Motosłownik
Rover 600
(od 1993 do 2000)
- w klasie samochodów:
- Klasa średnia
- na podstawie liczby ocen:
- 246
- Zawieszenie
- 32%
- Silnik
- 30%
Kontroluj spalanie i wydatki z naszym Dziennikiem kosztów!
- Średnia ocena:

Lista opinii o Rover 600
| Filtrowanie opinii: | |
| Autor/Ocena | Samochód/Komentarz (Całokształt) |
|---|---|
piter34 pokaż Email » 2008-01-09 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,31)
Bardzo fajne auto. Przede wszystkim praktycznie całkowicie bezawaryjne. Nie każdy wie, że to mechaniczna kopia Hondy Accord produkowanej w latach 93-97 (Honda brała od ROVERa silnik diesla i montowała do Accorda i Civica). Bagażnik jest spory, ale z załadowaniem dwóch dużych walizek i wózka dziecięcego może być problem (szkoda, że nie było wersji kombi). Problem miałem też z wysoką choinką i długimi towarami zakupionymi w pewnym sklepie meblowym. Tylna kanapa wprawdzie się rozkłada (asymetrycznie), ale otwór który powstaje jest "mikroskopijny"...
Fajna sylwetka, dobre materiały we wnętrzu (tylko welur lub skóra), elementy chromowane i imitujące drewno podkreślają wyjątkowość auta. :)
Szkoda, że ROVER nie przewidział następcy dla R600 i wycofał ten model z produkcji (wraz z R800) w 99 roku (wtedy zadebiutował ROVER 75).
Dla osób zastanawiających się, czy warto pakować się w ROVERki, polecam odwiedziny na stronie www.roverki.pl i przestudiowanie artykułu "ROVERki - fakty i mity". Po przeczytaniu wiele spraw w głowie się "wyprostuje", zazwyczaj po skrzywieniu rzeczywistości przez znajomych "znawców", którzy ROVERki widzą tylko na ulicy, a całą swoją wiedzę na temat tej marki czerpią z zasłyszanych plotek. :)
Jeżeli zbrzydły Ci opatrzone i oklepane Ople, Volkswageny, Renault i inne Francuzy, że o autach na F nie wspomnę, kupuj ROVERka! W przypadku serii 600 to japońska niezawodność w brytyjskim opakowaniu. Dyskretny urok prestiżu. ;-) pełna ocena Sedan, 2.0 Si 131 KM, 1995 r., 120000 km |
Leo 2007-03-23 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,23)
Wielu pomyśli: "Rover" - co to za wynalazek? Wiem, bo sam tak na początku myślałem. Przez zupełny przypadek zainteresowałem się tym autem jakieś pół roku temu. Początkowo zastanawiałem się nad Mazdą 626, Oplem Vectrą i Omegą oraz Hondą Accord. Przeglądając oferty motoryzacyjne wpadł mi w oko Rover serii 600. Z zewnątrz poezja. Bardzo ładny wygląd, wielki wóz, a było to to czego właśnie szukałem. Druga sprawa to ekonomia jazdy - tu też jak najlepiej. Trzecia sprawa - wyposażenie. Mój to bardziej uboga wersja bo nie ma skóry i klimy :), ale wystarczy poszukać i to się znajdzie. Ceny części? Większość eksploatacyjnych rzeczy w cenach powiedziałbym przystępnych lub normalnych. Często wymienia się tarcze, klocki itp.? A różnica w cenie 10-30 zł to wg. mnie niewielka suma jaką trzeba dołożyć od wymiany do wymiany. Tyle to przez miesiąc zaoszczędzimy na paliwie :). Dostępność części? Polecam zobaczyć oferty sklepów motoryzacyjnych InterCars, JC Auto itp. Wszystko co trzeba jest. Reszta się nie psuje, a jeśli nawet to od czego są portale aukcyjne.
Reasumując:
Samochód taki jak każdy inny. Jak dbasz tak masz (i sprawdza się to przy wszystkich autach). Przynajmniej spać można spokojnie, bo jeszcze nie słyszałem żeby komuś Rovera ukradli. No chyba że takiego na 2 kołach :). pełna ocena Sedan, 2.0 SDi 105 KM, 1996 r., 192000 km |
Rafałłłłł 2009-03-21 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,85)
15.08.2008 ROVER 600 Vanden Plas. Jest to SZESNASTY egzemplarz z silnikiem Diesla jakiego obejrzałem przed kupnem.Kupiłem go w przeliczeniu na ZŁ 9200. Znalezienie zadbanego egzemplarza po liftingu do 12000zł w Polsce jest praktycznie nieosiągalne. Auto z przebiegiem 139000km zostało sprowadzone z Luxemburga od pierwszego właściciela. Wersja wyposażenia 3.1
- el. przednie szyby
- el. i podgrzewane lusterka
- el. antena
- centralny zamek
- autoalarm
- aluminiowe felgi
- wspomaganie kierownicy
- regulacja kierownicy w pionie
Z auta jestem naprawdę zadowolony. Ciężko jest kupić auto o borobnych gabarytach z takim oszczędnym silnikiem i dobrym wyposarzeniem za te pieniądze. Jeśli ktoś ci mówi, że to gówniana marka to mu nie wierz. Co prawda narazie zrobiłem tylko 10000 ale wymieniłem tylko żarówkę reflektora. Auto ładne i niezawodne, długo się naszukałem aby kupić dobry egzemplarz. Ma swoje wady ale wiadomo jak chce się nowy to do salonu.Polecam wszystkim zamiast mondeo lub vectry, które widzi się codziennie w przeciwieństwie do Roverka. Auta nie kupiłbym ponownie tylko ze wzgędu na to, że jeśli pozwolą na to możliwości finansowe to kupię MG zs 2.5 pełna ocena Sedan, 2.0 SDi 105 KM, 1999 r., 149000 km |
marcin 2009-06-13 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,77)
polecam ten samochod ale radze dobrze sprawdzic przed zakupem,warto sprawdzic skrzynie biegow,czy biegi wchodza miekko,czy wsteczny nie zgrzyta przy wbijaniu co moze swaidczyc zuzytym sprzeglem chociaz mozna to w prosty sposob wyeliminowac wydluzajac lacznik na sktrzyni,5min roboty;-)sprowadzilem mojego R600 z niemiec od 1 wlasciciela,auto bylo do koca serwisowane,zaplacilem duzo,ze wszystkim wyszlo mnie okolo 13 tys za auto z 97 roku ale wydaje mi sie ze warto,wiem co mam,nie martwie sie cy dojade do domu,doslownie tankuje i jezdze i co wazne,auto bezwypadkowe,zero korozji,od wymiany do wymiany oleju nie spali ani grama.oprocz centralnego nic mi nie padlo,centralny dziala ale prawej strony nie otwiera,nie mam pojecia czemu,musze sie tym zajac,czesci zamienne tez za grosze mozna kupic,warto dbac o samochod,wtedy odwdzieczy siebezawaryjnoscia;-)cos tak jak z kobieta,bedziesz o nia dbal to bedzie cie kochala;-)wpadl mi w oko rover 75 ale jeszcze chyba pilatam R600 z rok pozniej pomysle,ciezko teraz trafic zadbany egzemplarz bez przekretow i pocofanych licnikow. pełna ocena Sedan, 2.0 SDi 105 KM, 1997 r., 168000 km |
2008-12-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,54)
Mam Roverka od roku.. i caly czas buszuje po mechanikach.. to to sie zespuje to znow co innego i tak w kolko... nei mam czasu dla siebie dbam o auta i nei wiem skad ciagle te awarie.,.. kupile go za cene 22000tys zl wydalem duzo pieniedzy a nie moge sie nacieszyc tym autem bo caly czas co... postanowilem sprzedac roverka za cene 9000 tys.zl jest to maksymalna cena za ktora chcem go oddac... mialem poprzednio jedego z japonczykow to byl 1991r. i nigdy nic nie robilem przy nim... a to sa bardzo sportowe wozy... i lubia obroty.. sa najszybsze ... nie ma lepszego auta postanowilem ze bedzie to.. nastepny... Japonczyk.. Dariusz1967 pełna ocena Sedan, 1.8 i/Si 115 KM, 2000 r., 157000 km |
lipa 2006-04-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
jestem strasznie zadowolony ze swojego egzemplarza mimo upływu lat sprawuje się rewelacyjnie może przez to że zawsze na czas serwisowany najpierw w serwisach rover`a w niemczech później w polsce duża dostępność zamienników od hondy acord czyni ten samochód przystępnym jeśli chodzi o ceny podzespołów. zakochałem się w tej marce i następny będzie rover 75 lub jak nie starczy pieniążków to 45. mimo ostrzeżeń że to do niczego marka powiem jedno mówią tak ci którzy nie mieli praktycznie z nią styczności dobra solidna marka i tyle pozdrawiam pełna ocena Sedan, 2.0 i 115 KM, 1994 r., |
PcSlave 2007-03-30 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,54)
Jak wspominam o tym niżej , auto rewelacyjne. Komfortowe i mimo 11 lat trzyma sie wciąż nieźle.
Duże, o dobrym przyspieszeniu i niepowtarzalnej linii.
Niklowe progi i listwy wokół kabiny sprawiaja ze auto prezentuje sie niesamowicie.
Design i i niepowtarzalnosc marki sprawiaja ze człowiek czuje sie w nim dumnie i dostojnie.
Tapicerka z wysokiej jakości skóry, która wobec znawców - niejedną inna markę przegania swą jakością wykonania.
Polecam ten samochód naprawde gorąco. Wygoda,piękno i ekonomia - tak można opisac go w 3 słowach pełna ocena Sedan, 2.0 SDi 105 KM, 1996 r., 205000 km |
Edgar33 2008-12-11 ![]() ![]() ![]() ![]() (2,08)
Auto jest drogieee a nie jezdzi sie nim nadzwyczajnie... psuje sie i wychodzi korozja na przedniej masce bylem u rzeczoznawcy i auto nie bylo bite nigdy wiec o co chodzi... mam 1.8 benzynowy silnik.... a poprzednio mialem Honde Civic 5 generacji... jezdzilem nia 6 lat i wymienialem tylko oleje.. i paski... nic wiecej .. malo tego byla z silnikiem 1.5 16V 95 km i jak sciagalem sie z kolega to wyprzedzil mnie choc ja mam wiekszy silnik o 300cm a iwec nie ma czym jechac... teraz kupie tylko Honde nic wiecej... pozdro.edgar pełna ocena Sedan, 2.0 i 115 KM, 2000 r., 180000 km |
mb 2008-11-18 ![]() ![]() ![]() ![]() (3,92)
Powiem szczerze, jestem zakochany w Roverku 600, moj ma bardzo rzadki kolor, jesli auto jest zadbane, ma ladne felgi moze wygladac poprostu slicznie, linia nadwozia jest dla mnie jedna z najpiekniejszych w historii motoryzacji. Jedyny mankament to niestety jest jak dla mnie za wolny, zdecydowanie za niski moment, mam wrazenie z tego silnika mozna jeszcze cos dodatkowego wyciagnac ale nigdzie nie moge znalezc zadnego info a np chip tuning odpada - chociaz nie wiem dlaczego.
Juz poluje na 75 za rok moze dwa
pełna ocena Sedan, 1.8 i/Si 115 KM, 1998 r., 145000 km |
kajetand pokaż Email » 2006-07-25 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Fantastycznie radzi sobie w górach zimą. Mozna nim holować bez problemu nawet dużą przyczepę campingową.
Jedyny minus to dla otyłych osób kłopot z wysiadaniem ze względu na to, że jest nisko zawieszony. Pomimo upływu lat jest to limuzyna elegancka o sportowej sylwetce. Znam osoby , które bez kapitalki przekroczyły 700000 km przebiegu. Szkoda , że ROVER to już historia.
Chyba był zbyt dobry by utrzymać się na rynku wśród tandety. pełna ocena Sedan, 2.0 SDi 105 KM, 1998 r., |
azazel 2008-05-23 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Polecam. Przymierzam się do zakupu nowego auta bo roverek ma juz swoje lata i trzeba go sprzedać a poza tym potrzebuję kombi ale naprawde nie wiem co kupić aby bylo porównywalne. Moze Rover 75- ale podobno to juz nie to samo i drogie częci. Co do częśći to R600 są raczej w środku stawki jesli chodzi o cenę co w połączenie z bezawaryjnością daje znakomity wynik. Mechanicznie jest to zresztą Honda Accord i wszystkie części pasują. pełna ocena Sedan, 2.0 SDi 105 KM, 1999 r., 145000 km |
xlsaper pokaż Email » 2003-12-09 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,08)
Elegancka limuzynka klasy sredniej.z dynamicznym hondowskim silnikiem,z dobrze zestrojonym zawieszeniem(choc na polskie drogi chyba takiego nie ma!).Samochód moze sie podobac mimo,ze jest juz prawie dziesiec lat na rynku.Wewnatrz panuje typowo brytyjski klimat-w lepszych wersjach drewno,beżowa skóra.Auto ze smakiem.Cena równiez nie jest wygórowana.Bagażnik-430l.,z możliwością asymetrycznego rozłozenia siedzeń.Ogólnie polecam!!! pełna ocena Sedan, 2.0 Si 131 KM, 1994 r., 160000 km |
to pokaż Email » 2001-09-19 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,38)
Samochód dla amatorów brytyjskiego stylu życia- atmosfera w środku extra, prawie nie czuc accorda, dobre trzymanie w zakręcie, dobra klimatyzacja/ cicha!/ na trasie ekonomika ok w miescie gorzej, stabilny na drodze, troche za niski na nasze miejskie krawezniki, wygodne twarde fotele, choc troche waskie z przodu, pieknie spasowany w srodku, zadnych swierszczy, jak na razie/ 35000km/ bez zarzutu. / mam juz 39000km i jezdzi OK!/ pełna ocena Sedan, 1.8 i/Si 115 KM, 1999 r., 35000 km |
Dominik 2006-07-12 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,15)
Auto warte swej ceny mimo legend na temat drogich części i usterkowości.Wszystkie usterki jakie miałem wynikały raczej z mojego nad przeciętnego sposobu użytkowania i fatalnego stanu polskich dróg.Wyposażenie wysoko ponad przeciętne tzn ABS klima dwie poduszki el. wszystkie szyby el.podgrzewane lusterka,Halogeny rekompensują drobne usterki których nie da sie uniknąć.Swoim autem robię rocznie 35 tys więc nie jest to mało. pełna ocena Sedan, 2.0 Ti Vitesse 200 KM, 1997 r., 3000 km |
Ewccia, ewccia pokaż Email » 2004-04-28 ![]() ![]() ![]() ![]() (4,62)
Rovera prowadzi się doskonale, płynie w trasie, w mieście zaś bezpieczny, komfortowy i zwinny. Idealny samochód dla ludzi, którzy potrzebują komfortu jazdy za przystępną cenę. Chciałam zauważyć, że silnik, choć ma 250 tys. km. nie nawalił ani razu, mało wykazuje dużą żywotność na badaniach komputerowych. Ostatnio sprawdzałam ile wyciąga na autostradzie, mimo swoich 9 latek, pojechał 190 km/h. Dla mnie super!!! pełna ocena Sedan, 2.0 i 115 KM, 1995 r., 5000000 km |
Super okazje u dealerów
806 samochodów w ofercie
Rabaty do 109 200 pln!
Rover 600

56 komentarzy
53 dyskutujących
Ostatnie komentarze:
Witam
Chciał bym zakupić Rovera 600 wersja 620 si 1996 r z 2,0 litrową benzyną 131 km założonym gazem wersja z manualem. Na co zwrócić uwagę przy oględzinach dodam że jestem mechanikiem z wykształcenia i pracuje już kilka lat w zawodzie więc chodzi mi o najbardziej newralgiczne punkty samochodu bo każdy takie ma ( na pewno biorę miernik grubości lakieru i dobrą lampkę diodową i przejadę się do znajomego na szarpaki ) Jednak jako że nie miałem wcześniej do czynienia z tą marką wole zrobić rozeznanie bo to będzie samochód dla mnie.
stworzen kosztuje ok 48 zl
Witam w Rover 620 di sa wstawiane silniki hondy jak i podzespoly takie jak np wachacze...
Zobacz również
Dowiedz się więcej o Rover 600
Kierowcy zainteresowani tym modelem, odwiedzili także
Nowa ocena

Rankingi
Porównywarka

Polecamy!
Peugeot 3008 stanowi pomost między kompaktowymi kombi i crossoverami. W przeciwieństwie do miejskich...
Tani, ale z charakterem - Chevrolet CruzePróby nadania zadziornego charakteru tanim samochodom niemal nigdy nie kończą się dobrze. Zazwyczaj bowiem...
Porsche 911 Carrera S Cabrio - auto z zasadamiKilka dni testu redakcyjnego najnowszej generacji Porsche 911 przeleciały szybko, jak 4,3 sekundy, w...
Galerie
Seat Ibiza Cupra ConceptAuto w Firmie
Najczęściej oceniane auta firmowe
autoWcentrum
najwyższe oktanyAuta - Rover 600
najaktywniejsiKierowcy - Rover 600
najnowszeDzienniki pokładowe
Dziś miałem szczęście udało mi się okazyjnie kupić nowe laczki na lato do roverk...
Taka mała sesja jak wygląda aparat lipny więc się nie dziwcie Noi padł mi dzisia...

Ocena: