE (15%)
Co najbardziej zaskoczyło pozytywnie oceniających?
  • Silnik
  • 76%
  • Zawieszenie
  • 14%
  • Przeniesienie napędu
  • 3%
Uciążliwe usterki zgłaszane przez oceniających:
  • Zawieszenie
  • 48%
  • Karoseria
  • 43%
  • Przeniesienie napędu
  • 30%
Zmieniasz auto?

Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!

Ciekawostki o Renault 21

• Zadaj pytanie

Opinie o Renault 21

Nadwozia Renault 21

Silniki Renault 21

Wynajem samochodów w atrakcyjnych cenach!

Lista opinii o Renault 21

Filtrowanie opinii:
Autor/Ocena Samochód/Komentarz (Całokształt)
ewamark pokaż Email »
2003-06-22
 (3,54)
Całkiem udana konstrukcja, o ile do tej pory ktoś jeździł "polskimi" samochodami. Ja jeździłem 125p i Polonezem. Od 1997r. użytkuję R21. Najgorsza elektryka (centralny zamek, przełączniki - wysiadły wszystkie podświetlane). Siada mi rozrusznik (nagrzewa się od silnika, co zauważyli już w fabryce - montując koc azbestowy!?). Wajcha od biegów lata po całym wnętrzu ale biegi wchodzą cicho i poprawnie. Model gaźnik + gaz, toleruje. Samochód wart swojej ceny przy kupnie ale praktycznie niesprzedawalny (za inny w tej klasie trzeba dać ok. 4x więcej. Ocena dotyczy wyłącznie pojazdu z tzw. dobrej ręki, a tę raczej trudno. Wobec tego zostaję przy R21 aż się rozsypie.
pełna ocena Sedan, 1.7 i 75 KM, 1992 r., 195000 km
TobiARtS pokaż Email »
2008-08-17
 (3,77) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
Samochód ten kupiłem za 500zl.,przebieg nie jest do końca znany bo licznik kilometrów nie działał,jeżdżac nim rok wymieniłem tylko klocki z przodu, sworzeń wachacza i gumy stabilizatora,jeżdziłem tylko na gazie gdzie nawet przy - 10 stopni odpalał jeśli miał odpowiednią ilość płynu w chłodnicy,nigdy w trasie mnie nie zawiódł,za tą cene nie ma 2 takigo wygodnego samochodu,a tylnia kanapa jest tak miękka że wszyscy co jechali na niej w trasie przeważnie zasypiali.Przy dobrze wyregulwanym gazie jak na te rozmiary i wygodę jazdy samochód jest oszczędny, bagażnik pojemny, dzielona tylnia kanapa,miałem wersje bez wspomagania i musiałem się troche do tego przyzwyczaić.
pełna ocena Sedan, 1.7 i 75 KM, 1989 r., 200000 km
wojtekk17 pokaż Email »
2003-05-15
 (4,46)
samochod elegancki jak na swoj wiek nie trapi go rdza nie psuje sie sa male wycieki ze skrzyni biegow i okolic lewego przeguba!!ale nic po zatym sie nie dzieje!!pali zawsze za pierwszym razem!!mam instalacje gazowa i troche czuc spadek mocy ale to nie przeszkadza aby jechac po autostradzie 170km/h bardzo wygodne i komfortowe zawieszenie jak to we francuzacg bywa!!tego samochodu nie sprzedam chyba ze wczesniej sie gdzies rozwale albo on sam odmowi posluszenstwa!!
pełna ocena Sedan, 1.7 i 95 KM, 1992 r., 222000 km
Pablo
2003-08-13
 (4,08)
Posiadam to autko od 1995r i do dnia dzisiejszego sprawuje sie bardzo dobrze nie mam wiekszych zastrzezen. Zadnych powazniejszych napraw poza wymiana oleju, paska rozrzadu itp ale w koncu autko ma juz swoje lata i ma przejechane 300.000tys km. Mam zamiar pozegnac sie ze swoja renoweczka i wymienic ja na nowszy model wiec zainteresowanych prosze o kontakt Pablo341@wp.pl model HB kolor granat metalik rok 1993 silnik GTD Pozdrawiam
pełna ocena Hatchback, 2.1 TD 88 KM, 1993 r.,
janzkrzywostanu pokaż Email »
2002-01-21
 (4,38)
Auto jak na swój wiek jest mało awaryjne,fakt nie pali tyle co dziś palą auta tej klasy ale za to niekosztuje tyle co auta tej klasy dziś,ceny orginalnych części nie nalerzą do najtańszych ale nie jest to terz zdzierstwo,czasem poprostu trzeba za jakość zapłacić troche więcej,I jeszcze jedno świetne zabezpieczenia przed korozją,w takim starym aucie praktycznie nie ma miejsca zardzawionego,Polecam ten samochód każdemu.
pełna ocena Kombi, 1.7 i 75 KM, 1987 r., 170000 km
Rafał z Przemyśla
2006-01-11
 (4,77)
Jak na taką cenę samochód ekstra. Mam 7 osobową. Foteliki z maluchami na ostatniej kanapie - mam tam pasy. No i czasami wezmę teściów. Taki wypad za miasto z całą rodzinką.Blacha na razie niezawodna. Robiłem mu konserwację na 18 - te urodziny. Fabryczna prawie jak nowa. Opłaca się kupić starego na częsci tak jak ja za 400 zł. Już na nim zarabiam Jazda na gazie opłacalna. Silnik gaźnikowy nawet lepiej pracuje.
pełna ocena Kombi, 1.7 i 90 KM, 1989 r., 194000 km
wojtek
2007-07-06
 (4,31) Autor kupiłby to auto jeszcze raz
jak na tak stare auto za tak marne pieniądze to jest fenomenalnie,oszczędne,nie wymagające,tanie części,praktyczne(kombi) Przejechałem moją RENIĄ całą europę z przyczepą kempingową była niezawodna i jest nadal,przewoziłem cement,płytki,deski auto do wszystkiego planuje kupno nowego auta ale RENI nie sprzedaje bo jest za dobra a cena jest nie adekwatnie niska
pełna ocena Sedan, 2.1 D 70 KM, 1991 r., 267000 km
Robert
2005-02-27
 (4,15)
ciekawe,mocne i prawie bezawaryjne autko.potrafi byc nawet ekonomiczne jak sie chce.fakt że częsci sa drogie ale to jednorazowy wydatek na następne 180,000 km.o ile części sa oryginalne.przy odrobinie własnych poprawek zaskakuje nawet wygłądem i wzbudza zainteresowanie innych ludzi.polecam młodum kierowcom,auto jest zaj...i niedrogie
pełna ocena Hatchback, 2.0 i 105 KM, 1990 r., 18000 km
Les
2006-08-23
 (4,00)
Auto mieliśmy w latach 1994-2000, więc to już trochę temu. Wspominam je doskonale - naprawdę nie było źle wykończone, ogrom miejca, całkiem ekonomiczne, na długich trasach spisywało się bez zarzutu (mimo 4 biegowej skrzyni). Niestety jak zaczęło się psuć to już nie było sensu go reanimować - po prostu zostało spisane na straty.
pełna ocena Kombi, 1.7 i 75 KM, 1986 r., 350000 km
KRZYSZTOF
2003-02-10
 (4,69)
auto tej klasy klasyfikuje sie dosyć nisko w konkurencji z autami Niemieckimi. Przez jakis czas byłem importerem aut i stwierdziłem wielką niewiedze ludzi którzy są zafascynowani autami tej produkcji.Natomiast RENAULT 21 NEVADA JEST AUTEM NIEZAWODNYM i za małe pięniądze dostaje się klasę i wygode plus ekonomicznosc.
pełna ocena Kombi, 2.1 TD 88 KM, 1994 r., 180000 km
krzysiek
2003-11-17
 (3,31)
samochód polecam jako rodzinny jest duży ma spory bagarznik jak ktoś jeżdzi nie sportowo to pali umiarkowanie komfort jazdy lebszy niż w polonezie jak ktoś zna sie troche na samochodach i luibi majsterkować to nie będzie miał z nią wiekszych problemów przynajmniej ja do tej pory nie miałem a mam już 200tyskm
pełna ocena Kombi, 1.7 i 75 KM, 1988 r., 200000 km
kenezz35 pokaż Email »
2008-04-26
 (4,08)
Nabyłem kanapowca w niemczech na kontrakcie ,auto super limuzyna silnik dynamiczny na pełnym wtrysku,170km wyciaglem na tym 17 -latku to niezłe osiagi jak na limuzyne bardzo wygodne ,ogólnie bez zarzutu,mankament to uklad chłodzenia i te odpowietrzniki plastikowe przerobiłem na miedziane i jest gut- polecam
pełna ocena Sedan, 1.7 i 95 KM, 1991 r., 272000 km
koleja pokaż Email »
2004-10-03
 (4,69)
Jestem bardzo zadowolony ,mam Newade od 7 lat ale kupie sobie nowszą .Wszystko działa bez problemów choć kiedyś miałem problem z sondą lamda ,zdaje się jednak że to mechanicy byli cieńcy. Pewnie się tym autem jeździ ,i jest niezawodne .Uwielbiam pokonywać długie trasy to auto jest stworzone do tego.
pełna ocena Kombi, 2.2 i 107 KM, 1986 r., 35 km
jktras pokaż Email »
2003-06-05
 (4,38)
nevada 21 D 7 osobowy klima wspomaganie jak na 11 lat wszystko działa silinik 300 tys chodzi idealnie( mróz odpala) wygodny doskonały samochód w tej cenie cały czas olej elf co 10 tys (recepta) brak jakichkolwiek wycieków ze skrzyni i silnika szwankują gómki na stabilizatorze i to wszystko
pełna ocena Sedan, 2.1 D 70 KM, 1992 r., 30000 km
don Hose
2006-03-20
 (4,00)
Samochód który przeważne ma na wyposażeniu alarm z centralnym + wspomaganie i elektr. szyby , w dodatku jest bardzo wygodne , mocne i przy tym ma umiarkowane spalanie za taką kase ( przeważnie do 4000 zł ) to rewelacja.Blacha ocynkowana!!! Poprostu super.Bardzo polecam.
pełna ocena Sedan, 2.0 i 120 KM, 1989 r., 260000 km

65 komentarzy

52 dyskutujących

Ostatnie komentarze:

~aga rzeszów~aga rzeszów

oj nie wiecie jakim autkiem jezdzicie ja mam renie 1,7 beznzyna bez gazu.gaz zabija to auto a tak apropo zadne nie ma szans kupcie sobie nowe i chodzcie ze mna na wyscigi odrazu powiem szanse mam 100/100 francuz z tym silnikiem bomba ci co maja to auto a nie do ceniaja to frajezy w jezdzie albo kupili prawko na stadionie tym autemtrzeba umiec jezdzic ja na 3 biegu wyciagłam 130h a jak wy to nie wiem mi sie trafiło spoko nie dokładam w prost jezdze duzo bo 100km dzienie i nigdy mnie nie zawiodła wiecej takich aut PROSZE!!!! AGA

KAMILKAMIL

WIESZ MOŻE JAK SPUŚCIĆ PŁYN CHŁODNICZY Z SILNIKA 2.1D

ascariascari

może regulator biegu jałowego strzelił podobnie miałem a audi 80 b4 ewentualnie przeczyścić reduktor ewentualnei membrany

Przejdź do dyskusji

Zobacz również

Kierowcy, którzy oglądali Renault 21, oglądali także

Dowiedz się więcej o Renault 21

Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także